Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Jubileum 650

Őszi sport programok a PTE-n

Az idei őszi félévben sem lesz hiány sportos programokból egyetemünkön. A PTE OIG Sportiroda a következő hónapokban is megmozgatja az egyetemi polgárokat:

Aki a belvárosban szeretne egy kis délutáni testmozgást, keresse a Pécsi Napok keretében a PTE Pavilont és Színpadot a Kossuth téren. Sport és szabadidős sarok, tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball várja az érdeklődőket szeptember 14. és 24. között.

 

Egyetemi Sport Nemzetközi Napja a Pécsi Tudományegyetemen

 

Számos, már nagy hagyományokra visszatekintő sport programra számíthatunk ősszel is. Egyetemünk a tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 20-án ünnepli az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját. A jeles alkalmat a PTE OIG Sportiroda egyik legnépszerűbb tömegsport rendezvényével, a Sárkányhajó Regattával, valamint annak kísérőprogramjával az elmaradhatatlan főzőversennyel köti össze. A programot színesíti a MEFS által életre hívott Campus 3 Próba, amelynek kihívásait a rendezvényre kilátogató PTE Polgárok szintén teljesíthetik. Helyszín: Orfű Aktív Víziturisztikai Központ (7677 Orfű, Széchenyi tér 5-6.), időpont: 10:00-16:00.

 

Sárkányhajó Regatta

 

A hónap végén két kiemelt PTE-hez köthető sport esemény is helyet kapott a városi programban. Az egyik az immár 23. PTE 650 Rókaűzők Váltófutóverseny, illetve az október 1-re időzített PTE 650 EHÖK Misina Csúcstámadás, amely az Egyetem és a PSN Zrt. közös rendezvénye.

Idén ősszel is elindulnak az egész tanévet átfogó kari bajnokságok, továbbá mindkét félévben lesz a férfi hallgatók körében igen kedvelt Futsal Liga.

Október 18-án a PTE Mecseki Láthatatlanok Emléktúrán vehetnek részt az érdeklődők. A Mecseki Láthatatlanok az akkori pécsi egyetemisták közössége volt, akik az 1956-os forradalom leverése után még hetekig (sőt egyesek hónapokig) ellenálltak a Mecsek hegyeiben rejtőzve. Emlékük előtt tisztelegve tavaly a PTE Sportiroda megszervezett egy mintegy 8 kilométeres mecseki túrát, melynek voltak olyan állomásai, ahol a hallgatók vetélkedhettek egymással. Az idei megemlékezés is hasonló lesz.

November 8-án már hatodszorra szervezik meg a hallgatók körében nagyon kedvelt floorball kupát. Idén is az a legfőbb cél, hogy a vegyes összetételű csapatok egy jó hangulatú és sportszerű megmérettetésen vegyenek részt. 

A Sportok Éjszakája a PTE Sportiroda legelső kiemelt rendezvénye volt, amit még alakulása, 2013 óta megrendez. A nagy népszerűségnek örvendő esemény 12 csapatot 12 sportágban 12 órán át mozgat meg. Érdemes időben jelentkezni az eseményre, mert a helyek általában rekord gyorsasággal betelnek. Idén november 22-23-án fogunk éjszakázni!

 

Info: halmos.zoard@pte.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ptesportiroda

 

rovat: 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

A már évek óta nagy sikerrel megrendezett konferencia folytatásaként idén még több előadóval és kiállító céggel készül a PTE egyedülálló rendezvénye, melyen sok szeretettel várják a 3D nyomtatás és vizualizáció változatos felhasználási lehetőségei iránt érdeklődőket. A nem csak mérnöki, de művészi és biotechnológiai és fogorvosi aspektusokat  is felölelő eseményen számos nemzetközi és hazai szakértő prezentálja úttörő munkásságát mind átfogó előadások, mind interaktív workshopok révén. 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását mutatja be a  III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia október 5. és 6. között a Szentágothai János Kutatóközpontban. A neves külföldi és haza előadókat felvonultató eseményen kiderül, hogyan forradalmasítja a 3D technológia az ipart, és hogyan lehet a segítségével olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, amelyek néhány éve még a tudományos-fantasztikus fikció körébe tartoztak.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A 3D technológia fő sajátossága, hogy egyszerre hoz forradalmi átalakulást egymástól távol eső területeken is, és ezt a sokszínűséget demonstrálja a konferencia programja is, ahol az ipar, művészet és orvostudomány területén zajló folyamatokat is megismerhetik a résztvevők és a érdeklődők. A konferencia két napja során számos neves hazai és külföldi előadó teszi tiszteletét az orvosi-, műszaki-, biotechnológiai-, művészeti-, fogorvosi és egyéb területeken mind az előadások, mind a workshopok keretein belül.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A szakmai kiállítók mindkét nap folyamán eszközbemutatókat tartanak, így közvetlen közelről lesz lehetőség munka közben megfigyelni a 3D nyomtatókat, valamint megtekinteni ezzel a technológiával készült termékeket: a folyamatosan működő kiállító standoknál az érdeklődők végigkövethetik egy 3D nyomtatott objektum létrejöttét a számítógépes tervrajzoktól a késztermékig.

