Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Jubileum 650

Jubileumi mementók, kötet és liget

A november 18-án a Rektori Hivatalban egybegyűlteket Bódis József rektor köszöntötte, s egyben elmondta, hogy a 650 éves egyetemalapítási jubileum kapcsán aznap milyen mérföldkövekhez érünk: a nap folyamán ugyanis hat újdonság bemutatására, felavatására került sor.

Az Akadémikusok Falának átadása a jubileum jegyében / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az Akadémikusok Fala

Ezentúl a Rektori Hivatalba belépők jobb oldalán mindig megcsillannak majd a Pécsi Tudományegyetemhez és annak valamennyi jogelődjéhez kötődő magyar akadémikusok nevei. A légies, finom és különleges hatást az biztosítja, hogy az avatásuk időpontjának sorrendjében szereplő aranybetűs névsor egy üvegtáblán található, mely mögött egy 24 karátos aranyból készült tábla van, amin kisebb aranynégyzetek törik szét és sugározzák tovább a fényt. A „fal” a Művészeti Kar alkotóinak munkája, melyet Nagy Márta keramikusművész vezetett és fogott össze. „Az oktatás és a kutatás egymástól elválaszthatatlanok. Nem véletlen, hogy az egyetemi rangsorokban is kiemelt hangsúllyal bír az adott intézményben dolgozó akadémikusok száma. Ez a fal így egyben az akadémikusok előtti főhajtáson túl az egyetemen folyó munka elismerése is.” – jelentette ki Kosztolányi György professzor, az MTA elnökségi tagja.

 

Az Akadémikusok kötetének bemutatóján Szilágyi László / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az Akadémikusok kötete

Szilágyi László szerkesztésében látott napvilágot az A pécsi egyetemek MTA-tagjai (1921–2017) című kötet, mely 5 korszakba rendezve sorolja fel az akadémikusokat. A kötetben olyanok is szerepelnek, akik Pécsről indultak, de már nem itt lettek akadémikusok; illetve olyanról is olvashatunk köztük, aki nemcsak a Pécsi Tudományegyetem, de már az Erzsébet Tudományegyetem létrejötte előtt is akadémikus volt. „Szinte minden tudományterületről vannak akadémikusaink, s közülük a ma is élőket felkértem arra, hogy ne életrajzot, hanem egy személyesebb írást adhassunk közre arról, ők hogyan definiálják önmagukat.” – mondta el Szilágyi László, a kötet szerkesztője, majd hozzátette:”Eddig egy egyetem sem szedte kötetbe akadémikusait, s e tekintetben a Pécsi Tudományegyetem az első.”

 

Jubileumi makettek / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileumi makettek

Az egyetemalapítók előtt egy új köztéri szobor felállításával is tisztelgett az egyetem, a város és az egyházmegye. A meghívásos pályázaton ketten a város, hárman a Művészeti Kar felkérésére indultak. Régen nem titok, hogy a győztes Kotormán Norbert és László alkotása lett, az avatás szeptemberben meg is történt. A vitrinben mind az öt pályamű gipszből készült makettje látható, balról jobbra sorrendben Németh Erika, Rigó István, Kotormán Norbert és László, Oláh Katalin és Trischler Ferenc tervei. Érdekes az egyetemalapítás kapcsán kidolgozott eltérő aspektusokat megfigyelni. Lengyel Péter, a Művészeti Kar dékánhelyettese a vitrin közepén is látható, megvalósult mű két apró momentumára hívta fel a figyelmet: a kulcsokat tartó kezek térbeli gesztusára (szinte hallani a koccanást), mely egyben utalás Vilmos püspök címerére, amit ma az egyetem használ címerként. „Ez egy kompozíciós bravúr” – mondta Lengyel Péter, majd a két alak tekintetéről beszélt: a püspök és a király nem egymásra, hanem ránk, a ma embereire néznek.

 

Szenátusi plasztika / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Szenátusi plasztika

A Rektori Hivatal Szenátusi Terme speciális berendezésű: egy nagy, elnyújtott kör alakú asztalnál ülnek az egyetem szenátorai, mely lehetőséget ad arra, hogy a Szenátus tagjai egyrangú felekként tanácskozhassanak és hozhassanak döntéseket az intézmény jövőjéről. E kerekasztal közepe egy üres tér volt – eddig. Tóth Zsuzsanna szobrászművész egy sötétkék mezőt alkotott meg, melyben a pécsi egyetem minden egyes esztendejét egy-egy Anjou-liliom jelzi. „Az alkotás illeszkedik, s nem licitálja túl a Szenátusi Terem eddigi berendezését, s azzal, hogy nem egy emelvényre helyeztük el, megmutatja az egyetem döntései kapcsán az intézmény történeti mélységét is.” – mondta Fusz György szobrászművész, a Művészeti Kar dékánhelyettese. A művet Bódis József rektor avatta fel azzal, hogy elhelyezte a 650. liliomot a kompozícióban. Az alkotás ezzel – reméljük – még korántsem készült el: a középkori egyetemalapítás 700. évfordulójáig még 50 virág áll az intézmény előtt.

