Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Egyetemi élet

Tizenkettedszer rendezik meg a Pécsi Sürgősségi Napokat

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg éves konferenciáját valamint a Pécsi Sürgősségi Napokat 2017. szeptember 23-án Pécsett.

 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar mentőtiszt képzéséhez és sürgősségi képzés oktatásához, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ és sürgősségi ellátásához kapcsolódóan az Országos Mentőszolgálat, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a rendvédelem és a társszervek összehangolt munkájának bemutatása mellett, a közös gyakorlás lehetőségének megteremtése.

 

A 6. számú főúton Szigetvár irányába közlekedő veszélyes anyagot szállító gépjármű vezetője a Rét utca és a 6.-os út kereszteződésében ismeretlen okból a szemben szabályosan közlekedő utasokkal teli lévő helyi közlekedésű busszal frontálisan ütközik. Az ütközés következtében a tehergépjárműről 1 m3-es IBC tartály leszakadt, és az útpályára zuhant. Az IBC tartályból veszélyes anyag kezd szivárogni a főútra, amely a levegőben nem terjed. Megérkeznek az első hívások a segélykérő telefonszámokra. Több egység indul a helyszínre. A helyszínen az első egységek megérkezése után a helyi járatú buszon két férfi szóváltásba keveredik, tettlegességig fajul a verekedés. A rendőrség helyszínre érkezés után teljes útzárást végez. A katasztrófavédelem egységei megkezdik a veszélyhelyzet súlyosságának meghatározását. A helyszín biztonságosságának mérlegelése után a Mentőszolgálat egységei megkezdik a kárhely felszámolását. A helyszínre közben leszáll a mentőhelikopter. Az égett gyermek ellátásában és transzportjában vesznek részt. A sérülteket a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztály fogadja.

 

A legjobb vidéki egyetem a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A több mint ezer egyetemet rangsoroló listára a PTE is felkerült az eredményei alapján, méghozzá a legjobb magyar vidéki egyetemként!

 

A listára összesen hét magyar egyetem került fel: 401-500. helyen végzett a Semmelweis Egyetem,a 601-800. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a 801-1000. helyen tartják számon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Corvinus Egyetemet és a Debreceni Egyetemet. A nemzetközi listavezető ezúttal is az Oxfordi Egyetem.

 

A világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Idén, tavalyhoz képest az idézettségben és az ipari bevételekben sikerült jelentős előrelépést elérnie a Pécsi Tudományegyetemnek, nemzetközi orientációban a Semmelweis után a második magyar felsőoktatási intézmény. Az előrelépésben minden bizonnyal szerepe van a tudományos teljesítmények utóbbi években mutatott erősödésének is, ráadásul az intézmény egyre népszerűbb a külföldi hallgatók körében, akik száma már megközelíti a négyezret.

 

Bódis József, rektor a legfrissebb eredmény alapján hangsúlyozta: „Egyértelműen látszik, hogy a verseny erősödött, hiszen míg tavaly 18,6-27,5 pontra volt szükség a 600-800 helyhez, idén ehhez a pozícióhoz már 21.5–30.6 pont kellett. Szédületes tempóban fejlődik a tudomány, naponta születnek hasznos kutatási eredmények, és a Pécsi Tudományegyetem nem maradhat le ebben a versenyben. Azt látjuk, hogy azok a sikeres egyetemek, amelyek a kor kihívásaira modern és innovatív válaszokat adnak, aktív szerepet vállalnak a gazdaságélénkítésben és érzékenyek a jelen problémáira. Meggyőződésem, hogy a Pécsi Tudományegyetem jó úton jár, és ha az elmúlt évek tendenciáját folytatni tudjuk, vagyis egyre előkelőbb helyezést érünk el a nemzetközi rangsorokban, akkor ez még vonzóbbá teheti a pécsi egyetemet a fiatalok számára.” – jegyezte meg a rektor.

 

A teljes rangsor itt érhető el:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/world-ranking#!/page/0/length/25/locations/HU/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/scores

 

Speciális nyári egyetem japán hallgatóknak a PTE-n

A Külügyi Igazgatóság által bevezetett Nyári Trimeszter idei utolsó programjaként speciális nyári egyetem kerül megrendezésre 2017. augusztus 30. és szeptember 6. között egyetünkön. 

nyári egyetem a PTE-n

 

A Külügyi Igazgatóság és a Művészeti Kar együttműködésével a japán Josai International University hallgatói számára egy olyan egyedi képzési program valósul meg, melynek során a japán hallgatók magyar népzenét, néptáncot valamint angol nyelvet tanulnak.  Az akadémiai programokat a Művészeti Kar biztosítja, míg a szabadidős programokat valamint a nyári egyetem teljes körű szervezését a Külügyi Igazgatóság végzi. Az angol nyelvű képzést az Idegennyelvi Lektorátus adja.

