international

Dr. Heribert Hinzen

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézetének díszdoktora: 1999. november 18.
 

Dr. Heribert Hinzen

Heribert Hinzen 1947 november 8-án született Németországban. Alap és középfokú iskoláit Mettmannban végezte.  1973-ban a Bonni Egyetemen szerez tanári diplomát. 1974-től a Hedelbergi Egyetem doktori iskolájában tanul, ahol 1978-ban tudományos doktori minősítést szerez. Első munkahelye egy szakmai továbbképző intézet Bonnban, ahol részmunkaidős tanárként tevékenykedik. A felnőttoktatás a továbbiakban is meghatározza karrierje fő csapásirányát. Több felnőttoktatási intézményben és képző központban megfordul, mire 1977-ben a Német Felnőttoktatási Egyesületnél kap állást, mint projekt koordinátor. Ez jó ugródeszkának bizonyul, ugyanis egy évvel később már a Német Népfőiskolai Szövetség Nemzetközi Együttműködési Intézetének (IIZ/DVV) megbízott igazgatója. Jelenleg is az IIZ/DVV-nél tevékenykedik, igaz több feladatkörben is van alkalma bizonyítani. A Nemzetközi Együttműködések Intézetének igazgatói széke után a Budapesti Projekt iroda igazgatója.

Emellett világszerte több egyetem vendégoktatója és vendégkutatója. Magyarországon több ízben is megfordul Budapesten, Debrecenben és Pécsett. Sőt, Tanzániában, Japánban Tájföldön, Törökországban, Bulgáriában és Romániában is végez oktató-kutató munkát.

Nemzetközi tudományos munkásságát díjak, kitüntetések sora övezi. Többek között 1999-ben megkapja a Pro Cultura Hungarica díjat a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában szerzett érdemeiért, majd 2002-ben a Magyar Tudományos Akadémia Andragógiai Bizottsága tiszteletbeli tagjává fogadja.

Számos könyve és publikációja között több magyar vonatkozásút is találunk, melyet előszeretettel használnak a felsőoktatásban. Ezekben a kötetekben olyan magyar oktatókkal dolgozik együtt, mint Koltai Dénes, Horváth Mária vagy Németh Balázs.