Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Elismerés

Rangos szakmai díjat kapott a PTE Klinikai Központja

„Kiváló Egyetem" elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) az egészségügyben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Az első alkalommal megjelenő Figyelő Medicina TOP200 évkönyv átfogó szempontrendszer alapján értékelte az egyetemi klinikákat, és a legjobbnak a PTE bizonyult.

 

Valamennyi szempontból kiváló eredményt ért el a PTE KK az egész magyar egészségügyről áttekintést adó Figyelő Medicina TOP200 évkönyv által kiírt pályázaton, ami a szakmai zsűri megítélése szerint azt jelzi, hogy az intézmény az egészségügyi ellátás igen széles területein nyújt egyenletesen magas teljesítményt, és így az első a magyar egyetemi klinikák közül.

 

 

Az első alkalommal a PTE KK által megkapott díjat a második egészségügyi miniszteri csúcstalálkozón adták át, ahol az egészségügyet a rendszerváltás óta vezető miniszterek és államtitkárok osztották meg véleményüket politikamentesen a magyar egészségügy problémáiról és eredményeiről. A Figyelő hetilap egészségügyi konferenciái több mint egy évtizede a magyar egészségipar kiemelkedő fontosságú rendezvényei, 2013-ban pedig első alkalommal jelent meg a Figyelő Medicina TOP200 évkönyv, amely Magyarországon elsőként kíván áttekintést adni az egészségipari szereplők szakmai és gazdasági tevékenységéről. A magyar egészségügy és egészségipar szereplőit átfogóan bemutató, neves szakemberek által jegyzett évkönyv megjelenése kapcsán a szerkesztőség pályázatot írt ki, amelyen a kiemelkedő munkát nyújtó egészségügyi intézményeket keresték.

 

A pályázat négy kategóriában, átfogó értékelési szempontok (többek között kórházi ágyak száma, a kórház minőségbiztosítási rendszere, szakdolgozók és orvosok képesítése, diplomával rendelkező dolgozók száma, stb.) alapján került kiírásra, és a PTE Klinikai Központja minden területen kiemelkedő eredményt ért el. A PTE KK az ország legnagyobb egészségügyi intézményei közé tartozik, 1557 aktív és 126 krónikus ágyon folyik egészségügyi ellátás, 28 klinikával és intézettel, közel háromezer munkatárssal. A zsűri kiemelte, hogy a progresszív egészségügyi ellátás csúcsintézményének számító Klinikai Központ rendkívül jól kiépített minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezik.

 

 

A nagy szakmai elismerést jelentő díjat október 18-án Budapesten vette át Prof. Dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója Prof. Dr. Kovács Árpádtól, a Magyar Közgazdasági Társaság, illetve a Medicina TOP200 zsűri elnökétől és Nógrádi Tóth Erzsébettől, a Medicina TOP200 alapító főszerkesztőjétől. A díjátadó alkalmából Decsi Tamás elmondta, hogy a folyamatosan romló gazdálkodási feltételek mellett a betegellátás színvonalának megőrzése is nehéz feladat, és a legkisebb fejlesztések is hatalmas erőfeszítéseket kívánnak egy egészségügyi szolgáltató szervezet minden munkatársától. Hangsúlyozta, hogy az elismerés azt jelzi, hogy a PTE Klinikai Központ orvosainak, egészségügyi szakdolgozóinak és minden dolgozójának lelkiismeretes munkájának eredménye nemcsak saját meggyőződésükben tükröződik, hanem egy pontozásos értékelő rendszerben is megmutatkozik.

Rovat: 

Taroltak a PTE hallgatói a leendő orvosok versenyén

Rovat: 

Kezdődhet a felkészülés a földrajzi olimpiára!

Rovat: 

Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat vehetett át Dr. Révész György

Rovat: 

Kitüntetettjeink nemzeti ünnepünkön

Egyetemünk oktatói közül számosan vehettek át elismeréseket nemzeti ünnepünk március 15-e alkalmából. Kitüntetettjeinknek ezúton is gratulálunk!

A tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére alapított Széchenyi-díjat a Magyar Tudományos Akadémia tíz tagja és az MTA öt doktora vehette át március 15-én a Parlament Kupolatermében. Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában.

