Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Közérdekű

A PTE EHÖK meghirdeti a 2018-as „A PTE Hangja” Tehetségkutató-Válogató versenyét!

18 éves kortól, PTE hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók, (hobbi) zenészek és énekesek jelentkezését várjuk, akik bárzenét, jazzt, latin-amerikai zenét, popzenét, musicalt, operettet játszanak, énekelnek, és szívesen megmérettetnék magukat!

 

A VERSENY CÉLJA:
Az eddig fel nem fedezett zenei tehetségek kiemelése, értékmegőrzés és átörökítés, az éneklés szeretetére való buzdítás. És nem utolsó sorban, keressük a PTE 2017-2018-as tanév második szemeszterének legtehetségesebb Hangját!

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI:
Zenei tudás, intonációs biztonság, ritmusérzék, színpadi jelenlét, technikai felkészültség, megjelenés, stílus, egyéniség, mozgás, egyéniséghez illő dalválasztás.

 

ÜTEMTERV:
-- ELSŐ FORDULÓ: Pécsi Est Caféban 2018. március 20. 13:00
A versenyzőket külön erre az alkalomra összeállított zsűri fogja értékelni. A jelentkezők közül a legjobb 24 kerül majd kiválasztásra, melynek eredménye a meghallgatás után egy héttel kerül nyilvánosságra. 
-- MÁSODIK FORDULÓ: 
A 24 versenyzőből a zsűri által a 12 legjobb kerül kiválasztásra, akik az élő műsorra készülhetnek majd. A megmérettetés időpontja, paraméterei szintén a legjobb 24 kiválasztásának nyilvánosságra hozatala után kerülnek kihirdetésre.
-- DÖNTŐ 
A legjobb 12 az élő KONCERTSHOW-n mérettetheti meg magát, mely a PEN (Pécsi Egyetemi Napok) -1 és 0. napján kerül megrendezésre. (2018. ÁPRILIS 25-26.)

 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

Figyelem! A PTE Hangja jelentkezési határideje a rövid felkészülési időre való tekintettel meghosszabbításra került! Egészen vasárnapig, március 18-ig várjuk a jelentkezéseteket!

Így a meghallgatás időpontja a következőre módosul: Pécsi Est Café, 2018. március 20. 13:00

Várunk minden érdeklődőt sok szeretettel!

A jelentkezési lap itt érhető el!

 

NYEREMÉNYEK:
Az első helyezett két főre szóló bérletet nyerhet a 2018-as SZIGET FESZTIVÁLRA!
További nyeremények hamarosan.

 

Eredményes felkészülést kívánunk!

 

Rovat: 

Angol nyelvű szentmise a tanév ideje alatt

Angol nyelvű szentmisére várják az érdeklődőket szombatonként a tanév ideje alatt a Pius Templomban.

Rovat: 

PTE az EDUCATIO-n - 2. nap

Az EDUCATIO Oktatási Szakkiállítás a második napon is órási tömeget vonzott, ahogy a PTE standjai is állandó teltházat mutattak. Nagy örömünkre szolgál, hogy egész napos programjaink ekkora népszerűségnek örvendtek.

PTE az EDUCATIO-n - 2. nap / fotó: Sütő Richárd

 

A PTE standjánál a személyes tanácsadások éppúgy nagy érdeklődésre tartottak számot, mint az információs pultok.

 

PTE az EDUCATIO-n - 2. nap / fotó: Sütő Richárd

 

Egy biztos, senki sem távozott tőlünk ajándék, élmény és információ nélkül.

 

PTE az EDUCATIO-n - 2. nap / fotó: Sütő Richárd

 

Sok-sok érdekességgel készültek karaink. Itt-ott feltűnik az EHÖK Tigris, máshol egy csontváz. Az érdeklődés és a tömeg lankadatlan. Még szerencse, hogy a PTE OTTHON-ban akár egy fotelban vagy babzsákfoteleinken is megpihenhetnek a látogatók egy kávé mellett.

 

PTE az EDUCATIO-n - 2. nap / fotó: Sütő Richárd

 

A PTE OTTHON-ban ma is segítettünk a jövő tervezésében, igazi találmányokat mutatott be maga a PTE-s feltaláló, Fröhlich Balázs, de a nyelvvizsgával kapcsolatban sem maradtak megválaszolatlanul a kérdések. Kávé és süti mellett a szülőket külön programmal vártuk, ahol feltehették felvételivel kapcsolatos kérdéseiket.

