Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

sport

Óriási gyakorlós siker a Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntőjében!

2018. január 27-én az Országos Diákolimpián Debrecenben a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium lány és fiú kosárlabda csapata is döntőt játszott. Az izgalmas meccsek eredményeképpen a fiúcsapat országos bajnok lett, a lányok ezüstérmet szereztek. 

Óriási gyakorlós siker a Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntőjében!

 

A csapatok tagjai:

 

Fiúk: 

Fekete Dávid 

Balaskó Bertalan 

Kovacsics Ákos 

Vad Bence 

Scherer Bálint 

Vaits Olivér 

Erdei Ádám 

Borsos Balázs 

Mezei Máté 

Fülöp Csongor 

Fülöp Zsombor 

Benke Krisztián

Nagy Kevin 

Edzők: Sértő Ádám, Gáspár Gábor

 

Óriási gyakorlós siker a Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntőjében!

 

Lányok: 

Pucz Eszter 

Szomor Kinga 

Temes Boglárka 

Koltai Anna 

Borbás Panni 

Wentzel Nóra 

Szücs Luca 

Kaposi Fanni 

Wentzel Hanna 

Hegedüs Rebeka 

Solymosi Panna 

Varga Eszter 

Edzők: Gyenizse Áron, Gáspár Gábor

 

Óriási gyakorlós siker a Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntőjében!

 

Gratulálunk a csodálatos eredményekhez!

 

Forrás: http://ptegyakorlo.pte.hu/content/kosarlabdadiakolimpia

 

Rovat: 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára

Az eszköz beszerzése a „Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai” című GINOP-2.3.3-as K+F infrastruktúra fejlesztési konstrukció keretében valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. 

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében zajlik a pécsi Ortopédiai Klinika vezetésével a szegedi Ortopédiai Klinikával történő együttműködésben, összesen 508,06 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A projekt célja egy hiánypótló, versenyképes tudáscentrum kialakítása a sport és az ehhez köthető egészséges életmód programokkal kapcsolatos ellátási és rehabilitációs prioritások tekintetében.

 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A GINOP-2.3.3-15-2016-00031 számú Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai című K+F infrastruktúra fejlesztési projekt megvalósítása fontos állomáshoz érkezett, ugyanis üzembe helyezték a betervezett legjelentősebb és legnagyobb horderejű eszközt - az alacsony dózisú 2D/3D képalkotó rendszert -, azEOS 2D/3D készüléket a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinikán.

 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A rendkívül modern készülék jelentősége kiemelkedő nemcsak a projekt megvalósítása, hanem a PTE és a Klinikai Központ szempontjából is. Az EOS 2D/3D rendszer az egyetlen olyan röntgenkészülék ugyanis, mely lehetővé teszi a teljes test torzításmentes, 3D rekonstrukcióra alkalmas leképezését álló, vagyis terhelt helyzetben, ultra alacsony sugárdózis mellett. Az EOS 2D/3D a hagyományos röntgen készülékekhez képest 85%-kal, digitális készülékekhez képest 50%-kal alacsonyabb sugárdózis mellett, akár teljes test méretű, jobb minőségű kétirányú röntgenfelvételek készítésére alkalmas. Alkalmazásával bizonyos mozgásszervi CT vizsgálatokhoz viszonyítva 95%-os sugárdózis-csökkenés érhető el.

 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A berendezés további klinikai jelentősége, hogy egyidejűleg kétirányú röntgenfelvételeket készít – ennek időtartama 10-25 másodperc - melyek alapján nagy pontosságú, térbeli rekonstrukció elvégzése lehetséges a sterEOS 3D speciális szoftverrel. A készülék több mint száz, a csontvázra vonatkozó klinikai paraméter automatikus meghatározására képes. A fentieknek rendkívüli jelentősége lehet például a műtétek előtti tervezés és az eredmények objektív megítélése során.

A technika lehetővé teszi ülő helyzetben történő vizsgálat elvégzését is, így jól alkalmazható mozgássérültek, parasportolók esetében is.

 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az új fejlesztésű és rendkívül modern ún. MicroDose opció segítségével készített felvétel olyan minimális ionizáló sugárzással jár, hogy szűrővizsgálatokra is alkalmas. Ez lehetővé teszi gyermek- és serdülő korban számos - a sportképességet befolyásoló – állapot, illetve esetleges mozgásszervi elváltozás megítélését (gyermekkori aszeptikus csontelhalások, gerincdeformitások, végtaghossz különbség stb.), sportsérülések utáni gyógyulási folyamat nyomon követését, valamint a csontérettség és csontkor megállapítását.

