Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Együttműködés a kutatás, az oktatás és az innováció szolgálatában

Kiemelkedő színvonalú, közös tudományos műhely működtetését és együttes pályázatok benyújtását célozza a Richter Gedeon Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem által kötött megállapodás. A dokumentumot a Kővágószőlősön létrehozott viselkedés-kutató egység új épületének átadása alkalmából írta alá Bogsch Erik vezérigazgató és dr. Bódis József rektor. Sor került továbbá a PTE Pro Mecenatúra kitüntetés átadására, amelyet a 2013. évben a Richter Gedeon Nyrt.-nek ítélt oda az Egyetem.

A Richter számára stratégiai fontossággal bírnak a hazai egyetemi, akadémiai intézményekkel kötött tudományos, kutatási együttműködések. Az egyetemek tudományos, K+F tevékenységei mellett egyre komolyabb szerepet kap az innováció és kutatáshasznosítás, mely a felsőoktatási intézmények megítélésében már kimagasló jelentőséggel bír. Ezért a PTE-nek mint Pécs legnagyobb foglalkoztatójának, és mint a tudomány meghatározó szereplőjének, elemi érdeke, hogy a rendelkezésre álló szellemi potenciálja a lehető leghatékonyabban hasznosulhasson a tudásiparban.

A Richter és a PTE között hosszú ideje fennálló tudományos együttműködés egy újabb stratégiai állomását jelenti a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával nemzetközi színvonalú, a legszigorúbb standardoknak és etikai normáknak mindenben megfelelő viselkedés-kutató egység létrejötte.

Az újonnan alapított Grastyán Endre Kutató Központban a magasabb rendű agyműködés vizsgálata válik lehetővé majmokon és ezáltal pl. korunk egyik legintenzívebben növekvő egészségügyi problémája, a demencia gyógyszeres kezelésének lehetősége is. A demencia súlyos népegészségügyi probléma, Európában mintegy hétmillió, Magyarországon 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több mint 100 millió demens beteggel kell számolni.

A betegségnek jelenleg nincs megfelelő terápiája, és egy igen nehezen kutatható terápiás terület, amelynek oka, hogy a magasabb rendű agyműködés zavaráról van szó, amely megfelelő módon főemlősök viselkedésének a vizsgálatával lehetséges, invazív beavatkozások nélkül.

Az ipari-egyetemi együttműködés keretei között a Richter az infrastruktúrát, míg a PTE a tudományos hátteret és a főemlős vizsgálatokhoz szükséges tudást biztosítja. Az együttműködés keretében a Richter a PTE tudományos munkacsoportja számára teremt korszerű, az uniós standardoknak megfelelő működési körülményeket, és egyúttal vállalja a kutató központ folyamatos fenntartását is. Az itt folyó munka eredményei a Richter, a PTE és a nemzetközi kutató közösség tudását gyarapítja, és újabb jó példa a hazai innováció szempontjából meghatározó együttműködésre az ipari és egyetemi szféra között.

Címkék: 
You shall not pass!