2019 után idén újra nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg a PTE. A külföldi hallgatók receptjeiből összeállított kiadvány ezúttal elsősorban a levesekre, salátákra és a desszertekre fókuszál, de a cél nem változott: megismerni a több mint 130 országból Pécsre érkező tanulók hazájának gasztro-kultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit.
Please scroll down for English version.
A Pécsi Tudományegyetem egyik globális értelemben vett egyedi produktuma az „50 étel a nagyvilágból” című szakácskönyv, amely 2019-ben jelent meg az egyetem hallgatóinak aktív közreműködésével. A nagy sikerre való tekintettel, és a számos pozitív visszajelzés alapján egyértelművé vált: nem maradhat el a folytatás! Ennek megfelelően újabb 50 receptet gyűjtöttek össze a kötet szerkesztői, miután a PTE-n tanuló mintegy 5000 külföldi és 17 000 magyar hallgató között ismét receptversenyt hirdettek meg, ezúttal azonban levesekre, salátákra és desszertekre koncentrálva.
Miseta Attila professzor, az egyetem rektora a kiadvány kapcsán elmondta:
„Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a második „egyetemi szakácskönyv” a Centenárium évében jelenik meg: éppen 100 évvel ezelőttre datáljuk a modern felsőoktatás kezdetét Pécsett. Hazánk minden bizonnyal egyik legsokszínűbb és legnemzetközibb egyeteme méltán büszke arra az interkulturális közegre, amely valójában évszázadok óta körülöleli az itt tanulókat, kutatókat, az itt élő városlakókat”
Less bele a könyvbe!
The University of Pécs presents a new multicultural recipe book
Following the success of their first multicultural recipe book in 2019, Hungary's first university, the University of Pécs (PTE), has once again published a new multicultural recipe book this year. This publication, compiled from recipes of international students, primarily focuses on soups, salads, and desserts, but the goal remains the same: to get to know the gastronomic culture, taste preferences, and unique dishes of students coming to Pécs from more than 130 countries.
One of the globally unique products of the University of Pécs is the recipe book titled "50 Delicacies on Earth," which was published in 2019 with the active participation of the university's students.
Considering the great success and based on numerous positive feedback, it became clear: the sequel is a must! Accordingly, the editors of the book have gathered another 50 recipes after announcing a recipe competition once again among approximately 5,000 foreign and 17,000 Hungarian students at the University of Pécs, this time focusing on soups, salads, and desserts.
Professor Attila Miseta, the university's rector, expressed his thoughts on the publication:
"The release of the second 'university recipe book' during the Centenary year carries symbolic significance, marking the beginning of modern higher education in Pécs exactly 100 years ago. Our nation's most diverse and internationally-oriented university takes justifiable pride in the centuries-old intercultural environment that has embraced students, researchers, and the city's residents,"
- 50 Delicacies on Earth / 50 étel a nagyvilágból
-
A Pécsi Tudományegyetem különleges szakácskönyvéhez a recepteket a PTE hallgatói küldték be, így 50 különböző nemzet ételei közül mutatnak be egyet-egyet Algériától Vietnámig.
Please scroll down for English version.
Minden jel arra mutat, hogy ez a könyv egy szakácskönyv. Egy nemzetközi szakácskönyv. Ötven étel és a hozzá való borok. Ha ennyi lenne az is elég lenne a szakácskönyvbe. De ez a könyv nemcsak egy recepteskönyv. Az ételeken és a rövid történeteken keresztül megismerkedhetünk a Pécsi Tudományegyetem néhány ifjú hallgatójával, a skót felföldtől belső Afrikáig és a Karib-tengerig. Velük járjuk a Pécsre vezető utat. Ismerőseink lesznek, szinte koccinthatunk a diákokkal. Különös fűszerek és alapanyagok, népszokások, méregerős paprikák, keleti titkok, háborúk és családi ünnepségek várnak az olvasóra, ha belelapoz ebbe a nem mindennapi kalandos könyvbe.
Könyvajánló a Pécsi Borozó Gasztronómiai és Bormagazinból
A könyv elérhető az alábbi helyeken:
- A könyv megrendelhető online a Líra Könyvesboltokban (kiemelt online kedvezmény)
- PTE ÁOK HÖK (Általános és Orvostudományi Kar Campus, Pécs, Szigeti út 12.)
- PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Borboltja (Pécs, Pázmány Péter u. 4.)
- Pécsi Tudományegyetem Rektori Kabinet 108-as iroda (Pécs, Vasvári P. u. 4.)
- Nyitva tartás: K-SZ-CS 8-10-ig és 13-15-ig, előzetes egyeztetés alapján a vásárláshoz egyedi időpont is kérhető.
- Kontakt: Miklósné Kállinger Brigitta (kallinger.brigitta@pte.hu)
- Csak készpénzes fizetési módra van lehetőség.
The University of Pécs has published a special recipe book with recipes from our international students. The book introduces dishes from 50 different countries from Algeria to Vietnam.
All signs suggest that this book is a recipe book. An international recipe book. Fifty dishes and the wines accompanying them. It would already be enough for a cookbook. But this book is not a mere collection of recipes. Through these dishes and short stories, we can get acquainted with some young students of the University of Pécs from the Scottish Highlands through Inner Africa to the Caribbean Sea. We walk alongside them on the path to Pécs. We get to know them, we can almost clink our glasses with them. Exotic spices and ingredients, folk customs, utterly hot peppers, eastern secrets, wars, and family feasts await the readers who get this extraordinary book in their hands.
Review by "Pécsi Borozó" gastronomy and wine magazine
You can buy it at the following sites:
- You can buy it online at Líra Bookstore
- PTE Medical School Student Union (Medical School Campus, Pécs, Szigeti str. 12.)
- PTE Research Institute for Viticulture and Enology (Pécs, Pázmány Péter str. 4.)
- University of Pécs, Rector’s Cabinet, Room 108 (Pécs, Vasvári Pál street 4) Opening hours: Tue-Wed-Thu: 8-10 am and 1-3 pm. You can make an individual appointment for the purchase with our contact person, Brigitta MIKLÓSNÉ KÁLLINGER at kallinger.brigitta@pte.hu. We can only accept payment in cash.