international

Ronald L. Hayes

A Pécsi Tudományegyetem 2016. november 9-én tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen a doctor et professor honoris causa címet vehetett át Ronald L. Hayes.
 

Ronald L. Hayes

Dr. Büki András klinikaigazgató úr Ronald L. Hayes professzorral az Egyesült Államokban az Idegsebészeti Klinika akadémiai ösztöndíjasaként 1997-ben került kapcsolatba, amikor a University of Texas Medical School Department of Neurosurgery Research Laboratories igazgatójaként az ottani Idegsebészeti Klinika független professzoraként tevékenykedett. Közös kutatási munkájuk „A fehérjebontó folyamatoknak a koponya agysérülésben játszott szerepe” kapcsán számos alkalommal vettek részt kerekasztalokon, szimpóziumokon, ahol annak a kollaborációnak alapjai formálódtak, amelyek a 2000-es évek elején az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által finanszírozott és az ekkor már a floridai McKnight Brain Institute Neuroscience Departmentjének professzoraként tevékenykedő és egyúttal a Floridai Egyetem spin off cégében igazgatóként vezetett Banyan Inc. szponzorálásával zajlottak.

Az elmúlt 15 évben összesen 7 kutatási program zajlott le és a 8. kutatási program indul, melynek kapcsán, több mint egy tucat, az Idegsebészeti Klinikát, Klinikai Központot, Akadémiai Kutatócsoportot, Szentágothai Kutató Központot is érintő és nevesítő tudományos közlemény született, és több százezer dollárnyi összfinanszírozásban kutatási támogatás érkezett az Idegsebészeti Klinikára, mely gyakorlatilag az Idegsebészeti Klinika baleseti agysérült kutatóhelyének legfőbb támogatási forrása volt.

A baleseti agysérülések biomarkereinek kutatásában Ronald L. Hayes és a Banyan Inc. önzetlenül vett részt a pécsi fejlesztések és vizsgálatok támogatásában. Az országban elsőként Licox agyi oxigénszenzor és hőmérsékletmérő készülékeket, és azok szenzorait biztosította a Klinikának, lehetővé téve több mint félszáz agysérült beteg világszínvonalon történő monitorozását.

Ingyen és bérmentve végzett biomarker meghatározásokat különböző egyetemi projektek részeként (VAS TÁMOP kutatási program, Norvég Grant és NAP kutatási program).

Ronald L. Hayes professzor több, az Egyesült Államokban rövidebb-hosszabb ideig dolgozó munkatárs, többek között a jelen felterjesztés írója, illetve Czeiter Endre, az Idegsebészeti  Klinika tudományos főmunkatársa az Akadémiai Kutatócsoport tagja kutatói tréningjét és előmenetelét támogatta és segítette közvetlen személyes tanácsaival, tapasztalatainak átadásával.

Ronald L. Hayes Magyarországon összesen 8 alkalommal vett részt részben a Pannon Szimpózium, részben más tudományos szimpóziumok keretében a Nemzetközi Neurotrauma Társaság Világkongresszusán meghívott előadóként, panelvezetőként és az Egyetem rendezvényeit minden egyes alkalommal saját költségeire látogatta és segítette és pro bono szaktanácsadói támogatása jelentős szerepet játszott abban, hogy a Pécsi Tudományegyetem a CenterTBI FP7-es program biomarker munkacsoportjának vezetőcímét megkaphatta, illetve elnyerhette.