 

Rovat: 

Őszi sport programok a PTE-n

Az idei őszi félévben sem lesz hiány sportos programokból egyetemünkön. A PTE OIG Sportiroda a következő hónapokban is megmozgatja az egyetemi polgárokat:

Aki a belvárosban szeretne egy kis délutáni testmozgást, keresse a Pécsi Napok keretében a PTE Pavilont és Színpadot a Kossuth téren. Sport és szabadidős sarok, tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball várja az érdeklődőket szeptember 14. és 24. között.

 

Egyetemi Sport Nemzetközi Napja a Pécsi Tudományegyetemen

 

Számos, már nagy hagyományokra visszatekintő sport programra számíthatunk ősszel is. Egyetemünk a tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 20-án ünnepli az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját. A jeles alkalmat a PTE OIG Sportiroda egyik legnépszerűbb tömegsport rendezvényével, a Sárkányhajó Regattával, valamint annak kísérőprogramjával az elmaradhatatlan főzőversennyel köti össze. A programot színesíti a MEFS által életre hívott Campus 3 Próba, amelynek kihívásait a rendezvényre kilátogató PTE Polgárok szintén teljesíthetik. Helyszín: Orfű Aktív Víziturisztikai Központ (7677 Orfű, Széchenyi tér 5-6.), időpont: 10:00-16:00.

 

Sárkányhajó Regatta

 

A hónap végén két kiemelt PTE-hez köthető sport esemény is helyet kapott a városi programban. Az egyik az immár 23. PTE 650 Rókaűzők Váltófutóverseny, illetve az október 1-re időzített PTE 650 EHÖK Misina Csúcstámadás, amely az Egyetem és a PSN Zrt. közös rendezvénye.

Idén ősszel is elindulnak az egész tanévet átfogó kari bajnokságok, továbbá mindkét félévben lesz a férfi hallgatók körében igen kedvelt Futsal Liga.

Október 18-án a PTE Mecseki Láthatatlanok Emléktúrán vehetnek részt az érdeklődők. A Mecseki Láthatatlanok az akkori pécsi egyetemisták közössége volt, akik az 1956-os forradalom leverése után még hetekig (sőt egyesek hónapokig) ellenálltak a Mecsek hegyeiben rejtőzve. Emlékük előtt tisztelegve tavaly a PTE Sportiroda megszervezett egy mintegy 8 kilométeres mecseki túrát, melynek voltak olyan állomásai, ahol a hallgatók vetélkedhettek egymással. Az idei megemlékezés is hasonló lesz.

November 8-án már hatodszorra szervezik meg a hallgatók körében nagyon kedvelt floorball kupát. Idén is az a legfőbb cél, hogy a vegyes összetételű csapatok egy jó hangulatú és sportszerű megmérettetésen vegyenek részt. 

A Sportok Éjszakája a PTE Sportiroda legelső kiemelt rendezvénye volt, amit még alakulása, 2013 óta megrendez. A nagy népszerűségnek örvendő esemény 12 csapatot 12 sportágban 12 órán át mozgat meg. Érdemes időben jelentkezni az eseményre, mert a helyek általában rekord gyorsasággal betelnek. Idén november 22-23-án fogunk éjszakázni!

 

Info: halmos.zoard@pte.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ptesportiroda

 

Rovat: 

Bringás reggeli

Esemény időpontja: 
szerda, 2017, szeptember 27 - 07:30 - 09:00
Esemény helyszíne és címe: 
PTE ÁOK (Pécs, Szigeti út 12.)
Kapcsolattartó neve: 
Berta Anikó
Kapcsolattartó e-mail címe: 
aniko.berta@aok.pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
+36-30-2177-853

Gyere el és reggelizz velünk. Az első 200 kerékpáros ajándékcsomagot kap. 3 szerencsés hallgató pedig megnyerheti az ajándék kerékpáros bukósisak egyikét. A reggeli keretében adjuk át a biciklis szervizállomást az Elméleti Tömb előtt. Minden ÁOK-s hallgatót szeretettel várunk reggel 7:30-tól az orvoskar főbejáratánál!

 

Rovat: 
Sport

Sportkitüntetésben részesültek a PTE sportkiválóságai

Május 11-én a Vígadó dísztermében sportkitüntetésben részesültek a PTE sportkiválóságai.