 

 Josai International University

 

A nyári egyetem nyitó rendezvényére 2017. augusztus 31-én kerül sor a Művészeti Karon. A japán hallgatók az ittlétük során részt vesznek a PTE Jubileum 650 rendezvénysorozatán, szakmai látogatást tesznek Budapesten valamint a Zengő Együttes szervez számukra magyar táncházat szeptember 3-án.

 

Címkék: 

Nagy sikerrel zárult a kínai hallgatóknak szervezett Nyári Egyetem

A kínai Hangzhou Normal University 35 hallgatója részére megrendezett nyári egyetem záró ünnepségére 2017. augusztus 4-én került sor.

Nagy sikerrel zárult a kínai hallgatóknak szervezett Nyári Egyetem / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Külügyi Igazgatóság által szervezett négyhetes nyári egyetemen a kínai hallgatók anglisztikát, valamint neveléstudományt tanultak a Bölcsészettudományi Karon.

A záró ünnepségen Dr. Tarrósy István külügyi igazgató köszöntötte a vendégeket, majd Prof. Dr. Bereczkei Tamás dékán úr átadta a hallgatóknak a tanulmányaik sikeres elvégzését bizonyító okleveleket. Ezt követően a kínai hallgatók tartottak beszámolót a nyári egyetemen szerzett élményeikről. Az előadásukból kiderült, hogy nagyon jól érezték magukat a PTE-n, Pécs városában és nagy élmény volt számukra a magyar kultúrával való megismerkedés. Külön kiemelték, hogy mennyi szeretetet és törődést kaptak az oktatóiktól és a mentoraiktól az ittlétük során. Az előadásukat egy látványos kung fu bemutatóval zárták.

A Nyári Trimeszter program részeként a Külügyi Igazgatóság a jövő évben is meg kívánja szervezni a nyári egyetemet a Hangzhou Normal University hallgatói számára.

 

További híreink:

Emléklakat elhelyezése az első kínai nyári egyetem tiszteletére »

Kínai hallgatócsoport látogatása a Konfuciusz Intézetben »

Speciális nyári egyetem kínai hallgatóknak a PTE-n »

 

Emléklakat elhelyezése az első kínai nyári egyetem tiszteletére

A Külügyi Igazgatóság szervezésében emléklakat elhelyezésére került sor a mai napon a Séta téri lakatfalon, mely a kínai Hangzhou Normal University 35 hallgatója számára első alkalommal megrendezésre került nyári egyetemnek állít emléket.

 

A Külügyi Igazgatóság által megrendezett négy hetes nyári egyetemen a kínai hallgatók anglisztikát valamint neveléstudományt tanulnak a Bölcsészettudományi Karon. A tanórákon túl számos kulturális programot és kirándulást biztosítanak számukra a szervezők. A lakatot elhelyezte Dr. Tarrósy István külügyi igazgató és Zhang Qiao, a csoport kísérő tanára.

 

 

Kínai hallgatócsoport látogatása a Konfuciusz Intézetben

A speciális nyári kurzuson a PTE-n tartózkodó 35 fős kínai hallgatócsoport múlt héten a Konfuciusz Intézettel és az ott folyó tanítási módszerekkel ismerkedett meg.

Kínai hallgatócsoport látogatása a Konfuciusz Intézetben

 

Dr. Betlehem József dékán úr köszöntötte a hallgatókat, majd a Konfuciusz Intézet két kínai származású oktatója, Qing Liu és Yudan Zhang tartott előadást a munkájukról, melynek során kínai nyelvet tanítanak egyetemista, közép- és általános iskolás hallgatók számára.

A nyári egyetemen résztvevő kínai hallgatók a Hangzhou Normal University-ről érkeztek. Valamennyien pedagógia szakosok, emiatt nagy érdeklődéssel hallgatták a beszámolót.

A Külügyi Igazgatóság által szervezett nyári egyetemen a kínai hallgatók anglisztikát és neveléstudományt tanulnak a Bölcsészettudományi Karon. A tanórákon felül a hallgatók számos szakmai és kulturális programon vesznek részt a négy hét során.

Speciális nyári egyetem kínai hallgatóknak »

 

18. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem program az idei évben válik nagykorúvá, lesz 18 éves. Az elmúlt 18 évben a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik, a 9 diákkal induló Nyári Egyetemen idén 28 országból összesen 102 résztvevő tanul magyarul. Érkeznek jelentkezők többek között Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Finnországból, Görögországból, az Egyesült Államokból, Egyiptomból, Thaiföldről, Japánból, Dél-Koreából, Romániából, Oroszországból, Szlovákiából, Svájcból, Olaszországból, Lengyelországból.

18. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

 

„Tanóráinkat öt nyelvi szinten, heti 40 tantermi és tantermen kívüli órában, kis – 5-10 fős – csoportokban szervezzük. A program jellegzetessége, hogy minden pillanatát felhasználjuk a nyelvtanulásra, a megérkezéstől, nyitófogadástól a záróprogramig.” – mondta el a nyári egyetem főszervezője, Dr. Pelcz Katalin. „Egy csoport három nyelvtanárral tanul, így biztosítjuk a változatos tanulói környezetet, és módszertani eszközöket, ezen kívül a diákok részt vehetnek különböző klubokban, mint például sportklub, gasztroklub, filmklub vagy ritmusklub. Tapasztalt, szakképzett oktatóink évek óta dolgoznak együtt, többen közülük az órákon használt tananyag fejlesztésében is részt vettek.” – tette hozzá a főszervező.

 

18. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

 

Tananyagként a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő, Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják a nyári egyetemen, melynek különlegessége, az ún. modellalapú oktatási módszer, mely különösen nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. A tantermi órákkal összehangolva, a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és környékének látnivalóit.

 

18. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

 

A nyári egyetemmel egyidőben, annak harmadik hete alatt zajlik a tanároknak szóló, 4. MagyarOK módszertani továbbképzés, melyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek részvevők. A továbbképzésen napi 6-8 órás workshopokon a készségfejlesztés témáját dolgozzák fel a résztvevők.

 

A program hivatalos megnyitóját 2017. július 24. 9:00 órakor a PTE Dohány u. 1-3. épülete előtt tartották. Beszámoló az univpecs.com-on »

 

 

További információ: Dr. Pelcz Katalin, a magyar program vezetője; pelcz.kata@pte.hu; 30/989-9139

http://www.isc.pte.hu/menu/26/22

www.magyar-ok.hu

Együttműködik a Magyar Kézilabda Szövetség a PTE-vel

Együttműködik a jövőben a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az erről szóló megállapodást szerdán délelőtt látta el kézjegyével a baranyai megyeszékhelyen Marczinka Zoltán, a Magyar Kézilabda Szövetség sportigazgatója és Bódis József, a PTE rektora.

Az együttműködés lényege, hogy az alapításának idén 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem két kara, az Egészségtudományi és a Természettudományi Kar szerepvállalása, szakmai – így a tanári, edzői, sport és rekreációszervezői, sportmenedzseri, valamint sporttudományos – felkészítő tevékenysége révén szolgálja majd a kézilabda sportág fejlesztését, valamint a sportszakember-képzést. A megállapodás többek között kiterjed a Nemzetközi Edzőképző Központ szakmai munkájának közös fejlesztésére, a sportszakember képzés, valamint a tanár- és edzőképzés szakmai anyagainak, tankönyveinek korszerűsítésére, tehát a kézilabdázás sporttudományos hátterének erősítésére. A szövetség az idén szeptemberrel kezdődő tanévtől komoly szaktekintélyeket, edzőket és korábbi válogatott játékosokat biztosít a PTE-n folyó edzőképzés gyakorlati részéhez.

 

Az együttműködés értelmében az MKSZ és a PTE közösen szorgalmazza az élversenyzők sportpályafutás utáni tevékenységének sikeres megvalósulását az „Életút program” keretében, a sportolói, tanári, edzői pályán átívelő, folyamatos önképzését, valamint az elektronikus úton történő ismeretátadást. A két intézmény kiemelt jelentőséget tulajdonít a kézilabda sportág sajátos versenyformáinak, így a szivacskézilabdázás, strandkézilabdázás, utcai kézilabdázás, kerekes-székes kézilabdázás, csörgőlabda népszerűsítésének. E tevékenység keretében a PTE két kara megismerteti hallgatóit e sajátos sportági formákkal. Az MKSZ fontosnak tartja a PTE-PEAC sportegyesületben működő kézilabda szakosztályok szerepeltetését a hazai versenyrendszerben, és lehetőségeihez mérten támogatja azok működését.

 

Szintén az együttműködés részét képezi, hogy az MKSZ lehetőséget biztosít a PTE hallgatóinak szakmai gyakorlatok végzésére, valamint a hazai rendezésű nemzetközi versenyek szervezésében, lebonyolításában történő részvételre. A PTE felajánlotta a kézilabda szövetség számára létesítményeinek, így sportcsarnokainak, kollégiumainak igénybevételét – kiemelten a nyári időszakban – szakmai táborokra, edzői továbbképzésekre. 

 

Diplomaátadókon búcsúzunk végzett hallgatóinktól

A 2016/17-es tanévben is számos diplomaosztón búcsúzunk a végzős hallgatóinktól. Gratulálunk az elért sikerekhez, reméljük hogy az ünnepélyes átadó révén egy újabb szép egyetemi emlékkel lesznek gazdagabbak!

