Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Egyetemi élet

PTE-s diplomával amerre csak szeretnél

A Pécsi Tudományegyetem is csatlakozott a nemzetközi egyetemek sorához, hiszen több mint 4000 külföldi hallgatója már a hallgatói létszám 20%-át teszi ki. A PTE számos teljes és rövid képzési programot kínál angol és egyéb idegen nyelveken, de nyári egyetem kínálatunk is vonzó lehet a nemzetközi színtéren.

A PTE nemzetközi hallgatói

 

De nemcsak hozzánk érkeznek a nemzetközi hallgatók, hanem egyetemünk diákjai is eljuthatnak velünk a világ minden tájára.

Az aktív csereprogramok mellett a PTE résztvevője régiós és kontinenseken átívelő nemzetközi egyetemi szövetségeknek. 396 ERASMUS partneregyetemmel kötött 661 együttműködési megállapodás révén számtalan lehetőség nyílik ERASMUS tanulmányi útra. Ezen kívül 70 külföldi partneregyetemmel rendelkezik a PTE. Nagyon jó hír minden utazni vágyó számára, hogy 8 ország 20 egyetemére lehet jelentkezni cserehallgatóként a tengerentúlra.

 

PTE-s diplomával amerre csak szeretnél

 

Büszkék vagyunk rá, hogy a nálunk végzett hallgatók jól boldogulnak diplomájukkal a munkaerőpiacon. A 2017-es Diplomás Pályakövetés adatai alapján végzettjeink:

  • nettó 212.610 Ft átlagkeresettel rendelkeznek.
  • több mint 93%-a végzés után azonnal vagy rövid idejű keresés után talált állást.
  • több mint 97%-a ajánlaná az egyetemet barátainak és ismerőseinek.

 

 

Címkék: 

PTE Roadshow az ÁRKÁD-ban

A PTE idén az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban is megmutatta magát. Nagy érdeklődés jellemezte a PTE Roadshow programjait, a táncos, színpadi produkciók vonzották a legnagyobb közönséget, de a színes és látványos standoknál mindig sok volt az érdeklődő.

 

A Konfuciusz Intézet, a 3D Projekt, a Teddy Maci Kórház, az Egészségügyi szűrések, a BTK antropológus stand, a BTK kultúrával mérd magad! stand olyan érdekességeket, szolgáltatásokat mutatott be a közönségnek, melyek nemcsak hasznosak voltak, hanem az egyetem sokszínű világába is betekintést nyújtottak.  

 

PTE Roadshow az ÁRKÁD-ban

A Galéria megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre »

 

PTE Roadshow az ÁRKÁD-ban / fotó: Árkád Pécs Bevásárlóközpont

 

A média világa című programnál Beck Zoli volt a vendég, az interjú után a közönségből néhány ember ki is próbálta magát az kérdezőként. Reméljük legközelebb is ilyen sokan velünk tartanak egyetemen kívül szervezett eseményeinken! 

 

PTE Roadshow az ÁRKÁD-ban, vendégünk Beck Zoli / fotó: Árkád Pécs Bevásárlóközpont

 

A pécsi egyetemi élet – videós összeállítás

A pécsi egyetemista életforma lényegét dióhéjban összefoglalni szinte lehetetlen. Sok másik egyetemi campussal ellentétben a PTE jóval nagyobb, éppen ezért sokszínűbb. Ez a sokszínűség fémjelzi a hallgatók egyetemi és a város kulturális életét is. Pécsi egyetemistának lenni életérzés, melyet mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalnia.

Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani az egyetemi életet bemutató videóinkkal. Tartsatok velünk!

 

 

Bye-Bye 650: Alan Walkerrel búcsúzott a jubileumi év

 

 

7. Sárkányhajó Regatta

 

 

2017-ben a PTE volt az EFOTT házigazdája

 

 

Dunai Regatta 2017

 

 

Pécsi Egyetemi Napok 2017

 

 

 

IV. Sportok Éjszakája

 

További videók egyetemünk Youtube csatornáján »

 

Címkék: 

Új dékán a PTE Műszaki és Informatikai Kar élén

Dr. Medvegy Gabriella személyében új dékán áll 2018. február 1-től a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának élén. Érdekesség, hogy az új vezető a pécsi egyetem történetének ötödik női dékánja.

