international

Markus W. Büchler

A Pécsi Tudományegyetem 2016. november 9-én tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen a honoris causa doktori címet vehetett át Prof. Markus W. Büchler.
 

Markus W. Büchler

Markus W. Büchler professzor korunk pancreas sebészetének meghatározó, világszerte elismert alakja. Jelenleg a németországi Heidelberg Egyetem Sebészeti Klinikájának az igazgatója és egyben az általa létrehozott Európai Pancreas Centrumnak is vezetője. Hans Beger professzor mellett az ulmi Sebészeti Klinikán eltöltött időszakban széles körű szakmai tudást szerzett, melyet később tovább is fejlesztett, és így méltán tartják mestere legkiválóbb tanítványának.

Az általa létrehozott Európai Pancreas Centrum a világ minden részéről fogad betegeket és a műtéti szám tekintetében meghaladja a vezető amerikai centrumokét. Szakmai társasági tagságainak, vezető tisztségeinek nagy száma még nemzetközi mércével nézve is kiemelkedő.

Intenzív tudományos munkájának köszönhetően több mint 1100 publikációval és 23.000 citációval rendelkezik.

Mindezek alapján különös megtiszteltetésnek számított, hogy a Sebészeti Klinika meghívásának eleget téve ellátogatott Pécsre 1994-ben és előadást tartott.  A közvetlen kapcsolat onnan ered, hogy 25 évvel ezelőtt nála tanulta a pancreas sebészetét Humboldt ösztöndíjasként klinikánk professzora, Kelemen Dezső. Ezt követően jött létre a régióban pancreas sebészeti központ. 2002-ben a Magyar Sebész Társaság Markus W. Büchler professzort tiszteletbeli tagjává választotta.