I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny

Esemény dátuma

2022-08-27 10:00 - 2022-08-27 17:00

Esemény helyszíne és címe

Pécsi Egyetemi Borbirtok, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (H-7634 PÉCS Szentmiklós dűlő 1.)


A magyar csemegeszőlő termesztés fejlődése mindannyiunk érdeke, egyre nagyobb az érdeklődés, a csemegeszőlő fogyasztás nagy része azonban importból származik.

Az I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny a Kutatóintézet kezdeményezése, melynek célja a termelők szakmai támogatása, a csemegeszőlő, mint egészséges gyümölcs népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása.

Génbankunk és a korszerű nemesítési eredmények, a borszőlő fajtákhoz hasonlóan, a csemegeszőlő fajták esetében is jelentős sikereket hozhatnak.

Nemcsak Kiállítás, hanem Verseny is lesz, a szakmai zsűri mellett számítunk a közönségszavazatokra is!


1. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny

Mikor? 2022. augusztus 27-én, szombaton 10 órakor

Hol? Pécsi Egyetemi Borbirtok, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (H-7634 PÉCS Szentmiklós dűlő 1.)


Program:

 • Megnyitó 10 órakor
  A program fővédnöke Nagy István agrárminiszter, a házigazda, Madaras Zoltán PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke
 • Előadások
  • 10.15 – 10.30 Dr. Teszlák Péter: Nemzetközi trendek, új fajták a csemegeszőlő nemesítésben
  • 10.30 – 10.50 Rittlinger József: Agrárgazdasági pályázati lehetőségek
  • 10.50  11.15 Pernesz György: Szőlő fajtahasználat Magyarországon
 • Kiállítás és Verseny 11.00 – 16.00
 • Eredményhirdetés 16 órakor

A program INGYENES és regisztrációköteles. Regisztrációnak a borbirtok@pte.hu-ra érkezett e-mail számít (elérhetőség, létszám megadásával). Köszönjük!


Részletesen:

A csemegeszőlő termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb igény jelentkezett és a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének célkitűzései között szerepel, hogy támogassa a magyar csemegeszőlő termesztés fejlődését.

Hazai és nemzetközi viszonylatban is megfigyelhető, hogy a csemegeszőlő fogyasztás egy főre jutó éves mennyisége folyamatosan növekszik. Napjainkban a fogyasztás nagy része importból származik, a jelenlegi termőterületünk 1000 ha körül van (viszonyítási alapként: a teljes hazai fogyasztás ellátása ~14000 ha termőfelületből biztosítható). A fogyasztói igények nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is változtak, egyre kifinomultabbak lettek, az új trendek kizárólag magas minőségi elvárások mentén alakulnak.

A csemegeszőlő termesztés sikeressége, jövedelmezősége főként a termésbiztonságon alapul, amelynek legfontosabb pillérei a szőlőfajták, másnéven a ’genetikai alapok’. A Kutatóintézet génbankja, illetve a korszerű nemesítési eredmények, a borszőlő fajtákhoz hasonló módon, a csemegeszőlő fajták esetében is jelentős sikereket hozhatnak.

Az I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny megrendezésével a Kutatóintézet, mint házigazda egy olyan kezdeményezést indít útjára, amellyel szakmai támogatást biztosítunk az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét.

Továbbá feltett szándékunk a rendezvénnyel, a csemegeszőlő - mint egészséges gyümölcs - népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása a fogyasztók számára.

Nemcsak Kiállítás, hanem Verseny is: a rendezvény ideje alatt a kiállítók között versenyt indítunk többféle kategóriában (legszebb fürt, legnagyobb fürtméret, legnagyobb bogyóméret - magvas, és magvatlan kategóriában -, legfinomabb íz, illetve közönségszavazat alapján. A kategóriák értékelését a Kiállítás alatt 3 tagú szakmai zsűri végzi, nyilvános eredményhirdetés a kiállítás zárása előtt.

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!