Megkezdődött a harmadik nyári egyetem kínai partnerintézményünk hallgatói számára

2018.

augusztus

02.

E héten újabb nyári egyetem indult el a PTE-n, ezúttal a Chengduban található University of Electronic Science and Technology of China (UESTC) hallgatói számára.


A kínai partnerintézményünk 31 hallgatója  és 2 oktatója július 30. és augusztus 4.  között az európai és a magyar kulturális örökséggel ismerkedik meg a PTE-n. A nyári egyetem akadémiai részét (a tanórákat valamint a szakmai kirándulásokat) a KPVK biztosítja, míg a rendezvény teljes körű szervezését a Külügyi Igazgatóság végzi.

A hivatalos megnyitó ünnepségen Dr. Zádori Iván, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánhelyettese köszöntötte a kínai hallgatókat. Ezt követően Dr. Pozsgai Gyöngyi, a nyári egyetemi programok intézményi koordinátora mutatta be a Pécsi Tudományegyetemet majd a nyári egyetemi program részleteiről szolgált bővebb információkkal. Dr. Koltai Zsuzsa adjunktus a szakmai programot ismertette a hallgatókkal, majd a PTE-n tanulmányokat folytató kínai hallgatók adtak hasznos tanácsokat és útmutatót Pécsről és a szabadidős lehetőségekről.

 

A nyári egyetemen résztvevő kínai hallgatók a képzés során igen sokféle szemszögből ismerkednek meg Európával és Magyarországgal. Az előadások között megtalálhatóak az európai és a magyar történelemet, művészettörténetet, népi hagyományokat bemutató tématerületek csakúgy, mint az Európia Kulturális Főváros program hatása  városunk és a régió fejlődésére.

A tanórákon kívül a hallgatók megismerkednek Pécs kulturális nevezetességeivel, tanulmányozzák a város kulturális örökségét. Igen gazdag szabadidős programot is biztosítanak a szervezők a hallgatóknak, valamint lehetőséget arra is, hogy megismerkedjenek a Hangzhou Normal University-ről érkező 35 fős kínai hallgatócsoporttal, akik egy másik nyári egyetemi programban vesznek részt a PTE-n. A kínai csoportot ittlétük során magyar, valamint a PTE-n tanulmányokat folytató kínai mentorhallgatók segítik.

 

A PTE a Nemzetköziesítési Programban kitűzött céloknak megfelelően növekvő számú nyári egyetemi programot kínál egyetemünk hallgatói valamint a PTE külföldi partnerintézményeinek a hallgatói számára. 2018 nyarán összesen nyolc nyári egyetem kerül megszervezésre, melynek révén három kínai partnerintézményünk hallgatói csoportját is fogadjuk.

A kínai hallgatók számára óriási lehetőség, hogy megismerhetik egyetemünket, Pécs városát, bővíthetik ismereteiket a PTE-n kapott képzések során, ugyanakkor e nyári egyetemi programok gazdagítják és elmélyítik a partnerintézményeinkkel folytatott együttműködéseinket.

 

Az UESTC Kína egyik vezető egyeteme, melyet a felsőoktatási rangsorok az egész ázsiai régióban a legjelentősebb egyetemek között tartanak számon. A PTE és az UESTC között a tavalyi évben került megkötésre együttműködési megállapodás, melyet a most elindított nyári egyetemi program révén máris sikerült tartalommal megtölteni.

 

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!