Dr. Medvegy Gabriella dékán, MIK

 

A kar korábbi tudományos és kapcsolati dékánhelyettesét dr. Bódis József rektor nevezte ki dékánnak 2018. február 1-től 2021. december 31-ig, miután a PTE MIK dékánválasztó testületei támogatták pályázatát. Medvegy Gabriella okleveles építész, 2006-ban szerzett doktori fokozatot, 2011-ben habilitált. 2012-ben Junior Prima díjat nyert építőművészet kategóriában, egy évvel később Magyari Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjban részesült a Nemzeti Kiválóság Program keretében. 2013 - 2017 között a MIK dékánhelyettese, és a Kar nemzetközi képzési portfoliójának kiépítéséért, valamint a nemzetközi kapcsolatainak működtetéséért volt felelős.

 

Medvegy Gabriella a kinevezését követően elmondta: „Számomra nagyon sokat jelent a pécsi műszaki kar. Alma materem, ezért büszke vagyok, hogy most ebben a feladatkörben végezhetem a munkámat érte. A vízió a korszerűen működtetett campus, a felsőoktatásban mára magától értetődő nemzetköziség, a flexibilitás a portfóliókezelésben. Az előző, Prof. Bachmann Bálint által vezetett dékáni ciklusban elindított innovációk, így például a duális képzés következő lépcsőjeként ma lehetőségünk van eljutni oda, hogy ipari partnereink még erősebben jelen legyenek nálunk infrastruktúráikkal, innovációikkal, motivációikkal, és a K+F+I helyzetekben is együttműködjenek velünk. A nemzetközi képzések és jelenlét további erősítése szintén ugródeszka, lévén, hogy a határon, vagy akár kontinensen átívelő kapcsolatok, kutatások eredményeinek hála, mára számottevő oktatói és hallgatói tömegek találkozhatnak a Karon az egyetemes informatikával, mérnökséggel, vagy építészettel – akár hallgatókét, akár oktatóként, kutatóként, de az adminisztratív személyzet tagjaként is. A Modern Városok Program keretében a közeljövőben két modern műhelyépülettel is gazdagodhat Karunk, melyeket egyre növekvő hallgatói létszámunkkal a lehető legjobban kívánunk hasznosítani.” – hangsúlyozta Medvegy Gabriella.

 

A PTE MIK-en jelenleg közel két és félezer hallgató tanul, közülük több mint 350-en nemzetközi hallgatóként érkeztek a pécsi műszaki karra tanulni. 

Újévi Professzori Találkozó a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem 2018. január 10-én rendezte a már hagyományosnak mondható Újévi Professzori Találkozót a Palatinus Hotel Bartók termében. Az évindító eseményre aktív egyetemi tanárok, Professor Emeritusok és Emeriták, nyugalmazott főiskolai és egyetemi tanárok, valamint az egyetem vezetői kaptak meghívást, amelyet csaknem kétszázan el is fogadtak.

 

Gáspár Dávid, a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet zongoraszakos hallgatójának improvizatív zenei felvezetőjét követően a jelenlevők egy perces néma csenddel emlékeztek meg a PTE két elhunyt egyetemi tanáráról: Kovács Magdolnáról (ÁOK) és Kengyel Miklósról (ÁJK). A tavalyi év folyamán a Pécsi Tudományegyetem professzori kara 10 fővel bővült, akik a köztársasági elnöki kinevezésüket követően 2017. szeptember elsején Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának ünnepélyes felavatásával egybekötött ünnepség keretén belül vették át Bódis József rektortól a PTE tanári karához való tartozást kifejező professzori talárjaikat:

 

Újévi Professzori Találkozó a PTE-n / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

  • Az Állam- és Jogtudományi Karon: Drinóczi Tímea és Kőhalmi László,
  • Az Általános Orvostudományi Karon: Komócsi András, Koppán Miklós, Mangel LászlóReuter Gábor, Schwarcz Attila, valamint Varga Csaba,
  • Az Egészségtudományi Karon: Tamás Péter,
  • A Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon: Szécsi Gábor.

 

Újévi Professzori Találkozó a PTE-n / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Professzori Találkozó mindig remek alkalmat nyújt az elmúlt év eseményeinek összegzésére, amely a tavalyi 2017-es jubileumi év miatt különösen bővelkedett kitüntetésekben, elismerésekben, kiemelten fontos, jeles eseményekben, amelyeket az idén 25 éves jubileumát ünneplő Universitas Televízió összefoglaló műsorában tekinthettek meg a résztvevők. Bódis József rektor újévi beszédében gratulált a kitüntetetteknek, majd elmondta, hogy véleménye szerint sikeres volt a jubileumi programsorozat, „komoly tartalma volt, amelyre büszkén fogunk emlékezni.”

