international

Denys Wheatley

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának díszdoktora. Avatásának időpontja: 2011. október 21.

 

Denys Wheatley a sejtbiológia terén kiemelkedő szerepet betöltő professzor.

Dr. Denys Wheatley 1961-ben szerzett oklevelet a londoni King’s College egyetemen sejtélettan témakörben, majd 1963-ban szerezte PhD fokozatát a Chester Beatty Kutatóintézet Rákkutató Intézetében. 1964 óta dolgozik az Aberdeen-i Egyetemen különböző beosztásokban, 1982 óta professzor, 2005-ben visszavonult.

Dr. Wheatley többek között a karcinogének a rákos sejtciklus, az aminosav metabolizmus és proteindegradáció, valamint a primér cilia és centriolum kutatás nemzetközileg elismert kiváló szakembere. Számos sejtbiológiai társasig és bizottság tagja, tudományos folyóiratok társ- és főszerkesztője (Cell Biology International, Cancer Cell International, Theoretical Biology, Medical Modelling, Oncology News) és alapítója. 6 könyvet írt és a Nature folyóiratban 6 cikke jelent meg. A Laboratóriumi Medicina Intézettel kiváló kapcsolatai vannak.

Honoris causa és vendégprofesszori címet kapott többek között a Semmelweis Egyetem, a Wayne State University Medical SchooL, az Odessa State Medical University és a Ukranian National Medical University intézményektől.

Tudományos munkájának mérőszámai; elsődleges cikkek; 223, review és szerkesztőségi cikkek: 51, könyvfejezet: 10, könyv: 6.

Az elmúlt 20 évben nyolc kolléga töltött hosszabb rövidebb időt Wheatley professzor keze alatt Skóciában.

Dr. Denys Wheatley professzor úr részére a tudományos teljesítményén túl, elsősorban a PTE számára nyújtott támogatása és segítsége miatt kérem a tisztelt Szenátust, hogy a Honoris causa doktori cím odaítélését támogatni szíveskedjék.