Pécsi Egyetemi Borbirtok, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (H-7634 PÉCS Szentmiklós dűlő 1.)
Mikor? 2022. augusztus 27-én, szombaton 10 órakor
Hol? Pécsi Egyetemi Borbirtok, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (H-7634 PÉCS Szentmiklós dűlő 1.)
Program:
A program INGYENES és regisztrációköteles. Regisztrációnak a borbirtok@pte.hu-ra érkezett e-mail számít (elérhetőség, létszám megadásával). Köszönjük!
Részletesen:
A csemegeszőlő termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb igény jelentkezett és a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik.
A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének célkitűzései között szerepel, hogy támogassa a magyar csemegeszőlő termesztés fejlődését.
Hazai és nemzetközi viszonylatban is megfigyelhető, hogy a csemegeszőlő fogyasztás egy főre jutó éves mennyisége folyamatosan növekszik. Napjainkban a fogyasztás nagy része importból származik, a jelenlegi termőterületünk 1000 ha körül van (viszonyítási alapként: a teljes hazai fogyasztás ellátása ~14000 ha termőfelületből biztosítható). A fogyasztói igények nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is változtak, egyre kifinomultabbak lettek, az új trendek kizárólag magas minőségi elvárások mentén alakulnak.
A csemegeszőlő termesztés sikeressége, jövedelmezősége főként a termésbiztonságon alapul, amelynek legfontosabb pillérei a szőlőfajták, másnéven a ’genetikai alapok’. A Kutatóintézet génbankja, illetve a korszerű nemesítési eredmények, a borszőlő fajtákhoz hasonló módon, a csemegeszőlő fajták esetében is jelentős sikereket hozhatnak.
Az I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny megrendezésével a Kutatóintézet, mint házigazda egy olyan kezdeményezést indít útjára, amellyel szakmai támogatást biztosítunk az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét.
Továbbá feltett szándékunk a rendezvénnyel, a csemegeszőlő - mint egészséges gyümölcs - népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása a fogyasztók számára.
Nemcsak Kiállítás, hanem Verseny is: a rendezvény ideje alatt a kiállítók között versenyt indítunk többféle kategóriában (legszebb fürt, legnagyobb fürtméret, legnagyobb bogyóméret - magvas, és magvatlan kategóriában -, legfinomabb íz, illetve közönségszavazat alapján. A kategóriák értékelését a Kiállítás alatt 3 tagú szakmai zsűri végzi, nyilvános eredményhirdetés a kiállítás zárása előtt.
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság | Portál csoport - 2021.