Közel a TOP 50-hez a nemzetközi rangsorban a PTE!

2018.

október

31.

Kedden késő este hozta nyilvánosságra legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni Quacquarelli Symonds cég, mely ezúttal a fejlődő európai országok és Közép-Ázsia legerősebb 450 egyetemét vette górcső alá tíz objektív szempont alapján. A Pécsi Tudományegyetem az 53. helyet szerezte meg, ami tavalyhoz képest tíz pozíciónyi előrelépést jelent.


Ezt a fajta egyetemi összevetést 2014 óta készíti el az elismert londoni cég. A rangsor legfontosabb szempontja az akadémiai elismertség, amely 30%-kal esik latba, de figyelembe veszik még többek között az egyetemen végzettek munkaerőpiacon való sikerességét, a minősített oktatók hallgatókra vetített arányát, és az adott intézményhez tartozó oktatóktól származó citációk számát is.

Sőt, nézik a külföldi hallgatók arányát is, ez azonban sajnos mindössze 2,5%-os súlyozással számít. Ez azért előnytelen a pécsi egyetem számára, hiszen ebben az összevetésben a mezőny egyik legerősebbje, ha csak ebben lett volna verseny az érintett egyetemek között, úgy Magyarország első egyeteme jóval előkelőbb helyre került volna!

 

Miseta Attila, a PTE rektora a frissen megjelent nemzetközi rangsor kapcsán elmondta: - „Az, hogy egy nemzetközi összevetésben közel kerülünk a TOP 50-hez, mindenképp megtisztelő. Nyilván ettől még nem bízzuk el magunkat, hiszen reálisan értékelve azt is látni kell, hogy ebben a rangsorban nem szerepelnek az igazán erős európai, és a még náluk is jobb mutatókkal rendelkező tengerentúli egyetemek. Ahhoz, hogy velük is fel tudjuk venni a versenyt, még sokat kell dolgoznunk. Ugyanakkor fontos visszacsatolás, ha egy nemzetközileg elismert cég az objektív számadatok alapján azt mondja, hogy előrelépett a PTE! Ennek megfelelően a város több pontján, sőt, Szekszárdon is folynak munkálatok a Modern Városok Program keretében, hogy ehhez a magas szakmai színvonalhoz az egyetem infrastruktúráját is nemzetközi szintre fejlesszük.” – hangsúlyozta a rektor.

 

A Quacquarelli Symonds friss rangsora itt érhető el: https://www.topuniversities.com/university-rankings/eeca-rankings/2019

 

 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!