A Pécsi Tudományegyetem kiemelt kutatási területei közé tartozik a 3D nyomtatás és vizualizáció. A rendezvényen bemutatják a PTE 3D kutatási-fejlesztési programjának eredményeit, amely mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatás révén kutat és fejleszt 3D nyomtatási technológiákat és alkalmazásokat.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A technológiai áttörés még éppen csak elkezdődött, jelentősége szinte még felfoghatatlan. A háromdimenziós nyomtatási technológia születése, fejlesztése és terjedése egyre több tudományterület fantasztikus, szinte soha nem látott fejlődését vetíti előre. Az utóbbi években csak az egészségügy területén megvalósult alkalmazások jól mutatják, hogy az innováció milyen gyorsan talál utat magának a gyakorlati alkalmazásban. Koponya, csigolya, ízületi alkotóelemek, légcső, állkapocs protézis tökéletes anyagokból, ezredmilliméteres pontossággal, személyre szabva, elérhető költséggel és rövid idő alatt. Ez már a jelen, és a jövő várhatóan még ennél is megdöbbentőbb lesz. Egyes kutatók szerint nem járunk messze attól, hogy a beteg minden igényét kielégítően akár szerveket „nyomtassunk”, mások egyenesen a társadalom elöregedésének problémáját látják megoldódni ez által. Mindez közelebb van, mint azt a legtöbben gondolnák, ebbe a jövőbe kaphatnak bepillantást mindazok, akik ellátogatnak Pécsre a PTE III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciájára októberben.

További részletek, program, jelentkezés: http://conference.pte3d.hu/  

 

rovat: 
Címkék: 

FENS Regional Meeting Pécsett

A Magyar Idegtudományi Társaság és a Pécsi Tudományegyetem által közösen szerveződő FENS Regional Meeting konferenciát szeptember 20. és 23. között rendezik Pécsett, a Kodály Központban. Az Európai Idegtudományi Társaságok által kétévente rendezett nagy konferencia alkonferenciájaként értelmezhető tanácskozásra közel ezren érkeznek a baranyai megyeszékhelyre, köztük a Nobel-díjas Thomas Südhof, valamint a legfrissebb Agy-díjas kutató, Wolfram Schultz is. 

 

Az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetsége (FENS - Federation of European Neuroscience Societies) 1998-ban alakult az elsőként megtartott Európai Idegtudományi Társaságok Fórumán (Forum of European Neuroscience). A FENS jelenleg 43 európai, országos és független idegtudományi társaságot képvisel, közel 23 ezer taggal.

 

Célja, hogy támogassa és megismertesse az idegtudományi kutatásokat a politikai döntéshozók, a finanszírozó szervek és a nagyközönség számára is úgy regionális, mint nemzetközi szinten. Ennek érdekében bemutatja az idegtudományi kutatások kiválóságait, és megkönnyíti az európai tudományterületen belül, valamint azon túl is az idegtudósok közötti információcserét és hálózatépítést.

 

A pécsi találkozó az idegtudományok legfrissebb felfedezéseire összpontosít a molekuláris szinttől egészen a viselkedésig, kiemelve a gyógyításban is felhasználható felfedezéseket. A tudományos ismeretek széles skálájának bemutatása mellett különös hangsúlyt kap a legfrissebb csúcstechnológiák felvonultatása is. A négynapos konferencia hat plenáris előadást, tizennyolc szimpóziumot és három poszteres bemutatót tartalmaz.