Diplomaosztókon búcsúzunk végzett hallgatónktól

 

Az Alumni Iroda munkatársainál a rendezvényeken lehetőség nyílik az alumni kártya átvételére, valamint minden volt hallgatónk megkapja a frissen megjelent Alumni Magazint. Használd ki a pécsi diplomáddal járó összes előnyt és legyél te is tag a Pécsi Diplomások Körében! A helyszínek többségén PTE-s ajándéktárgyak vásárlására is lehetőség nyílik majd.

 

Diplomaosztókon búcsúzunk végzett hallgatónktól

 

 • június 23. (Dr. Halasy-Nagy József Aula) - ÁJK diplomaátadó
 • június 24. (Dr. Halasy-Nagy József Aula) - KTK diplomaátadó
 • június 30. (Dr. Halasy-Nagy József Aula) - ÁJK diplomaátadó
 • június 30. (Dr. Romhányi György Aula) - ÁOK diplomaátadó
 • július 1. (Szekszárd) - KPVK diplomaátadó
 • július 1. ((Dr. Romhányi György Aula) - ÁOK diplomaátadó
 • július 1. (Dr. Halasy-Nagy József Aula) - ÁJK diplomaátadó
 • július 6. (Dr. Romhányi György Aula) - BTK diplomaátadó
 • július 7. (Dr. Romhányi György Aula) - BTK diplomaátadó
 • július 7. (FEFFI Aula) - KPVK diplomaátadó
 • július 7. (Széchenyi tér) - ETK diplomaátadó
 • július 8. (MIK 300 fős előadó ) - MIK diplomaátadó
 • július 8. (Dr. Romhányi György Aula) - ÁOK diplomaátadó
 • július 14. (Liszt Ferenc Hangversenyterem) - MK diplomaátadó
 • július 15. (FEEFI Aula) - TTK diplomaátadó

 

Jelöld meg hashtageid között a PTE-t is! #ptealumni #lediplomáztam

 

Megindultak a PTE fejlesztései

Építőmunkások tucatja jelent meg a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, hiszen a napokban kezdetét vette az egyetemfejlesztési program megvalósítása.  

Megindultak a PTE fejlesztései

 

Ismert, hogy a 1035/2016. (II. 9.) Korm. határozattal a Modern Városok Program részeként 24 Mrd forintnyi forrás nyílt meg, melynek célja a Pécsi Tudományegyetem versenyképességének javítása, az idegen nyelvű oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, az idegen nyelvű képzésekben résztvevő hallgatók létszámának jelentős növelése, és az egyetem kutatási potenciáljának erősítése.

A Gyógyszerésztudományi Karon megvalósuló fejlesztések mintegy 450 millió forintba kerülnek. A beruházás a gyógyszerészképzést kiszolgáló infrastruktúra minőségében és kapacitásában egyaránt jelentős fejlődést eredményez, így a megnövekedett számú hazai és külföldi hallgatókat méltóképpen tudja majd kiszolgálni.

 

Perjési Pál professzor, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja

 

Perjési Pál professzor, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja a beruházással kapcsolatban elmondta: „Tény, hogy a gyógyszerészet az egyik legdinamikusabban fejlődő tudomány. Az elméleti képzés mellett óriási szerepe van a gyakorlati képzést biztosító korszerű infrastruktúrának. A jelenlegi laborkapacitások szűkösek, és az épületen is szembetűnő, hogy évtizedek óta nem volt komoly felújítás. Az immár elindult fejlesztés során új laboratóriumokkal, modern eszközparkkal, oktatási helyiségekkel, közösségi terekkel gazdagodik a kar. Méltó helyszíne lesz a magyar és angol nyelvű, valamint a tervezett német nyelvű gyógyszerészképzés számára.” – hangsúlyozta a dékán. „Amennyiben komolyan gondoljuk a nemzetköziesítést, márpedig igen, és lépést akarunk tartani a nemzetközi piaccal, nem spórolható meg ez a fejlesztés. Jelenleg 150 külföldi és 170 magyar hallgató tanul a karunkon, és a külföldi hallgatói létszám megduplázását vállaltuk 2020-ig. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy ebből a beruházásból a magyar hallgatóink is ugyanúgy profitálnak majd.” – emelte ki a pécsi gyógyszerészkar vezetője.

 

Lényeges hangsúlyozni továbbá, hogy az egyetemfejlesztés nem szűk oktatási program, hanem Pécs kiemelt jelentőségű projektje, hiszen szándék szerint jelentős hatást gyakorol a város társadalmi életére, gazdaságára és imázsára.

 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egyetemi élet csatornájára
You shall not pass!