Csányi Sándor

Avatás dátuma
Kar neve
Közgazdaságtudományi Kar

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 2018. május 4-én tiszteletbeli doktorrá avatta Csányi Sándor közgazdászt, üzletembert, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját.  
 

Csányi Sándor

 

Életrajz:

Dr. Csányi Sándor közgazdász, üzletember 1953–ban született Jászárokszálláson. 1974-ben a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán üzemgazdász, 1980-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász diplomát szerzett, majd itt is doktorált. Pénzügy szakos közgazda, bejegyzett könyvvizsgáló.

Szakmai pályafutását a Pénzügyminisztériumban kezdte, majd a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztériumban és a Magyar Hitel Bank Rt.-nél töltött éveket követően az Országos Kereskedelmi és Hitelbank vezérigazgató-helyettese lett.

Csányi Sándor 1992-től az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az egyik legjelentősebb nemzetközi kártyatársaság, a MasterCard tanácsadó testületének tagja, a magyar olajipari cég, a MOL igazgatóságának alelnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Kínai-Magyar Üzleti Tanács társelnöke.

2004 óta a Nyugat-magyarországi Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2016 óta a McDaniel College díszdoktora. Tagja a legnagyobb 50 európai bank vezetőit tömörítő Banki Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IIEB). 2010 júliusa óta a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, elnöksége alatt a magyar labdarúgó-válogatott 44 év után újra kijutott az Európa Bajnokságra. 2015 márciusától az UEFA Végrehajtó Bizottságának tagja, ez év eleje óta a FIFA alelnöke.

2000-ben Az év vállalkozója, 2004-ben Az év üzletembere címet is elnyerte. 2005-ben Mercur-díjjal, 2006-ban Wahrmann Mór-éremmel, 2007-ben Kármán Tódor-díjjal és Báthory-díjjal, 2015-ben a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki.

A pénzügyi életben betöltött szerepe kiemelkedő, és a megye gazdasági fellendítését elősegítő sokoldalú vezetői és támogatói tevékenysége, amelyért 2016-ban Baranya Megye Díszpolgári Címet kapta. A Csányi Sándor által tulajdonolt mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások Európa és a világ mezőgazdaságában is a legkorszerűbbek közé tartoznak. Baranya megyében több vállalkozás fűződik nevéhez, az általa tulajdonolt cégek megyénkben több mint kétezer egyszáz embert foglalkoztatnak. 

Meghatározó gazdasági szerepvállalása mellett Csányi Sándor családtagjaival együtt jelentős karitatív tevékenységet is folytat. Magánvagyonából alapította az országosan egyedülálló, hárommilliárd forintos tőkével működő Csányi Alapítványt, azzal a céllal, hogy a tehetséges, hátrányos helyzetű gyermekeket segítse. Az alapítvány fő célkitűzése az Életút Programban megvalósuló tehetséggondozás az általános iskola 5. osztályától a diploma megszerzéséig. A szervezet 2005-ben Jászberényben kezdte meg működését, Pécsett 2007 óta van jelen. Ma 70 pécsi támogatottja van az alapítványnak. Az eddig támogatott 380 diák közül 70 már a felsőoktatásban tanul, 26-an éppen a Pécsi Tudományegyetemen. 

Csányi Sándor emellett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület alelnöke, 2003-as alapítása óta a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke. A kultúra és művészet támogatójaként kiemelkedő szerepet vállal a Prima Primissima Alapítvány működésében, az évente megválasztott Közönségdíj nyertesének járó pénzjutalmat is ő ajánlotta fel magánvagyonából. 2013-tól a Prima Primissima Díjat Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!