 

A tudományos programot a FENS Programbizottsága állította össze. 18 szimpóziumot választottak  28 olyan javaslatból, amelyek az idegtudomány minden területére kiterjedtek, különös tekintettel a következő témákra: ideghálózatok, viselkedés, stressz, retina, gerinctelen idegtudomány, kognitív idegtudomány, ischaemia, epilepszia, neurodegeneráció.

 

A tudományos terület mellett izgalmas és sokrétű szakmai és társadalmi események is szerepelnek a kísérő rendezvények közt: az ÁOK Anatómiai Intézetében az idegtudománnyal foglalkozó kezdő szakemberek boncolhatnak emberi agyat a „touch the brain” programon, a kisgyerekek gumiaggyal játszhatnak, és lesz egy különleges NeuroArt kiállítás is olyan idegkutatók műveiből, akik hobbiként szobrászkodnak, festenek, illetve olyan művészek alkotásaiból, akiknek idegtudománnyal kapkapcsolatos alkotása kapcsolatos alkotásaik vannak. 

 

A plenáris előadók:

 

Thomas Südhof ( Stanford Egyetem, Howard Hughes Orvostudományi Intézet, USA )
Losonczy Attila (Columbia Egyetem Orvosi Központ, USA)
Hannah Monyer (Heidelberg Egyetem, Németország)
Anders Björklund (Idegtudományi Központ, Lund Egyetem, Svédország)
Akihiro Kusumi (Kyoto Egyetem, Japán)
Módy István (UCLA, Brain Research Institute, USA)

 

További információk a rendezvény honlapján »

 

 

rovat: 
Címkék: 

PTE Jubileum 650 a Pécsi Napokon is!

A szeptember 2-i Jubileum 650 PTE Nap sikerére való tekintettel a Pécsi Tudományegyetem folytatja a mindenki számára nyitott és ingyenes programjait a Pécsi Napokon is.

PTE Jubileum 650 a Pécsi Napokon is!

 

A Kossuth téren, a PTE Pavilonnál szeptember 14-24. között szellemi és sportjátékokkal, énekes, zenés, táncos produkciókkal, koncertekkel, szőlő- és borkóstolással várjuk az érdeklődőket a délutáni órákban.

 

PTE Jubileum 650 a Pécsi Napokon is!

 

 Részletes program:

 

 

szeptember 14. (csütörtök)

16:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Simonyi Inkubációs Program (Helyszín: PTE Pavilon)

18:00-19:00: Pécsiközgáz Quiz Night  (Helyszín: Színpad) (esőhelyszín: PTE KTK – Rákóczi út 80., B323-as terem)

 

 

szeptemeber 15. (péntek)

15:30-16:00: PTE Táncegyüttes - PTE ruhakollekció bemutatója (Helyszín: Színpad)

15:30-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-16:30: Pannon Gyermekkar (Helyszín: Színpad)

16:30-18:00: Borkóstoló, árusítás* (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) (Helyszín: PTE Pavilon)

GALÉRIA

 

szeptember 16. (szombat)

15:00-17:00: Teddy Maci kórház (Helyszín: PTE Pavilon)

15:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

15:30-17:00: Borkóstoló, árusítás* (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Simonyi Inkubációs Program (Helyszín: PTE Pavilon)

GALÉRIA

 

Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball a PTE Sportiroda szervezésében

 

szeptember 17. (vasárnap)

15:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-16:30: Pannon Gyermekkar (Helyszín: Színpad)

16:30-18:00: Borkóstoló, árusítás* (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) (Helyszín: PTE Pavilon)

18:00-19:00: Ostinato együtes  (Helyszín: Színpad)

GALÉRIA

 

szeptember 18. (hétfő)

16:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

17:00-18:00: Táncoló Egyetem - Latin freestyle aerobic  (Helyszín: Színpad)

18:30-19:00: World Jumping bemutató (PTE TTK) (Helyszín: Színpad)

GALÉRIA

 

szeptember 19. (kedd)

16:00-17:00: Táncoló Egyetem - Alakformáló táncaerobic (Helyszín: Színpad)

16:00-19:00: Sport és szellemi animációs foglalkozások (PTE ETK) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: PTE 1367 kvíz, PTE 650 Activity, 1 perc és nyersz (Helyszín: PTE Pavilon)

17:45-18:45: Ostinato együtes (Helyszín: Színpad)

 

 

 

szeptember 20. (szerda)

16:00-16:30: Pannon Gyermekkar (Helyszín: Színpad)

