Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Jubileum 650

#PTE – És te mikor leszel PTE-s? – 4. rész

Elérkezett a #PTE webizódok 4. része is, ahol Dóri, Dávid és Tomi meglátogatják azokat a helyeket, amelyeket felvillantottak Tominak az előző rész végén, és különlegességük, egyediségük mellett nem lehet elmenni szó nélkül, ha Pécsről, vagy a Pécsi Tudományegyetemről van szó! Élményekben, sokszínűségben nem lesz hiány sem ebben a részben, sem a PTE-s hallgatói létben :) !!! A 4 részes sorozatnak most itt a vége, de talán folytatása következik.

 


 

 

Interjú Dáviddal, egyik főszereplőnkkel és egyben PTE-s hallgatónkkal:

 

Interjú Dáviddal, egyik főszereplőnkkel és egyben PTE-s hallgatónkkal

 

Kíváncsiak vagyunk hány éves vagy, illetve, hogy milyen szakra jársz a PTE-n belül?
Árva Dávid vagyok, 21 éves. Harmadik éve tanulok Angol és Informatika osztatlan tanári szakon.

 

Mit szóltál hozzá, amikor kiderült, hogy egy kocka, kicsit esetlen, merev karakterű srácot kell alakítanod a sorozatban?
Igazából a karakterem személyisége a forgatás közben alakult ki igazán, nem tudtuk előre, milyen irányba szerették volna a készítők elvinni ezt a kocka srác stílust. Végül kicsit komolytalan, szerintem elég sztereotipikus "infós" lett belőle. Ilyen szempontból nem illett hozzám a karakter, de ezért is érdekes volt a bőrébe bújni.

 

Van-e egyéb tapasztalatod a színészkedés terén, vagy ez volt az első alkalom, hogy filmben szerepeltél?
Filmben még nem szerepeltem ezelőtt, így nagyon izgalmas volt számomra belülről látni egy forgatást. Hobbi szinten foglalkozom improvizációs színjátszással, idéntől már a pécsi Improvokál társulat tagjaként, de a hagyományos színházi játék is érdekel.

 

Vállalnál-e hasonló jellegű szerepléseket, ha lenne rá lehetőséged?
Előfordulhat Egyik nagy álmom, hogy kultikus filmszínész legyek. Nem kell nekem minden hónapban egy hollywoodi kasszasiker, inkább kevés, de annál emlékezetesebb alakítás.

 

Hogyan képzeled el a jövődet az egyetem befejezése után?
Habár érdekel a filmszínészet, a tanítás az igazi szenvedélyem. Szívesen tanítanék például közoktatásban, de mindkét szakommal el tudok képzelni másik pályákat. Bármi is lesz, szeretnék a diploma után utazgatni kicsit, világot látni mielőtt "letelepedek" valahova.

 

 

rovat: 
Címkék: 

Pécsett mutatták be a Parázs a szívnek című mozifilmet

Pécsett került sor Vámos Zoltán, a pécsi orvoskar volt hallgatója, jelenleg is a pécsi klinikán praktizáló orvos Parázs a szívnek című filmjének gálabemutatójára.

 

A film sok szállal kötődik városunkhoz és egyetemünkhöz a készítők, a statiszták és a helyszínek tekintetében is.

 

 

A 650 évvel ezelőtti pécsi egyetemalapítás jubileuma adott lehetőséget arra, hogy a mai Pécsi Tudományegyetem egy ilyen alkotásnál is bábáskodhasson, mint oly sok tudományos, kulturális esemény, alkotás esetében tette azt ez évben.

 

Pécsett mutatták be a Parázs a szívnek című mozifilmet, Vámos Zoltán, rendező / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A GALÉRIA megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre 

 

A Parázs a szívnek a Peer Gynt 21. századi, élvezhető, szerethető formája, mely szinte mindenkihez szól. A romantikus történet január 18-tól lesz megtekinthető országosan a Cinema City mozikban, sőt határinkon túl is számos vetítés várható!

 

 

A film nézői a gálavetítést követően a Fiatal Filmesek Egyesülete révén megvalósult fogadáson vehettek részt, mely után jótékonykodási lehetőségre is alkalom nyílt, mivel a megmaradt szendvicseket a Támasz Alapítványnak ajánlották fel a szervezők.

 

Pécsett mutatták be a Parázs a szívnek című mozifilmet / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A filmről bővebben:

https://www.eszak.hu/szines/2017/12/12/pecsi-orvos-romantikus-filmje-kerul-a-mozikba.eszak

https://www.filmtekercs.hu/hirek/parazs-a-szivnek-romantikus

https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/romantikus-nagyjatekfilmet-forgatott-egy-pecsi-orvos-971753/

 

rovat: 

Folytatódik a #PTE webizódok - 3. rész

A #PTE webizódok harmadik részben Dóri, Dávid és Tomi meglátogatják a Szenes Klubot, az egyetem egyik kultikus helyét. Lássuk, hogyan folytatódott a videó forgatása!

 

Az első és második epizódról »

 


 

 

Interjú Tomival, a középiskolás hallgatóval, akit a filmben Dóri bevezet a pécsi egyetemi élet rejtelmeibe.

