Gyászhír – elhunyt dr. Varga József

2021.

október

04.

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy dr. Varga József, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Magatartástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, életének 67. évében, 2021. október 3-án elhunyt.
 


Dr. Varga József (1955-2021)

Dr. Varga József (1955-2021)

Személyében szakterületének elismert művelőjét, az egyetem megbecsült oktatóját gyászoljuk.
Az elhunytat az PTE Általános Orvostudományi Kara saját halottjának tekinti.

Temetése 2021. október 25-én, 11 óra 30 perckor lesz a pécsi köztemető kápolnájában.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!

 

Méltósággal viselt, hosszú betegség után, 66 éves korában elhunyt dr. Varga József, a Magatartástudományi Intézet nagy tudású, tisztelettel övezett munkatársa.

Orvosi pályája kezdetén a Szigetvári Városi Kórház- és Rendelőintézetben, a dr. Kézdi Balázs professzor által indított, közösségi pszichiátriai intézményben dolgozott. Segítő és fejlesztő munkáját később dr. Ozsváth Károly professzor munkatársaként a 3. sz. Honvéd Kórházban, majd a Pszichiátriai Klinikán folytatta. Továbbfejlesztője és országosan is megkerülhetetlen képviselője, oktatója volt a dr. Pörczi József ideggyógyász által képviselt, mentális fejlesztő és egészségvédő, pszichoterápiás hagyományoknak. Elhivatott vezetője volt a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület Pécsi Tagozatának. A Pécsi Pszichoterápiás Képző Központ kiképző terapeutájaként a dél-magyarországi régió népességének mentális fejlesztésében, a pszichoszomatikus esetek ellátásában és az általános egészségfejlesztésében is meghatározó szerepet töltött be. A Pszichiátriai és Orvosi Pszichológiai, majd később Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika pszichoterápiás osztályának vezetése mellett részt vett az orvosi pszichológia tantárgy elméleti és gyakorlati tananyagának kidolgozásában és fejlesztésében. A betegekkel való közvetlen tapasztalatai alapján az orvosi pszichológia elméleti és gyakorlati közegének következetes fejlesztője, életének utolsó heteiben is meghatározó oktatója volt. A Magatartástudományi Intézetbe kerülésekor megalapította a napjainkban is fontos funkciót betöltő, az orvostanhallgatók és az egészségügyi dolgozók számára fenntartott, magyar, angol és német nyelven működő Egészségpszichológiai Konzultációs Szolgálatot (PSZIKON), melynek az egyetemi rendszerbe való beágyazása és hatékonyságának folyamatos növelése élete fő hivatásává vált.

Következetessége, precizitása révén, a szakmai elvek kérlelhetetlen képviselőjeként számos követőt és tisztelőt szerzett. Határozott, segítőkész, másokat minden körülmények között tiszteletben tartó személyisége felejthetetlen nyomot hagy nemcsak a munkatársaiban, de szélesebb körben is.

 

Emlékét szeretettel őrizzük!
A PTE ÁOK Magatartástudományi Intézetének munkatársai

 

Rovat

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!