PTE Rektori Ösztöndíj a 300 legjobb jelentkezőnek

 

2024-ben is meghirdették a felvételizők legjobbjai számára a Rektori Ösztöndíjat!  Továbbra is több sikeresen felvételizett diák, maximum 300 fő nyerheti el az ösztöndíjat, melynek összege minimum 150.000 forint/félév 4 féléven keresztül a pályázati kiírásban közöltek szerint.

 

Állami ösztöndíjas hallgatók esetében 150.000 forint/félév, 4 féléven keresztül.


Önköltséges hallgatók esetében 4 féléven keresztül, a hallgató által fizetendő féléves önköltség összegének 50%-a azzal, hogy a féléves ösztöndíj összege nem lehet kevesebb, mint 150.000 forint és nem haladhatja meg a 250.000 forintot.

 

A juttatás elérhető a  2024. évi általános és pótfelvételi eljárásban felvételizők számára egyaránt, amennyiben első helyen jelölték meg a PTE valamely nappali tagozatos alap- vagy osztatlan képzését.

 

Az ösztöndíjra jogosultság feltételei:

  • A jelentkező az adott karon (az érintett képzési területen és képzési szinten) az átlagpontot elérte.
     
  • Korábban nem volt (sem aktív, sem passzív) jogviszonya azon a képzésen, amellyel a Rektori Ösztöndíjra pályázott (munkarendtől, nyelvtől és képzési helytől függetlenül).
     
  • Tanulmányait egy félévig sem szüneteltette azon a képzésen, amelyen elnyerte a Rektori Ösztöndíjat. A kifizetés az adott félévekben 60-40%-os arányban történik, amennyiben aktív a hallgatói státusz és az ajánlott tanterv szerinti az előrehaladás, valamint legalább 30 kredit teljesítése megtörtént elismert kreditek nélkül valamennyi megelőző félévben.
  • A nyertes hallgató az ösztöndíjra való jogosultságát elveszíti, amennyiben a jogviszonyát szünetelteti. A későbbiekben akkor sem folyósítható tovább az ösztöndíj, ha a hallgató a jogviszony szünetelését követő félévben aktiválja magát.


Miért érdemes megpályázni a Rektori Ösztöndíjat?

 

Még van időd sorrendet módosítani. Tedd első helyre a Pécsi Tudományegyetemet és legyél azon 300 hallgató egyike, akik idén elnyerik az ösztöndíjat!

 


 

  Otterbein Petra ösztöndíjas hallgató

  Varga Panna Liza ösztöndíjas hallgató

 

 Horváth László Szilveszter ösztöndíjas hallgató

  Lantos Lóránt ösztöndíjas hallgató

Az ösztöndíjasokat a pályázók közül minden karon a legmagasabb pontszámmal felvettek köréből választják ki, összesen maximum 150 fő állami ösztöndíjas és 150 fő önköltséges hallgató számára biztosítják a juttatást.

A pályázatokat 2024. szeptember 1. 24:00-ig lehet benyújtani.

 

Rektori Ösztöndíj 2023

 

  Richárd, ÁJK

Miért a PTE-t választottad?

"A PTE kézenfekvő választás volt, hiszen pécsi vagyok. Emellett így aktívan tudom segíteni húgomat is, aki speciális nevelési igényre szorul és mindennapos fuvarozásra."

Miért jó lehetőség igényelni a Rektori ösztöndíjat? Miben segített téged?

"Az ösztöndíjat jelenleg félretettem és az egyetemi éveim során abból tervezem finanszírozni a tankönyv kiadásaimat."

Milyen élményekben gazdagodtál a PTE-n, amióta velünk vagy?

"Sok értékes embert ismertem meg és kötöttem pár új barátságot is."

  Bianka Barbara, KTK

Miért a PTE-t választottad?

"Mindig is Pécs városában akartam tanulni és élni, így nem is volt kérdés."

Miért jó lehetőség igényelni a Rektori ösztöndíjat? Miben segített téged?

"Sok mindenben tud segíteni ez a lehetőség, főleg azoknak, akik albérletben szeretnének lakni. Nekem is segített az albérletben, illetve tanulási segítséget is igénybe tudtam venni az ösztöndíjjal."

Milyen élményekben gazdagodtál a PTE-n, amióta velünk vagy?

"Egy rettentően családias és barátságos környezetbe csöppentem, sok új emberrel találkoztam, és segítőkész tanárokkal."

Cikkajánlók a rektori ösztöndíjjal kapcsolatban

Előző évek ösztöndíjasai

Varga Medárd, orvostanhallgatónk elnyerte tavaly a Rektori Ösztöndíjat, melyre azok pályázhatnak, akik első helyen jelölik a PTE-t, továbbá a legjobb pontszámmal jutnak be a választott Karra.

