Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

A Magyar Felsőoktatás Napja, a pécsi egyetemalapítás emléknapja (VIDEÓ)

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából szeptember 1. napját 2017-től a Magyar Felsőoktatás Napjává, az 1367-es pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja. Az indoklás szerint mindez nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válnak. Délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részvételével, Pécs városával és az egyházmegyével közös díszünnepség keretében emlékeztek meg e jeles dátumról a Kodály Központban, míg a nap további részében kerül sor a Nemzeti Agykutatási Program zárkonferenciájára, Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának ünnepélyes avatására a Középkori Egyetem mellett, valamint ünnepi Szentmisét is tartanak a Székesegyházban.

 

 

A rendezvényen készült online közvetítés felvétele letölthető itt (mp4.) »

 

Amikor Nagy Lajos királyunk V. Orbán pápához küldte a pécsi egyetem alapítólevelét, ezekkel a szavakkal ajánlotta a pápa figyelmébe: Pécs a tudomány magvainak terjesztésére különösen alkalmas.

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Bódis József, a egyetemünk rektora ennek kapcsán a köszöntőjében elmondta: „Azt gondolom, hogy az elmúlt évszázadok bizonyították, hogy a megelőlegezett bizalomnak a város szellemi ereje eleget tudott tenni. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez nem csak Pécs, és a Pécsi Tudományegyetem, hanem Magyarország, a magyar felsőoktatás ünnepe. Az ünnepségsorozat kezdetétől azt szeret

nénk elérni, hogy ez a piros betűs ünnep valamennyiünk számára fontos legyen, aki valaha is tett, vagy napjainkban is tesz a magyar felsőoktatás fejlődéséért, előrelépéséért.”

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Közép-Európában most először a jubileum részeként Pécsett ülésező Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferencia tagjainak részvételével rendezett díszünnepségen több magas rangú elismerést is átadtak. A egyetemünk díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót, aki a pécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát, és 2011-ben az agykutatók „Nobel-díjával”, ún. Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták tevékenységét. Az egyetem egyik legmagasabb rangú elismerésében, Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor akadémikus, egyetemi tanár és Christopher Wilson, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója.

  

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Először adták át a jubileumi évre való tekintettel alapított Nagy Lajos Király Díjat, amelyet a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye Pécsi Püspökségének ítéltek oda. Az erről szóló oklevelet és a 3 dimenziós technológiával nyomtatott Nagy Lajos Király szobrot Udvardy György pécsi megyéspüspök vette át. A Magyar Felsőoktatás Napját Ferenc pápa ünnepi köszöntőlevéllel tisztelte meg, melyet Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa tolmácsolásában ismerhetett meg a Kodály Központ közönsége.

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az egész napos ünnepségsorozat a díszünnepséget követően a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciájával folytatódik. Mint ismeretes, Magyarország Kormánya egy nemzeti agykutatási program indítása mellett döntött, négy évre (2013-2017) összesen 12 milliárd forintos forrás biztosításával a Kutatási, Technológiai és Innovációs Alapból (KTIA). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanis az agyi rendellenességek hatalmas társadalmi és gazdasági terhét csak felfedezésekre alapuló új kezelések és megelőzési eljárások révén lehet érdemben csökkenteni.

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Délután avatják fel Nagy Lajos király és Vilmos püspök, tehát az egyetem alapítóinak szobrát a Pécsi Székesegyház északi oldala és a Középkori Egyetem közötti sétányon. A műalkotást Kotormán Norbert készítette, aki megnyerte a Pécsi Tudományegyetem által kiírt versenypályázatot. Ahogy a bírálat korábban fogalmazott: a szobor modell fejezi ki leginkább a kor szellemiségét, az első magyar egyetem alapításának jelentőségét, mindemellett a gótika sajátosságait is magában foglalja.

 

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Magyar Felsőoktatás Napja ünnepi szentmisével folytatódik a Székesegyházban, majd a Pannon Filharmonikusok Pécs Város Napja alkalmából is szervezett koncertjével zárul. Az ünnepségsorozat azonban korántsem ér véget, hiszen szeptember 2-án egy mindenki számára nyitott és ingyenes programot szervez a Pécsi Tudományegyetem a város szívében, amelyen bemutatjuk az egyetem falain belül folyó sokoldalú és kreatív munkát, hogy egy napra mindenki részese lehessen az egyetemi életnek és a jubileumnak. Találkozzunk a Jubileum 650 PTE Napon!

 

Tudósítás a díszünnepségről az univpecs.com-on »

Interjú Kotormán Norbert szobrászművésszel »

 

Rovat: 
You shall not pass!