 

PTE az EDUCATIO-n - 2. nap / fotó: Sütő Richárd

 

Szombaton nemcsak standjainkon várjuk a látogatókat, hanem színpadi programmal is! »

1. nap az EDUCATIO-n »

 

Fotó: Sütő Richárd

Rovat: 

Indulhat a PTE gigaberuházása!

Aláírta a Pécsi Tudományegyetem és a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezetése pénteken délelőtt azt a szerződést, melynek értelmében a cég megkezdheti a pécsi orvoskar új épületének tervezését, majd felépítését az egyetem Szigeti úti telephelyén. A beruházás mintegy 10,5 milliárd forintba kerül, de a szerződés opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. A forrást az egyetem a Modern Városok Programból biztosítja.

 

 

Indulhat a PTE gigaberuházása! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Pénteken délelőtt a PTE Általános Orvostudományi Karán ünnepélyes keretek között írta alá Bódis József, a PTE rektora, Jenei Zoltán, az egyetem kancellára, míg a ZÁÉV Építőipari Zrt. részéről Dormán József vállalkozási igazgató és Bőhm Tibor projekt főmérnök azt a szerződést, melynek értelmében elindulhat a pécsi egyetem gigaberuházása. A kontraktus értelmében mintegy 10,5 milliárd forintból tervezi és építi meg a cég az orvoskar vadonatúj épületét. Emellett - opciós tételként - 2,8 milliárd forintból újítaná fel a meglévő elméleti tömböt, annak külső homlokzatát és előadóit az egyetem, amennyiben az új épület tervezése és kivitelezése kapcsán nem merül fel előre nem látható, váratlan többletköltség.

 

Indulhat a PTE gigaberuházása! - képünkön dr. Bódis József, rektor beszél / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a megállapodás kapcsán elmondta: „Jelentős mérföldkő ez a PTE életében, és ha a reméltnél valamivel később is értünk el ehhez a mérföldkőhöz, a lényeg, hogy végre elkezdődhet a program látványos fejezete. Amikor több mint 30 évvel ezelőtt megindult az orvoskaron az angol nyelvű oktatás, azt gondolom, kevesen hitték volna, hogy három évtized után – a magas színvonalú képzés, és az ennek következtében kialakult népszerűségnek köszönhetően – ott tartunk majd, hogy bővítésre, fejlesztésre lesz szükség. Szeretnénk megtartani ezt a magas színvonalat, ehhez pedig nélkülözhetetlen ez a beruházás.” – mondta az egyetem rektora.

 

Mint ismeretes, a Pécsi Tudományegyetemen több mint négyezer külföldi hallgató tanul, akik közül minden második jár az orvoskarra.

 

Indulhat a PTE gigaberuházása!

 

Jenei Zoltán, az egyetem kancellára hangsúlyozta: „Az egyetemfejlesztés jóval több, mint beruházások sora: az építkezés alapvetően eszköz, hogy az Egyetem megmutathassa, miként őrzi tradícióit, és mennyire fogékony az újra. Az orvoskar Szigeti úti főépülete egy új, valamivel több mint 11 ezer négyzetméteres szárnnyal bővül, ahová négy intézet költözik át a régi elméleti tömbből. A költözés egyben a főépület rekonstrukciójára is lehetőséget ad.” – tájékoztatott a kancellár.

 

Indulhat a PTE gigaberuházása!  / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője a PTE-n tanuló külföldi diákok számának megduplázásával kapcsolatos programot máris sikeresnek nevezte, tekintettel arra, hogy már most érzékelhető annak gazdaságélénkítő hatása. „Gomba módra szaporodnak Pécsett az apartmanházak, sorra nyílnak az új üzletek, kávézók, és jelennek meg a külföldi diákokat kiszolgáló szolgáltatások. A program már most befektetési reményt keltett, és az, hogy elindulhat a kivitelezés, a remény beteljesülését eredményezi.” – mondta el Csizi Péter.

 

Indulhat a PTE gigaberuházása!  / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Mint ismeretes, Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként közel 25 Mrd forint összeggel támogatja a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.

 

A PTE Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztéseiről szóló imázsfilm »

 

Rovat: 

Ingyenes Microsoft Imagine Academy hozzáférés a PTE polgárai számára

Tájékoztatunk mindenkit, hogy egyetemünkön ingyenesen elérhető hallgatóink és oktatóink részére a Microsoft Imagine Academy, amely a Microsoft Imagine Academy összes tananyagát és segédanyagát tartalmazza. Ezeknek elsajátítását követően az érdeklődőknek lehetősége van Microsoft Imagine Academy-n elérhető vizsga vochert igényelni.  