 

Interjú Tomival, a középiskolás hallgatóval, akit a filmben Dóri bevezet a pécsi egyetemi élet rejtelmeibe.

 

 

Szeretnénk megtudni, hogy melyik iskolába jársz, illetve hány éves vagy?
Hello, Az Alternatív Közgazdasági Politechnikumban töltöm utolsó évemet, 19 éves vagyok.

 

Amikor jelentkeztél a szerepre, sejtetted, hogy mi lesz a feladatod, ha végül téged választanak ki?
Amikor hívtak ennek a filmek a castingjára, annyit tudtam, hogy a Tudományegyetemnek készül valami, és Pécsen forog. Igazából a meghallgatáson is csak egy jót beszélgettünk. A szerepről és a történetről azután tudtam meg többet, miután kiválasztottak.

 

A forgatás előtt tudtál-e valamit a Pécsi Tudományegyetemről?
Bevallom őszintén az egyetemek témakörében hiányos a tájékozottságom. Tudtam, hogy egy régi, nagy múltú egyetemről van szó, de képzéseit nem igazán ismertem. Most-már persze sokkal tájékozottabb vagyok a dologban.

 

Milyennek ismerted meg Pécset és PTE-t a forgatás során?
Számomra nagyon szimpatikus hely Pécs. Mondtam is ott valakinek, hogy olyan meglepően modern, tiszta, de mégsem üres, tele van kultúrával, történelemmel és élettel. Szóval szimpatikus hely. Szívesen töltöttem volna egy kis időt a városban bóklászva, de erre most nem volt lehetőség. Így is sok nagyon szép helyszínen forgattunk, de ha következőleg arra járok, szívesen megnézném az éjszakai életet is. :)

 

Mik a terveid a jövőddel kapcsolatosan?
Na hát ez jó kérdés. Tovább akarok tanulni, de még nem pontosan tudom, hogy hol és micsodát. Szóval amíg ez nem változik szeretnék szép helyeken járni, és tartalmas életet élni.

 

 

További információk a második és harmadik részről »

 

rovat: 
Címkék: 

#PTE - Magyarország első egyeteme - 2. rész

Az új PTE-s mini websorozat második része is megtekinthető már, megtalálható a közösségi médiában és a PTE fórumain is.

 

A kis csapat (Dóri, Dávid, Tomi) összeállt. Elindul a forgatás. Lássuk mit tud kihozni Dóri Magyarország első egyetemének bemutatásából – karok, szakok, hallgatók, doktori iskolák stb. – de az egyetem nem csak ebből áll ám!

Az első epizódról »

 


 

 Interjú Dórival, a filmet forgató főszereplőnkkel, aki jelenleg is a BTK hallgatója:

 

Dóri / fotó: Gerlóczy Zsigmond

 

Kérlek, áruld el az olvasóknak, hogy hány éves vagy, az egyetem melyik karára jársz, illetve mit tanulsz a Pécsi Tudományegyetemen?
Tizenkilenc éves vagyok és másodéves a Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakán.

 

Mivel szeretsz foglalkozni szabadidődben?
Hál' Istennek számos dologgal van lehetőségem foglalkozni a tanulmányaim mellett. Az Improvokál társulat tagjaként improvizációs színházzal foglalkozunk, a Szenes Klub dolgozójaként biztosítjuk a nappali pihenést és az esti bulikat az egyetemistáknak, a PSZIESZTA, azaz a Pécsi Pszichológus Napok szervezőjeként marketinges szekcióban tevékenykedem - a tavaszi háromnapos főeseményünk mellett évközi light eseményeink is vannak, amiken izgalmas, szakunkhoz kapcsolódó programokkal várjuk az érdeklődőket -, és egyébként magánénekre is van szerencsém járni a Kodály gimnáziumba.

 

Dóri / fotó: Cziegler Sándor

 

Amikor jelentkeztél a szereplőválogatásra, gondoltad volna, hogy végül téged választanak ki a női főszerepre?
Őszintén szólva viszonylag szórakozottan álltam a jelentkezéshez, el is bohóckodtam kicsit. A jelentkezéshez szükséges videóm készítése közben például állítgattam a kamerát, és néha elkalandoztam a tárgytól is, mert rettenetesen sokat tudok beszélni. Ja, és 5 perces lett az egész, pedig 1-2 percet kértek, ráadásul határidő után küldtem el, mondván, hogy nincs rossz ötlet, egy próbát talán megér még. Mindezek után másnap csörgött a telefonom, hogy pontosan ilyen karakterre lenne szükség. Hát, nem igazán számítottam rá.

 

Hogyan tetszett az első nyilvános epizód?
Nagyon szeretem a kis bevágásokat, amikkel elég szuper hangulatot adtunk a videóknak. A szöveges részekből nem lesz már ennyi a következőkben, aminek örülök. Várom már, hogy kijöjjön a többi rész is, mert nekem is ugyanúgy meglepetés a végeredmény, mint bárki másnak.

