international

Dr. Dong Sheng Huan

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának díszdoktora: 2007. március 14.
 

Dr. Dong Sheng Huan

Prof. Dr. Dong Sheng Huan 1933. szeptember 21-én született Pekingben. 1956-ban szerzett orvosi diplomát a pekingi egyetemen, majd 1957-61 között államközi megállapodás alapján aspiráns volt a Pécsi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikáján. Itt a só- és vízháztartás területén végzett kutatásokat. Ezután a fővárosi László Kórházban a légzési elégtelenség kórélettanát tanulmányozta.

1962-től 1983-ig a Kínai Tudományos Akadémia gyermekorvosi cardiovascularis intézeteiben dolgozott. Itt a gyermekkori légzési elégtelenség kóroktanát, élettani jellemzőit és oki kezelésének lehetőségeit kutatta. Ennek keretében elemezte a pneumoniás csecsemők vérgáz-viszonyait, a hypoxia talaján kialakult agyoedema természetét és megelőzését.

1983-tól a pekingi Központi Gyermek egészségügyi Intézet munkatársa, 1987-től igazgatói minőségben. Elsősorban a légutak felületi feszültségének szerepével, a „surfactant" kezelés bevezetésével és ésszerűsítésével foglalkozott. Patológiai és biokémiai megfigyelései meggyőzték kínai kollégáit, és a „surfactant" - terápia elterjedésével lényegesen redukálták az újszülött kori légzési elégtelenség halálozását. Útmutatásai alapján 2005 novembere óta kitűnő kínai gyártmányú fofolipid-készítmény van a piacon, ami nemzetközi elismerést váltott ki.

1981-82-ben 14 hónapot töltött az Egyesült Államokban, 1987-ben Párizsban és Lyonban járt tapasztalatcserén. Számos nemzetközi kongresszuson szerepelt, 1991-ben Tokióban poszterét aranyéremmel jutalmazták. Vezetőségi tagja az International Association for the Lung Surfactant System" szervezetnek.

76 publikációja jelent meg kínaiul, 1 magyarul, 17 pedig angolul.

A tudományos utánpótlás nevelésben 11 közvetlen tanítvány nyert kínai „Master" egy pedig „Doctor" fokozatot. Országában komoly szerepe volt a gyermekellátás korszerűsítésében és a gyermekorvosok továbbképzésének megszervezésében.