Dr. Tamás Lajos (ÁJK), Pupp Réka (TTK), Galambos Ramóna (TTK) és Sors Tamás (ÁJK)

 

A sport területén végzett kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenysége elismeréseként Kemény Ferenc- díjban részesült Dr. Tamás Lajos c. egyetemi tanár (ÁJK), Magyar Sportcsillag Ösztöndíjban részesült Pupp Réka (TTK), Galambos Ramóna (TTK) és Sors Tamás (ÁJK).

A kitüntetéseket Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át.  

Gratulálunk az elismerésekhez!

 

További információk: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/sportert-felelos-allamtitkarsag/hirek/pezsa-tibor-takacs-maria-es-decseyne-magyar-gabriella-kapott-csik-ferenc-dijat

 

Rovat: 

Több mint 2000-en futottak

A PTE Sportiroda immár harmadik alkalommal szervezte meg a PTE Történelmi Emlékfutás-t, melynek keretében a résztvevőknek 1367 métert kellett futva teljesíteni. Az idén április 26-án tartott esemény egyben a PTE 650 Jubileumi Karok Közötti Ötpróba elnevezésű rendezvénysorozat 4. állomása is volt.

 

Az elmúlt két évben nem kedvezett az időjárás a futóknak, viszont idén végre minden elvárásnak megfelelt: a felhők elúsztak, nem volt se túl hűvös, se túl meleg. Az induló csapatokhoz a futókat nagykövetek toborozták, s közülük idén is Takáts Amanda volt a leghatékonyabb, az ő meghívása révén jött el a legtöbb ember futni. A futók több helyszínről indultak, a befutó idén is a Széchenyi téren volt.

A tér közepén idén hőlégballon várta a futókat, voltak táncbemutatók, majd a futókkal közös tánc, sőt, ingyen italfogyasztás, illetve Dr. Bódis József rektor és Páva Zsolt, polgármester is köszöntőt mondott.

A futó rajtok helyszínein (a 48-as téren, illetve Rókus-dombon) 200 Ft-tal lehetett támogatni a határon túli magyar családok megsegítését, melyet a Kosztolányi Céltársulás közrreműködésével kapnak majd meg az érintettek.

 

Fehér Tímea

univpecs.com 

 

Rovat: 

Hiánypótló kutatás indult a sport területén a PTE vezetésével

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével valósul meg az a projekt, melynek célja egy hiánypótló, versenyképes tudáscentrum kialakítása a sport és az ehhez köthető egészséges életmód programokkal kapcsolatos ellátási és rehabilitációs prioritások tekintetében.

Az egészséges életmód részét képezi a hobbi-, a para- és az élsport is. Utóbbi kettőnél a csúcsteljesítmény elérése során nehezen húzható határ az egészséges és a már egészségkárosító hatással bíró terhelés közt. E tevékenységek sem képzelhetőek el megfelelő tudományos háttér nélkül, ami egy speciális, a sporttudományban résztvevők által létrehozott hálózatosodási formában válhat csak működőképessé. A projekt alapvető célja, hogy az élsporthoz, parasporthoz, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó, a sportolással összefüggő mozgásszervi elváltozások diagnosztizálása-kezelése-rehabilitációja mentén történő vizsgálatok eredményeivel biztosítsa a résztvevők számára az integrálódást és hálózatosodást a hasonló hazai és nemzetközi rendszerekbe az infrastrukturális fejlesztéseket követően.

 

Projekt célok:

  • infrastruktúra fejlesztés a sportolással összefüggő mozgásszervi elváltozások diagnosztizálása-kezelése-rehabilitációja kapcsán,
  • korszerű eszközökön megfelelő módszerekkel végzett prospektív standardizált tanulmányok kivitelezése,
  • kutató-fejlesztő kapacitás megerősítése,
  • szorosabb integráció, bekapcsolódás a nemzetközi klinikai kutatási hálózatokba (pl. Cronet, Elixir).

 

A projekt eredményeként az infrastrukturális fejlesztések megvalósulása magával hozza a standardizált, hatékonyabb betegellátást is, az oktatás színvonalának további növekedését, valamint a megvalósuló kutatások segítségével az integrálódást a szűkebb és tágabb szakmai klinikai és kutatási hálózatokba. A projekt jól illeszkedik a PTE intézmény kutatási vonalába, az ott már megkezdett fejlesztések továbbvitele a prioritások közé tartozik, ami biztosítja a hazai és nemzetközi hálózatok jobb és könnyebb kialakíthatóságát, valamint a hazai globális kutatási infrastruktúra fejlesztését.

 

Rovat: 
Címkék: 

Jubileumi sporttavasz a PTE-n

A tavaszi félévben is számos program várja a sportolni vágyókat a PTE-n! 