 

Mivel szeretnél foglalkozni a tanulmányaid végeztével?
Nagyon sok dolog érdekel jelenleg, rengeteg ötletem van. Egészen biztosan nem egy dologgal fogok foglalkozni a tanulmányaim után. Érdekel a pszichológia, jelenleg azon belül leginkább a szervezeti pszichológia, de ugyanúgy imádom a színházat és a médiát is.

 

 

rovat: 
Címkék: 

#PTE – indul a PTE új webfilmsorozata

Egyetemünk beiskolázást elősegítő online kampányt indított, melynek egyik eszköze egy mini webfilmsorozat.

 

 

 

 

 

Általános célunk az online kampánnyal az intézmény népszerűsítése, ismeretségének növelése, imázsának megerősítése.

Szeretnénk, ha mind a felvételi előtt álló fiatalok, mind pedig a mellettük álló döntéshozók számára a PTE vonzó választási lehetőségként jelenjen meg.
Fontos, hogy az egyes célcsoportok ismerjék meg a képzési lehetőségeket, a pezsgő egyetemi életet, alakítsuk ki és tudatosítsuk bennünk azt a képet, hogy a PTE-n egyszerre részesülhetnek kiemelkedő egyetemi oktatásban és színvonalas kikapcsolódási lehetőségekben, piacképes diplomában és vonzó közösségi élményben.

 

Werkfotók a webizódból 

 

A fiatal célcsoportra jellemző a reklámkerülés, így elérésük esetében a klasszikus image film helyett a storytellingre helyeztük a hangsúlyt.  Ezért a PTE népszerűsítésére rendhagyó webizódokat, azaz elsősorban a Facebookon és Youtube-on futó négyrészes filmsorozatot készítettünk.

A sorozatban három szereplő – két egyetemista, és egy felvételire készülő gimnazista – segítségével mutattuk be az egyetem, és az egyetemi élet előnyeit, Pécs vonzerejét.

 

Werkfotók a webizódok forgatásáról

 

A szereplőket úgy válogattuk össze, hogy célcsoportunk könnyen azonosulhasson velük, így közvetlenül őket tudtuk megszólítani. Szerepük szerint három különböző karaktert kerestünk, ami segíti a történetvezetést, így egy laza, aktív közösségi életet élő lány, egy kicsit „élére vasalt” fiú, és egy gimis lett a sorozat szereplője.

A válogatáskor kiemelten figyeltünk a hitelességre, hiszen nagyon kritikus nézőkről van szó, így a két egyetemista valóban a PTE hallgatója, középiskolás fiú pedig a forgatás ideje alatt készült szalagavatójára.

 

Werkfotók a webizódok forgatásáról

 

A film alaptörténete szerint az egyetemisták egy vizsgafilmjükhöz azt a feladatot kapták, hogy egy fiatalt levigyenek Pécsre, és egy nap alatt megmutassanak neki mindent, amit a campusról tudni kell, lehet, érdemes.

A sorozat hangulatában a videóklipekre emlékeztet, egyrészt azért, hogy át tudjuk lépni a célcsoport ingerküszöbét, és kattintásra/filmnézésre ösztönözzük őket, másrészt a rengeteg vágóképpel igyekszünk minél több hasznos és vonzó információt átadni számukra.

 

rovat: 
Címkék: 

Jubileumi mementók, kötet és liget

A november 18-án a Rektori Hivatalban egybegyűlteket Bódis József rektor köszöntötte, s egyben elmondta, hogy a 650 éves egyetemalapítási jubileum kapcsán aznap milyen mérföldkövekhez érünk: a nap folyamán ugyanis hat újdonság bemutatására, felavatására került sor.

Az Akadémikusok Falának átadása a jubileum jegyében / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az Akadémikusok Fala

Ezentúl a Rektori Hivatalba belépők jobb oldalán mindig megcsillannak majd a Pécsi Tudományegyetemhez és annak valamennyi jogelődjéhez kötődő magyar akadémikusok nevei. A légies, finom és különleges hatást az biztosítja, hogy az avatásuk időpontjának sorrendjében szereplő aranybetűs névsor egy üvegtáblán található, mely mögött egy 24 karátos aranyból készült tábla van, amin kisebb aranynégyzetek törik szét és sugározzák tovább a fényt. A „fal” a Művészeti Kar alkotóinak munkája, melyet Nagy Márta keramikusművész vezetett és fogott össze. „Az oktatás és a kutatás egymástól elválaszthatatlanok. Nem véletlen, hogy az egyetemi rangsorokban is kiemelt hangsúllyal bír az adott intézményben dolgozó akadémikusok száma. Ez a fal így egyben az akadémikusok előtti főhajtáson túl az egyetemen folyó munka elismerése is.” – jelentette ki Kosztolányi György professzor, az MTA elnökségi tagja.