  Csizmazia Dóra, tanító szakos hallgatónk


  Bálint Levente, KTK

Miért a PTE-t választottad?

"Sosem hittem abban, hogy csak a Budapesti egyetemek amik "számítanak", és igazam is lett. A PTE egy kiváló intézmény, színvonalas oktatással, és összességében kellemes hangulatú egyetemi élettel."

Miért jó lehetőség igényelni a Rektori ösztöndíjat? Miben segített téged?

"Egész eddigi életemben az elismerés a jó tanulmányi eredményeimért oklevelet, könyveket és hátba veregetést jelentett. Így most amikor megkaptam az ösztöndíjat jólesett, hogy végre pénzzel jutalmazzák az erőfeszítéseimet."

Milyen élményekben gazdagodtál a PTE-n, amióta velünk vagy?

"Kollégistának lenni egy olyan élmény, amivel az ember csak gazdagodhat. Emellett sok új ismerőst és barátot szereztem ezalatt a pár hónap alatt, amire eleinte nem is gondoltam volna."

  Hippeller Henriett Ilona, tervezőgrafika szakos hallgatónk


  Bíró Janka, MK

Miért a PTE-t választottad?

"Mert ez az egyetem volt számomra a legideálisabb. A város, az egyetemi környezet, a Zsolnay negyed egy nagyon ideális környezet a tanulásra."

Miért jó lehetőség igényelni a Rektori ösztöndíjat? Miben segített téged?

"Mert könnyen igényelhető, dicsőség, ha elnyered és segíti a szabadabb egyetemi életet."

Milyen élményekben gazdagodtál a PTE-n, amióta velünk vagy?

"Gólyatábor és az MK csütörtökök nagyon hangulatosak."

 

  Tolnai Máté, mérnök informatikus szakos hallgatónk

  Cérna Nóra és Petrovits Roberto hallgatóink gondolatai

Csak egy kikötés van! - Oláh Barbara, MIK-es hallgatónk a rektori ösztöndíjról

 

Oláh Barbara a PTE Műszaki és Informatikai Kar elsőéves hallgatója, rektori ösztöndíjas. Az előző tanévéről és az ösztöndíjról kérdeztük.

Tovább a cikkhez »

Mire elég a rektori ösztöndíj, miért javasolnád, hogy az elsőévesek következő generációja éljen ezzel a lehetőséggel?
Én félreraktam az összeget, nem költöttem el, de azért elég sok mindenre elég lehet, akár néhány havi albérletre, vagy fesztiválbérletre is. Azért javaslom, mert nem kell hozzá megváltani a világot vagy körbejárni a várost papírok után, csupán egyetlen dokumentumot kell csatolni, ami pedig letölthető.

Személyes! - Miért érdemes élni a rektori ösztöndíjjal Kubanek Zita szerint?

 

Kubanek Zita, a PTE KTK elsőéves hallgatója arról is mesélt, miért érdemes élni a Rektori Ösztöndíj lehetőségével.

Tovább a cikkhez »

Miért a PTE-t választottad?
Úgy gondoltam, hogy a vidéki egyetemek közül kiemelkedő színvonalú és szerettem volna egy nagy egyetemi közösség része lenni. Ezen felül csupa jókat hallottam csak az egyetemről felsőbbéves ismerőseimtől.

És persze a várost is imádom, első pillanatban beleszerettem.

Önazonosságra leltem az egészségügyi hivatásban

 

Rektori ösztöndíjas, lelkes önkéntes és okos táncos. Ő Keresztesy Veronika, a PTE ETK elsőéves hallgatója. 

Tovább a cikkhez »

Rektori ösztöndíjas vagy. Miért ajánlod ezt a támogatási formát másoknak?
A felvételihez szükségem volt emelt szintű érettségire egészségügyi alapismeretekből. Autodidakta felkészüléssel, illetve a PTE ingyenes felvételi előkészítő kurzusa segítségével tettem le a vizsgát, ami így is kihívást jelentett. Már a felkészülés ideje alatt tudtam a Rektori Ösztöndíjról, és meg akartam szerezni! 

PTE rektori ösztöndíj 2021

 

Miért érdemes első helyen jelölni a pécsi egyetemet? A Pécsi Tudományegyetem hiánypótló és egyben egyedülálló kezdeményezését folytatja azzal, hogy ebben az évben is meghirdeti a PTE rektori ösztöndíjat. A cél az, hogy az intézmény az elsőéves hallgatóit támogassa.

Tovább a cikkhez »

„Alapvetően jó érzés, hogy az egyetem díjazza a konkrét "bekerülés" előtti erőfeszítéseket is. Első félévben a legjobb lehetőség, hiszen tanulmányi ösztöndíj-átlag hiányában még jár.”

– mondta el Baranyai Ferenc, a TTK hallgatója, aki 2020 szeptemberében elsőévesként kapott Rektori Ösztöndíjat.

