Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Pécsi Tudományegyetem

Magyarország első egyetemének története - VIDEÓ

A pécsi felsőoktatás történetét feldolgozó kisfilm 1367-ig nyúlik vissza, amikor Nagy Lajos királyunk a püspöki székvárosban, Pécsett egyetem létrehozását kezdeményezte. Egy többlépcsős integrációs folyamat eredményeképpen létrejött a Pécsi Tudományegyetem, amely mára az ország egyik legnevesebb, regionális vezető szereppel bíró egyetemévé vált, ahol tíz karon a felsőoktatás teljes spektrumán magas színvonalú képzés folyik.

 

 

rovat: 

A legjobb vidéki egyetem a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A világ legjobb nyolcszáz egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem is felkerült az eredményei alapján, méghozzá a legjobb magyar vidéki egyetemként!

A legjobb vidéki egyetem a PTE! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Times Higher Education rangsorában szerepel a hazai felősoktatási intézmények közül a Közép-európai Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Tudományegyetem – ebben a sorrendben. A listavezető az Oxfordi Egyetem.

A világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Ez az eredmény tehát egy igen komplex mérőszám, és a pécsi egyetem előrelépésében minden bizonnyal szerepe van a tudományos teljesítmények utóbbi években mutatott erősödésének is. Ráadásul az intézmény egyre népszerűbb a külföldi hallgatók körében, akik száma már megközelíti a háromezret.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a legfrissebb eredmény alapján hangsúlyozta:

„A Modern Városok Program keretében jelentős fejlesztéseket hajtunk végre az előttünk álló években a Pécsi Tudományegyetemen. Ha az elmúlt évek tendenciáját folytatni tudjuk, vagyis egyre előkelőbb helyezést érünk el a nemzetközi rangsorokban, akkor ez a két tényező még vonzóbbá teheti a pécsi egyetemet a fiatalok számára.” 

 

A teljes rangsor itt érhető el:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank_label/sort_order/asc/cols/rank_only  

 

 

XI. Pécsi Sürgősségi Napok

Esemény időpontja: 
péntek, 2016, szeptember 16 - 08:00 - szombat, 2016, szeptember 17 - 16:00
Esemény helyszíne és címe: 
Hotel Palatinus (7621 Pécs, Király u. 4.)
Kapcsolattartó neve: 
Dr. Betlehem József, dékán
Kapcsolattartó e-mail címe: 
betlehem@etk.pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
+36 72 513 670

A szakmai rendezvény az idei alkalommal a sürgősségi ellátás finanszírozása, az újraélesztés szakmai szempontjai, valamint a sürgősségi szimulációs oktatás módszertani kérdéseikiemelt témakörökkel foglalkozik, de ezen felül számos aktuális kérdés is megtárgyalásra kerül hazai és külföldi neves előadók bevonásával.

 

Rovat: 
Konferencia

Indul az Egészségtudományi Kar Ápoló BSc képzése Zomborban

Az Egészségtudományi Kar 2016 szeptemberétől elindítja nappali munkarendű, BSc szintű ápoló képzését a szerbiai Zomborban. Ezzel új külhoni felsőoktatási campus jön létre. 

 

A PTE Egészségtudományi Kara elkötelezett a magas szinten kvalifikált, modern, naprakész tudással rendelkező egészségtudományi szakemberek képzésében. Ennek ismeretében – az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Tanács külhoni képzésfejlesztési koncepciójával összhangban – a szakképzett, magyarul is jól beszélő szakemberek pótlása érdekében részben helyi kezdeményezésre merült fel, hogy a kar a szerbiai Zomborban indítsa el az ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló szakirányát. Sikeres akkreditációt követően az idei évben elindulhatott a felvételi eljárás.

Az elméleti képzésre Zombor városában, a közelmúltban felújított Magyar Polgári Kaszinó patinás épületében kerül sor, mely konzultációs központként működik majd. Az oktatók a PTE Egészségtudományi Kar nemzetközileg is elismert szakemberei, akik nagy gyakorlattal rendelkeznek az evidenciákon alapuló ápolástudomány, valamint egészségtudomány területén.

A gyakorlati képzésekre részben helyben, többségében azonban Magyarországon, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, valamint az Egészségtudományi Kar oktatókórházaiban kerül sor, mely biztosítékot jelent arra, hogy a hallgatók elsajátíthatják a kor elvárásainak megfelelő, lehető legmodernebb ellátási protokollokat. Az ezen tudással megszerzett ápolói oklevél az Európai Közösségi Jog alapján az Európai Unióban automatikusan elfogadásra kerül, a cél azonban a szerbiai egészségügyi ellátórendszerben ellátást igénybe vevő magyar anyanyelvű polgárok részére magyar nyelven is kiválóan képzett szakemberek biztosítása. A képzés részben a szülőföldön történő megszervezésén túl a szerb szaknyelv oktatása is a szerbiai munkavállalás lehetőségét erősíti.

 

A Tanévnyitó Ünnepségre a képzésnek helyszínt adó Magyar Polgári Kaszinóban kerül sor 2016. szeptember 21-én (szerdán) 17 órakor. Az eseményről további információk találhatóak ITT.

 

 

Tovább nőtt az érdeklődés a Pécsi Tudományegyetem képzései iránt

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) az eredményes általános felvételi eljárás után szintén sikeres pótfelvételi eljárásban bízik. Erre komoly jogalapot jelenthet, hogy a PTE-re jelentkezők száma több mint 10%-kal nőtt az előző évi pótfelvételi eljárásban jelentkezők számához képest. 