 

Az Akadémikusok kötetének bemutatóján Szilágyi László / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az Akadémikusok kötete

Szilágyi László szerkesztésében látott napvilágot az A pécsi egyetemek MTA-tagjai (1921–2017) című kötet, mely 5 korszakba rendezve sorolja fel az akadémikusokat. A kötetben olyanok is szerepelnek, akik Pécsről indultak, de már nem itt lettek akadémikusok; illetve olyanról is olvashatunk köztük, aki nemcsak a Pécsi Tudományegyetem, de már az Erzsébet Tudományegyetem létrejötte előtt is akadémikus volt. „Szinte minden tudományterületről vannak akadémikusaink, s közülük a ma is élőket felkértem arra, hogy ne életrajzot, hanem egy személyesebb írást adhassunk közre arról, ők hogyan definiálják önmagukat.” – mondta el Szilágyi László, a kötet szerkesztője, majd hozzátette:”Eddig egy egyetem sem szedte kötetbe akadémikusait, s e tekintetben a Pécsi Tudományegyetem az első.”

 

Jubileumi makettek / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileumi makettek

Az egyetemalapítók előtt egy új köztéri szobor felállításával is tisztelgett az egyetem, a város és az egyházmegye. A meghívásos pályázaton ketten a város, hárman a Művészeti Kar felkérésére indultak. Régen nem titok, hogy a győztes Kotormán Norbert és László alkotása lett, az avatás szeptemberben meg is történt. A vitrinben mind az öt pályamű gipszből készült makettje látható, balról jobbra sorrendben Németh Erika, Rigó István, Kotormán Norbert és László, Oláh Katalin és Trischler Ferenc tervei. Érdekes az egyetemalapítás kapcsán kidolgozott eltérő aspektusokat megfigyelni. Lengyel Péter, a Művészeti Kar dékánhelyettese a vitrin közepén is látható, megvalósult mű két apró momentumára hívta fel a figyelmet: a kulcsokat tartó kezek térbeli gesztusára (szinte hallani a koccanást), mely egyben utalás Vilmos püspök címerére, amit ma az egyetem használ címerként. „Ez egy kompozíciós bravúr” – mondta Lengyel Péter, majd a két alak tekintetéről beszélt: a püspök és a király nem egymásra, hanem ránk, a ma embereire néznek.

 

Szenátusi plasztika / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Szenátusi plasztika

A Rektori Hivatal Szenátusi Terme speciális berendezésű: egy nagy, elnyújtott kör alakú asztalnál ülnek az egyetem szenátorai, mely lehetőséget ad arra, hogy a Szenátus tagjai egyrangú felekként tanácskozhassanak és hozhassanak döntéseket az intézmény jövőjéről. E kerekasztal közepe egy üres tér volt – eddig. Tóth Zsuzsanna szobrászművész egy sötétkék mezőt alkotott meg, melyben a pécsi egyetem minden egyes esztendejét egy-egy Anjou-liliom jelzi. „Az alkotás illeszkedik, s nem licitálja túl a Szenátusi Terem eddigi berendezését, s azzal, hogy nem egy emelvényre helyeztük el, megmutatja az egyetem döntései kapcsán az intézmény történeti mélységét is.” – mondta Fusz György szobrászművész, a Művészeti Kar dékánhelyettese. A művet Bódis József rektor avatta fel azzal, hogy elhelyezte a 650. liliomot a kompozícióban. Az alkotás ezzel – reméljük – még korántsem készült el: a középkori egyetemalapítás 700. évfordulójáig még 50 virág áll az intézmény előtt.

 

Időkapszula / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Időkapszula

A Rektori Hivatal bal oldali előkertjében helyezték el azt az időkapszulát, melynek felnyitására majd csak a 700. évforduló alkalmából kerül majd sor. A hivatalosan is bejegyzett, légmentesen zárt fémhengerbe a karok által felajánlott régi és mai elektronikus és papíros dokumentumok kerültek. „Mintha csak most avattuk volna fel a visszaszámlálót” – jegyezte meg beszédében Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A szerkezet kapcsán Udvardy György megyéspüspök mondott áldást.

 

Jubileumi liget / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileumi liget

645 fa várta, hogy az egyetemalapítási jubileum jegyében többre egészüljön ki: a Tüskésréten ma ültették el az utolsó ötöt. Bódis József rektor, Páva Zsolt polgármester, Kővári János képviselő a civil szervezetek képviseletében, és az egybegyűlt egyetemi polgárok platánokat, Udvardy György megyéspüspök pedig mandulafát ültetett. A liget püspöki áldásban is részesült. Itt került sor az Élet Fája-díj átadására is, melyet idén a PTE Janus Pannonius Közgazdaságtudományi Szakkollégiuma érdemelt ki.

 

 Forrás: univpecs.com

rovat: 
Címkék: 

A Wellbeing Konferencia megnyitójával egybekötött Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülés

A Pécsi Tudományegyetem 2017. november 16-án tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen Doctor Honoris Causa és Doctor et Professor Honoris Causa, professor emeritus és  címzetes egyetemi tanári címek átadására került sor. Az esemény egyben a Human well-being and environment for living konferencia megnyitója is volt, mely rendezvény az egészség, a víz és a klíma témakörét járja körül a tudomány és az oktatás felelősségét kutatva a 21. században.

