Hegyi Lóránd

Avatás dátuma
Kar neve
Művészeti Kar

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának díszdoktora: 2006. március 14.
 

Hegyi Lóránd

Hegyi Lóránd Budapesten született 1954. április 19-én. A magyar művészettörténész első tudományos publikációinak egyikét a pécsi Janus Pannonius Múzeum Évkönyvében jelentette meg. A hetvenes évek közepétől kapcsolatban áll a pécsi művészettörténészekkel, a pécsi művészképzéssel és az ebben tevékenykedő mesterekkel. 1977-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett művészettörténet-esztétika szakos oklevelet, majd 1989-ig az MTA Művészettörténeti Kutatócsoportjának tudományos munkatársa volt. 1982-ben Kassák-díjat, 1991-ben Munkácsy díjat kapott. 1998-ban a francia Irodalom és művészet rendjének lovagja lett; 1999-ben megkapta az Olasz kultúra szolgálatának érdemrendjét, 2000-ben a Spanyol kultúra szolgálatának királyi érdemrendjét. 1990-ig a Műcsarnok nemzetközi osztályának vezetője, 1990-2000 között a bécsi Modern Művészetek Múzeumának igazgatója volt.

Kutatási területe a 20. századi magyar és egyetemes művészet története, elmélete, a modern műalkotások interpretációja. Álláspontja szerint a kultúra mint olyan, profitszerző tevékenységgé soha nem minősülhet.

2003-ban nevezték ki igazgatónak Franciaország második legnagyobb modern művészeti múzeumába, a Saint Etienne-i Művészeti Múzeumba. A múzeum egyben művészeti központ is, színház- és előadóteremmel, mozival, étteremmel. Több kiállítást is rendezett Ausztriában, Spanyolországban, közülük  a legfontosabbnak a valenciai bienálénak 2002-ben Hegyi Lóránd volt a művészeti vezetője. Rendez kiállításokat Argentínában és olyan amerikai városokban, mint Salt Lake City vagy Denver.

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!