 

Időkapszula / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Időkapszula

A Rektori Hivatal bal oldali előkertjében helyezték el azt az időkapszulát, melynek felnyitására majd csak a 700. évforduló alkalmából kerül majd sor. A hivatalosan is bejegyzett, légmentesen zárt fémhengerbe a karok által felajánlott régi és mai elektronikus és papíros dokumentumok kerültek. „Mintha csak most avattuk volna fel a visszaszámlálót” – jegyezte meg beszédében Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A szerkezet kapcsán Udvardy György megyéspüspök mondott áldást.

 

Jubileumi liget / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileumi liget

645 fa várta, hogy az egyetemalapítási jubileum jegyében többre egészüljön ki: a Tüskésréten ma ültették el az utolsó ötöt. Bódis József rektor, Páva Zsolt polgármester, Kővári János képviselő a civil szervezetek képviseletében, és az egybegyűlt egyetemi polgárok platánokat, Udvardy György megyéspüspök pedig mandulafát ültetett. A liget püspöki áldásban is részesült. Itt került sor az Élet Fája-díj átadására is, melyet idén a PTE Janus Pannonius Közgazdaságtudományi Szakkollégiuma érdemelt ki.

 

 Forrás: univpecs.com

rovat: 
Címkék: 

A Wellbeing Konferencia megnyitójával egybekötött Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülés

A Pécsi Tudományegyetem 2017. november 16-án tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen Doctor Honoris Causa és Doctor et Professor Honoris Causa, professor emeritus és  címzetes egyetemi tanári címek átadására került sor. Az esemény egyben a Human well-being and environment for living konferencia megnyitója is volt, mely rendezvény az egészség, a víz és a klíma témakörét járja körül a tudomány és az oktatás felelősségét kutatva a 21. században.

A Pécsi Tudományegyetem 7 új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Wellbeing Konferencia megnyitójával egybekötött Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülés letölthető felvétele »

 

A Pécsi Tudományegyetem Doktori Szabályzatában foglalt előírásoknak megfelelően az Egyetem Szenátusa „doctor honoris causa” címet adományoz, azaz tiszteletbeli doktorrá avatja azokat a bel- és külföldi személyeket, akik több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket, nemzetközi elismerésre tettek szert, szoros kapcsolatot tartanak fenn a Pécsi Tudományegyetemmel, komoly szolgálatot tettek az egyetemnek, illetve a magyar tudománynak és művészetnek, és honoris causa doktori címmel történő elismerésük a Pécsi Tudományegyetem megbecsültségét emeli.

A karok a kari tanács támogatásával évente karonként egy személy „doctor et professor honoris causa” avatásra tehetnek előterjesztést, ha a címmel kitüntetendő hazai vagy külföldi személy a fentieken kívül az Egyetemen folytatott oktatási, kutatási tevékenysége révén szoros kapcsolatot tart fenn az Egyetemmel vagy komoly szolgálatot tett az Egyetemnek az oktatási feladatok ellátása, az oktatás színvonalának emelése terén.

 

Doctor Honoris Causa címet vehetett át:

 

Catherine Vértesi, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Catherine Vértesi (nyugalmazott alelnök, Capilano University, Vancouver, Kanada)

 

Ismet Güral, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 Ismet Güral (ügyvezető elnök, Gural Porselen, Magyarország tiszteletbeli konzulja, Kütahya, Törökország)

 

Gelencsér Lajos, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Lajos Gelencsér (vezérigazgató, E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.)

 

Maurizio Ferraris, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Maurizio Ferraris (rektorhelyettes, elnök, Laboratory for Ontology, University of Turin)

 

Norbert Kersken, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Norbert Kersken (alelnök, Department of the Herder-Institut, Marburg)

 

Predrag Sikirić, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Predrag Sikirić (professzor, Department of the Pharmacology, Medical University of Zagreb, Horvátország)

 

Doctor et Professor Honoris Causa címet vehetett át:

 

Stephen M. Jordan, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Stephen M. Jordan (elnök, Metropolitan State University, Denver)

 

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa professor emeritus címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott:

 • János Bergou professzornak.

 

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet, valamint az egyetem címerét ábrázoló ezüst kitűzőt adományozott: 

 • István Soósnak, a University of Sunderland egyetemi docensének.

 

Gratulálunk és munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

 

További információk a Wellbeing Konferenciáról »

A 7 új díszdoktorról az univpecs.com-on »

 

  

rovat: 

Parázs a szívnek: az első

Vámos Zoltán mentőorvos, altatóorvos, a koponyasérülések kutatója, oktató, dalszövegíró, rendező – nem feltétlenül ebben a sorrendben. Filmes munkái közül a Parázs a szívnek című az első nagyjátékfilmje. A 650 évvel ezelőtti pécsi egyetemalapítás jubileuma lehetőséget adott arra, hogy a jogutód Pécsi Tudományegyetem egy ilyen alkotásnál is bábáskodhasson, melyet ráadásul egy itt végzett hallgató rendezett.

