Ha nyár, akkor (is) PTE! – Megkezdődtek a nyári egyetemek a Pécsi Tudományegyetemen

2019.

június

28.

Pécs Summer School

Már hét nyári egyetem lesz idén a PTE-n, melyeket az egyetem Nemzetköziesítési Programjában kitűzött céloknak megfelelően a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság szervez, szoros együttműködésben az egyetem karaival. E programokra több mint 200 külföldi hallgatót fogadunk a világ 30 országából. A fő cél az ún. „Nyári Trimeszter” bevezetése, melynek során nemzetközi képzési programokat kínálunk külföldi partneregyetemek hallgatói valamint a PTE hallgatói számára a nyár folyamán.


A nyári egyetemi programok szervezésének számos hozadéka van a PTE és Pécs városa számára: bővül az egyetem nemzetközi képzési portfóliója, nő a külföldi hallgatószám, erősödik a PTE nemzetközi jelenléte, javul az egyetem nemzetközi megítélése, kihasználásra kerülnek a nyáron üresen álló egyetemi facilitások valamint hallgatókkal telik meg a város a nyári szünet alatt.

Az akadémiai programokat idén a Bölcsészettudományi Kar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar valamint Művészeti Kar biztosítja, míg a nyári programok teljes körű szervezését a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság végzi.

 

Nyári egyetem csoport

 

A nyári egyetemek sorát egy amerikai csoport számára megrendezésre kerülő programmal kezdtük. Június közepén az arizonai Tucsonból érkezett, hallgatókból és oktatókból álló csoport számára szerveztünk szociális munka tématerületen továbbképzést. Ezt követően a PTE hallgatói számára került megrendezésre a Personal Development tréning, külföldi tréner bevonásával.

Június végén kezdődött az Európai Unió témájú nyári egyetem, melyre a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság sikerrel pályázta meg a CEEPUS program által kiírt pályázati lehetőséget. Ennek segítségével a BTK Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék által koordinált CEEPUS hálózat lengyel, cseh, szlovén, horvát és szerb partnerintézményeiből érkeztek hallgatók a nyári egyetemre.

Idén először pályáztuk meg és nyertük el a Tempus Közalapítvány által a magyar kultúrát bemutató nyári egyetem megrendezésére vonatkozó támogatást. A „Magyarország kulturális öröksége” című nyári kurzus résztvevői többek között amerikai, indiai, tajvani, brit, dél-koreai, török hallgatók, akik összesen a világ 50 országából pályázhattak a részvételre.

 

középkori tanterem

 

A nyári egyetemek sorát júliusban 2 kínai partneregyetem számára megrendezésre kerülő program követi. Immár második alkalommal érkezik egyetemünkre  a chengdui University of Electronic Science and Technology of China 35 fős hallgatócsoportja, akik az európai és a magyar kulturális örökséggel ismerkednek meg a PTE-n. A Hangzhou Normal University hallgatócsoportja harmadik alkalommal vesz részt négyhetes neveléstudomány és kultúra témájú programon, a korábbi évek sikereire tekintettel idén már 60 hallgatóval.

Ezt követően a japán Josai International University hallgatói számára kerül megrendezésre a magyar néptánc és népzene képzés, szintén harmadik alkalommal.
A nyári egyetemek hallgatói számára a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság számos kulturális és szabadidős programot szervez Pécsett, valamint kirándulásokat a megyében és Budapesten.

A PTE nyári egyetemek sorában idén ezen felül ismét megrendezésre kerül a Közgazdaságtudományi Karon a Simonyi Summer Social Entrepreneurship Program, valamint a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem az ÁOK Nemzetközi Oktatási Központ szervezésében.

 

Dr. Zádori Iván

 

A „Magyarország kulturális öröksége” című nyári egyetem nyitó ünnepségére 2019. július 1-jén hétfőn 10.00 órakor került sor az Állam és Jogtudományi Karon. A hallgatókat köszöntötte Dr. Fábián Adrián dékán úr az Állam és Jogtudományi Kar nevében valamint Dr. Zádori Iván, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánhelyettese.
 

További információ:
Dr. Pozsgai Gyöngyi
Nyári egyetem programvezető
Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság
Tel: 30-2687375
 

Barangold be a PTE-t virtuálisan az interaktív böngészőnkkel!