international

A legjobbak között a PTE!

2018.

augusztus

23.

A Pécsi Tudományegyetem is felkerült az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listájára. Az intézményt a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 401-500. helyre sorolták a klinikai orvostudomány területén.


2017 óta állítják össze a tudományterületi listát, 54 szakterületet rangsorolnak, az értékelés százpontos rendszerben történik, főként publikációs tevékenységre jellemző indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérnek, figyelembe véve a közlemények számát és azok megjelenési helyét a szakirodalomban, az idézettséget, a nemzetközi együttműködésben készült közlemények arányát, valamint az adott szakterületen elérhető jelentős díjak számát.

 

 „Évről évre több lista és rangsor jelenik meg a meghatározó nemzetközi szaklapokban, természetesen nyomon követjük ezeket. A legtöbb rangsor a publikációk és a hivatkozások száma, a Nobel- és más kiemelkedő tudományos díjjal rendelkező oktatók és hallgatók száma, az ipari bevételek alapján áll össze. Így előfordulhat, hogy nehezen értelmezhető egy adott rangsor a klasszikus egyetemek esetében, noha az érték, amit képviselnek felbecsülhetetlen. A Pécsi Tudományegyetem tudományos adottságai kiemelkedőek, képzési és kutatási kínálata széles, nemzetközi beágyazódását mindezek erősítik. Ezért is figyelemreméltó, ha elismerik erőfeszítéseit, értékeit. Jelen esetben ez az elismerés a klinikai orvostudománynak szól. Nemzetközi környezetben mért erős versenytársaink vannak, és ebben a versenyben törekszünk a komoly sikereket elért kutatókat, oktatókat megtartani, a fiatal tehetségeket helyzetbe hozni”- fogalmazott Prof. Miseta Attila rektor.

 

Mint ismeretes, a Modern Városok Program részeként, a Pécsi Tudományegyetem 2020-ig közel 25 Mrd forint összeget fordít az intézmény versenyképességének erősítésére, a külföldi hallgatói létszámemelésre és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítására.

Rovat