Rapid ,,randi” borszakértő szemüveggel: Kutatók éjszakája 2025

A magyarországi Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat látogatottsága az évek során néhány ezerről több tízezerre emelkedett, így évről-évre egyre többen látogatnak el a Pécsi Tudományegyetem programjaira is. A tudomány iránt érdeklődők idén szeptember 26-án látogathattak el érdekes előadásokra és különleges programokra. A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet például 2 tételes borkóstolóval várta a pincék szerelmeseit, ahol a résztvevők az ízlelés élménye mellett a pécsi borászat történelmébe is betekintést nyertek.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehetett bepillantani a különböző tudományterületek, így a szőlészet- és borászat titkaiba is.

Magyarországon 22 borvidéket találhatunk, amelyek 6 borrégióba rendeződnek. A Pécsi borvidék a Mecsek déli lankáin fekszik, ahol elsősorban fehér szőlőfajtákat, például olaszrizlinget, cirfandlit és királyleánykát termesztenek. Bár sok vörösbor is készül, a borvidék inkább friss, gyümölcsös fehérborairól ismert. 
SZBKI
Első tételként a jól ismert Irsai Olivér bor került a poharakba, a kostolók először a fény felé fordítva vizsgálták a bor megjelenését. Következő teendő az illat tanulmányozása volt, melyet óvatos, nagyobb, rövid ideig tartó szippantásokkal kellett végrehajtani, mert az előadó szerint szaglóreceptorok hamar elfáradnak. Záró lépésként mindenki a poharába kortyolhatott: az Irsai Olivér kellemes, könnyed ízt ad, kicsit kesernyés, azonban igen jó savú, így a fanyar íz nem marad túl hosszú ideig a szánkban. Főként szárnyas ételek mellé fogyasztják, amely ezekkel a savakkal jól harmonizál.
A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet idén tavasszal mutatta be új, mesterséges intelligencia által támogatott boroscímkéjét. Az új címkecsalád egy QR kóddal van ellátva, melyet leolvasva egy virtuális bor-asszisztens segítségével rögtön minden információhoz hozzáférhetünk az adott borral, például az Irsai Olivérrel kapcsolatban a termőterülettől az ízvilágig.
Irsai Olivér

Második tételkét egy vörösbor, a Kadarka következett: a fény felé tartva az ital, mely kissé feltapadt a pohár oldalaira, rubin színben játszott. Összetevőit leginkább a piros bogyós gyümölcsök adják, mint a ribizli vagy a szamóca. Zsírosabb ételek mellé ajánlott, mivel savassága és tannintartalma jól ellensúlyozza a fogások nehézségét. Az Irsai Olivérhez képest ízvilága sokkal érettebb, tanninosabb, alkoholtartalma is magasabb, és inkább a hosszú érlelésű borok közé sorolható. A Kadarka a melegebb klímát kedvelő szőlőfajták közé tartozik, ezért a pécsi térség kiválóan megfelel számára, hiszen ez az ország egyik legnaposabb és legmelegebb borvidéke.
Kadarka
Ha valakinek felkeltette az érdeklődését az előadás, illetve a borkóstolás művészete, akkor érdemes felvennie a Borkulturális ismeretek kurzust, amely minden félévben elindul, összesen 12 alkalmat jelent: 1 óra előadás, majd alkalmanként 4 tételes borkóstolást foglal magában. A kurzus a PTE hallgatóinak 2 kreditet ér, de külsős érdeklődőket is szívesen fogadnak. Érdemes időben lecsapni a helyekre, hiszen a teltház garantált! 

HASONLÓ TARTALMAK