Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Délvidéki Magyar Golgota 1944-45 vándorkiállítás megnyitója

A Kosztolányi Dezső Céltársulás és a Keskenyúton Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány kiemelten fontosnak tartja a fiatalság oktatását, magyar kultúránk és hagyományaink ápolását és hiteles történelmünk minél szélesebb körű megismertetését

A GULÁG emlékév alkalmából a Kosztolányi Dezső Céltársulás és a Keskenyúton Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány szervezésében Pécs város diákjai rendhagyó történelem órákon ismerhetik meg a második világháborút követően a magyar kisebbség sérelmére elkövetett atrocitásokat, a szovjet típusú táborokba elhurcoltak, háborús bűnössé nyilvánítottak tragédiáját.

A járeki megsemmisítő tábort túlélő, az 1944-45-ös délvidéki magyar-irtás hiteles szemtanúja és krónikása Teleki Júlia 2016. október 3. és 6. között a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézetében, a Gandhi, a Janus Pannonius, a Széchenyi István, a Leöwey Klára, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumokban és a Koch Valéria Iskolaközpontban tart rendhagyó történelem órát a diákoknak.

A rendhagyó történelem órák  témája: 1944-45 telén a délvidéki magyarság ellen elkövetett genocídium, a történelem tankönyvek nagyrészéből a mai napig hiányzik, vagy csak lábjegyzetben, pár szóban említik a Don-kanyar, a holokauszt és a szovjet megszállás mellett egyik legtöbb áldozatot követelő tragikus eseményét a II. világháborúnak. Josip Broz Tito jugoszláv partizánjai a terület szláv etnikai egységének megteremtésének céljából több tízezer magyart és németet megöltek és százezerre tehető a koncentrációs táborokba hurcoltak száma. Három település Csurog, Zsablya és Mozsor lakóit kollektív háborús bűnössé nyilvánították, ingó és ingatlan vagyonuktól megfosztották, lakóhelyükről elűzték őket.

Ma már szabadon emlékezhetünk a kommunista diktatúrában feledésre ítélt eseményeiről, de ezen túlmenően fontos a történtek nyugodt, indulatoktól mentes, tárgyilagos megismertetése a felnövekvő generációkkal, hogy soha ne ismétlődhessen meg hasonló, esztelen cselekedet.

A témában meghívott előadó:

Teleki Júlia, csúrogi származású, a délvidéki Óbecsén élő nyugalmazott tisztviselő, helytörténeti kutató több kötetben írta meg Csurog 1944-45-ös történetét, felkutatta és dokumentálta az áldozatokat, ezzel is emléket állítva 1944-őszén megölt édesapjának és 1945 januárjában a csúrogi „lógorba” hurcolt családjának.

A rendezvénysorozat keretében Pécsen több helyszínen is bemutatják a lágerekbe hurcoltak tragédiáját külön tablókon bemutató Délvidéki Magyar Golgota 1944-45 vándorkiállítás, melyet 2016. október 3-án 13 órakor  dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja nyit meg a PTE BTK Aulájában.

A rendhagyó történelem órák és a kiállítás  védnöke Dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere.

 

Esemény időpontja: 
2016. október 03. 13:00
Esemény helyszíne és címe: 
PTE BTK Aula (Pécs, Ifjúság útja 6.)
Kapcsolattartó neve: 
Barkóczi Csaba
Kapcsolattartó e-mail címe: 
info@kosztolanyiceltarsulas.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
72/525-666
Rovat: 
Kiállítás
You shall not pass!