 

Intézményünkben rendszeradminisztrátori jogosultsággal Nagyváradi Anett (anettn@mik.pte.hu) rendelkezik, kérjük az oktató kollégákat, hogy a felülethez szükséges hozzáférésért őt keressék. Ezt követően az oktatóknak áll módjában a hallgatóknak jogosultságot adni a tananyag használatához.

 

A tananyaghoz a hozzáférést a „Programozd a jövőd!” – GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 az „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” kormányzati projekt biztosítja.

Rovat: 
Címkék: 

Jenei Zoltán marad a PTE kancellára

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken arról tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetését, hogy „a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 37. § (4a) bekezdése alapján Miniszterelnök úr Jenei Zoltánt bízta meg – 2018. január 1-től 2022. december 31-ig terjedő időtartamra – a kancellári magasabb vezetői feladatok ellátásával.” 

Jenei Zoltán, a PTE kancellárja

 

Jenei Zoltán a kinevezésével kapcsolatban elmondta: „Minden tudásommal, tapasztalatommal a Pécsi Tudományegyetem stratégiai céljait fogom szolgálni a jövőben is.”

 

Jenei Zoltán 2015 januárjától tölti be a Pécsi Tudományegyetem kancellári pozícióját.

 

Rovat: 
Címkék: 

A PTE is segít csökkenteni a középületek energiafogyasztását Pakson

Jihlava – 2017. május 22-én a Pécsi Tudományegyetem és a Paksi Önkormányzat közösen vett részt azon a nemzetközi workshop-on, amely középületek energia-megtakarítását segítő gyakorlati példákat mutatott be. A műhelytalálkozó szervezője a Vysočina Energia Ügynökség, az Interreg Central Europe program által támogatott „TOGETHER” (TOwards a Goal of Efficiency Through Energy Reduction) elnevezésű, energiahatékonysági projekt egyik partnere. 

Paks

 

Borkovits Balázs, a PTE projektmenedzsere elmondta, hogy az épületekben felhasznált villamos- és hőenergia mérséklésére alkalmazhatók energiahatékonyság-alapú szerződések (EPC) vagy fogyasztói beavatkozást (DSM) támogató megoldások. Előbbi lényege, hogy egy szolgáltató (ESCO) energiahatékonysági vagy megújuló energetikai beruházást valósít meg a megrendelő épületén, amelyhez biztosítja a szükséges pénzügyi forrásokat és szakmai tudást. A beruházás eredménye energia-, és ebből adódó költségmegtakarítás, amelynek egy részét a megrendelő az ESCO cég ellentételezésére fordítja. Az elvárt megtakarítás mértékét a felek előre meghatározzák. A DSM azokat a beavatkozásokat foglalja magába, ahol maga a fogyasztó csökkenti felhasználását valamilyen kedvezmény ellenében. Ilyen ösztönző rendszer a csúcsidejű és csúcsidőnk kívüli tarifák alkalmazása, amelyekkel az energiaszolgáltató arra ösztönzi a fogyasztót, hogy a magas terheltségű időszakra eső fogyasztásának egy részét ütemezze a völgyidőszakra, amikor a fogyasztás szintje és így a rendszer kihasználtsága alacsonyabb. Ezzel az energiaszolgáltató bővítési beruházásainak egy része elkerülhető, a fogyasztó pedig alacsonyabb áron vételezhet energiát. Mindegyik módszerhez javasolt okos mérés kiépítése, amely során a fogyasztó rendszeresen – általában 15 perces gyakorisággal - értesül aktuális energiafelhasználásáról. 

A műhelytalálkozón a fenti megoldásokkal kapcsolatos gyakorlati példákat ismertetett Antonio Zonta, a projekt olasz vezetője, Libor Gazovic, a szlovák SIEA energiaügynökség munkatársa és Manuel Nina energetikus. A rendezvény a “Greenplay” és “Enrgy School” projektek bemutatásával zárult, amelyek a fogyasztó oldali befolyásolásra koncentrálnak. Előbbi egy számítógépes közösségi játékfejlesztésen és alkalmazásán keresztül motiválja a fogyasztókat, utóbbi az iskolák tanárai és tanulói számára szervez játékos energiahatékonysági versenyeket.

