
A magyarországi Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat látogatottsága az évek során néhány ezerről több tízezerre emelkedett, így évről-évre egyre többen látogatnak el a Pécsi Tudományegyetem programjaira is. A tudomány iránt érdeklődők idén szeptember 26-án látogathattak el érdekes előadásokra és különleges programokra. A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet például 2 tételes borkóstolóval várta a pincék szerelmeseit, ahol a résztvevők az ízlelés élménye mellett a pécsi borászat történelmébe is betekintést nyertek.
A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehetett bepillantani a különböző tudományterületek, így a szőlészet- és borászat titkaiba is.
Magyarországon 22 borvidéket találhatunk, amelyek 6 borrégióba rendeződnek. A Pécsi borvidék a Mecsek déli lankáin fekszik, ahol elsősorban fehér szőlőfajtákat, például olaszrizlinget, cirfandlit és királyleánykát termesztenek. Bár sok vörösbor is készül, a borvidék inkább friss, gyümölcsös fehérborairól ismert.
Első tételként a jól ismert Irsai Olivér bor került a poharakba, a kostolók először a fény felé fordítva vizsgálták a bor megjelenését. Következő teendő az illat tanulmányozása volt, melyet óvatos, nagyobb, rövid ideig tartó szippantásokkal kellett végrehajtani, mert az előadó szerint szaglóreceptorok hamar elfáradnak. Záró lépésként mindenki a poharába kortyolhatott: az Irsai Olivér kellemes, könnyed ízt ad, kicsit kesernyés, azonban igen jó savú, így a fanyar íz nem marad túl hosszú ideig a szánkban. Főként szárnyas ételek mellé fogyasztják, amely ezekkel a savakkal jól harmonizál.
A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet idén tavasszal mutatta be új, mesterséges intelligencia által támogatott boroscímkéjét. Az új címkecsalád egy QR kóddal van ellátva, melyet leolvasva egy virtuális bor-asszisztens segítségével rögtön minden információhoz hozzáférhetünk az adott borral, például az Irsai Olivérrel kapcsolatban a termőterülettől az ízvilágig.
Második tételkét egy vörösbor, a Kadarka következett: a fény felé tartva az ital, mely kissé feltapadt a pohár oldalaira, rubin színben játszott. Összetevőit leginkább a piros bogyós gyümölcsök adják, mint a ribizli vagy a szamóca. Zsírosabb ételek mellé ajánlott, mivel savassága és tannintartalma jól ellensúlyozza a fogások nehézségét. Az Irsai Olivérhez képest ízvilága sokkal érettebb, tanninosabb, alkoholtartalma is magasabb, és inkább a hosszú érlelésű borok közé sorolható. A Kadarka a melegebb klímát kedvelő szőlőfajták közé tartozik, ezért a pécsi térség kiválóan megfelel számára, hiszen ez az ország egyik legnaposabb és legmelegebb borvidéke.
Ha valakinek felkeltette az érdeklődését az előadás, illetve a borkóstolás művészete, akkor érdemes felvennie a Borkulturális ismeretek kurzust, amely minden félévben elindul, összesen 12 alkalmat jelent: 1 óra előadás, majd alkalmanként 4 tételes borkóstolást foglal magában. A kurzus a PTE hallgatóinak 2 kreditet ér, de külsős érdeklődőket is szívesen fogadnak. Érdemes időben lecsapni a helyekre, hiszen a teltház garantált!
A Janus Pannonius Múzeum is csatlakozott az idei „Adj Bele Brancs!” kampányhoz...
Idén szeptember 26-án és 27-én rendezték meg a Pécsi Sürgősségi Napokat, melyen...
Szeptember 26-27-én sokakat mozgatott meg a XIX. Pécsi Sürgősségi Napok konferen...
A FIVOSZ, a Pécsi Tudományegyetem és Kozármisleny város közös szervezésében 2025...
2025 szeptemberétől táplálkozástudományi mesterképzést indít a Magyar Agrár- és...
A Pécsi Tudományegyetem Alumni Irodájának havonta jelentkező programsorozatának...
A Gyógyszerészek Világnapján, szeptember 25-én hármas jubileumot ünnepelt a Pécs...
Idén a mesterséges intelligencia (MI) lendületes térhódításához való...
A Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársai negyedik alkalommal tértek vissza...
A legősibb művészeti ág, a zene otthonra lelt Pécsen, a legrégebbi magyar...
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság | Portál csoport - 2021.