 

Az alkotók 19 helyszínen, 16 nap alatt, 969 csapóval 18,7 órányi nyersanyaggal 138 képet rögzítettek. Természetesen ismerős pécsi arcok és a városból egészen biztosan ismerős helyszínek is vannak a filmben – de hogy kik/mik és hogyan jelennek meg, az legyen meglepetés. A történet sem mindennapi: a romantikus szál nem vígjátéki fordulatot vesz, hanem komolyat. Az biztos, hogy elgondolkodtatja majd a nézőket.

 

Parázs a szívnek nagyjátékfilm PTE-s módra

 

A film forgalmazója a Cinema City. A bemutató Budapesten lesz 2018 januárjában.

 

rovat: 

Doktori Oklevélátadó Ünnepség a Magyar Tudomány Ünnepén

A Pécsi Tudományegyetem a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából doktori oklevélátadó ünnepséget rendezett 2017. november 3-án, ahol 43  új Ph.D és 2 új DLA doktor vehette át diplomáját. Egyben professzor emeritus, professzor emerita címek adományozására, valamint címzetes egyetemi docensi címek és habilitált doktori oklevelek átadására is sor került. A rendezvényen továbbá miniszteri elismerő okleveleket, hallgatói díjakat és elismeréseket, Egyetemi Kultúráért Díjat, Egyetemi Sportéletért Díjat adtak át.

 

Az alábbiakban tekinthetőek meg az ünnepi események felvételei:

Doktori oklevélátadó ünnepség a Magyar Tudomány ünnepén »

Kovács L. Gábor professzor előadása a Magyar Tudomány Ünnepén »

A Magyar Tudomány Ünnepe pécsi megnyitója »

 

Doktori Oklevélátadó Ünnepség a Magyar Tudomány Ünnepén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa a Bölcsészettudományi Kar fejlődése érdekében folytatott kitartó munkája, valamint a háborús traumák és a migrációs válsághelyzetek szociál- és egészségpszichológiai aspektusainak nemzetközi színtéren is elismert kutatójaként végzett tevékenysége elismeréseként professzor emeritus címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott

 • Dr. Baráth Árpád egyetemi tanárnak.

 

A Szenátus a Bölcsészettudományi Karon végzett magas színvonalú, az anglisztikai és az irlandisztikai kutatások területén a nemzetközi és hazai élmezőnyében végzett iskolateremtő oktatói és tudományos munkája elismeréseként professzor emerita címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott

 • Dr. Kurdi Mária egyetemi tanárnak.

 

A Szenátus az Állam- és Jogtudományi Karon több mint 40 éven keresztül végzett magas színvonalú oktató- és kutatómunkájának és kiemelkedő jelentőségű tudományos munkásságának elismeréseként, jogásznemzedékek filozófiai orientációjának kialakításáért, a Kar tekintélyének növeléséért, valamint a hallgatók tanulmányi munkájának elősegítéséért professzor emeritus címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott

 • Dr. Andrássy György egyetemi tanárnak.

 


 

  

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése értelmében címzetes egyetemi docensi címet, valamint az egyetem címerével ellátott ezüst kitűzőt vehetett át: 

 • Dr. Dávid Ádám Zoltán, az Egis Gyógyszergyár Zrt. gyógyszerkészítmény fejlesztési tudományos szakértője,
 • Dr. Günther Gábor Viktor, az Egis Gyógyszergyár Zrt. gyáregység igazgatója,
 • Dr. Mayer Klára, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • Riedel Miklós, a Lechner Tudásközpont leköszönt vezérigazgatója, építészmérnök.

 

 


 

Doktori Oklevélátadó Ünnepség a Magyar Tudomány Ünnepén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs 

 

Habilitált doktori oklevelet vehetett át:

 

Az egészségtudományok területén:

 • Karamánné Pakai Annamária, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • Kornya László, a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgató-helyettese,
 • Várnagy Ákos, a PTE Klinikai Központ egyetemi adjunktusa.

 

Az építészmérnöki tudományok területén:

 • Cs. Nagy Géza, a PTE Műszaki és Informatikai Kar egyetemi adjunktusa.

 

A földtudományok területén:

 • Fábián Szabolcs Ákos, a PTE Természettudományi Kar egyetemi adjunktusa.

 

A nyelvtudományok területén:

 • Farkas Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézete tudományos munkatársa.

 

Az orvostudományok területén:

 • Csikós Ágnes, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • Faludi Réka, a PTE Klinikai Központ egyetemi adjunktusa,
 • Gyöngyi Zoltán, a PTE Általános Orvostudományi Kar tudományos munkatársa,
 • Horváth Gabriella, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • László Kristóf, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi adjunktusa,
 • Szántó Zalán, a PTE Klinikai Központ egyetemi adjunktusa.

 

A történettudományok területén:

 • Vukman Péter, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa.

 

A politikai tudományok területén:

 • Nagy Gábor Dániel, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa.

 

  


 

 

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként miniszteri elismerő oklevelet adományozott:

 • Dr. Jakab Ferenc, a PTE Természettudományi Kar Biológiai Intézet egyetemi docensének,
 • Sándorfi Eszter, a PTE Külügyi Igazgatóság külügyi koordinátorának,
 • valamint a PTE BTK Kari Tudományos Diákköri Tanács részére, az oklevelet átveszi Dr. Böhm Gábor a KTDT titkára számára.