16:00-19:00: Simonyi Inkubációs Program (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

18:30-19:00: PTE Táncegyüttes - bemutató (Helyszín: Színpad)

 

 

szeptember 21. (csütörtök)

16:00-19:00: Sport és szellemi animációs foglalkozások (PTE ETK) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: PTE 1367 kvíz, PTE 650 Activity, 1 perc és nyersz (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: PTE TTK "Játékterem"  (Helyszín: PTE Pavilon)

16:30-17:00: Kangoo bemutató (PTE TTK) (Helyszín: Színpad)

17:00-17:30: World Jumping bemutató (PTE TTK) (Helyszín: Színpad)

18:00-19:00: Ostinato együtes (Helyszín: Színpad)

 

 

szeptember 22. (péntek)

15:30-17:00: Borkóstoló, árusítás* (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet)  (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

17:00-17:30: Relevé Táncegyüttes - Ég és föld gyermekei (Helyszín: Színpad) (betegség miatt elmarad)

17:30-18:00: Kötélugró bemutató (PTE TTK) (Helyszín: Színpad)

18:00-19:00: Pí Theraphy (PTE ETK) (Helyszín: Színpad) (betegség miatt elmarad)

 

 

szeptember 23. (szombat)

15:00-16:30: Borkóstoló, árusítás* (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet)  (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Simonyi Inkubációs Program (Helyszín: PTE Pavilon)

17:00-18:00: XY Flies (Helyszín: Színpad)

18:00-19:00: Mozaik zenekar (Helyszín: Színpad)

 

 

szeptember 24. (vasárnap)

15:00-16:30: Borkóstoló, árusítás* (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet)  (Helyszín: PTE Pavilon)

16:00-19:00: Sport és szabadidős sarok - tollaslabda, ping-pong, íjászat, szivacskézi, floorball (PTE Sportiroda) (Helyszín: PTE Pavilon)

 

 

* 20-25 fő vehet részt a borkóstolón, a program helyszíni regisztrációhoz kötött.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

rovat: 

Jubileum 650 PTE Nap – Köszönjük a több ezer velünk ünneplőnek!

Szeptember 2-án az egyetemalapítás alkalmából rendezett nyilvános rendezvényen a délutánra megérkezett rossz idő ellenére az egész napos programokon és az esti koncerteken is több ezren vettek részt, hogy az PTE felhívására együtt ünnepeljék meg a 650 évvel ezelőtt alapított első magyar egyetem születését.

Jubileum 650 PTE Nap a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A PTE Táncegyüttes és PTE Brass Band az egész nap során hozzájárult a jó hangulathoz, rendezvényindító vonulásuk, táncházuk sok mindenkinek hozta meg a táncos kedvét a délelőtt folyamán. A két színpadon futó programok mindegyike sikerrel lezajlott, a produkciók közt zenés, táncos és sportbemutatókkal is. A Jókai téri színpadon fantasztikus kis tehetségeket ismerhettünk meg, akiket a PTE-hez kötődő zsűri értékelt. Az egész napos gyermekeknek szóló és sport programok rengeteg érdeklődőt vonzottak, akik a délutánra eleredő eső ellenére is sokáig élvezték a programkínálatot.

 

Jubileum 650 PTE Nap a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileum 650 PTE Nap a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A PTE Táncegyüttes a Jubileum 650 PTE Napon, a Pécsi Tudományegyetemen jubileumi ünneplésén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A PTE Táncegyüttes a Jubileum 650 PTE Napon, a Pécsi Tudományegyetemen jubileumi ünneplésén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileum 650 PTE Nap a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileum 650 PTE Nap a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileum 650 PTE Nap a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileum 650 PTE Nap a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileum 650 PTE Nap a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az esti előzenekarok és a Halott Pénz koncert az addigra felerősödő eső ellenére is hatalmas tömeget vonzott. A csupa PTE-s és pécsi kötődéssel rendelkező bandatagot hatalmas ovációval üdvözölte a közönség, így a látványos showelemek és a hangulat mindenkit kárpótolt az esőért. Itt hangzott el először élőben Pécsett a Halott Pénz új száma, a PTE dala, az OTTHON is, mely alatt a PTE Táncegyüttes is a színpadra lépett és részt vett a produkcióban.

