Pécs város kulturális és gazdasági életében is kiemelkedő szereplők találkoztak egy újabb egyedülálló, minőségi együttműködés keretében. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Pécsi Nemzeti Színház a kezdetektől kapcsolatban áll egymással, az együttműködésük az elmúlt öt évben mélyült el, és most a Pécsi Balett bevonásával, új partnerrel gazdagodott. November 8-án a Pécsi Balett nagyszínpadi premierjét követő fogadáson mutatták be a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) legújabb büszkeségét: a SUMMA pezsgőt.
A Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész rendező-koreográfus és alkotótársai (koreográfusok: Szabó Márton Harangozó-díjas, Matola Dávid; díszlettervező: Molnár Zsuzsa, jelmeztervező: Fekete Katalin, zenei szerkesztő: Riederauer Richárd) által színpadra vitt táncjáték Victor Hugo halhatatlan regényét, A Notre-Dame-i toronyőrt kelti életre, Quasimodo, Esmeralda és Frollo érzelmekkel teli, megrázó történetét mesélve el a tánc univerzális nyelvén. A Pécsi Balett ismét bebizonyította, hogy elkötelezetten viszi színpadra a nagyívű, romantikus és örökérvényű irodalmi műveket, megerősítve ezzel országosan kiemelkedő hírét és minőségét.
A kulturális élményt tovább emelte a Pécsi Egyetemi Borbirtok történelmi jelentőségű vállalkozása: a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a magas minőségű, tradicionális pécsi pezsgőgyártás hagyományainak újjáélesztését. A Kutatóintézet, amely Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlő génállomány-gyűjteményét gondozza, most a pezsgőkészítés terén is megkezdte a Pécsi borvidék régi rangjának visszaállítását.

Lipics Zsolt, Madaras Zoltán és Vincze Balázs a pezsgőpremieren
Találkozás a tradíció és innováció jegyében
Az immár három intézmény együttműködése tökéletesen tükrözi a város elkötelezettségét a minőség, a hagyomány és az innováció iránt. A szombati, ünnepi balett-premieren a közönség elsőként kóstolhatta meg az új pécsi pezsgőt az előadás után, amelyet a Borbirtok a színház nézőtéri büféjében kínált a művészi élmény méltó megkoronázásaként. Az új pécsi pezsgővel koccintottak a művészek és a Borbirtok vezetősége, ezzel megünnepelve az új évad sikerét, a táncjáték bemutatóját és a pécsi pezsgőgyártás újjászületését.

„A Pécsi Nemzeti Színház számára külön megtiszteltetés, hogy részt vehet ebben a közös, pécsi történetben.
A művészet és a borászat találkozása méltó szimbóluma annak a minőségnek és lokálpatrióta összetartásnak, amely városunk kulturális életét jellemzi”
– fogalmazott Lipics Zsolt Jászai Mari-díjas művész, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója.
„Nagy örömmel csatlakoztunk a Pécsi Egyetemi Borbirtok felkérésére az új pécsi pezsgőt bemutató kampányhoz, hiszen pécsiségünk összeköt bennünket. A Borbirtok szakmai elhivatottsága és folyamatosan megújuló kreativitása közel áll a Pécsi Balett szellemiségéhez. Mi is a tradíció és az innováció harmóniájában hiszünk, ez adja működésünk alapját és inspirációját. Együttműködésünk nemcsak egy közös ügyet, hanem egy közös szemléletet is ünnepel.
Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk ennek a pécsi történetnek”
– mondta el Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett művészeti vezetője.
„A művészet és a pezsgő évszázadok óta kéz a kézben jár,
az ünneplés, az emelkedett hangulat és a minőségi élmény szimbólumai. Külön öröm, hogy a Pécsi Balett és a Pécsi Egyetemi Borbirtok, mint két kiemelkedő pécsi érték, közösen adhatja meg a méltó keretet a 2025/2026-os évad és a nagy hagyományú pezsgőgyártás újjászületésének” – emelte ki köszöntőjében Madaras Zoltán a PTE SZBKI elnöke.

Vincze Balázs, Vidákovics Szláven, Madaras Zoltán, Lipics Zsolt, Ipacs-Szabó István
„SUMMA Brut: a pécsi pezsgőkészítés több mint 160 éves hagyományának folytatása, a Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa sorozatának kiemelkedő tétele. Hagyományos eljárással, palackban erjesztett brut fehér pezsgő melyet a különleges alkalmakra készítettünk. A pezsgő első kóstolása csak egy pillanat, ahogy a koccintás is, amit tradicionális pezsgőkészítés során, esetünkben két évnyi munka és gondoskodás előz meg. A mai balettpremier egy hasonló pillanatnyi mámor, taps és siker, ami több hónapnyi felkészülés és próba eredménye és elismerése egyben” – húzott párhuzamot a pezsgőkészítés és a balettművészet között Ipacs-Szabó István a PTE SZBKI főborásza.
Ez az együttműködés egy helyi identitást erősítő, minőségi kulturális és gasztronómiai üzenet Pécs városából a nagyvilág felé.

Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság | Portál csoport - 2021.