Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Új egészségtudományi képzéseket indít a PTE ETK Szombathelyen

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara 2019. február 11-én 10:15-kor „új egészségtudományi BSc képzésként dietetikus, gyógytornász, ápoló és mentőtiszt nappali BSc képzések indítása 2019. szeptemberétől Szombathelyen” témában ápolási-, szülészeti- és mentési szimulációval egybekötött sajtótájékoztatót tart.

Az egészségtudományi karok közül a PTE ETK rendelkezik a legszélesebb szakválasztékkal, a legtöbb képzési hellyel és legnagyobb országos lefedettséggel, a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktatóval, valamint egyedüliként saját, önálló doktori iskolával. A PTE ETK Szombathelyen kívül további négy városban, Pécsett, Kaposváron, Zalaegerszegen és a szerbiai Zomborban folytat képzéseket.

 

A PTE ETK által kínált képzések keresettségét jól mutatja, hallgatói létszáma 2010 óta dinamikusan növekszik, 2018-ban átlépte a 3000 fős hallgatói létszámot. A kar évente több mint 1100 hallgatót vesz fel! A karon dinamikusan növekszik a külföldi hallgatói létszám is, az idei tanévben már elérte az elsőéves külföldi hallgatók létszáma a 100 főt, akik a világ 39 országából érkeztek, döntő többségben önköltséges képzésre jelentkezve.

 

A felsőoktatás számos területét érintő diplomás munkanélküliség az egészségtudományi képzéseket nem jellemzi. Az ápolóképzés például a hiányszakmák közé tartozik, hiszen egyes források szerint országosan legalább 6000 fő ápolói végzettséggel rendelkező szakember hiányzik az ellátásból, így biztosak a hallgató lakhelyéhez közeli elhelyezkedési lehetőségek.

 

A PTE Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja a meglévő szakválasztékát nappali munkarendű képzésekkel bővíti, segítve a helyi felsőfokú végzettségű egészségügyi szakdolgozói utánpótlást, illetve további lehetőséget nyújtva a város és vonzáskörzete középiskolásainak a helyben történő továbbtanulásra. Mindezek jegyében 2019. szeptemberi kezdéssel – a meglévő nappali munkarendű szülésznő, csecsemő és kisgyermeknevelő, védőnő, illetve levelező munkarendű ápoló, mentőtiszt, szülésznő és csecsemő és kisgyermeknevelő képzésen túlmenően – meghirdetésre kerül nappali munkarendben az ápolás és betegellátás alapképzési szak (BSc) ápoló, dietetikus, gyógytornász és mentőtiszt szakiránya is. A hallgatók Szombathelyen történő képzése segítheti a város és a régió fiataljainak helyben tartását is.

 

Az egészségügyi szakmák presztízsének növelését – közülük is elsősorban az ápoló, védőnő és mentőtiszt szakmákat – a magyar állam is kiemelten támogatja, így például bérrendezéssel, valamint a kompetenciakör bővítésével. A PTE ETK-n akár évi 1.000.000 Ft tanulmányi ösztöndíj és szociális támogatás kapható, és ezen felül jelenlegi hallgatóink az ÁEEK részéről további 640.000 Ft ösztöndíjat nyerhetnek el, melynek elsőszámú kedvezményezettjei az ápoló hallgatók. A szakhatóság további ösztöndíj programot is tervez 2019 szeptemberétől az egészségügyi hiányszakmában tanulók támogatására, így kiemelten az ápoló hallgatók támogatására.

Esemény időpontja: 
2019. február 11. 10:15
Esemény helyszíne és címe: 
PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ (9700 Szombathely, Jókai utca 14.) 117-es terem
Kapcsolattartó neve: 
Karamánné dr. Pakai Annamária, képzési igazgató
Kapcsolattartó e-mail címe: 
annamaria.pakai@etk.pte.hu
Rovat: 
Sajtótájékoztató
You shall not pass!