Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Times Higher Education

Beválogatták az elitbe a Pécsi Tudományegyetemet

Az előkelő 301-400. helyre rangsorolták egyetemünket a tekintélyes Times Higher Education (THE) klinikai (orvosi), pre-klinikai és egészségügyi nemzetközi rangsorban. A londoni székhelyű, felsőoktatási intézmények összevetésével foglalkozó cég listája szerint a PTE a második legjobb a magyar egyetemek között az említett tudományterületeket figyelembe véve, szorosan a Semmelweis mögött. 

 Beválogatták az elitbe a Pécsi Tudományegyetemet

 

A Pécsi Tudományegyetem bekerült a Times Higher Education „Clinical, pre-clinical & health subject” elnevezésű rangsorába, és így egyike lett a világ 500 legjobb intézményének ezen a területen. A rangsor ugyanazt az öt teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE World University Rankings, csak más súlyozással esnek latba az egyes mutatók. Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, idézetek száma, nemzetközi „láthatóság”, illetve az ipari bevétel. A legnagyobb jelentősége ebben a rangsorban a citációknak van (35%), de az oktatási, kutatási eredményeket (27,5-27,5%) is komoly mértékben veszik figyelembe. A PTE két szempont, az idézetek és az ipari bevétel alapján a legerősebb magyar egyetemnek bizonyult a londoni rangsorban.

 

Beválogatták az elitbe a Pécsi Tudományegyetemet

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a szerdán délután nyilvánosságra hozott összevetés kapcsán elmondta: „Fontosak számunkra ezek a rangsorok, hiszen az egyetemek számára az ilyen listákon mutatkozik meg igazán, mit ér nemzetközi összevetésben az adott teljesítmény. Ugyanakkor legalább ennyire lényeges, hogy a külföldről érkező hallgatók körében mennyire népszerű egy intézmény. A közelmúltban köszönthettük a 4000. külföldi hallgatónkat, vagyis ebben a tekintetben is kézzel fogható az előrelépés, fejlődés.” – hangsúlyozta az egyetem rektora.

 

A Modern Városok Programnak köszönhetően közel 25 milliárd forintos egyetemfejlesztés kezdődött a közelmúltban a pécsi egyetemen, így az egyre növekvő nemzetközi létszámhoz tudják igazítani, modernizálni az infrastruktúrát, a hallgatói, oktatói és kutatói környezetet.

 

A szerdán 16 órakor nyilvánosságra hozott rangsor itt érhető el »

 

 

      

rovat: 

A legjobb vidéki egyetem a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A több mint ezer egyetemet rangsoroló listára a PTE is felkerült az eredményei alapján, méghozzá a legjobb magyar vidéki egyetemként!

 

A listára összesen hét magyar egyetem került fel: 401-500. helyen végzett a Semmelweis Egyetem,a 601-800. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a 801-1000. helyen tartják számon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Corvinus Egyetemet és a Debreceni Egyetemet. A nemzetközi listavezető ezúttal is az Oxfordi Egyetem.

 

A világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Idén, tavalyhoz képest az idézettségben és az ipari bevételekben sikerült jelentős előrelépést elérnie a Pécsi Tudományegyetemnek, nemzetközi orientációban a Semmelweis után a második magyar felsőoktatási intézmény. Az előrelépésben minden bizonnyal szerepe van a tudományos teljesítmények utóbbi években mutatott erősödésének is, ráadásul az intézmény egyre népszerűbb a külföldi hallgatók körében, akik száma már megközelíti a négyezret.

 

Bódis József, rektor a legfrissebb eredmény alapján hangsúlyozta: „Egyértelműen látszik, hogy a verseny erősödött, hiszen míg tavaly 18,6-27,5 pontra volt szükség a 600-800 helyhez, idén ehhez a pozícióhoz már 21.5–30.6 pont kellett. Szédületes tempóban fejlődik a tudomány, naponta születnek hasznos kutatási eredmények, és a Pécsi Tudományegyetem nem maradhat le ebben a versenyben. Azt látjuk, hogy azok a sikeres egyetemek, amelyek a kor kihívásaira modern és innovatív válaszokat adnak, aktív szerepet vállalnak a gazdaságélénkítésben és érzékenyek a jelen problémáira. Meggyőződésem, hogy a Pécsi Tudományegyetem jó úton jár, és ha az elmúlt évek tendenciáját folytatni tudjuk, vagyis egyre előkelőbb helyezést érünk el a nemzetközi rangsorokban, akkor ez még vonzóbbá teheti a pécsi egyetemet a fiatalok számára.” – jegyezte meg a rektor.

 

A teljes rangsor itt érhető el:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/world-ranking#!/page/0/length/25/locations/HU/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/scores

 

Újra rangos helyen egy nemzetközi összevetésben a PTE!

Az előkelő 122. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet a tekintélyes Times Higher Education (THE) BRICS & Emerging Economies Rankings 2017. elnevezésű, ötven ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. Tavalyhoz képest ez tizenöt helyes javítást jelent a pécsi egyetem esetében.

