Gyászhír – elhunyt dr. Kiss Sándor

2022.

február

14.

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2022. január 29-én, 76 éves korában elhunyt dr. Kiss Sándor, a PTE ÁOK Testnevelés-és Mozgásközpont (korábban POTE Testnevelési Csoport) volt igazgatója.


Temetése 2022. február 17-én 14 órakor lesz a Pécsi Köztemető dísztermében.

 

Dr. Kiss Sándor (1945 – 2022)

Megrendülten búcsúzunk a Pécsi Orvostudományi Egyetem Testnevelési Csoportjának egykori vezetőjétől, aki 41 évig dolgozott az egyetemen, amiből 30 évig vezetői pozíciót töltött be. Életét a felsőoktatásban a testnevelésnek, az egyetemi sportnak és a sporttudománynak szentelte.

1970-ben testnevelő tanárként kezdett dolgozni a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Eredményes előkészítő munkájának köszönhetően az 1971/72-es tanévtől a POTE-n megkezdődött a többi pécsi felsőoktatási intézménytől független testnevelés oktatása és a szabadidősport szervezése. Nagy gondot fordított arra, hogy a szakterületén megfelelő szervezeti keretek között dolgozhasson kollégáival. Aktivitásának köszönhetően a POTE-n megalakult a testnevelési csoport, melynek vezetője lett.

Szakmai igényessége mellett nagy gondot fordított a testnevelés és a sport tárgyi feltételeinek javítására is. Szervező munkájának köszönhetően fokozatosan bővültek a sportlétesítmények az egyetemen. Az elméleti tömb alagsorában megnyílt a tanuszoda és egy kondicionáló terem. Közreműködésével elkészültek a szabadtéri teniszpályák, a kézilabda- és a kosárlabda pálya is. Munkásságának egyik legnagyobb hozománya az 1978-ban átadott Jakabhegyi úti POTE-csarnok volt, ami kulturált körülményeket teremtett a testnevelés órák megtartására és a sportolásra.

Szakmai sokrétűségét bizonyítja, hogy edzőként dolgozott a PEAC atlétika szakosztályában, majd módszertani vezető volt az Universitas PEAC-ban. 1972-ben részese volt a most már nagy hagyományokkal rendelkező és már 48 alkalommal megszervezett Medikus Kupa elindításának. Támogatója és szervezője volt az ugyancsak évről évre megtartott pécsi felsőoktatási intézmények közötti sportversenyeknek. Számtalan sí- és vízi tábor fűződik a nevéhez, melyeken feledhetetlen élményekhez jutottak a résztvevők. Sok nyarat töltött a balatonvilágosi üdülőben és besegített a működtetésébe. 1989-ben megalakította a Medikus Diáksportkört, melynek szerepét 1995-től a Medikus Sportegyesület vette át. Óraadóként dolgozott az Egészségügyi Főiskola dietetikus és gyógytornász szakán.

Szakmai alapfeladatának tekintette a sporttudomány eredményeinek követését, tevékeny részese volt a kutatásoknak. Számos sporttudományi konferencián vállalt előadást, cikkei jelentek meg. Doktori disszertációjában azt elemezte, hogy milyen hatással van az egyetemi testnevelés és a sport az orvostanhallgatók egészségi állapotának változására? Tagja volt a Magyar Sporttudományi Társaságnak, titkára a Baranya Megyei Sporttudományi Bizottságnak. Tizenkét évig volt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagja, ahol az Elméleti és Tudományos Bizottság titkáraként dolgozott.

Kitartó munkájának köszönhető, hogy intézeti szervezeti keretek közé került a testnevelés és a sport. 1999. december elején alakult meg a Mozgástani Intézet, ahol igazgatóhelyettesként dolgozott. 2011-ben a PTE Oktatási Igazgatóság Testnevelés és Sportközpontjából ment nyugdíjba.

Munkásságával megteremtette az alapjait az orvostanhallgatók és a dolgozók sportolásának, megadva a lehetőséget az egészségfejlesztésre. Távozásával nagy űrt hagyott maga után az egyetemi sportban.

Emlékét tisztelettel megőrizzük, nyugodjék békében!

Az ÁOK Testnevelés- és Mozgásközpont kollektívája

 

 

Rovat

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!