A Pécsi Tudományegyetem 7 új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Wellbeing Konferencia megnyitójával egybekötött Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülés letölthető felvétele »

 

A Pécsi Tudományegyetem Doktori Szabályzatában foglalt előírásoknak megfelelően az Egyetem Szenátusa „doctor honoris causa” címet adományoz, azaz tiszteletbeli doktorrá avatja azokat a bel- és külföldi személyeket, akik több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket, nemzetközi elismerésre tettek szert, szoros kapcsolatot tartanak fenn a Pécsi Tudományegyetemmel, komoly szolgálatot tettek az egyetemnek, illetve a magyar tudománynak és művészetnek, és honoris causa doktori címmel történő elismerésük a Pécsi Tudományegyetem megbecsültségét emeli.

A karok a kari tanács támogatásával évente karonként egy személy „doctor et professor honoris causa” avatásra tehetnek előterjesztést, ha a címmel kitüntetendő hazai vagy külföldi személy a fentieken kívül az Egyetemen folytatott oktatási, kutatási tevékenysége révén szoros kapcsolatot tart fenn az Egyetemmel vagy komoly szolgálatot tett az Egyetemnek az oktatási feladatok ellátása, az oktatás színvonalának emelése terén.

 

Doctor Honoris Causa címet vehetett át:

 

Catherine Vértesi, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Catherine Vértesi (nyugalmazott alelnök, Capilano University, Vancouver, Kanada)

 

Ismet Güral, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 Ismet Güral (ügyvezető elnök, Gural Porselen, Magyarország tiszteletbeli konzulja, Kütahya, Törökország)

 

Gelencsér Lajos, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Lajos Gelencsér (vezérigazgató, E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.)

 

Maurizio Ferraris, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Maurizio Ferraris (rektorhelyettes, elnök, Laboratory for Ontology, University of Turin)

 

Norbert Kersken, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Norbert Kersken (alelnök, Department of the Herder-Institut, Marburg)

 

Predrag Sikirić, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Predrag Sikirić (professzor, Department of the Pharmacology, Medical University of Zagreb, Horvátország)

 

Doctor et Professor Honoris Causa címet vehetett át:

 

Stephen M. Jordan, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Stephen M. Jordan (elnök, Metropolitan State University, Denver)

 

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa professor emeritus címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott:

 • János Bergou professzornak.

 

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet, valamint az egyetem címerét ábrázoló ezüst kitűzőt adományozott: 

 • István Soósnak, a University of Sunderland egyetemi docensének.

 

Gratulálunk és munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

 

További információk a Wellbeing Konferenciáról »

A 7 új díszdoktorról az univpecs.com-on »

 

  

rovat: 

Parázs a szívnek: az első

Vámos Zoltán mentőorvos, altatóorvos, a koponyasérülések kutatója, oktató, dalszövegíró, rendező – nem feltétlenül ebben a sorrendben. Filmes munkái közül a Parázs a szívnek című az első nagyjátékfilmje. A 650 évvel ezelőtti pécsi egyetemalapítás jubileuma lehetőséget adott arra, hogy a jogutód Pécsi Tudományegyetem egy ilyen alkotásnál is bábáskodhasson, melyet ráadásul egy itt végzett hallgató rendezett.

 

Az alkotók 19 helyszínen, 16 nap alatt, 969 csapóval 18,7 órányi nyersanyaggal 138 képet rögzítettek. Természetesen ismerős pécsi arcok és a városból egészen biztosan ismerős helyszínek is vannak a filmben – de hogy kik/mik és hogyan jelennek meg, az legyen meglepetés. A történet sem mindennapi: a romantikus szál nem vígjátéki fordulatot vesz, hanem komolyat. Az biztos, hogy elgondolkodtatja majd a nézőket.

 

Parázs a szívnek nagyjátékfilm PTE-s módra

 

A film forgalmazója a Cinema City. A bemutató Budapesten lesz 2018 januárjában.

 

rovat: 

Doktori Oklevélátadó Ünnepség a Magyar Tudomány Ünnepén

A Pécsi Tudományegyetem a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából doktori oklevélátadó ünnepséget rendezett 2017. november 3-án, ahol 43  új Ph.D és 2 új DLA doktor vehette át diplomáját. Egyben professzor emeritus, professzor emerita címek adományozására, valamint címzetes egyetemi docensi címek és habilitált doktori oklevelek átadására is sor került. A rendezvényen továbbá miniszteri elismerő okleveleket, hallgatói díjakat és elismeréseket, Egyetemi Kultúráért Díjat, Egyetemi Sportéletért Díjat adtak át.

 

Az alábbiakban tekinthetőek meg az ünnepi események felvételei:

Doktori oklevélátadó ünnepség a Magyar Tudomány ünnepén »

Kovács L. Gábor professzor előadása a Magyar Tudomány Ünnepén »

A Magyar Tudomány Ünnepe pécsi megnyitója »

 

Doktori Oklevélátadó Ünnepség a Magyar Tudomány Ünnepén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa a Bölcsészettudományi Kar fejlődése érdekében folytatott kitartó munkája, valamint a háborús traumák és a migrációs válsághelyzetek szociál- és egészségpszichológiai aspektusainak nemzetközi színtéren is elismert kutatójaként végzett tevékenysége elismeréseként professzor emeritus címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott

 • Dr. Baráth Árpád egyetemi tanárnak.