 


 

 Doktori Oklevélátadó Ünnepség a Magyar Tudomány Ünnepén / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az Egyetemi Doktori Bizottsága elnökének megbízásából a hogy a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa sikeres védésük alapján Ph.D fokozatot ítélt oda az alábbi hallgatóknak.

Erről szóló oklevelet vehetett át:

 

Az állam-és jogtudományok területén:

 • Csák Zsolt, a Kúria Büntető Kollégiumának tanácselnöke,
 • Dóczi Zoltán, a svédországi Västra Götaland Megye Közgyűlésének nemzetközi szervezetfejlesztője,
 • Falusi Márton, a Magyar Művészeti Akadémia tudományos munkatársa,
 • Mondovics Napsugár, a Szent Pál Akadémia oktatója.

 

Az orvostudományok területén:

 • Hajna Zsófia Réka, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Jávorházy András, a PTE Klinikai Központ egyetemi tanársegédje,
 • Marada Gyula, a PTE Klinikai Központ szakorvosa,
 • Mikó Alexandra, a PTE Klinikai Központ orvosa,
 • Nagy Ágnes, a PTE Klinikai Központ klinikai főorvosa,
 • Nagy Bálint János, a PTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Pribér János Krisztián biológus,
 • Rapp Judit, a PTE KK Immunológiai és Biotechnológiai Intézet kutató biológusa,
 • Ruttkay Tamás, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanársegédje,
 • Schlégl Ádám Tibor, a PTE Általános Orvostudományi Kar szakorvosa,
 • Sélley Eszter, a PTE Klinikai Központ orvosa,
 • Somoskeöy Szabolcs István, a PTE Klinikai Központ ügyvivő szakértője,
 • Várady Edit, a PTE Klinikai Központ egyetemi tanársegédje.

 

A nyelvtudományok területén:

 • Simon Krisztián, a PTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Szoták Szilvia, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet főtanácsadója.

 

A neveléstudományok területén:

 • Darvai Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanársegédje,
 • Magyar Adél, a Szegedi Tudományegyetem oktatója,
 • Suhajda Csilla Judit, a Szent István Egyetem egyetemi tanársegédje,
 • Széll Krisztián, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa.

 

A pszichológiai tudományok területén:

 • Tóth Anett Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa,
 • Vajda Dóra Beáta, hollandiai kutató pszichológus.

 

A politikai tudományok területén:

 • Kacziba Péter, a PTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanársegédje.

 

Az egészségtudományok területén:

 • Cselik Bence, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Kovácsné Bobály Viktória, a PTE Egészségtudományi Kar szakoktatója,
 • Pék Emese, a PTE Egészségtudományi Kar szakoktatója,
 • Raposa L. Bence, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Sziládiné Fusz Katalin, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi tanársegédje.

 

A közgazdaságtudományok területén:

 • Balázsiné Farkas Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem egyetemi docense,
 • Gerdesics Viktória, a PTE Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Kovács Balázs, a PTE Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanársegédje,
 • Nguyen Thi Xuan Trang, a vietnami Danang University oktatója.

 

A biológiai tudományok területén:

 • Csepregi Kristóf, a PTE Természettudományi Kar tudományos segédmunkatársa,
 • Oldal Miklós, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont kutatója.

 

A földtudományok területén:

 • Pálfi Andrea turisztikai tanácsadó,
 • Pécz Tibor, a PTE Műszaki és Informatikai Kar tudományos segédmunkatársa.

 

A kémiai tudományok területén:

 • Kiss András, a PTE Természettudományi Kar egyetemi tanársegédje.

 

Az építészmérnöki tudományok területén:

 • Bereczki Zoltán, a PTE Műszaki és Informatikai Kar egyetemi tanársegédje,
 • Lovra Éva, a Visegrád Alap ösztöndíjas kutatója,
 • Wierdl Zsuzsanna, festő, restaurátor-művész.

 

 


 

 

Az Egyetemi Doktori Bizottság sikeres védésük alapján DLA fokozatot ítélt oda a következő hallgatóknak. Oklevelet vehetett át

Az építőművészet területén:

 • Horváth Attila, a müncheni HENN Gmbh látványtervező építésze,

 

A képzőművészetek területén:

 • Bakos András festőművész.

 

 


 

 

Hallgatói díjak és elismerések:

 

Az egyetem rektora Alma Mater Emlékérmet adományozott

 • Szatnik Szilvia okleveles közgazdász számára kimagasló tanulmányi eredménye, valamint a Közgazdaságtudományi Kar Hallgatói Önkormányzati Testületének alelnökeként végzett alázatos és lelkiismeretes munkája elismeréseként.             

Az egyetem rektora Alma Mater Emlékérmet adományozott

 • Pék Emese a Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet tanársegédjének kiemelkedő kutatási és szakmai munkájának elismeréseként.            

Az egyetem rektora Pro Universitate Juventutis Díjat adományozott

 • Tóth Ábel Dávid pénzügy szakon végzett okleveles közgazdász számára kiemelkedő tanulmányi eredménye, valamint számos országos közgazdasági versenyen elért előkelő helyezései elismeréseként.