Dunai Regatta / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Március 

03.08-09. PTE 650 Jubileumi Karok közötti 5 Próba:

1. Próba: III. PTE Kocsmasportok Éjszakája

A hallgatók idén tavasszal is képviselhetik szervezeti egységüket egy ötállomásos vetélkedősorozatban, a PTE 650 Jubileumi Ötpróbán. A versengés első állomása a nagy népszerűségnek örvendő Kocsmasportok Éjszakája. A szervezők az esti vetélkedésre 10 fős kari csapatok jelentkezését várják, ahol a hallgatók minden bizonnyal olyan sportágakban mérhetik össze tudásukat, mint a:  biliárd, csocsó, darts, sakk, lég-hoki, kvíz, férfi-női sörivó verseny, karaoke.

 

03.20. Tavaszi PTE Karok közötti Nagypályás Labdarúgó Bajnokság

2017 tavaszán a PTE Sportiroda ismét megszervezi az egy évvel ezelőtt újraélesztett komoly hagyományokkal bíró PTE Karok közötti Nagypályás Labdarúgó Bajnokságot. Az őszi sorozatban új bajnokot avattak az ÁJK-s hallgatók személyében, idén a szervezők az összes PTE Kar bevonása mellett várnak Erasmus csapatot is a megmérettetésre.

 

03.22. Sport Tere- Fere

 Az utolsó teljes márciusi héten a focibajnokság mellett lesz egy szintén a labdarúgáshoz köthető sportprogram, a rendhagyó módon tavasszal is megrendezésre kerülő: Sport Tere-Fere. A szervezők nem titkolt célja, hogy az őszi eseményhez hasonlóan tavasszal is a hallgatók egy jó hangulatú családias interaktív beszélgetésben vegyenek részt a meghívott vendégekkel. 

 

Dunai Regatta / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

03.29-30. PTE 650 Jubileumi Karok közötti 5 Próba

2. Próba: I. PTE Karok közötti Éjszakai Futsal Kupa

Az már kiderült az idővonal eddigi állomásaiból, hogy a PTE Sportiroda márciusi programjai között kiemelt szerepet játszik a labdarúgás, ezt a megállapítást erősíti az, hogy a hónap utolsó sportrendezvényét is valamelyest a focihoz köthetjük, hiszen a futsalt gyakran, annak kistestvéreként említik.

A PTE Karok közötti Éjszakai Futsal Kupát a Sportiroda első alkalommal rendezi meg, valamint az esemény bekerült a jubileumi ötpróba állomásai közé. A szervezők a kapott visszajelzések alapján, valamint a Futsal Liga és a Karok közötti Bajnokságok népszerűsége miatt is döntöttek, hogy idén megpróbálják hagyományteremtő módon elindítani az éjszakai kari teremfoci kupát. 

 

Április

04.12. IV. PTE B33 Streetball Kupa

Szinte minden tanévben helyett kapott a sportprogramok között a streetball kupa, így hát idén sem maradhat el. A szervezők várnak férfi- és női csapatokat egyaránt a rendezvényre.

 

04. 26. (04.27; Esőnap) PTE 650 Jubileumi Karok közötti 5 Próba

3. Próba: III. PTE Történelmi Emlékfutás

Április 26-án harmadik alkalommal kerül megrendezésre a PTE Történelmi Emlékfutás 1367, amely a PTE 650 Jubileumi Ötpróba vetélkedősorozatnak a harmadik állomása lesz. A futás az elmúlt évekhez hasonlóan két irányból indul és a Széchenyi Téren ér véget: "Sörház- Széchenyi Tér", valamint a "48-as Tér- Széchenyi Tér". Minden Emlékfutás előtt az alapvető cél tulajdonképpen az esemény mottója: 1367 hallgató megmozgatása 1367 m-en, azonban ha az időjárás is engedi, akkor a szervezők a jubileumi évben egyáltalán nem bánnák, ha a résztvevők száma elérné a 2x 1367-et. Ennek érdekében idén először Esőnapot is terveznek, méghozzá másnap április 27-re. A rendezvény lebonyolítását „futónagykövetek” segítik, akik vállalják azt a nemes feladatot, hogy részt vesznek lelkes futók toborzásában. A futás szimbolikus, NEM VERSENY jellegű, hiszen az esemény egyetemünk fennállásának 650. évére (amely 2017-ben lesz) emlékeztetett, illetve erre kívánja felhívni a figyelmet. A Kosztolányi Céltársulás is hozzájárul a rendezvényhez:  minden futónak lehetősége nyílik arra, hogy futása során 200 Ft-al segítse (teljesen önkéntes a felajánlás) a határon túli magyar diákok családjait. Ezzel is egy esélyt adva azoknak, akik kultúránkat tovább örökítik az ország határain kívül.