 

A Szenátus a Bölcsészettudományi Karon végzett magas színvonalú, az anglisztikai és az irlandisztikai kutatások területén a nemzetközi és hazai élmezőnyében végzett iskolateremtő oktatói és tudományos munkája elismeréseként professzor emerita címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott

 • Dr. Kurdi Mária egyetemi tanárnak.

 

A Szenátus az Állam- és Jogtudományi Karon több mint 40 éven keresztül végzett magas színvonalú oktató- és kutatómunkájának és kiemelkedő jelentőségű tudományos munkásságának elismeréseként, jogásznemzedékek filozófiai orientációjának kialakításáért, a Kar tekintélyének növeléséért, valamint a hallgatók tanulmányi munkájának elősegítéséért professzor emeritus címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott

 • Dr. Andrássy György egyetemi tanárnak.

 


 

  

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése értelmében címzetes egyetemi docensi címet, valamint az egyetem címerével ellátott ezüst kitűzőt vehetett át: 

 • Dr. Dávid Ádám Zoltán, az Egis Gyógyszergyár Zrt. gyógyszerkészítmény fejlesztési tudományos szakértője,
 • Dr. Günther Gábor Viktor, az Egis Gyógyszergyár Zrt. gyáregység igazgatója,
 • Dr. Mayer Klára, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • Riedel Miklós, a Lechner Tudásközpont leköszönt vezérigazgatója, építészmérnök.

 

 


 

Doktori Oklevélátadó Ünnepség a Magyar Tudomány Ünnepén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs 

 

Habilitált doktori oklevelet vehetett át:

 

Az egészségtudományok területén:

 • Karamánné Pakai Annamária, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • Kornya László, a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgató-helyettese,
 • Várnagy Ákos, a PTE Klinikai Központ egyetemi adjunktusa.

 

Az építészmérnöki tudományok területén:

 • Cs. Nagy Géza, a PTE Műszaki és Informatikai Kar egyetemi adjunktusa.

 

A földtudományok területén:

 • Fábián Szabolcs Ákos, a PTE Természettudományi Kar egyetemi adjunktusa.

 

A nyelvtudományok területén:

 • Farkas Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézete tudományos munkatársa.

 

Az orvostudományok területén:

 • Csikós Ágnes, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • Faludi Réka, a PTE Klinikai Központ egyetemi adjunktusa,
 • Gyöngyi Zoltán, a PTE Általános Orvostudományi Kar tudományos munkatársa,
 • Horváth Gabriella, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • László Kristóf, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • Szántó Zalán, a PTE Klinikai Központ egyetemi adjunktusa.

 

A történettudományok területén:

 • Vukman Péter, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa.

 

A politikai tudományok területén:

 • Nagy Gábor Dániel, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa.

 

  


 

 

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként miniszteri elismerő oklevelet adományozott:

 • Dr. Jakab Ferenc, a PTE Természettudományi Kar Biológiai Intézet egyetemi docensének,
 • Sándorfi Eszter, a PTE Külügyi Igazgatóság külügyi koordinátorának,
 • valamint a PTE BTK Kari Tudományos Diákköri Tanács részére, az oklevelet átveszi Dr. Böhm Gábor a KTDT titkára számára.

 


 

 Doktori Oklevélátadó Ünnepség a Magyar Tudomány Ünnepén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az Egyetemi Doktori Bizottsága elnökének megbízásából a hogy a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa sikeres védésük alapján Ph.D fokozatot ítélt oda az alábbi hallgatóknak.

Erről szóló oklevelet vehetett át:

 

Az állam-és jogtudományok területén:

 • Csák Zsolt, a Kúria Büntető Kollégiumának tanácselnöke,
 • Dóczi Zoltán, a svédországi Västra Götaland Megye Közgyűlésének nemzetközi szervezetfejlesztője,
 • Falusi Márton, a Magyar Művészeti Akadémia tudományos munkatársa,
 • Mondovics Napsugár, a Szent Pál Akadémia oktatója.

 

Az orvostudományok területén:

 • Hajna Zsófia Réka, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Jávorházy András, a PTE Klinikai Központ egyetemi tanársegédje,
 • Marada Gyula, a PTE Klinikai Központ szakorvosa,
 • Mikó Alexandra, a PTE Klinikai Központ orvosa,
 • Nagy Ágnes, a PTE Klinikai Központ klinikai főorvosa,
 • Nagy Bálint János, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Pribér János Krisztián biológus,
 • Rapp Judit, a PTE KK Immunológiai és Biotechnológiai Intézet kutató biológusa,
 • Ruttkay Tamás, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanársegédje,
 • Schlégl Ádám Tibor, a PTE Általános Orvostudományi Kar szakorvosa,
 • Sélley Eszter, a PTE Klinikai Központ orvosa,
 • Somoskeöy Szabolcs István, a PTE Klinikai Központ ügyvivő szakértője,
 • Várady Edit, a PTE Klinikai Központ egyetemi tanársegédje.

 

A nyelvtudományok területén:

 • Simon Krisztián, a PTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Szoták Szilvia, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet főtanácsadója.

