Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Tudomány

Minden, amit a Diplomás Pályakövetésről tudni szeretnél

Rovat: 

Az agy megismerésének hete

Rovat: 

A pécsi egyetem kutatói is részt vettek az új, mellékhatásoktól mentes fájdalomcsillapító feltalálásában

A St. Joseph’s Hospital and Medical Center munkatársa, Andrej Romanovsky professzor által vezetett kutatócsoport a Pécsi Tudományegyetem kutatóival közösen egy olyan, vadonatúj fájdalomcsillapító feltalálása felé tettek komoly lépéseket, amely minden mellékhatástól mentes lenne.

 

A fájdalom kialakulásában szerepet játszó folyamatok felderítése és a fájdalom csillapításának lehetőségei jelenleg is széleskörű kutatások tárgyát képezik. A fájdalomérzékelés egyik legfontosabb kiindulási pontja a fájdalom receptor (újabb nevén TRPV1 csatorna), amely többféle módon aktiválható, ingerei közé tartozik a paprika „csípős” molekulája, a kapszaicin, a magas hőmérséklet és a savi hatások. A csatorna aktivációja fájdalomérzetet okoz, gátlása számos kísérleti modellben bizonyítottan képes a fájdalmat csillapítani, ennek köszönhetően a TRPV1 fontos gyógyszertani célponttá vált.

 

A pécsi egyetem kutatói is részt vettek az új, mellékhatásoktól mentes fájdalomcsillapító feltalálásában

 

Számos világvezető gyógyszercég kezdett kifejleszteni TRPV1 csatornát gátló anyagokat, ún. TRPV1 antagonistákat. A fejlesztéseket azonban erősen hátráltatta, hogy több TRPV1 antagonista esetében fény derült a testhőmérsékletet befolyásoló mellékhatásra, amely hőemelkedés/láz, vagy kihűlés formájában nyilvánult meg. A Prof. Andrej Romanovsky által vezetett kutatócsoport (St. Joseph’s Hospital and Medical Center, Phoenix, AZ, USA) – kollaborációban két világszinten ismert gyógyszercéggel (AbbVie és Amgen), valamint a Pécsi Tudományegyetemmel – épp ennek a mellékhatásnak a kiküszöbölését tűzte ki céljául. Ez a tudományos kutatókból és gyógyszerfejlesztőkből álló nemzetközi csoport a világon elsőként mutatta ki, hogy a különböző testhőmérsékleti mellékhatások hátterében ugyanaz az élettani folyamat áll, így ha az erre a folyamatra való hatást csillapítani tudjuk, akkor az adott gyógyszer nem fogja befolyásolni a testhőmérsékletet. A kutatás eredményei az Acta Physiologica tudományos folyóiratban jelentek meg:

 

Prof. Romanovsky laboratóriumában több mint 10 éve vizsgálják a különböző gyógyszercégek által gyártott TRPV1 antagonisták testhőmérsékleti hatásait. Dr. Garami András, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzlációs Medicina Intézet egyetemi docense, és a Termofiziológia Kutatócsoport vezetője, elsők között csatlakozott ezekhez a kutatásokhoz, ő a frissen megjelent tudományos cikk első szerzője. A pécsi egyetemről Prof. Pintér Erika (Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet) és Pákai Eszter (Termofiziológia Kutatócsoport) szintén részt vettek a különleges felfedezésben. „Egészen eddig úgy gondoltuk, hogy a TRPV1 gátlók testhőmérsékleti hatásainak kialakításáért különböző élettani folyamatok felelősek”, nyilatkozta Dr. Garami, majd így folytatta: „Meglepetésünkre, a legfrissebb eredményeink ezt cáfolták, és igazoltuk, hogy a testhőmérséklet emelkedését és csökkenését pontosan ugyanannak az élettani folyamatnak az ellentétes irányokba való megváltoztatása hozza létre.” Prof. Romanovsky hozzátette: „A TRPV1 többféle módon aktiválható, de közülük kizárólag a savi hatásokkal való aktiváció áll összefüggésben a testhőmérséklettel. Ha ezt a hatást gátoljuk, akkor láz alakul ki, ha fokozzuk, akkor pedig kihűlés.”

