international

Prof. Dr. Peter Agre

A Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karának díszdoktora: 2006. november 9.
 

Prof. Dr. Peter Agre

Prof. Dr. Peter Agre 1949. január 30-án született az Egyesül Államok-beli Northfieldben. Orvosi Tanulmányait a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Fakultásán végezte. 1974-ben szerzett általános orvosi diplomát, ezt követően egy évig az egyetem Gyógyszertani Intézetének ösztöndíjasa. 1975 -s 1978 között a clevalandi Case Western Reserve University Egyetemi Kórházának belgyógyászati osztályán dolgozott, 1978-ban belgyógyász szakorvosi vizsgát tett. 1978-tól két évig a University of North Carolina at Chapel Hill Hematológiai Osztályán postdoctoral fellow, majd 1980 és 1981 között ugyanitt klinikai tanársegéd. 1981-től két évig a Johns Hopkins Egyetem Sejtbiológiai Tanszékének kutatója, majd 1984 és 1993 között tanársegédje. 1993-ban nevezik ki a Johns Hopkins Egyetem Biokémiai Intézetének professzorává. 2005 júliusától a Duke Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Agre professzor kutatási területe a vese, agy és egyéb szervek sejtjeinek molekuláris sejtbiológiai és biokémiai vizsgálata. 1991-ben laboratóriuma fedezte fel és karakterizálta a sejtmembránon keresztüli molekuláris víztranszportér felelős fehérjecsalád, az aquaporin molekuláris vízcsatornák első tagját. Felfedezéséért Agre Profeszorr 2003-ban, Roderick MAcKinnon-nal megosztva elnyerte a kémiai Nobel-díjat.

A PTE ÁOK Idegsebészeti Klinika kísérletes munkacsoportja, a PTE EFK Egészségfejlesztési és Családgondozási Intézetben Sulyok Endre professzor munkacsoportja, valamint az Immunológiai Intézetben Németh Péter professzor munkacsoportja 1997 óta áll munkakapcsolatban Peter Agre professzor laboratóriumával. A kollaráció eredményeként sikerült bizonyítani az aquaporin-4 fehérje szerepét az agyödéma kialakulásában. A pécsi, a dán és a baltimori munkacsoportok kollaborációjából számos rangos nemzetközi publikáció és előadás született.