 

 

Rovat: 
Címkék: 

Május végéig igényelhető a 2017. évi iskolakezdési támogatás

A támogatást azon PTE közalkalmazottak, PTE fenntartásában működő köznevelési intézményekben dolgozó közalkalmazottak igényelhetik, akik a közoktatásban tanuló gyermekük (gyermekeik) után családi pótlékra jogosultak. A beiskolázási támogatás közoktatásban tanuló gyermekenként 15.000 Ft értékű utalvány. A kérelem benyújtásának határideje: 2017. május 31. 

Kedves Munkatársunk!

A Pécsi Tudományegyetem - az Egyetemen képviselettel rendelkező szakszervezetekkel konzultálva, a Közalkalmazotti Tanáccsal egyetértésben - valamennyi PTE közalkalmazottra vonatkozó egységes segélyezési elveket és eljárást vezet be. Kérjük, a jogosultságokat és részletszabályokat tartalmazó 2/2016 számú rektori és kancellári együttes utasításról a PTE honlapon tájékozódni szíveskedjenek!

A Kollektív Szerződés alapján a PTE 2017. évi költségvetésben munkáltató által rendelkezésre bocsátott jóléti és szociális Alap terhére az IESZ és az FDSZ ezúton teszi közzé felhívását

 

2017. évi iskolakezdési támogatás igénylésére

azon PTE közalkalmazottak, PTE fenntartásában működő köznevelési intézményekben dolgozó közalkalmazottak részére, akik a közoktatásban tanuló gyermekük (gyermekeik) után családi pótlékra jogosultak.

 

A beiskolázási támogatás közoktatásban tanuló gyermekenként
15.000 Ft értékű utalvány

 

Amennyiben a gyermek mindkét szülője, nevelője a PTE közalkalmazottja, közülük ugyanarra a gyermekre csak egyik szülő kérheti a beiskolázási támogatást.

A kérelem a 2/2016 számú rektori és kancellári együttes utasítás 1. sz. mellékletének kitöltésével, aláírásával, papír alapon nyújtandó be a közalkalmazott döntése alapján vagy az IESZ-hez vagy az FDSZ-hez az alábbi címen:

 

IESZ Iroda 7633 Pécs, Szigeti út 12. (földszint)
FDSZ Iroda (Hurkóné Kereszti Erzsébet) 
7622 Pécs, Vasvári P. u. 4., I. emelet 110-es iroda.

A kérelmeket a portán elhelyezett dobozba is lehet tenni.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ugyanazon gyermek után vagy csak az IESZ-hez vagy csak az FDSZ-hez adható be a kérelem.

 

A kérelem benyújtásának határideje: 2017. május 31. (szerda)

 

Határidő után beérkezett, továbbá elektronikusan küldött kérelmeket nem tudunk befogadni.

 

Beiskolázási támogatás adatlap letöltése!

Rovat: 

Az FDSZ ingyenes kirándulást szervez a Katica Tanyára a Gyermeknap alkalmából

Az FDSZ PTE Intézményi Szervezete kirándulást szervez Patcára, a Katica Tanyára a Gyermeknap alkalmából. A kirándulás ingyenes annak teljes költségét a szakszervezet fizeti! A jelentkezéseket május 20-ig várja az FDSZ! 

Rovat: 
Címkék: 

PTE üdülési lehetőségek 2017

A PTE szakszervezetei, különböző lehetőségeket kínálnak nyári üdülésre siófoki, balatonlellei és poreč-i helyszíneire.

 Az FDSZ kiírta az idei üdülési lehetőségeket Balatonlelle és Poreč-i helyszíneire. A balatoni üdülésre a szakszervezeti tagok üdülési hozzájárulást kapnak!  Jelentkezési határidő mindkét üdülésnél: 2017. május 8. 
 

PTE IESZ üdülési lehetőségek 2017-ben

Az alábbiakban tájékoztatjuk a PTE IESZ Üdülőjének üdülési lehetőségeiről. Az Üdülő a parttól 150 méterre található. A faházakban 3-4-5 ágyas zuhanyzó WC-vel ellátott szobák annak. Az üdülő területén parkolási lehetőséget, pingpongasztalt, fa eszközökkel felszerelt játszóteret vehetnek igénybe a nyaralók.

 

Rovat: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Közérdekű csatornájára
You shall not pass!