Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak

Olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik pedagógus képesítéssel rendelkeznek.


 


Képzés típusa
Szakirányú továbbképzés

Képzési idő
4 félév

Finanszírozási forma
Önköltséges

Képzési forma
Levelező

Képzés indulása
Szeptemberi indulás

Költségtérítés összege
140.000 Ft / félév, részletfizetési lehetőséggel

Az oktatás nyelve
Magyar

Felvételi irányszámok
10<20 fő

Legutóbbi ponthatár

 

A 2024 szeptemberében induló képzésekkel kapcsolatos felvételi információk esetén a felvi.hu-n olvasható felvételi tájékoztató az irányadó.

Ebben az évben az alap- és osztatlan képzések esetében a bemeneti feltételek változása miatt a folyamatos tájékozódásnak különösen nagy jelentősége van, hiszen az egyetemek, főiskolák eltérő módon határozzák meg a pontszámítás egyes elemeit és azt, hogy milyen eredményekért, teljesítményért adnak intézményi pontokat.

» Megjelent a kiegészítés! «

→ A Pécsi Tudományegyetemen meghirdetett képzések listája ←

→ Felsőoktatási felvételi tájékoztató: 2024. szeptemberben induló képzések ←

 


A szakirányú továbbképzésre való jelentkezés szakonként eltérően történik, kérjük, ellenőrizzétek a karok oldalain.


 

 • A képzés leírása
 • Felvételi információk
 • Kérdésed van?
Oklevélben szereplő képzettség neve
szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezető
Képzés célja

Az oktatásszervezés, az oktatásirányítás, a tanügyigazgatás, a gazdálkodás, a szakmai fejlesztés, a közoktatás egyéni és pedagógus közösségi jogok ismeretinek elsajátításához. Az ismeretek gyakorlati alkalmazására a különböző szintű vezető illetve pedagógus munkakörben dolgozók számára feladatuk szakszerű ellátásához. A pedagógus munkakörben dolgozóknak az intézmények pedagógiai fejlesztési, szervezési, minőségbiztosítási és teljesítményértékelési rendszere működtetésében, a pedagógiai és foglalkozási programok kidolgozásában való közreműködésre. Az oktatás tartalmi fejlesztésére annak érdekében a különböző beosztásokban dolgozó közoktatási vezetők képesek legyenek a közoktatás-irányításban bekövetkező változásokat követni, s úgy végrehajtani, hogy az a nevelő-oktató munka folyamatosságát biztosítsa, illetve a változás-menedzseléssel az intézmény jobb színvonalon teljesítse közfeladatát.

Képzési jellemzők

Konzultációk gyakorisága

 • péntek és/vagy szombati napokon, szemeszterenként 6-8 alkalommal
 • a kurzusok - a kezdő és záró alkalom, valamint a gyakorlatok kivételével - online formában zajlanak az MS Teams felületén
Képzés helyszíne(i)
Pécs
A képzés tanterve
Tanterv
Felvételi információk, jelentkezési feltételek

Jelentkezési határidő
2024. augusztus 15.

A szak felvételének feltétele

a) alapképzésben (BSc/BA), mesterképzésben (MSc/MA) szerzett pedagógusi végzettség és szakképzettség, továbbá pedagógus munkakörben eltöltött 3 éves gyakorlat

b) egyetemi/főiskolai szintű pedagógusi végzettség és szakképzettség, továbbá pedagógus munkakörben eltöltött 3 éves gyakorlat

A felvétel módja

A jelentkezéseket a honlapunkról nyíló jelentkezési lap  (lsd. szakleírás Jelentkezés fül) kitöltésével és az alábbi dokumentumok csatolásával lehet benyújtani:

 • a szakra történő felvétel szempontjából szükséges felsőfokú végzettséget igazoló magyar és angol nyelvű diploma másolata (e-mailen kikérhető az oklevelet kiadó intézmény tanulmányi osztályától a megszerzett végzettség angol fordítása),
 • önéletrajz
 • munkáltatói igazolás, amennyiben a választott képzésre jelentkezés feltétele előírt pedagógus pályán eltöltött gyakorlat
 • felvételi eljárási díj befizetését igazoló bizonylat,
 • korábbi tanulmányok beszámításával 2 szemeszteres gyakorlatvezető mentori programra történő jelentkezés esetén 2011-től megszerzett pedagógus szakvizsga szakképzettséget igazoló oklevél másolata,
 • 2011. előtt megszerzett pedagógus szakvizsga oklevél esetén annak melléklete vagy leckekönyve másolata, egy rövid kísérőlevéllel együtt, melyben kéri a korábbi teljesítéseinek a beszámítását.

Jelentkezéskor egyszeri 5.000.- Ft felvételi eljárási díj fizetendő a következő számlaszámra: 11731001 – 23135378. Kérjük, hogy az átutalás megjegyzés rovatában tüntesse fel a képzés nevét és a 120184-es PST-számot.
(Amennyiben a képzés megfelelő számú jelentkező hiánya miatt nem indul, a jelentkezési díjat visszatérítjük!)

A képzés csak a megfelelő jelentkezői létszám (min. 10 fő) esetén indul!


Korábbi tanulmányok beszámítása

Pedagógus szakvizsga oklevél birtokában a közoktatási vezető képzettség 2 félév alatt szerezhető meg, a jelentkezők lehetőséget kaphatnak az újabb szakképzettség két szemeszter alatti elvégzésére.

A korábbi tanulmányok beszámításához a 2011-től megszerzett pedagógus szakvizsga szakképzettséget igazoló oklevél másolatát csatolni kell a jelentkezéshez.

A 2011. előtt megszerzett szakvizsga oklevél esetén annak melléklete vagy leckekönyve másolatát is csatolni kell egy rövid kísérőlevéllel együtt, melyben kéri a korábbi teljesítéseinek a beszámítását.

A kérelem beérkezése után dönthető el, hogy szükséges-e hiányzó tárgyak teljesítése. A hiányzó tantárgyak teljesítésének pótlása az induló, négy féléves pedagógus szakvizsga képzés keretében, annak órarendje szerint történhet meghirdetett időtartamban és teljesítési feltételekkel.

Felvételi irányszám

10<20 fő

Pécs egy remek város, és az én tapasztalatom szerint az egyetem is az egyik azok közül, ahol a tanárok nagy része tényleg szeretne segíteni.
Volt BTK-s hallgatónktól