 

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai, illetve doktorai közül Széchenyi-díjban részesült:

Felinger Attila, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézet Analitikai és Környezeti Kémia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára az analitikai kémia területén a kromatográfia mikroszkopikus modelljének kidolgozásával és számos anyagi rendszeren történő alkalmazásával elért, az elválasztástechnika elemi folyamatainak megértéséhez alapvető fontosságú, nemzetközileg is jelentős eredményei elismeréseként.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban.

A Magyar Tudományos Akadémia doktorai, illetve az akadémiai intézményhálózatban dolgozók közül a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta:

Dövényi Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszékének egyetemi tanára

Komoly Sámuel, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi tanára

Varga Attila, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának egyetemi tanára

 

 

Hahner Péter, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete Újkortörténeti Tanszékének egyetemi docense, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének alelnöke

Veszprémi Béla szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai genetika szakorvos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, a Prenatális Diagnosztikai Központ vezetője

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adott át.

Semmelweis Ignác-díjban részesült Dr. Figler Mária, a PTE Egészségtudományi Kar egyetemi tanára.

 

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Batthyány-Strattmann László-díjakat, Pro Sanitate-díjakat és Miniszteri Elismerő Okleveleket adott át a mai napon a Pesti Vigadóban.

Deutsch Krisztina, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet adjunktusa,

Járomi Melinda, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet adjunktusa

 

Kitüntetettjeinknek ezúton is gratulálunk!

 

Rovat: 

Ismét pécsi jogászok kaptak Praesens-díjat

A hétvégén tartott Budapesti Jogászbál alkalmával ismét pécsi jogászok részesültek Praesens-díjban: Niklai Patrícia Dominika joghallgató, Dr. Meilinger Csaba pedig ügyvédjelölt kategóriában bizonyult a díjra legérdemesebbnek.

Niklai Patrícia Dominika és Meilinger Csaba

 

Niklai Patrícia Dominika - aki ősszel Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben is részesült - végzős jogászhallgató, Meilinger Csaba pedig tavaly szerzett diplomát a PTE ÁJK-n, jelenleg már ügyvédjelöltként dolgozik, azonban PhD-tanulmányait is egyetemünkön folytatja.

A rangos díjat immár negyedik alkalommal adták át; pályázni ügyvéd, ügyvédjelölt, jogtanácsos vagy gazdasági területen tevékeny jogász, illetve joghallgató kategóriákban lehetett, de a zsűri életmű-díjakat is átadott.

Büszkeség számunkra, hogy a díj alapítása óta egy kivétellel minden évben volt pécsi joghallgató vagy doktorandusz a díjazottak között: 2015-ben Dr. László Balázs, 2017-ben Biró Zsófia, idén pedig ketten is.

Szívből gratulálunk Niklai Patrícia Dominikának és Meilinger Csabának!

 

További információk »

 

Rovat: 

PTE-s kapta az év idegenforgalmi oktatója címet!

Összesen 17 turisztikai szakember, illetve szervezet vette át a szakmai szervezetek díját február 1-jén, a hagyományos turisztikai díjátadó gálán és évadnyitó fogadáson aTurizmus Kft. rendezvényén, melyre immáron 26. alkalommal került sor.

Dr. Szabó Géza egyetemi docens, a Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Turizmus Tanszék tanszékvezetője veszi át kitüntetését.

 

A díjatottak között nagy örömünkre PTE-s elismerés is szerepelt. Az év idegenforgalmi oktatója címet Dr. Szabó Géza egyetemi docens, a Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Turizmus Tanszék tanszékvezetője vehette át.

 

PTE-s kapta az év idegenforgalmi oktatója címet!

 

Az elismeréshez szívből gratulálunk!

 

Forrás és további információk »

 

 

Rovat: 

Rangos szakmai elismerés Prof. dr. Lakner Tamásnak

Prof. dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar dékánja „a magyar zenekultúra szolgálatában végzett kiemelkedő művészeti tevékenységéért”  a napokban vehette át a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének karnagyi díját, a KÓTA díjat. 