Az egyetem rektora Pro Universitate Juventutis Díjat adományozott

 • Raposa László Bence a Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet tanársegédjének kitűnő tanulmányi, kutatási és szakmai munkájának elismeréseként.

 


 

 

Az Egyetem rektora Egyetemi Kultúráért Díjat adományozhat azon személyeknek, szervezeteknek, akik aktív szerepvállalásukkal, áldozatkész munkájukkal és kiemelkedő művészeti, kulturális tevékenységükkel méltón öregbítetik Egyetemünk hírnevét.

 Egyetemi Kultúráért Díjat vehetett át:                                                                         

 • Jáger Kinga, az Egészségtudományi Kar hallgatója, aki az X-Faktor 2016 évi tehetségkutató verseny döntőseként elért eredményével méltón népszerűsíti választott szakját és öregbíti a PTE hírnevét.
 • Dr. Vass Réka Anna,  általános orvos szakon végzett Ph.D. hallgató, az Egyetem hírnevét öregbítő lelkiismeretes munkája elismeréseként.
 • az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya számára kiemelkedő kultúraközvetítő, értékmentő és értékőrző tevékenységéért. A kitüntetést átveszi Dr. Schmelczer-Pohánka Éva osztályvezető.

 

 

Az egyezem rektora Egyetemi Sportéletért Díjat adományozhat azon személyeknek, szervezeteknek, akik aktív szerepvállalásukkal, áldozatkész munkájukkal és kiemelkedő sport- vagy sportszervezői teljesítményükkel méltón öregbítették Egyetemünk hírnevét.

 

Egyetemi Sportéletért Díjban részesült:                                                                          

 • Varga Tamás Ph.D. hallgató, kimagasló sport szervezői tevékenysége, a hallgatói szabadidő sport kiemelkedő aktivistájaként és az egyetemi sárkányhajó csapat vezetőjeként végzett munkája elismeréseként,
 • Hári József, Sportiroda irodavezető, számára kiemelkedő sport szervezői tevékenysége elismeréseként,
 • Georgiou Theodoros, marketing mesterszakos hallgató labdarúgó játékvezető asszisztensként elért kiemelkedő nemzetközi eredményei elismeréseként.

 

 

 

Kiemelkedő kulturális, művészeti vagy tudományos tevékenysége elismeréseként oklevelet vehetett át:

 • Bali Dániel gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgató,
 • Dr. Császár András általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Elmer Diána fizioterápia mester szakos hallgató,
 • Faragó Dóra előadó-művészet alapszak végzős hallgató, az Egyetemi Kórus tagja,
 • Dr. Fodor Krisztina Fruzsina fogorvostudományi szakos végzett hallgató,
 • Frölich Balázs villamosmérnök szakos hallgató,
 • Fűrész Diána az Egészségtudományi Kar PhD hallgatója,
 • Dr. Gergics Marin általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Horváth Gábor gépészmérnök szakos hallgató,
 • Ida Marie Heggem általános orvostudományi szakos hallgató,
 • Kiss Alexandra zenetanár mester szakos hallgató, a Nemzet Fiatal Tehetsége,
 • Korhecz Lilla végzett ipari termék- és formatervező és végzett gépészmérnök hallgató,
 • Könyv Katalin Éva doktorandusz hallgató,
 • Dr. Langer András végzett gyógyszerész,
 • Dr. László Levente általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Magyar Sándor osztatlan-tubatanár szakos hallgató,
 • Nagy Andor informatikus könyvtáros mester szakos végzett hallgató,
 • Németh Gábor zenetanár mesterszakos hallgató,
 • Németh Máté sportszervező szakos végzett hallgató,
 • Dr. Niklai Bálint általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Niklai Dominika jogász hallgató,
 • Patyi Szabolcs végzett Ph.D. hallgató,
 • Ráduly Viktória ápolás és betegellátás alapszakos – gyógytornász szakirányú hallgató,
 • Dr. Rumony Emese általános orvos szakos végzett hallgató,
 • Szöllősi Bence általános orvos szakos hallgató,
 • Tóth Barbara kommunikáció és médiatudomány MA szakos hallgató,
 • Dr. Tóth Luca általános orvostudományi szakos végzett hallgató,
 • Závodi Bence geográfus mester szakos végzett hallgató.

 

 

 

Az érdeklődők regisztrálhattak egyetemünk Alumni szervezetébe. Az ingyenes regisztrációkor egy ún. Alumni Tagkártyát kaptak, melynek felmutatásával az ország több pontján juthatnak kedvezményekhez, a teljes lista az www.alumni.pte.hu honlapon tekinthető meg, ahol online regisztrációra is lehetőség nyílik.

 

Tisztelettel gratulálunk a Magyar Tudomány Ünnepén!

 

Fotók: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

rovat: 

Emberközpontú tudomány – A Magyar Tudomány Ünnepe pécsi megnyitója

A Magyar Tudományos Akadémiának kezdettől, azaz 1825-ös alapításától fogva feladata, hogy ne csak művelje a tudományokat, hanem az eredményeket közvetítse is a nagyközönség felé.  Ennek egyik kiemelt része a novemberi, az egész országra kiterjedő programsorozat, a Magyar Tudomány Ünnepe, melynek idei nyitóelőadására a hazai felsőoktatás megalapításának 650. évfordulója alkalmából Magyarország első egyetemén, Pécsett került sor.