 

Újévi Professzori Találkozó a PTE-n / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Kiemelte, hogy a jubileumi év eredményessége összegyetemi együttműködés és sok ember munkájának köszönhető. A jövőre tekintve Bódis József reményét fejezte ki, hogy a rektorváltás „törés nélküli lesz, és új ívet, lendületet ad az egyetemnek.” Az esemény hivatalos részét követően egy fogadás keretében nyílt alkalma az egyetem krémjének a falatozásra, kötetlen beszélgetésre.

 

Tóth Mariann

Cikk és galéria az univpecs.com-on  »

 

Dr. Bódis József rektor év végi köszöntője

Dr. Bódis József rektor év végi köszöntője a PTE munkatársai és hallgatói számára. 

A doktorandusz önkormányzatiság 5 éve - jubileumi konferencia

 A magyar felsőoktatás fennállásának 650. évfordulója keretében december 7-én a Pécsi Tudományegyetem adott otthont „A doktorandusz önkormányzatiság 5 éve” jubileumi konferenciának. 

A doktorandusz önkormányzatiság 5 éve - jubileumi konferencia
 
Az ünnepi esemény a Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzatának – mint Magyarország első önálló, intézményi doktorandusz érdekképviseleti szervezetének – öt évvel ezelőtti megalapítása, és egyben a hazai doktorandusz önkormányzatiság születése előtt tisztelgett.   
 
A doktorandusz önkormányzatiság 5 éve - jubileumi konferencia
 
A rendezvény védnökségét Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár látta el, kifejezve ezzel a doktorandusz önkormányzatiság fontosságát. Emellett Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Szabó Péter, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, valamint az akadémiai szféra neves képviselői jelenlétükkel emelték az esemény szakmai színvonalát.  
  
A doktorandusz önkormányzatiság 5 éve - jubileumi konferencia
  
A konferencia megnyitóján Pónusz Róbert a Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata nevében a pécsi doktorandusz közösségért, illetve a doktorandusz önkormányzatiságért végzett kiemelkedő és értékteremtő munka elismeréseként kitüntetéseket adott át. 
 
Az ünnepi hangvétel mellett a rendezvény szakmai elemeket is tartalmazott: többek közt Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia képviseletében Dr. Lénárd László, valamint Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke tartott plenáris előadást a doktorandusz érdekképviselet kialakulásáról, szellemiségéről és a fiatal kutatói közösség tudományos érzékenységéről.   
 
A doktorandusz önkormányzatiság 5 éve - jubileumi konferencia
 
A konferencia zárásaként a doktorandusz önkormányzatiság sajátos helyzetéről és a jövőbeni kihívásairól értekezett Dr. Cseporán Zsolt, a Doktoranduszok Országos Szövetsége elnökségének tagja – átfogó képet alkotva ezzel az intézmény felsőoktatásban és innovációban betöltött szerepéről, lehetőségeiről. 
 
Részletes program: http://phdpecs.hu/aktualis
 
Címkék: 

Rektorválasztás 2017 - VIDEÓK!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot írt ki a Pécsi Tudományegyetem rektori magasabb vezetői tisztségének betöltésére.

A pályázati kiírásban megadott határidőig a Minisztériumhoz négy pályázat érkezett be (alfabetikus sorrendben):

 

Bachmann Bálint
Interjú az univpecs.com-on »

 

Betlehem József
Interjú az univpecs.com-on »

 

Gábriel Róbert
Interjú az univpecs.com-on »

 

Miseta Attila 
Interjú az univpecs.com-on »

 

A Minisztérium a pályázatokat megvizsgálta és megállapította, hogy azok a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelnek.

A Minisztérium a pályázati anyagokat az Egyetemnek megküldte, így a PTE rektori tisztségének betöltésére irányuló eljárás egyetemi szakasza elindult. A rektorválasztó szenátusi ülés időpontja: 2017. december 18. (hétfő) 14 óra, helyszíne a Dr. Halasy-Nagy József Aula (Pécs, Rákóczi út 80.).

A jelöltek jogosultak a programjukat a szervezeti egységeknél ismertetni, kampányukat egyénileg folytatják.

A jelöltek részvételével nyilvános vitafórumra kerül sor, amelynek időpontját a jelöltek közösen határozzák meg, szabályait közösen fogadják el.

 

Tovább a rektorjelöltek pályázataihoz

 

Meghívó a rektorjelöltek fórumára!

