Honoris causa címet adományozott dr. Ács Pongrácnak a lengyelországi II. János Pál Pápa Egyetem

2018.

október

24.

A II. János Pál Pápa Egyetem (Lengyelország, Biala Podlaska) a szentatya beiktatásának 40. évfordulójának tiszteletére 2018. október 16-án megrendezett Tanévnyitó Ünnepség alkalmával az egyetem szenátusa által adományozott professzor honoris causa címet vehetett át dr. Ács Pongrác egyetemi docens, az Egészségtudományi Kar oktatási dékánhelyettese, a Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet igazgatója.


A kitüntető cím átvételekor Ács Pongrác hangsúlyozta, hogy kiemelten fontosak azok a határokon átnyúló együttműködések és közös pályázatok, melyeknek az együttműködési megállapodás aláírásán túl valós tartalma is van. A Pécsi Tudományegyetem és a II. János Pál Pápa Egyetem között biztosan valós együttműködésről és kapcsolatról lehet beszélni.

„Az elmúlt évek során egy közös visegrádi 4-ek pályázat (Physical and recreational activity as well as diet of young people from V4 countries, International Visegrad Fund’s Standard Grant) keretében ismerkedtünk meg egymással és kezdtük meg a közös munkát, melynek eredményeként eddig 13 nemzetközi publikáció született, oktatóink és hallgatóink az Erasmus+ program keretében több alkalommal jártak a két említett egyetemen. A II János Pál Pápa Egyetem által megrendezett nemzetközi konferencia alkalmával felkért meghívott előadóként is képviselhettük a Pécsi Tudományegyetemet, illetve oktató kollégáink is előadásaikkal megjelentek a színvonalas konferencián.”

 

Ács Pongrác hangsúlyozta, hogy a közeli közös tervek is nagyon perspektivikusak, ugyanis a partneregyetemek közösen vesznek részt a 17 Európai Uniós tagországot magába foglaló EUPASMOS nemzetközi kutatásban (European Physical Activity and Sports Monitoring System) is, illetve a Sevillai Egyetem által indított „biztonságos eséstechnikák” elnevezésű a pályázathoz is a Pécsi Tudományegyetem közbenjárásával a Biala Podlaskai egyetem is csatlakozik. A közeljövőben a hasonló oktatási portfóliónknak köszönhetően az együttműködés tovább bővülhet az ápoló, gyógytornász, dietetikus, rekreációs és sportgazdasági kutatások irányába.

A 19 éve alapított II János Pál Pápa Egyetemen most adományoztak először professzor honoris causa címet, melyet egy emléktáblával is megörökítettek. Az ünnepség alkalmával Ács Pongrác mellett prof. Mykhaylo Korda az Ukrajnában található ternopili orvostudományi egyetem rektora is professzor honoris causa címet vehetett át, így az emléktáblán már két név szerepel.

 

 

Rovat

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!