international

Ács J. Zoltán

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának díszdoktora: 2006. november 9.
 

Ács J. Zoltán

Ács J. Zoltán a George Mason Egyetem (USA) professzora és a Max Planck Intézet (Jéna, Németország) tudományos kutatója. Korábban a U.S. Bureau of the Census kutatójaként, a U.S. Small Business Administration főtanácsadójaként, a CIBER (University of Maryland, USA) igazgatóhelyetteseként, a Science Centr Berlin, valamint az Institute on Wester Europe (Columbia University, USA), a Middelbury College, a University of Illinois és a University of Baltimore professzoraként tevékenykedett.

Ács professzor a vállalkozáskutatások nemzetközileg meghatározó egyénisége. A vállalkozás- és kisvállalati kutatások vezető fórumának a Small Business Economics című lapnak alapítója és főszerkesztője. Ugyancsak főszerkesztője a Journal of International Enterpreneurship című lapnak, valamint a Kluwer Könyvkiadó vállalkozáskutatási sorozatának. 2001-ben a Svéd Kisvállalkozási Alapítványtól a “Nemzetközi vállalkozás- és kisvállalat-kutatási díjat” kapott, mely kitüntetést a tudományos közösség a vállalkozáskutatások Nobel-díjaként tart számon.

Ács J. Zoltán több mint száz tudományos folyóiratcikk szerzője. Tanulmányait többek között az American Economic Review, a Review of Economics and Statistics, a Kyklos, című lapok közölték. Az általa írt, illetve szerkesztett kötetek száma 19.

Az Amerikában nevelkedett és élő, ám magát mindig magyarnak valló Ács Zoltán 1998 óta tart fenn a Pécsi Tudományegyetemmel szoros kapcsolatot. Döntő szerepe volt abban, hogy a Global Enterpreneurship Monitor (GEM) elnevezésű kutatói hálózatnak tagja lett a PTE KTK. Ács Zoltán aktív szerepet játszott a GEM 2005-ben Magyarországon rendezett kutatói konferenciájának megszervezésében. Ács professzor a PTE KTK Gazdálkodástani Doktori Iskolája Nemzetközi Ph.D. programjának oktatója, a karon elhangzott több tudományos szeminárium előadója, valamint a KTK oktatóival társszerzője számos, nemzetközi és hazai folyóiratban megjelent tanulmánynak.