 

A hét minden napján várja a pécsieket és a turistákat a Pécs Pont

Megnyitása óta nagy népszerűségnek örvend a 118 millió forint uniós támogatásból megvalósult, a látogatókat tavaly nyár óta fogadó Széchenyi téri Pécs Pont. A város integrált, ajándékbolttal is rendelkező információs pontja a Városháza épületében működik.

„Szinte minden városi programra jegyvásárlási lehetőség, teljes információ szolgáltatás Pécs turisztikai kínálatáról, egyetemi információk első kézből, egyedi pécsi termékek, tematikus városi séták szervezése. Így foglalható össze a Pécs Pont, amelyet a nyitás óta eltelt időszakban több mint 80 ezren kerestek fel.

A TOP-6.1.4-15-2016-00001 kódszámú, Pécs városi turisztikai információs pont kialakítása a Széchenyi tér 1. szám alatt című projekt legfontosabb hozadéka, hogy a turistáknak és pécsieknek egyaránt lehetősége nyílik a város teljes idegenforgalmi kínálatának megismerésére, valamint a kiállítóhelyekre, illetve koncertekre, előadásokra történő jegyvásárlásra is, melyek mellett az ide látogatók számára, pécsi vállalkozók és művészek által készített, a városhoz kötődő termékeinek megvásárlására is lehetőség nyílik.

A pályázat előkészítése során kiemelt cél volt, hogy a Pécs Pontban integráltan jelenjen meg a város teljes turisztikai kínálata, valamint a kapcsolódó szolgáltatások, melyek a több, mint egy éves üzemeltetés során sem változtak, sőt a kínálat jelentősen bővült, hiszen 2017. február 14. óta a Pécsi Tudományegyetem információs pontjaként szolgálhat, így az ide látogatók a városi kínálattal együtt az egyetemi programokat is megismerhetik, mely a PTE 650 éves évfordulója kapcsán kiemelt fontossággal bír.

A Pécs Pont nem csak egyszerűen információs központ, hanem kiállító tér is, hiszen az egyedi belső terében időszakos kiállítások kapnak helyet benne.

Jelenleg a város idegenforgalmi látványosságait bemutató tablókiállítás tekinthető meg a Pécs Pontban, mely tablók a későbbiek során kiemelten segítik a város bemutatkozását, hiszen a turisztikai vásárokon a pécsi stand kiemelt elemei lehetnek, csakúgy, mint a szintén a projekt keretében készült, kültéri tablók és azok egyedi tartószerkezete.

Csak ajánlani tudom a Pécs Pont által kínált egész héten elérhető szolgáltatásokat, termékeket, információkat, nem csak a turisták, hanem a pécsiek számára is, hiszen itt egy helyen elérhető a város idegenforgalmi kínálata és a kapcsolódó szolgáltatások.”

Címkék: 

A magyar zene jelenléte Brazíliában - III. Magyarok Brazíliában Konferencia

2017. december 9-én rendezték meg a III. Magyarok Brazíliában Konferenciát Dél-Amerika legnagyobb egyetemén, az Universidade de São Paulo-n, amelynek ezévi kiemelt témája a magyar zene jelenléte Brazíliában volt.

 

Boros Misi zongoraművész, a Virtuózok televíziós műsor felfedezettje gazdagította fellépésével a a Konferencia programját, mely során többek között a brazíliai magyar bevándorlásról, magyar-brazil kereskedelmi kapcsolatokról és magyar klasszikus zenéről volt szó. 

 

 

Ez utóbbi szekcióban előadást tartott Dr. Orbán Jolán, a PTE-BTK professzor asszonya is, Eötvös Péter operáiról.

 

 

Az eseményt a PTE-ről Dr. Jarjabka Ákos képviselte, a Diaszpóra Hálózat Projekt rektori megbízottja.  Dr. Jarjabka a brazíliai magyar kolónia központjában, a Magyar Házban is bemutatta a Projekt működését.

 

 

A rendezvény főszervezője Kóbori Sarolta, az egyetem magyar mint idegen nyelv oktatója, aki harmadik éve oktatja tanítványait, kiknek létszáma meghaladja a 100 főt. A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kar, Nemzetközi Oktatási Központjának koordinálásában tanulhatnak magyar nyelvet a jelentkezők, melyet a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Nemzeti Bank PADA Alapítványa támogat. A kurzushoz kapcsolódik az évente megrendezésre kerülő Magyarok Brazíliában Konferencia, melynek díszvendége 2016-ban Áder János Miniszterelnök volt.

 

További információk »

 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egyetemi élet csatornájára
You shall not pass!