 

Ez a kiemelkedő felfedezés lehetővé teszi a testhőmérsékleti mellékhatásoktól mentes TRPV1 gátló fájdalomcsillapítók kifejlesztését, hiszen ha az újonnan előállított gyógyszerek nem befolyásolják a TRPV1 savi aktivációját, akkor a testhőmérséklet változása sem fog kialakulni.

 

„Annak megértése, hogy a TRPV1 antagonisták gyógyszertani jellemzői hogyan állnak kapcsolatban a testhőmérséklettel, különösen fontos ahhoz is, hogy ezek a gyógyszerek a fájdalomcsillapítás mellett, szélesebb körben is alkalmazhatók legyenek”, mondta Dr. William Schmidt, a Catalina Pharma vezérigazgatója. „Sok gyógyszercég megpróbált TRPV1 antagonistákat kifejleszteni, sőt kezdeti humán tanulmányokat is végeztek”, folytatta Dr. Schmidt, „de a nem kívánt testhőmérsékleti mellékhatás miatt a legtöbb ilyen irányú gyógyszerfejlesztést felfüggesztették. A fejlesztések eredményeként gyártott anyagokat elraktározták, új felhasználási lehetőségekre várva. Ezek megvalósulásához óriási segítséget nyújt egy-egy ilyen anyag gyógyszertani tulajdonságai és testhőmérsékleti hatása közti összefüggés alapos megértése, vagyis a Dr. Garami és kollégái által végzett kutatások eredménye.”

Rovat: 

Megvalósítási szakaszába ért a PTE 3D laboratóriumának kialakítása

2017. december 19-én megkezdték a Pécsi Tudományegyetem vadonatúj 3D laborjának műszaki átadás-átvételét. A laboratóriumot a PTE Műszaki és Informatikai Kar épületkomplexumában alakították ki, a már meglévő, eddig kari könyvtárként üzemelt épületrészben. 

Megvalósítási szakaszába ért a PTE 3D laboratóriumának kialakítása

 

A tervek szerint kétszintes labor egyszerre szolgál majd kutató, kísérleti és gyártó műhelyként, valamint az érdeklődők számára részben szabadon látogatható felső szint közösségi, oktatási funkciókat is ellát majd. Az alsó szinten a nagyteljesítményű 3D nyomtatók és egyéb speciális mérési és kutatási eszközök kerülnek elhelyezésre. A szerkezetkész laboratóriumba folyamatosan érkeznek a 3D nyomtatók és a bútorok, és az ütemtervek szerint a központ végső kialakítása 2018 második negyedévében zárul le. A beruházás alakulásáról folyamatosan beszámolunk a PTE 3D weboldalán és a projekt facebook oldalán.

 

Rovat: 
Címkék: 

Kutatók Éjszakája 10. alkalommal a Pécsi Tudományegyetemen

Az idei évben már 10. alkalommal szervez programokat a Pécsi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakája alkalmából szeptember 29-én. A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek - ezt igyekszik bemutatni évről-évre szeptember utolsó péntekén a Kutatók Éjszakája. Ez a nap a kutatókról szól, akik lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők; és dolgozhatnak gyárakban vagy földeken, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején bárhol a világban.

Kutatók Éjszakája 10. alkalommal a Pécsi Tudományegyetemen

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Kutatók Éjszakája 2016

 

A Pécsi Tudományegyetem sokszínű programjában a tudományterületek széles skálájáról választható ismeretterjesztő előadás, interaktív bemutató vagy laborlátogatás. Az esemény megszervezésének nem csak a szórakoztatás a célja, hanem egyrészt megmutatni azt, hogy a felfedezések, találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, másrészt minél több fiatalt meggyőzni arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

 

Kutatók Éjszakája a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Pécsi Tudományegyetem az immár évtizedes Kutatók Éjszakája hagyománnyal bíró Ifjúság úti campus mellett 6 további pécsi és 4 vidéki helyszínen várja az érdeklődőket!