 

A neveléstudományok területén:

 • Darvai Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanársegédje,
 • Magyar Adél, a Szegedi Tudományegyetem oktatója,
 • Suhajda Csilla Judit, a Szent István Egyetem egyetemi tanársegédje,
 • Széll Krisztián, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa.

 

A pszichológiai tudományok területén:

 • Tóth Anett Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa,
 • Vajda Dóra Beáta, hollandiai kutató pszichológus.

 

A politikai tudományok területén:

 • Kacziba Péter, a PTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanársegédje.

 

Az egészségtudományok területén:

 • Cselik Bence, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Kovácsné Bobály Viktória, a PTE Egészségtudományi Kar szakoktatója,
 • Pék Emese, a PTE Egészségtudományi Kar szakoktatója,
 • Raposa L. Bence, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Sziládiné Fusz Katalin, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi tanársegédje.

 

A közgazdaságtudományok területén:

 • Balázsiné Farkas Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem egyetemi docense,
 • Gerdesics Viktória, a PTE Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Kovács Balázs, a PTE Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Nguyen Thi Xuan Trang, a vietnami Danang University oktatója.

 

A biológiai tudományok területén:

 • Csepregi Kristóf, a PTE Természettudományi Kar tudományos segédmunkatársa,
 • Oldal Miklós, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont kutatója.

 

A földtudományok területén:

 • Pálfi Andrea turisztikai tanácsadó,
 • Pécz Tibor, a PTE Műszaki és Informatikai Kar tudományos segédmunkatársa.

 

A kémiai tudományok területén:

 • Kiss András, a PTE Természettudományi Kar egyetemi tanársegédje.

 

Az építészmérnöki tudományok területén:

 • Bereczki Zoltán, a PTE Műszaki és Informatikai Kar egyetemi tanársegédje,
 • Lovra Éva, a Visegrád Alap ösztöndíjas kutatója,
 • Wierdl Zsuzsanna, festő, restaurátor-művész.

 

 


 

 

Az Egyetemi Doktori Bizottság sikeres védésük alapján DLA fokozatot ítélt oda a következő hallgatóknak. Oklevelet vehetett át

Az építőművészet területén:

 • Horváth Attila, a müncheni HENN Gmbh látványtervező építésze,

 

A képzőművészetek területén:

 • Bakos András festőművész.

 

 


 

 

Hallgatói díjak és elismerések:

 

Az egyetem rektora Alma Mater Emlékérmet adományozott

 • Szatnik Szilvia okleveles közgazdász számára kimagasló tanulmányi eredménye, valamint a Közgazdaságtudományi Kar Hallgatói Önkormányzati Testületének alelnökeként végzett alázatos és lelkiismeretes munkája elismeréseként.             

Az egyetem rektora Alma Mater Emlékérmet adományozott

 • Pék Emese a Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet tanársegédjének kiemelkedő kutatási és szakmai munkájának elismeréseként.            

Az egyetem rektora Pro Universitate Juventutis Díjat adományozott

 • Tóth Ábel Dávid pénzügy szakon végzett okleveles közgazdász számára kiemelkedő tanulmányi eredménye, valamint számos országos közgazdasági versenyen elért előkelő helyezései elismeréseként.

Az egyetem rektora Pro Universitate Juventutis Díjat adományozott

 • Raposa László Bence a Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet tanársegédjének kitűnő tanulmányi, kutatási és szakmai munkájának elismeréseként.

 


 

 

Az Egyetem rektora Egyetemi Kultúráért Díjat adományozhat azon személyeknek, szervezeteknek, akik aktív szerepvállalásukkal, áldozatkész munkájukkal és kiemelkedő művészeti, kulturális tevékenységükkel méltón öregbítetik Egyetemünk hírnevét.

 Egyetemi Kultúráért Díjat vehetett át:                                                                         

 • Jáger Kinga, az Egészségtudományi Kar hallgatója, aki az X-Faktor 2016 évi tehetségkutató verseny döntőseként elért eredményével méltón népszerűsíti választott szakját és öregbíti a PTE hírnevét.
 • Dr. Vass Réka Anna,  általános orvos szakon végzett Ph.D. hallgató, az Egyetem hírnevét öregbítő lelkiismeretes munkája elismeréseként.
 • az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya számára kiemelkedő kultúraközvetítő, értékmentő és értékőrző tevékenységéért. A kitüntetést átveszi Dr. Schmelczer-Pohánka Éva osztályvezető.

 

 

Az egyezem rektora Egyetemi Sportéletért Díjat adományozhat azon személyeknek, szervezeteknek, akik aktív szerepvállalásukkal, áldozatkész munkájukkal és kiemelkedő sport- vagy sportszervezői teljesítményükkel méltón öregbítették Egyetemünk hírnevét.

 

Egyetemi Sportéletért Díjban részesült:                                                                          

 • Varga Tamás Ph.D. hallgató, kimagasló sport szervezői tevékenysége, a hallgatói szabadidő sport kiemelkedő aktivistájaként és az egyetemi sárkányhajó csapat vezetőjeként végzett munkája elismeréseként,
 • Hári József, Sportiroda irodavezető, számára kiemelkedő sport szervezői tevékenysége elismeréseként,
 • Georgiou Theodoros, marketing mesterszakos hallgató labdarúgó játékvezető asszisztensként elért kiemelkedő nemzetközi eredményei elismeréseként.

