international

Dr. Walter Zsilincsar

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának díszdoktora: 2009. november 6.
 

Dr. Walter Zsilincsar

Walter Zsilincsar 1942 március 04-én született. Egyetemi diplomáját summa cum laude minősítéssel 1967-ben vehette át a Grazi Egyetemen angol, irodalom, filozófia és pszichológia szakon. Az egyetem elvégzése után ugyanitt kapott tanársegédi állást és később a tanszék igazgatója lett. 1983-2000-ig a Grazi egyetem Földrajztudományi Intézetének intézetigazgatója lett, professzor kinevezését 1983-ban kapta meg.

A Grazi egyetem mellett több helyen is volt vendégelőadó, tett eleget vendégprofesszori meghívásoknak. 1976 és 1980 között az USA-ban, majd Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Ausztriában és Magyarországon tartott előadásokat. Emellett számos díjat, szakmai kitüntetést tudhat magáénak. Ezek közül csak kiemelve néhányat: Ausztriai Tudományos Minisztérium Kutatói díja, A Stájer Tartomány Kutatói Díja, a Magyar Földrajzi Társaság tiszteletbeli tagja.

Főbb kutatási területe a Regionális- és tértudományi kutatások, távérzékelési módszerek, települési szilárd- és folyékony hulladékok kezelésének földrajzi kérdései stb.

Walter Zsilincsar büszke magyarországi gyökereire: az édesapja született Magyarországon, anyanyelve magyar. Sajnos (saját bevallása szerint) csak néhány kifejezést sikerült tőle elsajátítania. Ennek ellenére a díszdoktoravató ünnepségen díszoklevele átvétele után magyarul köszöntötte az egyetem vezetőségét, oktatóit, a hallgatóságot.