Prof. dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar dékánja

 

Az elismerés megalapítását 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A KÓTA díjat - melyet a nem hivatásos kórus-, zenekari- és népzenei élet legkiválóbb képviselői nyerhetnek el minden esztendőben - tizenegy kategóriában szavazza meg az Elnökség a Művészeti Bizottság, a Tanácsadó Testület és a szakbizottságok felterjesztései alapján.

 

 

Lakner Tamás a díj kapcsán elmondta, ennek az a legfőbb értéke, hogy a szakma ítéli oda, ezért igazán büszke rá, hogy érdemesnek találták őt e rangos elismerésre.

 

Rovat: 

Pinczehelyi Sándor kapta a Tüke-díjat

A jubileumi 15. Tüke-díjat Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas képzőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense vehette át.

 

Pinczehelyi Sándor Pécs képzőművészeti életének közel 50 éve nemcsak résztvevője, hanem aktív alakítója is – hangzott el laudációjában. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével, valamint több fontos városi és megyei díjjal is kitüntetett művész az 1970-es évek képzőművészeti életben nagy robbanást hozó Pécsi Műhely egyik alapító tagja, majd 1977 augusztusától 22 éven át a Pécsi Galéria igazgatója volt, melynek profilját ő alakította ki, azzal a céllal, hogy a legfrissebb hazai és külföldi kortárs művészetet mutathassa be a városban. Pinczehelyi 2000-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense, valamint 5 éven keresztül a Vizuális Művészeti Intézet igazgatója volt. Mindemellett a magyar és a külföldi művészet legfontosabb hazai és külföldi kiállításain szerepelt alkotásaival, 2010-ben pedig az ő életmű-kiállításával nyitott meg a Zsolnay Kulturális Negyed M21 galériája. 

Forrás: UnivTV, PécsMa.hu

 

Rovat: 

Óriásit ugrott előre a PTE a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán

A Pécsi Tudományegyetem idén a 179. helyre került a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló listán, ami azt jelenti, hogy közel kétszázat lépett előre a 2016-os rangsorhoz képest.

A PTE Botanikus Kert / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs 

 

A világ egyetemeinek „zöld” mérőszámokon alapuló rangsorát 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére és támogatására. Mekkora zöld területek találhatók az egyetemek campusain, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket, illetve vezettek-e be egyéb olyan intézkedéseket, amelyek környezettudatos hozzáállást tükröznek – ezek a fő szempontok a Green Metric Ranking of World Universities listán. A „Zöld Egyetem” gondolat tehát komplex rendszer, magában foglalja az épített környezet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését.

 

A felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, 2016-ban már 75 ország 516 felsőoktatási intézménye mérettette meg magát, idén már 100-al több intézmény. Tavaly a Pécsi Tudományegyetem a 355. volt a listán, innen ugrott idén a 179. helyre, megelőzve ezzel 7 másik magyar felsőoktatási intézményt.

 

Óriásit ugrott előre a PTE a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán

 

„A meghatározott szempontok mindegyikét érintően jelentős javulást értünk el, ezek közül a legszembetűnőbb az energiatakarékos üzemeltetés és éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében tett erőfeszítés, valamint a környezeti kérdésekkel és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatás, kutatás erősítése” – jegyezte meg a versennyel kapcsolatosan Dr. Czigány Szabolcs, a PTE Természettudományi Kar docense, a pályázat szakmai koordinátora.

 

„A Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztési program is szem előtt tartja a környezet- és energiatudatos megoldások alkalmazását. „Smart Building” lesz például az Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbje, különösen nagy figyelmet fordítunk a zöld felületek arányára. Egy átlagos napon közel 800 hallgató érkezik kerékpárral az egyetemre, nem csekély szám, ezért a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését is erősítenünk, ösztönöznünk kell. Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, hogy a nagy energiaigénnyel rendelkező épületegyüttesek üzemeltetését energiahatékony módszerekkel gazdaságosabbá, zöldebbé tegyük” – mondta el Jenei Zoltán kancellár.

 

A lista szerint a világ "legzöldebb" egyeteme a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit University of Nottingham és a University of California Davis követ.

 

A 2017-es rangsor elérhető a http://greenmetric.ui.ac.id/overall-ranking-2017 honlapon.

 

Rovat: 
Címkék: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Elismerés csatornájára
You shall not pass!