Rektori köszöntő

 

Miseta Attila, a PTE rektora

Kedves Látogató!

Szeretettel üdvözlöm a Pécsi Tudományegyetem honlapján!

 

Magyarországon először Pécsett kezdeményezte egyetem létrehozását Nagy Lajos király 1367-ben. Mára a Pécsi Tudományegyetem az ország egyik legnevesebb intézménye, ahol tíz karon zajlik magas színvonalú, a felsőoktatás teljes spektrumát átfogó képzés. Az oktatás és a kutatás mellett meghatározó jelentőségű tevékenységünk a gyógyítás is, Klinikai Központunk nemcsak a régió lakosságának járó- és fekvőbeteg ellátását végzi, hanem számos területen országos szintű feladatokat is ellát.

A Pécsi Tudományegyetem minden évben szereplője a nemzetközi felsőoktatási intézményeket felmérő ranglistáknak, és rendre jól teljesít. Arra törekszünk, hogy megítélésünket minden területen tovább javítsuk.

Nagy hangsúlyt helyeztünk és helyezünk az oktatás minőségére, legjobb reklámunk a felkészült hallgató. Ennek jegyében kiemelt célunk az oktatás személyi és infrastrukturális feltételeinek folyamatos fejlesztése. Arra törekszünk, hogy hallgatóink minél szélesebb körű ismereteket szerezzenek, ennek jegyében támogatásunkkal diákjaink jelentős hányada vesz részt külföldi gyakorlatokon és ösztöndíjprogramokban Európában, és más fejlett országok elismert intézményeiben.

Az oktatás színvonalának emeléséhez a legmodernebb technológiát és a legkiválóbb tanárokat hívjuk segítségül. Jelmondatunkat Louis Pasteurtől kölcsönöztük, miszerint: „A szerencse csak a felkészült elméknek kedvez”. Örvendetes, hogy hallgatói létszámunk stabilizálódott az elmúlt évtized során, a külföldi hallgatók létszáma pedig jelentősen növekedett. A Pécsi Tudományegyetem nem csupán rangos, hanem hallgatóbarát intézmény is: azt szeretnénk, ha diákjaink jól tanulnának, és közben jól is éreznék magukat.

A PTE nemzetközileg is rangos kutatásokat folytat. Sokat teszünk azért, hogy tehetséges kutatóink számára ne csak kiindulópontnak legyen optimális választás egyetemünk, de munkahelynek is. Megbecsült kollégáinkat belső pályázati rendszer kiépítésével is ösztönözzük a még jobb teljesítményre. Szentágothai János Kutatóközpontunkban a legmodernebb technológiák, műszerek és eszközök állnak kutatóink és hallgatóink rendelkezésére. Egyetemünk fő kutatási profilja az alapkutatás, ugyanakkor alkalmazott vizsgálataink révén folyamatosan azon dolgozunk, hogy fejlesszük ipari kapcsolatainkat is.

Modern Városok Program (MVP) keretein belül látványos modernizáció zajlik egyetemünkön. Ennek keretében nemcsak új épületek építése és a már meglévők rekonstrukciója folyik, hanem ezekkel párhuzamosan a humán erőforrás képzése is. Az MVP a várossal való együttműködés jegyében jött létre.

Pécs barátságos, emberléptékű és vonzó város – amely nem csupán vendégül látja, hanem otthonául is szolgál egyetemünk polgárainak. Az egyetem a város meghatározó intézménye, amihez a hallgatókon kívül csaknem valamennyi pécsi kötődik. A nagyszámú, soknemzetiségű külföldi hallgatói jelenlét és a mediterrán hangulat kellemes, nyüzsgő és élettel teli egyetemvárossá teszi Pécset. A Pécsi Tudományegyetem azonban nem korlátozódik csak a baranyai megyeszékhelyre, hisz Szekszárdon például önálló kar működik, és képzési központjaink behálózzák a Dunántúlt, sőt, határainkon túl is ívelnek.

Rektori vezetésünk sikeres, hatékony együttműködésre buzdítja a különböző karok képviselőit és dolgozóit, fegyelmezett munkára ösztönzi egyetemünk hallgatóit, és támogatásra kéri a PTE munkája iránt érdeklődőket.

 

 

Szívélyes üdvözlettel,

Dr. Miseta Attila
rektor

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!