Fotó: Csortos Szabolcs (UnivPécs)

 

A pécsi egyetem valamennyi kara hirdetett a pótfelvételi eljárás keretében képzéseket, így a felvételizők összesen 114 képzésből, 16 felsőoktatási szakképzésből, 59 alapképzésből, 8 osztatlan képzésből, valamint 31 mesterképzésből választhattak, nappali és levelező munkarendben.

 

„A jelentkezők számának növekedése bizakodásra ad okot, és várhatóan a felvettek számában is megmutatkozik a 10%-os növekedés: várakozásaink szerint 450-500 főt tudunk beiskolázni a nyár végi eljárásban. Az általános felvételi eljárásban felvett közel ötezer, valamint a pótfelvételi eljárásban és a külföldieknek kínált képzésekre várt további közel ezer hallgató azt jelenti, hogy idén várhatóan mintegy hatezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen” – nyilatkozta Dr. Berke Gyula oktatási rektorhelyettes.

  

 

A pótfelvételi eljárásban jelentkezők várhatóan még a hétvége előtt megtudják, hogy felvételt nyertek-e a választott képzésre.

 

A pótfelvételi eljárás eredményei a 2015. évi pótfelvételi eljáráshoz viszonyítva:

  Jelentkezők száma
2016 674
2015 609
Változás % 10,7%
Változás fő 65
rovat: 

PTE-s lettél! Köszöntünk!

Kedves Elsőéves Hallgatónk!

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pécsi Tudományegyetemet választotta, szívből gratulálunk sikeres felvételijéhez!

 

Magyarország első egyetemén kezdheti meg tanulmányait, melynek jogelődjét 1367-ben alapította Nagy Lajos király. Intézményünk jövőre ünnepli alapításának 650. évfordulóját, s ennek kapcsán országra szóló, sőt, a határokon is átívelő ünnepségsorozatot tervezünk, melynek Ön hallgatóként tevékeny részese is lehet.

 

Most talán korainak tűnhet, de fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy eddigi végzettjeink kiválóan boldogulnak a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacokon – meggyőződésünk, hogy az Ön diplomájának értékét is növeli majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett tudás. Tanulmányai mellett szánjon időt önmagára, az egyetemen szerzett barátaira, és a PTE által kínált szabadidős programokra is.

 

Felméréseink szerint azok, akik már végeztek a Pécsi Tudományegyetemen, életük legszebb éveiként tekintenek vissza erre az időszakra. A PTE pezsgő hallgatói élete, oktatói és kutatói gárdája az Ön számára is garantálják ezt.

 

A PTE összes egyetemi polgára nevében a lehető legjobbakat kívánjuk Önnek!

 

Javított nemzetközi helyezésén a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a Center for World University Rankings (CWUR). A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is felkerült az eredményei alapján. 

 

A tavalyihoz képest tizenhat helyet javítva, immár a 877. helyen található a PTE, vagyis a pécsi egyetem továbbra is a világ nemzetközi felsőoktatásának szűk elitjéhez, a top 3,6%-hoz tartozik!

 

A Center for World University Rankings (CWUR - http://cwur.org/) nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány, valamint a szabadalmak száma alapján.

 

Az első három szempontot kiemeltként veszik figyelembe, hiszen ezek adják a teljes pontszám 25-25 százalékát. Az oktatás minőségét az alapján mérik, hány nemzetközi díjat nyertek az adott intézmény volt hallgatói, a végzettek elhelyezkedésénél azt nézik meg, hányan töltenek be vezető pozíciót a világ jelentős cégeinél.

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az eredmény alapján hangsúlyozta: „Immár évek óta az első kilencszázban vagyunk ebben az objektív nemzetközi rangsorban, sőt, ezúttal javítottunk is a tavalyi pozíciónkon. Ez azt jelenti, hogy a külső, tőlünk független mérések igazolják a pécsi egyetem fejlődését, előrelépését, ami megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk. Továbbra is hiányoljuk ugyanakkor a művészeti versenyek eredményeinek beszámítását, mivel a PTE ezen a területen valóban kiemelkedik a nemzetközi összevetésben is.” – adott hangot véleményének a rektor.

 

rovat: 

Kutatói portrék - Burkus Judit: Képzőművészet, kerámiaszobrászat

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Burkus Judit, a Művészeti Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

Tekintse meg kutatói portréinkat ANGOL FELIRATTAL »
View the researcher portraits with ENGLISH SUBTITLE »

Tudománykommunikáció a Z generációnak
TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0016

 

Kutatói portrék - Vogl Márk: Nyelv és kulturális sokféleség jogi aspektusai

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Vogl Márk, az Állam- és Jogtudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

Tekintse meg kutatói portréinkat ANGOL FELIRATTAL »
View the researcher portraits with ENGLISH SUBTITLE »

Tudománykommunikáció a Z generációnak
TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0016

 

Kutatói portrék - Pirkhoffer Ervin: Hidrogeológia, villámvíz előrejelzés

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Pirkhoffer Ervin, a Természettudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

Tekintse meg kutatói portréinkat ANGOL FELIRATTAL »
View the researcher portraits with ENGLISH SUBTITLE »

Tudománykommunikáció a Z generációnak
TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0016  

 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Pécsi Tudományegyetem csatornájára
You shall not pass!