A nyitóelőadáson Kovács L. Gábor a mesterséges megtermékenyítés etikai problémáiról és az ezekre adható orvosi válaszokról beszélt. A mesterséges megtermékenyítésnek 1978 óta hozzávetőlegesen 7 millió ember köszönheti életét. Ahhoz azonban, hogy az eljárás valóban sikeres lehessen, a modern orvosi protokollok megkövetelik a legéletképesebb embrió(k) kiválasztását: olyan embriót érdemes beültetni, akinek a méhben a megtapadási, majd megszületési esélyei a legjobbak. De vajon ki és hogyan választja ki a visszaültetendő embriót?

A rendezvénysorozat kiemelt része az MTA budapesti Széchenyi téri Székházában november 6-án kezdődő, esténként ingyenesen látogatható tudománynépszerűsítő előadássorozat is, melyre előzetes regisztráció után várnak minden érdeklődőt.

Az esti előadásokhoz hasonlóan az MTA Székháza ad otthont a tudományos osztályok rendezvényeinek is, melyek – regisztrációt követően – szintén nyitottak a nagyközönség felé. Gazdag programot kínálnak az Akadémia kutatóközpontjai a Kutatóhelyek tárt kapukkal című programsorozatban, és rengeteg program várja a tudomány iránt érdeklődőket az MTA vidéki területi bizottságainak szervezésében itthon és a határon túl is. Mint minden évben, 2017-ben is számos egyetem és kormányzati műhely csatlakozott A Magyar Tudomány Ünnepéhez.

 

További részletes információk, regisztráció: http://tudomanyunnep.hu

 

rovat: 

Szereplőket keresünk a PTE új mini-websorozatához!

A PTE népszerűsítésére készülő 4 részes mini-websorozathoz keresünk két pécsi hallgatót főszereplőnek. Olyan színészi / szereplői kvalitásokkal rendelkező hallgatókat keresünk, akik képesek improzatív, természetes módon, a történethez szükséges instrukciók alapján játszani.

 

Viki

Nagydumás, expresszív médiaszakos hallgató. Élettel teli, vidám, laza karakter, kicsit szétszórt, de céltudatos. Imádja az egyetemi létet, nagy karrierről álmodik a média világában. Viki a sorozat mozgatórugója: a történet szerint egy vizsgafilmet készít, amelyben egy budapesti gimnazistának megmutatja a PTE-t, Pécset és az ottani egyetemi életet. A vizsgafilmjét ő maga veszi videóra és ő is vágja meg.

 

Samu

Csöndesebb, racionális, műszakis hallgató, időnként "kocka" módon viselkedik, de nem magányos, nem különc. Samu unokatestvére budapesti végzős gimnazista, ezért őt kérik fel Viki vizsgafilmjének főszerepére. Egy rövid autós jelenet miatt jó lenne, ha jogosítványa is lenne a jelentkezőnek.

 

Casting követelmény:

- Nov 6. 00:00 -ig az alábbi email címre: skymapcasting@gmail.com

- rövid bemutatkozó leírás (életkor, hobbi, tapasztalatok, jelenlegi kar, ahova jár)

- 1-2perces bemutatkozó kisfilm, bármilyen technikával felvéve (file-ként, vagy youtube linken)

     - mutatkozzon be

     - meséljen néhány mondatot legjobb egyetemi élményéről, mintha egy barátjának mesélne 

     - győzzön meg kamerán keresztül egy budapesti gimist, hogy járjon a PTE-re

 

Forgatás várható időpontja: 

2017 11. 14 és 17 között
1,5 nap Pécs
0,5 nap Budapesten
honorárium:   100.000.- / fő

 

-----------------

 

Szereplőket keresünk! 

Maximum fél napos forgatásra keresünk egyetemi hallgatókat, a PTE népszerűsítésére készülő 4 részes mini-websorozathoz.
2 fiú
3 lány
honorárium: 10.000.- / fő

 

Casting követelmény:

-  Nov 6. 00:00 -ig az alábbi email címre: skymapcasting@gmail.com

rövid bemutatkozó leírás (életkor, hobbi, tapasztalatok, jelenlegi kar, ahova jár)

-  3db, egy hónapnál nem régebbi fotó

 

Forgatás várható időpontja: 

2017. 11. 14 és 17 között
0,5 nap Pécs

 

rovat: 
Címkék: 

Ötletpályázat a 650 éves jubileum jegyében

A PTE Jubileumi Projektiroda pályázatot hirdet a következő címmel: Ötletpályázat a Pécsi Tudományegyetem hallgatói és munkatársai részére az egyetemalapítás 650 éves jubileumára hagyományteremtő céllal.

Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobra / fotó: Csortos Szabolcs,UnivPécs

 

2017. szeptember 1-jén került sor az Egyházmegye területén, a Középkori Egyetem épületének közelében Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának felavatására.