„Mint mindenkinek, nekem is komoly többletkiadásokat jelentett az egyetem megkezdése, és ilyenkor bármilyen anyagi támogatás jól jön - elég csak arra gondolni, hogy bizony a tankönyvek sincsenek ingyen, nem is beszélve arról, mennyi mindent kell beszerezni, amikor az ember egy új városba költözik, akár kollégista, akár saját albérletet tart fenn...”

– mondja a Rektori Ösztöndíjról Bodó Angelika elsőéves orvostanhallgató.

 „Azért szuper lehetőség, mert semmi "pluszt" nem kell tenni érte, elég, ha első helyen jelöljük a PTE-t.  Csupán egyetlen dokumentumot kell elküldeni, így még a papírok beszerzése sem okozhat gondot.”

– jegyezte meg a Rektori Ösztöndíj kapcsán Oláh Barbara, a PTE MIK hallgatója.

 

Legyél a #ptecsalád tagja!

Hallgatóink a rektori ösztöndíjról

A Rektori ösztöndíj egy nagyon jó lehetőség azok számára, akik a középiskolai tanulmányaik alatt jól teljesítenek, magas pontszámmal nyernek felvételt. Mindez egy visszacsatolás, hogy a tanulásba fektetett energia megtérül. 

Kerper Anna, KTK 


Úgy gondolom egy egyetem elvégzése nem kevés pénzbe kerül, különösen az első félév, amikor a legtöbb diák elkerül otthonról, be kell rendeznie egy új lakást/kollégiumi szobát, esetleg új technikai eszközöket kell vennie a tanuláshoz. Én is egy másik városból érkeztem Pécsre és nagyon sokat segített az ösztöndíj például abban, hogy a lakhatásomhoz szükséges alapvető felszereléseket be tudjam szerezni. 

Dóra, ÁJK 


Egyéni helyzettől függ, hogy kinek miben nyújt támogatást az ösztöndíj, legyen az tandíj, albérlet vagy esetleg későbbi célokra való gyűjtés. Nekem a munkám mellett nagyon jól jött, mint kiegészítés, fontos számomra az anyagi biztonság. Emellett maga az elismerés is sokat jelentett, hogy az érettségin nyújtott teljesítményemet ilyen formában honorálják. 

Blanka, ÁJK 


A Rektori ösztöndíj nekem nagyban segített abban, hogy tényleg elkezdjek a saját lábamra állni, kicsit függetlenebbé válni a szüleimtől anyagilag. Emellett nagy motivációt is adott a tanuláshoz. 

Rebeka, ETK 


Hogy őszinte legyek, mikor először olvastam az ösztöndíjról nem is hittem el, hogy van ilyen, hogy pénzt adnak a kiemelkedően jó tanulmányi eredményért. Mindig is alapnak tartottam, hogy jó eredményeket produkáljak, és mikor ezt azzal jutalmazták, hogy egyrészt felvettek az egyetemre, másrészt még pénzt is kaptam érte, rettentő jó érzéssel töltött el, és büszke voltam magamra, hogy igenis volt miért tanulni. Nagyon jó lehetőségnek tartom, a pénzt az ember arra költheti amire szeretné, tudván, hogy megérdemelte, keményen tanult érte. 

Kaiser Nóra, TTK 


A rektori díj számomra - főleg kollégistaként - hatalmas előnyt jelentett, mivel sokkal több programon és rendezvényen vehettem részt, mint amennyire alapjáraton mennék. Ez a támogatás részben tökéletes hozzájárulás a különféle eseményeken való részvételhez. 

Tóth Melani, KTK 


Ez egy szuper lehetőség, hiszen egy perc ,,munkával" igényelheted az ösztöndíjat, ami aztán ha sikerül, nagyban hozzájárul a tanulmányaid megkezdéséhez szükséges anyagi háttérhez. 

Oszaczki Szabina, ETK 


Könnyen igényelhető, és büszkeséggel tölt el, hogy a jó tanulmányi eredményeimért tett erőfeszítéseimet pénzzel jutalmazzák. Segített nekem a kollégiumi díjak befizetésében, de egy részét félretettem későbbi egyetemi kiadásokra. 

Elvíra, BTK 


Szerintem ez egy nagyon jó löketet ad az első egyetemi évhez, nekem hatalmas motiváció volt a tanuláshoz, hogy megkaphattam. Emellett adott egy bizonyos mértékű önbizalmat is, hogy tudtam, ez nem véletlenül jár nekem. 

Anna, ETK 


A Rektori ösztöndíj nekem nagyban segített abban, hogy tényleg elkezdjek a saját lábamra állni, kicsit függetlenebbé válni a szüleimtől anyagilag. Emellett nagy motivációt is adott a tanuláshoz. 

Rebeka, ETK