 

Pécsi helyszínek:
Ifjúság útja 6. (Természettudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar)
Ifjúság útja 20. (Szentágothai János Kutatóközpont)
Szigeti út 12. (Általános Orvostudományi Kar)
Rókus u. 2. (Gyógyszerésztudományi Kar)
Boszorkány u. 2. (Műszaki és Informatikai Kar)
48-as tér 1. (Állam- és Jogtudományi Kar)
Vörösmarty u. 4. (Egészségtudományi Kar)

 

Vidéki helyszínek:

Rákóczi út 1. (Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar)
Kaposvár, Szent Imre u. 14/B (PTE ETK Kaposvári Képzési Központ)
Szombathely, Jókai u. 14. (PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ)
Zalaegerszeg, Landorhegyi út 33.  (PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központ)

 

Teljes program és részletek: http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/programok/

Letölthető egyetemi programok »

A 2016-os egyetemi programokról »

 

 

Rovat: 

PTE-s kutatók munkáját is idézi az ENSZ Környezetvédelmi Program jelentése

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának 2016-os jelentése az ózon réteg állapotáról és az ehhez kapcsolódó klíma változásról négyszázhat szakcikket idéz. Közülük kettő a PTE TTK Növénybiológiai Tanszékének kutatója.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme) nemrég megjelent 2016 évi jelentése az ózon réteg állapotáról és az ehhez kapcsolódó klíma változásról négyszázhat, a témával kapcsolatos szakcikket idéz. Ezek között kettő magyar kutatók munkája, mindkettő a PTE TTK Növénybiológiai Tanszéken folyó, az UV sugárzás növényekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás eredménye. Czégény Gyula tudományos segédmunkatárs és Hideg Éva egyetemi tanár UNEP jelentésben idézett cikkei svéd- és írországi kutatókkal kooperációban készültek, korábban a FEBS Letters és a Trends in Plant Sciences folyóiratokban jelentek meg.

A UNEP jelentés teljes szövege itt olvasható:

http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2016/pp/c6pp90004f 

 

Rovat: 
Címkék: 

50 ezer eurót nyerhetnek innovatív egészségügyi vállalkozások

Egészségügyi újításokkal foglalkozó start-upok, kis- és középvállalkozások számára írt ki versenyt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által életre hívott és támogatott EIT Health. Az EIT Health a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése. Tagjai közt megtaláljuk Európa vezető egészségipari és gyógyszeripari vállalatait, kutatóintézeteit valamint a kontinens tíz leginnovatívabb egyeteme közül nyolcat is. Magyarországról két kategóriában nevezhetnek az érdeklődők. 

50 ezer eurót nyerhetnek innovatív egészségügyi vállalkozások

 

1. Az InnoStars Awards április 30-ig várja azon - prototípussal már rendelkező - projektek és start-up vállalkozások jelentkezését, amelyek új, innovatív termékkel vagy szolgáltatással szeretnének megjelenni a piacon.

 

Pályázati feltételek:

 • bejegyzett (vagy bejegyzés alatt álló) gazdasági társaság az alábbi országokból: Magyarország mellett Csehország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Olaszország, Portugália
 • kapcsolódás az alábbi három EIT Health társadalmi vállalás közül min. 1-hez:

                              I. egészséges életmód népszerűsítése

                             II. aktív időskor (aging) támogatása

                            III. egészségügy fejlesztése

 • online jelentkezési lap kitöltése
 • egy max. 3 perces bemutatkozó (pitch) videó mellékelése
 • támogató levél csatolása

 

Részletes felhívás: https://static1.squarespace.com/static/5720bf8bb654f9a961710de7/t/
58d8c284414fb59196ffec9b/1490600588694/InnoStars_Awards_2017_call_FINAL.pdf

Közvetlen kapcsolattartó: Nagy Péter (e-mail: peter.nagy@eithealth.eu

 

2. A szintén április 30-án záruló European Health Catapult kategóriában olyan – a piacon már bevezetett termékkel rendelkező – kis- és középvállalkozások versenghetnek, amelyek egy másik EIT Health tagállam például Belgium, Hollandia, Franciaország, Egyesült Királyság, Írország, Skandináv országok, Spanyolország vagy Németország piacára szándékoznak belépni.

