Miért jár pluszpont a felvételi során?

Emelt szintű érettségi: emelt szinten legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért 50 pont többletpont jár. 

Nyelvtudás: magyartól eltérő idegen nyelvű nyelvtudásért maximum 40 többletpont jár:  

  • B2 (korábban középfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont, 

  • C1 (korábban felsőfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpont. 

  • Részvizsga esetén csak akkor jár nyelvtudásért a többletpont, ha a fogyatékossággal élő (sajátos nevelési igényű) jelentkező a hatáskörrel rendelkező szerv szakvéleménye által igazoltan nem tudja a komplex (korábban C típusú) nyelvvizsgát letenni. (U.a. 28 és 40) 

Esélyegyenlőség: 

  • 40 többletpont adható: hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, a gyermeke gondozása céljából, fizetés nélküli szabadságon lévő jelentkező, akinek a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszi igénybe, csecsemőgondozási díjban (CSED), örökbefogadói díjban (ÖD), gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES), gyermeknevelési támogatásban (GYET), gyermekgondozási díjban (GYED), gyermekek otthongondozási díjában (GYOD), gyermekük otthoni ápolása miatt ápolási díjban. 

Felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél: amennyiben a pontszámítás nem az oklevélből történik 32 többletpont jár. 

Tanulmányi és művészeti versenyeredmények: OKTV, SZÉTV, ÁSZÉV, TUDOK, OSZTV, OTDK/TDK, Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, Országos Művészeti Tanulmányi Verseny, Nemzetközi Tudományos Diákolimpia, „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedő, V4-es Közgazdasági Diákolimpia, Országos Haditorna Verseny. 

Szakképesítés: A 2021. évi általános eljárástól kezdődően legfeljebb egy, a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél alapján, a felvi.hu oldalán a 6. számú táblázat szerinti szakon történő továbbtanulás esetén 32 többletpont adható abban az esetben, ha a szakmai vizsga alapján érettségi pontot nem számítottak. 

6. számú táblázat

Sporteredmény: többletpont az alábbi jogcímekért adható:  

  • az adott sportág országos sportági szakszövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság vagy a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége, illetve a Magyar Sakkszövetség által kiadott igazolás alapján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpián való részvétel esetén 50 többletpont. 

  • a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vagy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által elismert sportágban az adott sportág országos sportági szakszövetségének, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, illetve a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének igazolása alapján világbajnokságon, Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 30 többletpont, amelyet csak abban az esetben kaphat meg a jelentkező, ha az arra jogosító eredményt legkésőbb a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szerezte. 

  • az adott sportág országos sportági szakszövetségének igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban a korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokságon, az Ifjúsági Olimpián elért legalább 3. helyezésért 20 többletpont, amelyet csak abban az esetben kaphat meg a jelentkező, ha az arra jogosító eredményt legkésőbb a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szerezte. 

  • az adott sportág országos sportági szakszövetségének igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban az országos sportági szakszövetség által – a szakszövetségnek a jelentkezési határidő napján hatályos versenyszabályzatában meghatározottak szerinti, a Magyar Olimpiai Bizottság által igazoltan országos bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 15 többletpont, amelyet csak abban az esetben kaphat meg a jelentkező, ha az arra jogosító eredményt legkésőbb a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szerezte. 

  • a Magyar Diáksport Szövetség igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban a Magyar Diáksport Szövetség által, vagy közreműködésével szervezett Diákolimpia országos döntőjében elért legalább 3. helyezésért 10 többletpont adható, amelyet csak abban az esetben kaphat meg a jelentkező, ha az arra jogosító eredményt legkésőbb a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szerezte.  

Aloldal választó
GYIK kategória
Rendezés
99