Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

PTE InfoPontot adtak át Pécs szívében

Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Udvardy György megyéspüspök és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora kedden adták át  a pécsi Széchenyi téren, a Városháza aljában megnyílt PTE InfoPontot.

A PTE InfoPont azt a célt szolgálja, hogy a városlakók és a Pécsre érkező turisták első kézből szerezhessenek információt a város mellett az egyetemről, és igény esetén PTE-relikviákat is tudjanak majd vásárolni. A sajtótájékoztatón arról is tájékoztatták a közvéleményt, hogy színes programokkal készülnek a pécsi egyetemalapítás 650. jubileumi évében, melyek a tudományos konferenciáktól a világszínvonalú hangversenyig igen széles palettán szolgálhatják a hazai felsőoktatás és a magyar kultúra népszerűsítését.

 PTE InfoPont átadó

 

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából szeptember 1. napját a Magyar Felsőoktatás Napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja. Az indoklás szerint mindez nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válik.

 PTE InfoPont átadó

 

A sajtótájékoztatóval egybekötött átadáson elhangzott: a város és az egyetem a püspökséggel karöltve szeretnék méltó módon kifejezni tiszteletüket az egyetem alapítói előtt, és ennek érdekében számos színvonalas programmal készülnek a szervezők, nemcsak az alapítás napjára, tehát szeptember elsejére koncentráltan, hanem egész évben.

 PTE InfoPont átadó

 

A teljesség igénye nélkül a jubileumi ünnepségsorozat keretében Pécsett rendezik meg a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát és a Magyarok II. Kulturális Világtalálkozóját, de a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciájának is Pécs ad majd otthont. A fiatalok számára kiemelt esemény lesz a jubileum által áthatott Pécsi Egyetemi Napok, valamint az EFOTT, amelyet ugyan Velencén rendeznek, de a Pécsi Tudományegyetem lesz a hivatalos házigazda.

 PTE InfoPont átadó

 

Színes és fiatalos programnak ígérkezik a Nemzetközi Tavasz elnevezésű rendezvénysorozat, melynek keretében tematikus napok foglalkoznak majd Ázsia, Észak-Amerika vagy éppen Afrika kulturális és tudományos értékeivel, valamint a migrációs helyzettel. Szeptember elsején a várossal és az egyházmegyével közös díszünnepség részeként avatják majd fel az egyetemalapító Vilmos püspök és Nagy Lajos király szoborkompozícióját. A művészet kedvelői további élményekkel gazdagodhatnak: a PTE Művészeti Kara egy Ünnepi Oratóriummal, míg a Janus Egyetemi Színház egy Janus Pannonius életéről szóló korhű színdarabbal készül a jubileumra. A pécsi egyetem világhírű operaénekes díszdoktora, Placido Domingo korábban kijelentette, hogy ő is aktív résztvevője szeretne lenni az ünnepségsorozatnak, akkor valóban nem túlzás, hogy a pezsgő kulturális élete miatt kedvelt Pécs idén az eddigieknél is színesebb kínálattal készül a kerek évfordulóra.

 PTE InfoPont átadó

 

A most átadott PTE InfoPont a város szívében, a népszerű Pécs Pontban kapott helyet, és azt a célt szolgálja, hogy a városról szóló információk mellett Magyarország első egyeteméről is pontos és részletes válaszokat kaphassanak az érdeklődők. Az egyetemi ajándéktárgyakkal is bővül ezáltal a Pécs Pont amúgy is gazdag kínálata, így például a közkedvelt PTE-s pulcsiért sem kell immár a Széchenyi térnél messzebb menni. A Pécsi Tudományegyetem külföldi hallgatóinak a száma az elmúlt években rohamosan nőtt, és a Modern Városok Program keretében is kimondott célkitűzés, hogy 2020-ra a számuk elérje az ötezer főt. A Pécs Pont immár nekik is praktikus célpont lehet, hiszen a városról és az egyetemről egyszerre szerezhetik meg a számukra releváns információkat. 

 

A PTE InfoPont nyitvatartása: hétfőtől szombatig 14.00-17.00 között. 
(áprilistól vasárnaponként is)

PTE jubileum 650 programok >>

 

Rovat: 
Címkék: 
You shall not pass!