 

Pályázati feltételek:

 • spin-off, start-up vagy mikro-, kis- és középvállalat max. 50 fő alkalmazottal
 • min. 1 meglévő vevő
 • kapcsolódás az alábbi három EIT Health társadalmi vállalás közül min. 1-hez:

                              I.  egészséges életmód népszerűsítése

                             II. aktív időskor (aging) támogatása

                            III. egészségügy fejlesztése

Részletes felhívás: https://static1.squarespace.com/static/5720bf8bb654f9a961710de7/t/
58eb6fe12994ca304afce4a0/1491824614346/InnoStars_Catapult_call_FINAL.pdf

Közvetlen kapcsolattartó: Nagy Péter (e-mail: peter.nagy@eithealth.eu)

 

A beérkezett pályázatokat szakértők bírálják el, majd a legjobbak bemutathatják termékeiket, szolgáltatásaikat nagyvállalatok képviselőinek, innovátoroknak és befektetőknek, akik felkészítik a csapatokat a piacra lépéshez szükséges további megmérettetésekre is.

 

Mit nyerhetnek a pályázók? Mire használhatják a nyereményüket?

 

A versenyben való induláshoz nem szükséges önrész. Az InnoStars Awards kategória legjobb 20 nevezője 7000 euró értékű csomagot nyer, melyet üzleti tervük fejlesztésére, üzleti modelljük tökéletesítésére költhetnek, illetve tréningeken vehetnek részt, hogy minél meggyőzőbben tudják ötletüket nemzetközi vállalatok vezetői és a média képviselői előtt prezentálni. A kidolgozott üzleti tervek újabb értékelésen vesznek részt és a legjobb 8 számára az EIT Health lehetőséget biztosít vezető egészségügyi szakemberekből álló nemzetközi zsűri előtti bemutatkozásra, ahol akár 30.000 euró is elnyerhető a termék vagy szolgáltatás piaci bevezetésére.

 

A European Health Catapult kategóriában biotech, medtech, vagy digitális egészségügy szakterületen díjazott projektek képviselői üzletfejlesztésre és nemzetközi hálózat fejlesztésre költhetnek 50.000 eurót, és olyan nagyvállalatok vezetőinek mutathatják be elképzeléseiket, mint például GE Healthcare, Philips, Roche, Siemens, IBM, SAP és más vezető egészségügyi piaci szereplők. A kiválasztott projekteknek lehetősége nyílik az EIT Health oktatási és inkubációs szolgáltatásainak igénybevételére, valamint a hálózat tagjaival történő kutatási, fejlesztési és piaci együttműködés kialakítására, végül pedig kvalifikálhatják magukat a 2017 novemberében Londonban megrendezésre kerülő EIT Health Summit-ra, ahol befektetők, kockázati tőke társaságok és az európai média különféle képviselői előtt mutathatják be terméküket.

 

További információ mindkét kategóriáról itt érhető el: http://www.innostarsaccelerator.eithealth.eu/

 

Rovat: 
Címkék: 

Hiánypótló kutatás indult a sport területén a PTE vezetésével

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével valósul meg az a projekt, melynek célja egy hiánypótló, versenyképes tudáscentrum kialakítása a sport és az ehhez köthető egészséges életmód programokkal kapcsolatos ellátási és rehabilitációs prioritások tekintetében.

Az egészséges életmód részét képezi a hobbi-, a para- és az élsport is. Utóbbi kettőnél a csúcsteljesítmény elérése során nehezen húzható határ az egészséges és a már egészségkárosító hatással bíró terhelés közt. E tevékenységek sem képzelhetőek el megfelelő tudományos háttér nélkül, ami egy speciális, a sporttudományban résztvevők által létrehozott hálózatosodási formában válhat csak működőképessé. A projekt alapvető célja, hogy az élsporthoz, parasporthoz, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó, a sportolással összefüggő mozgásszervi elváltozások diagnosztizálása-kezelése-rehabilitációja mentén történő vizsgálatok eredményeivel biztosítsa a résztvevők számára az integrálódást és hálózatosodást a hasonló hazai és nemzetközi rendszerekbe az infrastrukturális fejlesztéseket követően.