 Halott Pénz a Jubileum 650 PTE Napon, a Pécsi Tudományegyetemen jubileumi ünneplésén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Halott Pénz a Jubileum 650 PTE Napon, a Pécsi Tudományegyetemen jubileumi ünneplésén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Halott Pénz a Jubileum 650 PTE Napon, a Pécsi Tudományegyetemen jubileumi ünneplésén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Halott Pénz a Jubileum 650 PTE Napon, a Pécsi Tudományegyetemen jubileumi ünneplésén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Halott Pénz a Jubileum 650 PTE Napon, a Pécsi Tudományegyetemen jubileumi ünneplésén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Halott Pénz a Jubileum 650 PTE Napon, a Pécsi Tudományegyetemen jubileumi ünneplésén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A rendezvény során a Pécsi Tudományegyetem bemutatta az egyetemen folyó sokszínű munkát, emelett rengeteg tehetséget ismerhettünk meg a programokon, a nagyszabású rendezvénnyel járó körülmények kapcsán pedig köszönjük mindenkinek a türelmét és megértést.

Köszönjük ezt a fantasztikus napot minden velünk ünneplőnek!

Az eseményhez kapcsolódó fotópályázat eredményét szeptember 5-én hirdetjük ki. A beküldött képek a Jubileum 650 PTE Nap hivatalos Facebook eseményénél tekinthetőek meg »

 

rovat: 

A Magyar Felsőoktatás Napja, a pécsi egyetemalapítás emléknapja (VIDEÓ)

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából szeptember 1. napját 2017-től a Magyar Felsőoktatás Napjává, az 1367-es pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja. Az indoklás szerint mindez nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válnak. Délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részvételével, Pécs városával és az egyházmegyével közös díszünnepség keretében emlékeztek meg e jeles dátumról a Kodály Központban, míg a nap további részében kerül sor a Nemzeti Agykutatási Program zárkonferenciájára, Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának ünnepélyes avatására a Középkori Egyetem mellett, valamint ünnepi Szentmisét is tartanak a Székesegyházban.

 

 

A rendezvényen készült online közvetítés felvétele letölthető itt (mp4.) »

 

Amikor Nagy Lajos királyunk V. Orbán pápához küldte a pécsi egyetem alapítólevelét, ezekkel a szavakkal ajánlotta a pápa figyelmébe: Pécs a tudomány magvainak terjesztésére különösen alkalmas.

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Bódis József, a egyetemünk rektora ennek kapcsán a köszöntőjében elmondta: „Azt gondolom, hogy az elmúlt évszázadok bizonyították, hogy a megelőlegezett bizalomnak a város szellemi ereje eleget tudott tenni. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez nem csak Pécs, és a Pécsi Tudományegyetem, hanem Magyarország, a magyar felsőoktatás ünnepe. Az ünnepségsorozat kezdetétől azt szeret

nénk elérni, hogy ez a piros betűs ünnep valamennyiünk számára fontos legyen, aki valaha is tett, vagy napjainkban is tesz a magyar felsőoktatás fejlődéséért, előrelépéséért.”

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Közép-Európában most először a jubileum részeként Pécsett ülésező Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferencia tagjainak részvételével rendezett díszünnepségen több magas rangú elismerést is átadtak. A egyetemünk díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót, aki a pécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát, és 2011-ben az agykutatók „Nobel-díjával”, ún. Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták tevékenységét. Az egyetem egyik legmagasabb rangú elismerésében, Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor akadémikus, egyetemi tanár és Christopher Wilson, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója.

  

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Először adták át a jubileumi évre való tekintettel alapított Nagy Lajos Király Díjat, amelyet a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye Pécsi Püspökségének ítéltek oda. Az erről szóló oklevelet és a 3 dimenziós technológiával nyomtatott Nagy Lajos Király szobrot Udvardy György pécsi megyéspüspök vette át. A Magyar Felsőoktatás Napját Ferenc pápa ünnepi köszöntőlevéllel tisztelte meg, melyet Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa tolmácsolásában ismerhetett meg a Kodály Központ közönsége.

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az egész napos ünnepségsorozat a díszünnepséget követően a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciájával folytatódik. Mint ismeretes, Magyarország Kormánya egy nemzeti agykutatási program indítása mellett döntött, négy évre (2013-2017) összesen 12 milliárd forintos forrás biztosításával a Kutatási, Technológiai és Innovációs Alapból (KTIA). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanis az agyi rendellenességek hatalmas társadalmi és gazdasági terhét csak felfedezésekre alapuló új kezelések és megelőzési eljárások révén lehet érdemben csökkenteni.

