international

Dr. Jezry Wyrozumski

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának díszdoktora: 2000. december 21.
 

Dr. Jezry Wyrozumski

Dr. Jezry Wyrozumski a Krakkói Jagelló Egyetem professzora 1930-ban született. Egyetemi tevékenysége mindvégig a Jagelló egyetemhez kötötte. Itt végezte egyetemi tanulmányait is, majd 1955 óta folyamatosan az egyetem oktatója. 1977-től a Középkori Lengyel Történeti Tanszék vezetője, közben 1977-1981 között a Történeti Intézet igazgatója, 1981-1987 között a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 1987-1990 között rektorhelyettese volt. Fontos szerepet játszott a régi történeti tradícióval rendelkező krakkói Lengyel Akadémia (PAU) újjászervezésében, amelynek 1994 óta a vezetője. 2000-ben a Jagelló Egyetem professor emeritusa lett.

Wyrozumski professzor a középkori lengyel történelem Európa szerte ismert és elismert szaktekintélye. Szakmai tevékenységét (1955-ig) bemutatja az a közel hatszáz oldalas kötet, amelyet 65. születésnapja tiszteletére állítottak össze tanítványai, hazai és külföldi kollégái.

Wyrozumski professzor az 1980-as évek óta dékánként és rektorhelyettesként támogatta a pécsi egyetemmel (akkor Janus Pannonius Tudományegyetem) kötött szerződés létrejöttét. Az 1980-as évek óta több pécsi diák és kolléga szakmai tevékenységét segítette Krakkóban. A segítség nemcsak szakmai konzultációkat, hanem publikálási lehetőség megteremtését és konferencia meghívásokat is jelentett. Wyrozumski professzor több alkalommal járt Pécsett, hallgatóknak tartott előadásain túl több konferenciákon is vállalt előadást. A PAU elnökeként könyvtárunkat tekintélyes állománnyal gyarapította.