Times Higher Education, RICS & Emerging Economies Rankings

 

A Pécsi Tudományegyetem bekerült a Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings elnevezésű rangsorába, és így egyike lett az 50 országból rangsorolt 300 legjobb intézménynek. A „fejlődő gazdaságként” osztályozott 50 országból kerültek ki a figyelembe vett intézmények, de a végső legjobb 300 közé már csak 41 ország intézményei kerültek, tehát ez a helyezés kiemelkedő eredmény a kutatásközpontú egyetemek összevetésében. Ráadásul a top 300 első felében található a jövőre alapításának 650. jubileumát ünneplő pécsi egyetem, a legjobb magyar vidéki felsőoktatási intézményként ebben a rangsorban – csak a Közép-európai Egyetem és a Semmelweis előzi meg a PTE-t a hazai egyetemek közül.

 

Újra rangos helyen egy nemzetközi összevetésben a PTE!

  

A rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE World University Rankings. Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, „láthatóság”. Magát a módszertant átalakították, hogy alkalmas legyen a fejlődő gazdaságok egyetemeinek jellemzőinek mérésére is. Nagyobb súllyal vettek részt a felmérésben például az egyetemek ipari kapcsolatai és a nemzetközi megjelenés.

 

Phil Baty, a THE World University Rankings szerkesztője a rangsor kapcsán hangsúlyozta: „Nem könnyű feladat bekerülni a BRICS & Emerging Economies Rankings ezen rangsorába sem, hiszen ugyanazokat az indikátorokat használja az értékeléshez, mint a World University Rankings. Az intézményeknek magas színvonalon kell teljesíteniük az oktatás, a kutatás, a tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, láthatóság területén is, és ezen eredményeik alapján megmérkőzni az 50 fejlődő gazdaságú ország vezető kutatóegyetemeivel. Ebből a csoportból mi csak a legjobb egyetemeket rangsoroltuk, így állt össze a top 300-as lista. A nagyszerű teljesítményhez szívből gratulálunk a Pécsi Tudományegyetemnek!” – mondta a szerkesztő.

 

A szerdán 21:00 órakor nyilvánosságra hozott rangsor itt érhető el: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/brics-and-emerging-economies

 

A legjobb vidéki egyetem a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A világ legjobb nyolcszáz egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem is felkerült az eredményei alapján, méghozzá a legjobb magyar vidéki egyetemként!

A legjobb vidéki egyetem a PTE! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Times Higher Education rangsorában szerepel a hazai felősoktatási intézmények közül a Közép-európai Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Tudományegyetem – ebben a sorrendben. A listavezető az Oxfordi Egyetem.

A világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Ez az eredmény tehát egy igen komplex mérőszám, és a pécsi egyetem előrelépésében minden bizonnyal szerepe van a tudományos teljesítmények utóbbi években mutatott erősödésének is. Ráadásul az intézmény egyre népszerűbb a külföldi hallgatók körében, akik száma már megközelíti a háromezret.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a legfrissebb eredmény alapján hangsúlyozta:

„A Modern Városok Program keretében jelentős fejlesztéseket hajtunk végre az előttünk álló években a Pécsi Tudományegyetemen. Ha az elmúlt évek tendenciáját folytatni tudjuk, vagyis egyre előkelőbb helyezést érünk el a nemzetközi rangsorokban, akkor ez a két tényező még vonzóbbá teheti a pécsi egyetemet a fiatalok számára.” 

 

A teljes rangsor itt érhető el:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank_label/sort_order/asc/cols/rank_only  

 

 

Előkelő helyen a PTE a Times Higher Education rangsorán!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A világ legjobb nyolcszáz egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is felkerült az eredményei alapján, a második legjobb magyar vidéki egyetemként.

 

A Times Higher Education rangsorában szerepel az 501-600. hely között a Semmelweis Egyetem, míg a 601-800. hely közé rangsorolták a Budapesti Műszaki Egyetemet, a Debreceni Egyetemet, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet, ebben a sorrendben. 

A világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Ez az eredmény tehát egy igen komplex mérőszám, és a pécsi egyetem előrelépésében minden bizonnyal szerepe van a tudományos teljesítmények utóbbi években mutatott erősödésének is. Ráadásul az intézmény egyre népszerűbb a külföldi hallgatók körében, akik száma már meghaladja a kétezerötszázat. Feltehetően ez a pozitív mutató is hozzájárult ehhez az előkelő helyezéshez.

Zeller Gyula, a Pécsi Tudományegyetem stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese az eredmény alapján hangsúlyozta: „Évek óta komoly stratégiai célkitűzés a pécsi egyetemen, hogy az országhatáron túli tanulni vágyókat is megtaláljuk a beiskolázási kampányunk során. A jelek szerint ugyanis jelentős érdeklődés mutatkozik szerte a világból a Pécsi Tudományegyetem iránt. Persze ezt az érdeklődést csak akkor lehet fenntartani, ha az ideérkező hallgatók is jó hírünket viszik haza az országukba. Éppen ezért a továbbiakban is szeretnénk fejleszteni az idegennyelvű képzéseinket, és növelni az egyetemistáink komfortérzetét" – mondta a rektorhelyettes.

A teljes rangsor itt érhető el!

 

Feliratkozás RSS - Times Higher Education csatornájára
You shall not pass!