 

Projekt célok:

 • infrastruktúra fejlesztés a sportolással összefüggő mozgásszervi elváltozások diagnosztizálása-kezelése-rehabilitációja kapcsán,
 • korszerű eszközökön megfelelő módszerekkel végzett prospektív standardizált tanulmányok kivitelezése,
 • kutató-fejlesztő kapacitás megerősítése,
 • szorosabb integráció, bekapcsolódás a nemzetközi klinikai kutatási hálózatokba (pl. Cronet, Elixir).

 

A projekt eredményeként az infrastrukturális fejlesztések megvalósulása magával hozza a standardizált, hatékonyabb betegellátást is, az oktatás színvonalának további növekedését, valamint a megvalósuló kutatások segítségével az integrálódást a szűkebb és tágabb szakmai klinikai és kutatási hálózatokba. A projekt jól illeszkedik a PTE intézmény kutatási vonalába, az ott már megkezdett fejlesztések továbbvitele a prioritások közé tartozik, ami biztosítja a hazai és nemzetközi hálózatok jobb és könnyebb kialakíthatóságát, valamint a hazai globális kutatási infrastruktúra fejlesztését.

 

Rovat: 
Címkék: 

Átfogó fejlesztések a PTE-n az intelligens szakosodás érdekében

2017 januárjában a Pécsi Tudományegyetemen a kutatási kapacitások bővítésére, kutatási szolgáltatások átfogó fejlesztésére irányuló pályázat indult. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 3,379 milliárd forint európai uniós támogatással. A megvalósítás kezdete 2017. január 01., tervezett befejezésének várható időpontja 2021. június 30.

Átfogó fejlesztések a PTE-n az intelligens szakosodás érdekében / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs
 
 
A projekt fő célja a Pécsi Tudományegyetem kutatási kapacitásainak bővítése, kutatási szolgáltatásainak átfogó fejlesztése révén olyan tudásbázis fejlesztése és kutatási folyamatok kialakítása, amely által az Egyetem regionális és országos szinten egyaránt alkalmassá válik társadalmi innovációt szolgáló és a K+F+I szféra igényeit kielégítő szolgáltatások nyújtására, valamint a kutatói utánpótlás biztosítására.
 
Átfogó fejlesztések a PTE-n az intelligens szakosodás érdekében / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs
 

Általános cél a Nemzeti Intelligens Szakosodás Stratégia keretében, illetve a Pécsi Tudományegyetem Intézményfejlesztési Tervben kiemelt kutatási területek fejlesztése, kutatási kapacitások bővítése, kutatási utánpótlás biztosítása, nemzetközi, szektorközi és ágazati kutatói mobilitás ösztönzése, alap- és alkalmazott alapkutatások és képzésfejlesztési programok megvalósítása, nemzetközi kutatási programok előkészítése, publikációs aktivitás előmozdítása. A szervezetfejlesztési programok megvalósítása a kutatás- és technológia transzfer menedzsment fejlesztése, a vállalati szférával történő együttműködések erősítése, a vállalkozói attitűd fejlesztése.

 
A projektfejlesztés eredményeként a kutatói utánpótlást támogató programokban várhatóan 450 fő vesz részt, illetve a doktori fokozatszerzések számát a PTE 196 fővel növelné.
 