Jelen pályázat célja az egyetemalapítás eszmeiségének, a műemléki terület és az egyetem mai jelentőségének megfelelő, olyan hallgatói és dolgozói ötletek összegyűjtése, melyek emelnék a „hely szellemének” értékét a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, oktatói és dolgozói körében.

A pályázat beadásának határideje: 2017.11.15., 11.00

Az Ötletpályázat kiírása »

 

rovat: 

Októberi programok a jubileum jegyében

Októberben is számos tudományos és kulturális programmal várjuk az érdeklődőket. Ünnepeljen velünk, szeretettel várjuk a jubileumi eseményeken!

Open4Business Üzletember Találkozó és Konferencia
október 4-6.
Kereskedelmi Központ Pécs (Pécs, Majorossy I. u. 36.)
https://www.b2match.eu/open4business

A számos országból érkezett diplomaták és testvérvárosok képviselői mellett a gépipar, a beszállítói ipar, a környezetipar, az élelmiszeripar és az ICT szektor vállalatainak és klasztereinek vállalkozói is részt vesznek az eseményen.

 

III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia

 

III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia
október 5-6.
Szentágothai János Kutatóközpont (Pécs, Ifjúság útja 20.)

http://konferencia.pte3d.hu/

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását bemutató konferencia, mely idén a Design Héthez is kapcsolódik. Szeretettel várunk minden érdeklődőt rendezvényeinkre, amelyek között több, a technológiát az alapoktól kezdve bemutató előadás is megtalálható lesz. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

 

 Jubileumi DesignPécs Hét nemzetközi kiállítás, konferencia és könyvbemutató

 

Jubileumi DesignPécs Hét nemzetközi kiállítás, konferencia és könyvbemutató
október 6-20.
Nádor Galéria (Pécs, Széchenyi tér 15.)
http://designpecs.hu

Az elmúlt évekhez hasonlóan városi fenntartású helyszínek, egyetemi kutatók és oktatók, egyetemi hallgatók és több mint 30 vállalkozás működik együtt, hogy bemutassák a Dél Designját: divat, kesztyűipar, orgonagyártás, alkalmazott művészet, ékszerkészítés, építészet és lakberendezés, 3D technológiák és azok alkalmazási lehetőségei, járműgyártás és formatervezés, kézműves termékek, audiovizuális technológiák; film és videó.

 

 

Nyitott Egyetem
Dr. Kéri Katalin: Lánynevelés és női művelődés a 19. századi Magyarországon

október 10. 18:00
PTE FEEFI Aula (Pécs, Szántó Kovács J. u. 1/B)

Hazánkban a 19. századtól járhattak először nemcsupán alsó, hanem közép szinten is iskolába a lányok. Sőt a század végén arra is lehetőségük nyílt, hogy egyetemi képzésben vegyenek részt. A nemzetépítés, a polgárosodás a városiasodás mind hozzájárultak ehhez a változáshoz. Az előadás ingyenes.

 

Egyetem és egyetemesség – A pécsi egyetem helye és szerepe Európában a középkortól napjainkig című konferencia

 

Egyetem és egyetemesség – A pécsi egyetem helye és szerepe Európában a középkortól napjainkig című konferencia
október 12-13.
Pécsi Egyházmegye - Magtár Látogatóközpont (Pécs, Aradi vértanúk útja)

A középkori pécsi egyetem alapításának évfordulójához kapcsolódóan a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont és a PTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézetének a magyar és az európai felsőoktatás-történet kutatásainak legújabb tudományos eredményeit bemutató kétnapos, nemzetközi konferenciája.

 

Egykor és ma. A pécsi egyetem épületei

 

Egykor és ma. A pécsi egyetem épületei
október 18. – december 8.
Megnyitó: október 18. 18:00
Cella Septichora (Pécs, Szent István tér)

Az Egyetemi Levéltár műhelyében készült kötet archív fotók, képeslapok és mai fotók segítségével mutatja be az egyetem és jogelődeinek talán legfontosabb infrastrukturális hátterét: az épületeit. A kétnyelvű (angol és magyar) kiadvány nem csak a szűkebb szakmának szól, hanem időutazásra hívja az egyetem régi és mai polgárait, illetve a város lakóit.  A kötet és a kiállítás anyagát összeállították és friss fotókat készítették Lengvári István és Ruprech Judit.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

További jubileumi programok: jubileum.pte.hu

 

rovat: 
Címkék: 

Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából 2017. szeptember 29-én, a Pécsi Tudományegyetemen. Az emlékérme-kibocsátással a jegybank a magyar felsőoktatás 650 éves történelme előtt tiszteleg. 

Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

 

A Pécsi Tudományegyetem emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg azonosak, csak értékjelzésükben térnek el. Tervezőjük Szabó Virág szobrászművész.

 

Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

 

1367. szeptember 1-jén V. Orbán pápa oklevélben engedélyezte I. Nagy Lajos magyar királynak felsőfokú oktatási intézmény alapítását Pécsett. A püspöki székhelyen 3 (orvosi, jogi és filozófiai) fakultással kezdte meg működését az egyetem, és bár rövid időre korlátozódott fennállása, a magyar művelődéstörténet új korszakát, a magyar felsőoktatás kezdetét jelentette. Az évforduló alkalmából megjelenő emlékérme előlapján a középkori pécsi egyetem alapítását kezdeményező Vilmos püspök címerkövének ábrázolása látható, háttérben az alapítást engedélyező pápai bulla stilizált részletével.

Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: MAGYARORSZÁG mint kibocsátó, a 10 000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a 2017-es kibocsátási évszám, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.

 

 Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

 

Az emlékérmék hátlapján a Pécsi Tudományegyetem egyik legjellegzetesebb épületének, a neoromán stílusú rektori hivatal északi homlokzata látható, jobbra – függőleges vonallal határolva – a középkori egyetem alapítását engedélyező pápai bulla részletével. Ez utóbbit középen egy Anjou-liliomot megjelenítő sáv választ ketté, utalva egyetemalapító uralkodónkra, I. Nagy Lajosra. Az emlékérme szélén, a felső köriratban olvasható „650 ÉVES A MAGYAR FELSŐOKTATÁS”, valamint az alsó köriratban lévő „PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM” felirat az érmekibocsátás apropóját jeleníti meg. A felső és az alsó köriratot bal oldalon egy Anjou-liliomot ábrázoló motívum, jobb oldalon Szabó Virág tervezőművész mesterjegye választja el egymástól.

 

Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

 

Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5000 darab készíthető belőlük.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a Pécsi Tudományegyetem ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2017. szeptember 29-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve az alábbi honlapon: http://www.penzvero.hu.

 


 

„Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” című vándorkiállítás / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

„Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” című vándorkiállítás
szeptember 29. – december 20.
Dr. Halasy-Nagy József Aula előtti folyosó (Pécs, Rákóczi út 80.)

Miért készültek a régi magyar pénzek nemesfémből? Miért néma (fölirat nélküli) némely érme, míg a másikon olyan bőbeszédű a szöveg? Miért olyan pici az egyik és hatalmas a másik? Honnan tudjuk, hogy ki veretett egy adott pénzt? Mit jelentett a pénz a maga korában az átlagember számára? Hogyan viszonyult a pénzekhez? Hogyan kerültek hozzánk távoli, idegen országok pénzei? Milyen erők és hatások formálták a magyar pénzrendszereket?

 

„Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” című vándorkiállítás / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az a szemléletes, gazdag éremanyagot felvonultató vándorkiállítás, amely szeptember 29. és december 20. között megtekinthető a Pécsi Tudományegyetemen.

 

rovat: 
Címkék: 

Pécsett is gazdag a Design Hét kínálata

A jubileumi ünnepségsorozat részeként szeptember 29-én veszi kezdetét a DesignPécs, a régió kiemelkedő kreatívipari eseménye, együttműködésben a Design Hét Budapesttel és annak több városra is kiterjedő partnerhálózatával. A helyi és térségi design eredmények bemutatása mellett nemzetközi vonatkozású események is várják a látogatókat a formatervezés, az építészet, a divat, a gasztronómia, és még számos egyéb alkalmazási ágból. A Design Hét Budapest idei mottójához csatlakozva a DesignPécs is nagy hangsúlyt fektet a design gazdasági hasznosulásának bemutatására, a kreatívipari, valamint a rájuk támaszkodó mikro-, kis- és közép- vállalkozások pályára segítésére és fejlesztésére.

Pécsett is gazdag a Design Hét kínálata

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Kreatív Ipari Klaszter, egyetemünk Művészeti Kara és további 30 kreatívipari vállalkozás hosszú évekre visszavezethető együttműködésének köszönhetően idén is közel száz rendezvénnyel társul a DesignPécs a Design Hét Budapest eseménysorozathoz.

 

 

A DesignPécs célja, hogy megismertesse a közönséget a régió kiemelkedő kreatívipari eredményeivel, azok létrehozóival, és a munkájukat támogató – mind szellemi javakat, mind a tőkét biztosítani képes – intézményrendszerrel.

 

 

A DesignPécs szeptember 29-től október 8-ig várja az érdeklődőket technológiai, építészeti, képzőművészeti vonatkozású designkiállításokkal, divatbemutatókkal, nyitott designlaborokkal, -műhelyekkel, kihelyezett szemináriumokkal, képzésekkel, workshopokkal, vásárokkal, fórumokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel. Ezekben a napokban koncentráltan vonulnak fel a magyar és nemzetközi szinten is ismert márkáink által reprezentált helyi nevezetességek: a kesztyűipar, az orgonagyártás, az ékszerkészítés, az építészet, a járműgyártás, vagy a bútoripar. A mindezeket támogató legújabb kori technológiáknak és az ezek alkalmazásában megfigyelhető trendeknek pedig külön kiállításokat is szenteltek a szervezők: a 3D tervezés és nyomtatás, a kézműves termékek reneszánsza, az alulról építkező vállalkozói kezdeményezések, vagy éppen a hagyományok újragondolása, mind visszaköszönnek a programok között.

További információ a DesignPécs és a Design Hét Budapest weboldalán, valamint naponta frissülő közösségi média felületeiken olvasható.

designpecs.hu

designhet.hu

 

rovat: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Jubileum 650 csatornájára
You shall not pass!