international

Dr. Vladimir Palicka

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának díszdoktora: 2008. március 13.
 

Dr. Vladimir Palicka

Vladimir Palicka a csehországi Prostejovban született 1946-ban. Orvosi diplomáját 1970-ben kapta. Posztgraduális tanulmányait követően belgyógyász, klinikai endokrinológus és laboratóriumi szakorvosi szakképesítéseket szerzett. Fő kutatási területe a diabetes mellitus és egyéb anyagcsere betegségek klinikai biokémiai hátterének tanulmányozása. Ph.D. értekezését 1987-ben védte meg. Több mint 400 tudományos dolgozat és 900 tudományos előadás szerzője, vagy társszerzője. A Prágai Károly Egyetem professzora, az egyetem Hradec Kraloveban működő Orvostudományi Karának dékánja.

Palicka professzor Európa egyik legismertebb laboratóriumi szakembere. A laboratóriumi diagnosztika területén számos nagy presztízsű amerikai és európai folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Amellett, hogy hazájában a Cseh Biokémiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Cseh Metabolikus Csontbetegségek Társaságának elnöke, tagja a Károly Egyetem, a Pardubicei Egyetem és a Palacki Egyetem tudományos tanácsainak. Kiemelkedő szervezőképességének elismeréseképpen 1997-ben elnökének választotta az Európai Laboratóriumi Szövetség (FESCC). Elnöki periódusa alatt Prágában nagy sikerrel megszervezte az Európai Laboratóriumi Kongresszust.

Palicka professzor nemzetközi aktivitása során mindvégig támogatta a magyar laboratóriumi diagnosztikát. Szerepe volt abban, hogy három magyar vezető szakember is bejutott a legfontosabb nemzetközi laboratóriumi fórumok elnökségébe. Számos alkalommal járt, előadott hazai rendezvényeinken, részben laboratóriumi diagnosztikai, részben a csontritkulással kapcsolatos kongresszusokon. Kelet-Európában elsők között honosította meg a molekuláris diagnosztikát a magas szintű klinikai laboratóriumi ellátásban. Világszinten is kiemelkedően felszerelt laboratóriumában több magyar, ezen belül pécsi laboratóriumi szakember is járt tanulmányúton.