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Délután avatják fel Nagy Lajos király és Vilmos püspök, tehát az egyetem alapítóinak szobrát a Pécsi Székesegyház északi oldala és a Középkori Egyetem közötti sétányon. A műalkotást Kotormán Norbert készítette, aki megnyerte a Pécsi Tudományegyetem által kiírt versenypályázatot. Ahogy a bírálat korábban fogalmazott: a szobor modell fejezi ki leginkább a kor szellemiségét, az első magyar egyetem alapításának jelentőségét, mindemellett a gótika sajátosságait is magában foglalja.

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Magyar Felsőoktatás Napja ünnepi szentmisével folytatódik a Székesegyházban, majd a Pannon Filharmonikusok Pécs Város Napja alkalmából is szervezett koncertjével zárul. Az ünnepségsorozat azonban korántsem ér véget, hiszen szeptember 2-án egy mindenki számára nyitott és ingyenes programot szervez a Pécsi Tudományegyetem a város szívében, amelyen bemutatjuk az egyetem falain belül folyó sokoldalú és kreatív munkát, hogy egy napra mindenki részese lehessen az egyetemi életnek és a jubileumnak. Találkozzunk a Jubileum 650 PTE Napon!

 

Tudósítás a díszünnepségről az univpecs.com-on »

Interjú Kotormán Norbert szobrászművésszel »

 

rovat: 

Sopianae 2017 Jubileumi Nemzetközi Fotószalon Pécsett

A nemzetközi fotóművész szövetség védnöksége alatt megrendezett Sopianae 2017 Jubileumi Nemzetközi Fotószalon keretében a világ minden tájáról mérették meg alkotásaikat a nevezők.

 

A 2016. évben útjára indított „Sopianae Int’l Photo Salon” a 60-as, 70-es és 80-as évek pécsi fotográfiai sikereire alapozva szeretné a város, az egyetem kulturális életét napjainkban is színesebbé tenni. A 2017. évi Szalon része az első magyar egyetem alapítását ünneplő jubileumi eseménysorozatnak is, a pályázat C kategóriáját ezért az EDUCATIO témakörnek szentelték. A Szalon a FIAP Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség teljes elismerését és támogatását élvezi.

 

Sopianae 2017 Jubileumi Nemzetközi Fotószalon Pécsett

 

A meghirdetett pályázatra 107 résztvevőtől, 29 országból 1580 fotográfia érkezett, melyből a zsűri 82 szerzőtől 413 képet fogadott el. A Szalonon a díjnyertes képeket tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Sopianae 2017 Jubileumi Nemzetközi Fotószalon Pécsett

 

A kiállítás megtekinthető szeptember 25-ig a Tudásközpont nyitvatartási idejében.

 

Sopianae 2017 Jubileumi Nemzetközi Fotószalon Pécsett

 

Fotók: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

 

 

rovat: 
Címkék: 

Gálameccset játszik Pécsett a Fradi!

A nagy múltú Pécsi Egyetemi Atlétikai Club meghívására Pécsre érkezik barátságos mérkőzésre Magyarország legismertebb focicsapata a Ferencvárosi Torna Klub, köznapi nevén Fradi. A mérkőzésre augusztus 31-én kerül sor a PMFC Stadionban.

Pécsi Válogatott - Ferencváros 2017.08.31.

 

A Pécsi Tudományegyetem jubileumi eseményeihez kapcsolódik a grandiózus sportesemény, amelyre a PTE dolgozói és hallgatói – személyenként összesen három − ingyenes belépőt regisztrálhatnak. Az FTC az NB I-es csapatával áll ki a mérkőzésre a PTE PEAC és a PMFC jelenlegi labdarúgói, valamint az egyetemi bajnokságot nyert hallgatói ellen.

A jegyek – jubileumi – 650 Ft-os áron vásárolhatóak meg, elővételben 2017. augusztus 24-től a PMFC Stadion utcai székházában, illetve a mérkőzés időpontjában a helyszínen, a stadion jegypénztáraiban 13.30 órától.

A PTE dolgozók és hallgatók részére 1900 férőhely erejéig ingyenesen teszik lehetővé a belépést a rendezvényre a szervezők – a pályabiztonsági szempontoknak megfelelően – előzetes regisztrációt követően. Az egyetem dolgozói a http://jubileumifoci.pte.hu honlapon regisztrálhatnak

Az esemény kísérőprogramjaként 13.30 órától a PMFC és a PTE PEAC U9-es csapatai lépnek pályára.