 

04.29. PTE 650 Jubileumi Karok közötti 5 Próba

4. Próba: VI. PTE Sárkányhajó Regatta

Idén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Sárkányhajó Regatta, amely a jubileumi ötpróba negyedik etapja is egyben. A PTE Sportiroda szervezői bíznak abban, hogy ha az időjárás, olyan kegyes lesz az eseményhez, mint tavaly tavasszal, akkor az idei évben is rekordszámú jelentkezés jöhet össze a rendezvényen, amely szorosan fog kapcsolódni a 2017-es Pécsi Egyetemi Napokhoz, illetve a Dunai Regattához. 

 

Május 

05.06. Dunai Regatta 

Idén május 6-án kerül sor az év sportfesztiváljára, a Dunai Regattára. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan a PTE Sportiroda 2017-ben is szeretne szurkolói buszt indítani a budapesti Műegyetem rakpartján megrendezendő egész napos sporteseményre, ahol reményeink szerint a Pécsi Tudományegyetem Sárkányhajó Válogatottja ismét az egyik főszereplője lesz a versengésnek.

 

Július 

07.01.  PTE 650 Jubileumi Karok közötti 5 Próba

5. Próba: Balaton-átúszás

Az elmúlt évekhez hasonlóan a PTE Sportiroda idén is, július 1-én buszt indít a Balaton-átúszásra, azonban most először fordul elő, hogy a verseny egy többállomásos vetélkedősorozat (záró)etapja legyen. A tervek szerint lenne egy PTE stand az átúszás balatonboglári beérkező helyén, ahol az Egyetem bármelyik karán tanuló hallgató, függetlenül attól, hogy a sportiroda által biztosított busszal érkezett az eseményre, beregisztrálhat és képviselheti a szervezeti egységét, az Ötpróba végelszámolásában.  Amennyiben a szervezők az időjárási körülmények miatt változtatnak a rendezvény időpontján, úgy a Sportiroda által biztosított járat indulása is változik.

 

Augusztus

08.17-20. PTE 650 Nemzetközi Sportfesztivál

A jubileum évében a Pécsi Tudományegyetem, a PTE Sportiroda közreműködésével nagyszabású nemzetközi sportfesztivált tervez, ahová magyar egyetemek mellett várnak külföldi intézményeket is. A sportesemény, amely négy sportágban ( férfi futsal, női röplabda, férfi kosárlabda, cheerleading), mintegy 500 hallgatót mozgat meg,  tulajdonképpen a felvezetése lesz, annak a szeptemberi ünnepi rendezvénysorozatnak, amely a PTE alapításának 650. évfordulójáról kíván megemlékezni. A szervezők várják a PTE hallgatóit arra, hogy Egyetemünk csapatait akár sportolóként, akár szurkolóként segítsék. 

 

Timeline az univpecs.com-on  »

További információk: Facebook és Sport Iroda honlapja

 

E-mail: egyetemisport.pte@gmail.com

 

 

Rovat: 
Címkék: 

Jubileum 650 PTE Nap

Esemény időpontja: 
szombat, 2017, szeptember 2 - 10:00 - 22:00
Esemény helyszíne és címe: 
Pécs, Széchenyi tér - Jókai tér
Kapcsolattartó neve: 
Beáta Szuhán-Glass
Kapcsolattartó e-mail címe: 
szuhan-glass.beata@pte.hu

Jubileum 650 PTE Nap

 

Rovat: 
Jubileum 650

A PTE sportösztöndíjainak ünnepélyes átadása

Esemény időpontja: 
szerda, 2016, december 14 - 13:00
Esemény helyszíne és címe: 
PTE ETK Nagyelőadó (Pécs, Vörösmarty u. 4.)
Kapcsolattartó neve: 
Hári József
Kapcsolattartó e-mail címe: 
hari.jozsef@pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
20/288-6053

Örömteli, hogy a PTE-n van az egyik legjobb és legtámogatottabb ilyen jellegű pályázat, hiszen az éves keretösszeg 20 millió forint. A második pályázaton összesen 53 hallgató járt sikerrel, vagyis ennyien részesülhetnek majd sportösztöndíjban.

Rovat: 
Sport

Oldalak

Feliratkozás RSS - sport csatornájára
You shall not pass!