 

 

 

Kiemelkedő kulturális, művészeti vagy tudományos tevékenysége elismeréseként oklevelet vehetett át:

 • Bali Dániel gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgató,
 • Dr. Császár András általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Elmer Diána fizioterápia mester szakos hallgató,
 • Faragó Dóra előadó-művészet alapszak végzős hallgató, az Egyetemi Kórus tagja,
 • Dr. Fodor Krisztina Fruzsina fogorvostudományi szakos végzett hallgató,
 • Frölich Balázs villamosmérnök szakos hallgató,
 • Fűrész Diána az Egészségtudományi Kar PhD hallgatója,
 • Dr. Gergics Marin általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Horváth Gábor gépészmérnök szakos hallgató,
 • Ida Marie Heggem általános orvostudományi szakos hallgató,
 • Kiss Alexandra zenetanár mester szakos hallgató, a Nemzet Fiatal Tehetsége,
 • Korhecz Lilla végzett ipari termék- és formatervező és végzett gépészmérnök hallgató,
 • Könyv Katalin Éva doktorandusz hallgató,
 • Dr. Langer András végzett gyógyszerész,
 • Dr. László Levente általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Magyar Sándor osztatlan-tubatanár szakos hallgató,
 • Nagy Andor informatikus könyvtáros mester szakos végzett hallgató,
 • Németh Gábor zenetanár mesterszakos hallgató,
 • Németh Máté sportszervező szakos végzett hallgató,
 • Dr. Niklai Bálint általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Niklai Dominika jogász hallgató,
 • Patyi Szabolcs végzett Ph.D. hallgató,
 • Ráduly Viktória ápolás és betegellátás alapszakos – gyógytornász szakirányú hallgató,
 • Dr. Rumony Emese általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Szöllősi Bence általános orvos szakos hallgató,
 • Tóth Barbara kommunikáció és médiatudomány MA szakos hallgató,
 • Dr. Tóth Luca általános orvostudományi szakos végzett hallgató,
 • Závodi Bence geográfus mester szakos végzett hallgató.

 

 

 

Az érdeklődők regisztrálhattak egyetemünk Alumni szervezetébe. Az ingyenes regisztrációkor egy ún. Alumni Tagkártyát kaptak, melynek felmutatásával az ország több pontján juthatnak kedvezményekhez, a teljes lista az www.alumni.pte.hu honlapon tekinthető meg, ahol online regisztrációra is lehetőség nyílik.

 

Tisztelettel gratulálunk a Magyar Tudomány Ünnepén!

 

Fotók: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

rovat: 

Emberközpontú tudomány – A Magyar Tudomány Ünnepe pécsi megnyitója

A Magyar Tudományos Akadémiának kezdettől, azaz 1825-ös alapításától fogva feladata, hogy ne csak művelje a tudományokat, hanem az eredményeket közvetítse is a nagyközönség felé.  Ennek egyik kiemelt része a novemberi, az egész országra kiterjedő programsorozat, a Magyar Tudomány Ünnepe, melynek idei nyitóelőadására a hazai felsőoktatás megalapításának 650. évfordulója alkalmából Magyarország első egyetemén, Pécsett került sor.

A nyitóelőadáson Kovács L. Gábor a mesterséges megtermékenyítés etikai problémáiról és az ezekre adható orvosi válaszokról beszélt. A mesterséges megtermékenyítésnek 1978 óta hozzávetőlegesen 7 millió ember köszönheti életét. Ahhoz azonban, hogy az eljárás valóban sikeres lehessen, a modern orvosi protokollok megkövetelik a legéletképesebb embrió(k) kiválasztását: olyan embriót érdemes beültetni, akinek a méhben a megtapadási, majd megszületési esélyei a legjobbak. De vajon ki és hogyan választja ki a visszaültetendő embriót?

A rendezvénysorozat kiemelt része az MTA budapesti Széchenyi téri Székházában november 6-án kezdődő, esténként ingyenesen látogatható tudománynépszerűsítő előadássorozat is, melyre előzetes regisztráció után várnak minden érdeklődőt.

Az esti előadásokhoz hasonlóan az MTA Székháza ad otthont a tudományos osztályok rendezvényeinek is, melyek – regisztrációt követően – szintén nyitottak a nagyközönség felé. Gazdag programot kínálnak az Akadémia kutatóközpontjai a Kutatóhelyek tárt kapukkal című programsorozatban, és rengeteg program várja a tudomány iránt érdeklődőket az MTA vidéki területi bizottságainak szervezésében itthon és a határon túl is. Mint minden évben, 2017-ben is számos egyetem és kormányzati műhely csatlakozott A Magyar Tudomány Ünnepéhez.

 

További részletes információk, regisztráció: http://tudomanyunnep.hu

 

rovat: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Jubileum 650 csatornájára
You shall not pass!