PTE-s olimpikonok

Sárosi Laura tollaslabdázó

Sárosi Laura tollaslabdázó

Sárosi Laura a Tisza Tollas SE játékosa. 2018 januárjában szerzett diplomát a Műszaki és Informatikai Karon. 4-szeres egyéni, 4-szeres női páros, 3-szoros vegyes páros és 6-szoros csapat magyar bajnok. Hatszor választották meg az év magyar tollaslabdázójává. 2016-ban magyar és nemzetközi fair play díjat kapott, miután az Európa-bajnokságon a második fordulóban német ellenfelének felajánlotta saját tartalékcipőjét annak elszakadt cipője helyett, hiszen a szabályok szerint Laura győzelmét kellett volna jegyzőkönyvezni megfelelő lábbeli hiányában. A riói olimpián 20 év után ő volt az első magyar tollaslabdázó, aki részt vehetett a játékokon.  A 2021-ben Tokióban rendezett 2020. évi nyári olimpiai játékokon a csoportmérkőzéseken szerepelt.
 

Krausz Gergely tollaslabdázó

Krausz Gergely tollaslabdázó

Krausz Gergely a Multi Alarm SE sportolója. 2017 nyarán szerzett diplomát a Műszaki és Informatikai Karon. 2014 óta folyamatosan az év magyar férfi tollaslabdázójának választották. 7-szeres egyéni, valamint 3-szoros páros magyar bajnok. Tokiói indulásával sporttörténelmet írt, hiszen az első magyar tollaslabdázó lett, aki férfi egyesben elindulhatott az ötkarikás játékokon, ahol a csoportmérkőzéseken szerepelt.

 

Madarász Dóra asztaliteniszező

Madarász Dóra asztaliteniszező

Madarász Dóra az Egészségtudományi Kar hallgatója. Kettős igazolással a Budapesti Erdért SE és a spanyol Cartagena játékosa. 3-szoros egyéni, 4-szeres páros és 2-szeres vegyes páros magyar bajnok. Nemzetközi porondon is számos kiemelkedő helyezéssel büszkélkedhet, hiszen előbb egyéni ifjúsági Európa-bajnoki címet, majd a felnőttek között kétszer páros, valamint kétszer csapat EB-bronzérmet szerzett.  2020-ban az év magyar női asztaliteniszezőjévé választották. A 2021-ben Tokióban rendezett 2020. évi nyári olimpiai játékokon az asztalitenisz egyéni és csapat fordulóiban indult. Madarász Dóra a díjat a későbbiek folyamán veszi át.
 

Major Veronika sportlövő

Major Veronika sportlövő  

Major Veronika a Keszthelyi Erdész Lövészklub versenyzője és az Egészségtudományi Kar hallgatója.  4-szeres junior világ- és 8-szoros junior EB-győztes sportlövő, aki 2019-ben a felnőttek mezőnyében is Európa-bajnoki címet szerzett. Szintén 2019-ben az Újdelhiben zajló világkupa versenyen sportpisztoly számban világcsúccsal első lett, amivel olimpiai kvótát szerzett. Háromszor választották meg az év sportlövőjévé. A tokiói olimpián a légpisztolyosok alapversenyében a 34., a sportpisztolyosok versenyében a 35. helyen végzett.

 

Iván Bence Márk paraúszó

Iván Bence Márk paraúszó

Iván Bence Márk a PSN Zrt. sportolója, valamint a Természettudományi Kar hallgatója. A PTE Sport- és Parasport Ösztöndíjas hallgatója. 2018-ban Berlinben a Paraúszó Európa- bajnokságon egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, míg idén májusban, Madeirában két további bronzzal növelte érmei számát a kontinensviadalokról.  A 2021-ben Tokióban rendezett 2020. évi nyári paralimpiai játékokon 200 méter vegyesen a 9. helyen ért célba, éppen lemaradva a döntő futamról, míg 100 méter mellen a 13. helyen végzett.

 

Cirjenics Miklós cselgáncsozó

Cirjenics Miklós cselgáncsozó

Cirjenics Miklós az Atomerőmű SE sportolója. Jelenleg a Közgazdaságtudományi Kar hallgatója, aki 2019-ben a TTK-n szerzett diplomát. A PTE örökös tehetségkövete, valamint többszörös PTE Sport- és Parasport és Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjas hallgató. 2011-ben az U23-as Európa-bajnokságon ötödik helyezést ért el. A 2013-as Universiadén csapatban harmadik lett. A riói után a 2021-ben Tokióban rendezett 2020. évi nyári olimpiai játékokon is tatamira léphetett, ahol a nyolcaddöntőben szerepelt. Cirjenics Miklós a díjat a későbbiekben veszi át.

 

Bicsák Bence triatlonista

Bicsák Bence triatlonista

Bicsák Bence a PSN Zrt. sportolója. Örökös tehetségkövet, valamint többszörös PTE Sport- és Parasport-, illetve Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjas hallgatónk volt, aki a Közgazdaságtudományi Karon végzett. U23-as sportolóként kétszeres világbajnoki bronzérmes, míg 2017-ben Európa-bajnok volt. Három alkalommal is az év magyar triatlonosának választották. A 2021-ben Tokióban rendezett 2020. évi nyári olimpiai játékokon minden idők legjobb magyar triatlonos helyezését elérve a hetedik helyen végzett.

 

Pupp Réka cselgáncsozó

Pupp Réka cselgáncsozó  

Pupp Réka az Atomerőmű SE sportolója és a Természettudományi Kar hallgatója. 4-szeres magyar bajnok, EB-bronzérmes, illetve 2015-ben junior EB-győztes volt. A tokiói olimpián az 52 kilogramm nyitófordulójában aranyponttal legyőzte a 2016-os olimpia aranyérmesét, majd a nyolcaddöntőben 10–0-val jutott tovább. A negyeddöntő után szereplését a vigaszágon folytathatta, végül az előkelő 5. helyen végzett.

 

Kenderesi Tamás úszó

Kenderesi Tamás úszó

Kenderesi Tamás a PSN Zrt. sportolója és a Természettudományi Kar hallgatója. Intézményünket képviselve korábban többszörös győztes volt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon, illetve többszörös magyar bajnok úszó. 2016-ban előbb a londoni EB-n, majd az azt követő riói olimpián is bronzérmet szerzett 200 méter pillangóúszásban. A 2018-as glasgow-i kontinensviadalon második, míg az idei budapesti versengésen harmadik helyen ért célba.  A Tokióban rendezett nyári olimpiai játékokon a 4. helyezést érte el 200 méter pillangóúszásban. Kenderesi Tamás a díjat a későbbiekben veszi át.

 

Konkoly Zsófia paraúszó

Konkoly Zsófia paraúszó

Konkoly Zsófia a PSN Zrt. sportolója és idén ősztől a Bölcsészettudományi Kar hallgatója. A 2016-os riói paralimpián 14 évesen szerzett bronzérmet 100 méteres pillangóúszásban. Idén májusban, Madeirában, 100 méter pillangó-, 200 méter vegyes- és 400 méter gyorsúszásban Európa-bajnok lett, illetve a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként ezüstérmet szerzett. A 2021-ben Tokióban rendezett 2020. évi nyári paralimpiai játékokon 100 méter pillangóúszásban aranyérmes lett, 400 méteres gyorsúszásban és 200 méteres vegyes úszásban pedig ezüstérmet szerzett.

 

Képek forrása: hparalimpia.hu/olimpia.hu

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!