Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Négyezredik külföldi hallgatóját köszöntötte a PTE!

Már több mint négyezer külföldi hallgatója van a Pécsi Tudományegyetemnek, ami nagyon fontos mérföldkő az intézmény életében. Jól mutatja a fejlődést, hogy 2010-ben a határon kívülről érkező hallgatók száma alig haladta meg az ezerötszázat. A négyezredik külföldi hallgatót, Ide Kanakot, az Általános Orvostudományi Kar elsőéves japán hallgatóját Bódis József rektor köszöntötte egy oklevéllel a pénteki Stipendium Hungaricum Gálán.

 

A Pécsi Tudományegyetem vezetése a 2010-es évek elején stratégiai célként tűzte ki, hogy jelentősen bővítsék a külföldi hallgatói létszámot, és természetesen az ehhez szükséges infrastruktúrát, oktatói gárdát is ehhez igazítva fejlesszék. Utóbbiban komoly segítséget jelent az egyetem számára a Modern Városok Program, amelynek révén forrást is tudtak allokálni a fejlesztésekhez, modernizációhoz. Jelenleg több mint négyezer külföldi hallgató tanul Magyarország első egyetemén, amely idén ünnepelte alapításának 650. évfordulóját.

 

Stipendium Hungaricum Gála a Pécsi Tudományegyetemen

 

Bódis József, a PTE rektora a négyezredik külföldi hallgató köszöntése kapcsán elmondta: „A nemzetköziesedési tendenciát a legjobban az mutatja, hogy összesen mintegy száz ország fiataljai tanulnak egyetemünkön, ami nagyon magas szám. Elég, ha csak végigsétálunk Pécs belvárosában, és meghallgatjuk, hány különböző nyelvet hallunk. A külföldi fiatalok gazdagítják Pécs kultúráját, és olyan atmoszférát teremtenek, amitől egyedivé válik a város, és az egyetem.” – hangsúlyozta a rektor.

 

Négyezredik külföldi hallgatóját köszöntötte a PTE!

 

A négyezredik külföldi hallgató Japánból érkezett Pécsre. Ide Kanako mindig is orvos szeretett volna lenni: „Sok áldozatot követel az egyetemi tanulás, nehéz az órákra való felkészülés, a rengeteg tananyag megjegyzése, de mivel hazámban, Japánban és más földrészeken is szeretnék majd orvosként érvényesülni, nagyon örülök, hogy Pécsi Tudományegyetemen tanulhatok és szerezhetem meg az ehhez szükséges tudást.” – tette hozzá Ide Kanako, a négyezredik külföldi hallgatója a PTE-nek.

  

A Pécsi Tudományegyetem Stipendium Hungaricum gáláján fellépett a tavasszal a PTE hangjának megválasztott orvoskari hallgató, a madagaszkári Mino Rabenjafimanantsoa és zenekara. A nemzetközi hallgatóknak lehetőségük nyílt egy magyar népdal megtanulására is az Eszterlánc Zenekar és egy kiemelkedő pécsi tehetség, Sturz Noémi segítségével, aki jelenleg a Zeneakadémia másodéves hallgatója népi ének szakon.  

 

Képek: Csortos Szabolcs/UnivPécs és Hubay József/NNFoto

 

You shall not pass!