international

Gyászhír - elhunyt dr. Mess Béla

2019.

július

29.

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy dr. Mess Béla, az Anatómiai Intézet emeritus professzora július 27-én, életének 93. évében elhunyt.


Gyászhír - elhunyt dr. Mess Béla

 

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy

dr. Mess Béla, az Anatómiai Intézet emeritus professzora

2019. július 27-én, életének 93. évében elhunyt.

Személyében a család a szerető férjet, az édesapát és nagyapát, a dédapát gyászolja, az egyetem pedig szakterületének nemzetközileg is elismert művelőjét, a megbecsült orvost, az egyetemi hallgatók elhivatott oktatóját.

Dr. Mess Bélát a Pécsi Tudományegyetem, és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara saját halottjának tekinti.

Búcsúztatása augusztus 12-én, a 14 órakor kezdődő gyászmise után, 14 óra 30 perckor lesz a Pécsi Központi Temetőben.
 

Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük!

 


 

Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Mess Béla professzor úr, az Anatómiai Intézet emblematikus alakja életének 93. évében, 2019. július 27-én elhunyt.

Mess professzor úr 1927-ben született Bonyhádon. 1946-ban, demonstrátorként csatlakozott az Anatómiai Intézethez. Az akkor kialakulóban lévő, később világhírűvé vált Szentágothai János által vezetett kutatócsoport meghatározó tagja volt. Életrajzi regényének címe szerint két szenvedély rabságában élt: a tudományos kutatáséban és a vadászatéban. Emellett ugyanilyen szenvedélyesen és lelkesen oktatott is. Orvosok generációi emlékeznek rá. Még 80 éven túl is tartott német nyelvű tantermi előadásokat. Előadásai didaktikusak, élvezetesek voltak. Jelentős szerepe volt az ÁOK német nyelvű oktatási programjának kialakításában. Gyorsan haladt az egyetemi ranglétrán, 1972-ben kapott egyetemi tanári kinevezést.

Tudományos munkásságát a pajzsmirigy működésének tanulmányozásával kezdte. Ő alakította ki az intézet izotóp laboratóriumát is. Később érdeklődésének középpontjába - a világon az elsők között - az akkoriban érdektelen szervnek tekintett tobozmirigy került. Kiemelkedő szerepe volt a tobozmirigy funkciójának kiderítésében és egy, a mai tudományos érdeklődés homlokterében álló új tudományág, a kronobiológia kialakításában.

1958-ban kandidátusi, 1970-ben az Orvostudományok Doktora címet szerzett. Mintegy 180 tudományos közleménye jelent meg. Számos hazai és nemzetközi tudományos elismerést kapott. Nagyszámú hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, vezetőségi tagja volt. A tudományos témakörébe tartozó hazai és nemzetközi konferenciák kiemelkedő, közkedvelt résztvevője volt. Kiterjedt, aktív nemzetközi tudományos kapcsolatot tartott fenn. 4 alkalommal vett részt hosszabb külföldi tanulmányúton Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Japánban. Számos neves külföldi kutatót látott vendégül hosszabb-rövidebb tudományos együttműködésre. Több tudományos konferenciát, szimpóziumot szervezett Pécsett is.

23 tudományos, ismeretterjesztő és vadászélményeit leíró könyvet fogalmazott, amik érdekesek, olvasmányosak. Még néhány hónapja is legújabb könyvén dolgozott.

Közkedvelt közéleti ember volt, a kari tudományos és közéleti rendezvények állandó résztvevője. Élvezetes társasági ember volt, környezete sosem unatkozott.

Távozásával egy értékes, színes embert veszítettünk. Mess professzor úr, Béci bátyánk, nyugodj békében!

 

Dr. Csernus Valér és az Anatómiai Intézet munkatársai

Rovat