A projekt stratégiai céljai:
 
 1. MTMI/STEM szakok megerősítése
 2. Az orvosi, egészségtudományi, gyógyszerészeti képzések és kutatási orientációk megerősítése
 3. Gazdaságtudományi képzések megerősítése
 4. Interdiszciplináris élet-, természet-, műszaki tudományos egyéb kutatások fejlesztése
 5. Ageing kutatások és ahhoz kapcsolódó élettudományi kutatások fejlesztése
 6. Smart műszaki megoldások kutatása
 7. Technológiatranszfer, kutatásmenedzsment és tudományszervezői tevékenységek fejlesztése
 8. A vállalkozó, entrepreneurship szemlélet fejlesztése, tudásnégyszög kiépítése, innovációs ökoszisztéma támogatása
 9.  „Zöldgazdaság” fejlesztés, „intelligens” hálózatok kialakítása, „okos” közvilágítás, „okos” mérés kialakítása, biomassza felhasználásának, hulladékipar fejlesztése
 10. Az „Egészséggazdaság” megvalósítása érdekében tett átfogó fejlesztések
 
 
Rovat: 
Címkék: 

Egyedülállóan modern és biztonságos virológiai laboratórium a PTE-n

Közép-Európa szerte egyedülállóan modern és biztonságos virológiai laboratóriumot adott át a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Bódis József, a PTE rektora és Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere.

 

2016 júliusában a Pécsi Tudományegyetem elindította új infrastrukturális és tudományos projektjét, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 120,21 millió forint európai uniós támogatással. A projekt célja a Pécsi Tudományegyetem kötelékén belül működő magas biológiai biztonsági szintű virológiai laboratórium infrastrukturális fejlesztése volt, melynek révén a laboratórium csatlakozhat a rendkívül szigorú feltételrendszert teljesítő európai BSL-4 laboratóriumi hálózatokhoz.

 

Egyedülállóan modern és biztonságos virológiai laboratórium a PTE-n

 

A pályázatból megvalósult fejlesztés eredményeként, a Pécsi Tudományegyetem BSL-4 szintű virológiai kutatólaboratóriuma a Közép-európai régió legmodernebb, a kor minden labortechnológiai, biobiztonsági és biztonságtechnikai követelményeinek megfelelő egyetemi fenntartású, kutatási egységévé vált. A pályázat keretében egyrészt több nagy értékű kutatási eszközt, ultracentrifugát, kutatómikroszkópot, fertőtlenítő berendezést szereztek be, másrészt a laboratórium infrastrukturális, gépészeti elemei is megújultak. A pályázat egyik célkitűzésének megfelelően, a laboratórium megfelelőség értékelése is lezajlott a közelmúltban a hazai és nemzetközi szempontrendszer szigorú felülvizsgálata szerint.

 

Egyedülállóan modern és biztonságos virológiai laboratórium a PTE-n

 

A kutatólaboratórium elsősorban az állatokról emberekre terjedő vírusok vizsgálatával foglalkozik, mint például a kullancsok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladás vírusa, a hantavírusok, vagy akár a Nyugat-nílusi láz vírusa. A fejlesztés eredményeként a laboratórium a legmagasabb biobiztonsági szinten működik, így képes felvenni a harcot a modern világot fenyegető fertőző betegségek bármelyikével. Olyan vírusok kutatását teszi így lehetővé, mint a mindenki számára már ismertté vált Ebola vírus, a kevésbé ismert, de nem kevésbé veszélyes Nipah vírus és a Lassa láz vírusa, vagy akár a hazánkat is egyre jobban fenyegető Krími-kongói vérzéses láz vírusa. A laboratóriumban dolgozó munkatársak a már ismert kórokozók tanulmányozása mellett új vírusok után is kutatnak, melyek akár a jövő fenyegető járványainak főszereplőivé is válhatnak. A kutatás mellett, szükség esetén a laboratórium részt vesz a hazai védelmi- biztonsági szervek munkájában is, valamint aktív résztvevője a hazai kutatóképzésnek, a kutatói utánpótlás nevelésének.

 

A laboratóriumi fejlesztés a Pécsi Tudományegyetem kiemelt kutatási centrumában, a Szentágothai János Kutatóközpontban valósult meg, amely korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint 2012-ben átadott kutatási centrum. A kutatóközpontban az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás, kutatás és innováció területén szolgálják a hazai felsőoktatás és tudományos élet erősítését. 

 

Rovat: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Tudomány csatornájára
You shall not pass!