 

A mérkőzés időpontja: 2017. augusztus 31., csütörtök 15.00 óra

Helyszíne: PMFC Stadion (Pécs, Stadion u. 2.)

 

PROGRAM

12.00-kor az FTC labdarúgó csapatának érkezése a PTE ÁJK nagy előadótermébe
13.30-kor PTE PEAC-PMFC U9 mérkőzés Stadion utca
15.00-kor Pécs válogatott- FTC barátságos mérkőzés

Helyszín: PMFC Stadion (Pécs, Stadion u. 2.)

 


 

 

Közérdekű közlemény!

A tiszteletjegyek regisztrációját kiterjesztettük augusztus 30-ig. A meghosszabbított időszakban igényelt jegyeket csak a PTE Sportirodában lehet átvenni augusztus 31-én 12:00-ig.

 


 

 

További részletek és regisztráció a http://jubileumifoci.pte.hu/ oldalon!

 

 

 

rovat: 

Augusztusi programok a jubileum jegyében

Az augusztus is számos jubileumi programot tartogat az édeklődők számára a sport és művészetek jegyében. 

2. Nemzetközi Sopianae Fotószalon

 

2. Nemzetközi Sopianae Fotószalon
augusztus 25. 17:00  
Pécs, Tudásközpont

Az útjára indított „Sopianae Int’l Photo Salon” a 60-as, 70-es évek pécsi fotográfiai sikereire alapozva szeretné a város, az egyetem kulturális életét napjainkban is színesebbé tenni. A Szalont a nemzetközi fotóművész szövetség védnöksége alatt rendezzük - a világ legjobb fotográfusainak részvételére számítunk. 

 

Carl Orff: Carmina Burana

 

Carl Orff: Carmina Burana
a PTE MK Zeneművészeti Intézetének ünnepi hangversenye az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából
augusztus 31. 19:00

Pécs, Dóm tér 

A PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete szeretne méltóképp megemlékezni az első magyar egyetem e különleges jubileumáról. A hangverseny műsorául Carf Orff: Carmina Burana szólókra, kórusra, két zongorára és ütőhangszerekre készült átiratát választottuk. A mű érdekessége, hogy az Orff által feldolgozott szövegek a pécsi egyetem alapításának idejéből, a 14.-15. századból valók, ráadásul a megzenésített költeményeket diákok írták.

 

Egyetemtörténeti kiállítás kortárs megjelenítésben

 

Egyetemtörténeti kiállítás kortárs megjelenítésben
augusztus 31. – szeptember 22.

Pécs, Nádor Galéria             

A kiállítás a 650 évvel ezelőtt alapított pécsi Egyetem történetét kívánja bemutatni, történeti és/vagy művészeti értékkel bíró tárgyak segítségével. A tárgyak egy részét a pécsi Püspökség, a Janus Pannonius Múzeum és az Egyetem gyűjteményéből válogattuk, néhány magángyűjteményből származik. A változatos műfajú tárgyak közt kortárs alkotások is bemutatásra kerülnek, köztük nem egy rekonstrukciós jellegű és/vagy kifejezetten e kiállítás céljaira készült.

A kiállítás megnyitójára augusztus 31. 17.00-kor kerül sor.

  

Jubileum 650 PTE Nap

 

Jubileum 650 PTE Nap
szeptember 2. 10.00-22.00

Pécs, Széchenyi tér, Jókai tér

A Pécsi Tudományegyetem szeptember második napján egy mindenki számára nyitott, ingyenes szabadtéri eseményt szervez. A karok és további egységek mutatják be az egyetem falain belül folyó sokoldalú kreatív munkát a város szívében, hogy egy napra mindenki részese lehessen az egyetemi életnek. Továbbá gyermek és felnőtt animációs programok, a BRFK és a Tüke Busz Zrt. különféle játékos tevékenységei, valamint véradási lehetőség várja a látogatókat a nap folyamán.

A napot a Halott Pénz nagyszabású koncertje zárja, mely egyben az Otthon című új daluk első pécsi koncertbemutatója is lesz.

