Együttműködés a borkultúra szolgálatában

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Junibor Fiatal Borászok Egyesület között együttműködési megállapodás született, melynek aláírására 2025. október 1-én került sor a Szentágothai János Kutatóközpont Kavics előadójában. A szerződéskötés a Borkulturális ismeretek című campus kredites kurzus e heti kivételes alkalmának megnyitójaként zajlott, majd a részvevők egy érdekes szakmai előadást hallgathattak meg a szőlőtermesztés alapjairól, az este borkóstolóval zárult.

Pillanatok alatt életre kelt a Kavics ahogy a kezükben üres borospoharakat szorongató hallgatók színes társasága feltöltötte a széksorokat. A hallgatóság izgatott beszélgetésének lecsendesülését követően írta alá az együttműködési szerződést Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke, és Koch Pálma, a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének elnöke, a Koch Borászat borásza.

A megállapodásuk célja a fiatal borászok és a borászat iránt érdeklődő fiatalok közti kommunikáció, valamint a kommunikációs csatornák megerősítése, továbbá közös rendezvények szervezése, és az egymás rendezvényein való megjelenési lehetőség biztosítása. A tudatos borfogyasztás népszerűsítése mellett közös célkitűzés az edukáció, a szőlész-borász szakma ismertségének növelése is, melynek a „Borkult” kurzus alkalmai is színteréül szolgálnak.

A „Borkult” a Pécsi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb szabadon választható kurzusa; „idén már 8. féléve kerül megrendezésre, sőt 12 különböző egyetemen vannak már hasonló, a borkultúra oktatásának dedikált tárgyak” – emelte ki Madaras Zoltán. „Ez az együttműködés lehetőséget teremt a borászok következő generációjának bemutatkozására, bízom benne, hogy más egyetemekre is meg fogják hívni a Junibor Egyesületet” – tette hozzá. Koch Pálma megköszönte a PTE bizalmát, és elmondta, hogy 53 fiatal borászból álló lelkes csapatuk tagjai is elő fognak adni az idei félév „Borkult” alkalmain. A szerződések ünnepélyes aláírása után a megállapodott felek jelképes koccintással szentesítették összefogásukat.

Ezt követően tartotta meg lebilincselően informatív előadását dr. Teszlák Péter, a Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Osztály kutatási igazgatója, melyben a szőlőtermesztés biológiai és ökológiai alapjaival ismerkedhettek meg a hallgatók – szó volt a szőlőfajták származásáról, művelésük sokezer éves történetéről, a szőlő felépítéséről és fajtáinak sokféleségéről, valamint termesztésének jellegzetességeiről is. Még az olyan az első látásra meglehetősen száraznak tűnő részletek, mint a szőlőtőkék gyökérzetének sajátos mintázatai is olyan érdekesen voltak tálalva, hogy élvezet volt hallgatni.

Az előadást rövid szünet kísérte, mely után három különböző tétel bor kóstolásával zárult az este.

HASONLÓ TARTALMAK