Információ és előzetes regisztrációs lehetőség a rendezvényre és a gyermek „Ki-Mit-Tud”-ra: jubileum650ptenap.pte.hu

 


  

Gyerek „Ki-Mit-Tud”a Jubileum 650 PTE Napon

A program során a gyerekek is főszerephez jutnak, próza/vers, tánc és ének kategóriákban „Ki-Mit-Tud”-on mutathatják be tehetségüket. Olyan óvodás, illetve kis- és nagyiskolás gyerekek jelentkezését várjuk 4-14 éves korig, akik szeretnék megmutatni közönség előtt értékeiket, felkészültségüket. A zsűriben többek között találkozhatsz Sors Tamással, Beck Zolival, Besenczi Árpáddal, Vincze Balázzsal, Stenczer Bélával.

Az előzetes jelentkezéséket korlátozott számban a következő kategóriákba várjuk:

Próza/vers – egyéni
Tánc – egyéni vagy maximum 3 fős csapat
Ének – egyéni

Fontos, hogy a nevezők csak előzetes regisztráció alapján vehetnek részt a programon!

Regisztráció: http://jubileum650ptenap.pte.hu/gyerek_ki_mit_tud

 

A programok mindegyike nyitott és ingyenes.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

rovat: 

Carmina Burana - jubileumi ünnepi hangverseny a Dóm téren

A PTE MK Zeneművészeti Intézetének jubileumi hangversenyére 2017. augusztus 31-én a Dóm téren kerül sor, melyre mindenkit szerettel várunk! Csatlakozzon hozzánk, ünnepeljen velünk ezen a különleges koncerten, mely az egyetemalapítás 650 éves jubilemának jegyében szerveződött!

 

A PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete szeretne méltóképp megemlékezni egyetemünk e különleges jubileumáról. A hangverseny műsorául Carf Orff: Carmina Burana szólókra, kórusra, két zongorára és ütőhangszerekre készült átiratát választottuk.

 

A PTE MK Zeneművészeti Intézetének ünnepi hangversenye az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából

 

A mű érdekessége, hogy az Orff által feldolgozott szövegek egyetemünk alapításának idejéből, a 14.-15. századból valók, ráadásul a megzenésített költeményeket diákok írták.

 

Carmina Burana - a PTE MK Zeneművészeti Intézetének ünnepi hangversenye a PTE alapításának 650 éves jubileuma alkalmából

 

 

Közreműködők:
Bartók Béla Leánykar | Bartók Béla Férfikar | Pécsi Egyetemi Kórus | Pécsi Egyetemi Nőikar
karigazgatók: KERTÉSZ Attila és dr. LAKNER Tamás Liszt-díjas karnagyok

BALOGH Jenő |GÁSPÁR Emese | GÓTH Tamás (óraadó tanár)| KUGYELKA Zsolt| ŐRI Eszter | RÓZSAFI Gergely - ütőhangszerek
BALÁSY Szabolcs | HORVÁTH Krisztián - zongora (óraadó tanárok)

FARKAS Alexandra, szoprán (hallgató)
SZEGEDI Benjamin, tenor (hallgató)
BOGNÁR Szabolcs, bariton (óraadó tanár)

 

Vezényel: prof. dr. LAKNER Tamás, Liszt-díjas karnagy, a Művészeti Kar dékánja

 

 

PÉCSI EGYETEMI KÓRUS-t 2012 óra prof. dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy vezeti. 

A PTE MK Zeneművészeti Intézet hallgatóiból álló vegyeskar több ízben képviselte és öregbítette a PTE hírnevét nemzetközi színtéren is: arany diplomát, I. díjat nyert a Szlovákiában 2015. május 7-10. között megrendezett Akademická Banská Bystricán, azaz az Európai Egyetemi Kórusok Versenyén, valamint elnyerte a legjobb külföldi kórusnak járó különdíjat is.

A 2015-ös második, pécsi EUROPA CANTAT nemzetközi kórusfesztivál közös énekléseinek rezidens, házigazda kórusa voltak és a neves Michael Gohl-lal dolgozhattak együtt. 2016 májusában a belgiumi Neerpeltben megrendezett Ifjúsági Kórusok Európai Kórusversenyének I. helyezését hozták haza, idén nyáron pedig több, mint kéthetes sikeres kínai turnét tudhatnak maguk mögött.

A hangverseny Facebook eseménye: https://goo.gl/aUQq4L

A belépés ingyenes.

 

rovat: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Jubileum 650 csatornájára
You shall not pass!