Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Vámos Zoltán

Mozikban a Parázs a szívnek, Vámos Zoltán PTE-s orvos filmje

Vámos Zoltán PTE-s aneszteziológus és intenzív-terápiás orvos, de az ország most mégis filmrendezőként ismerheti meg. A Parázs a szívnek című 93 perces filmet az ország, sőt a Kárpát-medence legnagyobb mozijaiban vetítik január 18-tól.

 

Temérdek húzónév és Pécs szerepel a filmben

A rendező kihasználta a város romantikáját. Annyi hellyel és annyi pécsivel fonta össze a film szálait, amennyivel csak lehetett. Forgattak pécsi utcákon, tereken, kocsmában és még a klinikán is. A film egyik főszerepét Szabó Erika (Barátok közt), míg a másik főszerepet Viktor Balázs (Hacktion) játssza. De a filmben látható még Bezerédi Zoltán, Kertész Péter és Csöre Gábor is.

A Parázs a szívnek Vámos Zoltán első nagyjátékfilmje. 2015-ben kezdte el forgatni 45 millió forintos büdzséből, egyetemünk jelentős támogatásával.

 

Mozikban a Parázs a szívnek, Vámos Zoltán PTE-s orvos filmje

 

Szerelmes mozi, a pécsi orvos tollából

A film előzeteséből kiderül, hogy a vígjáték igazából egy olyan szerelmes film, ami középhaladó boldogtalanoknak szól. Két embert ismerhetünk meg a 93 perc alatt, akik bár egymásba szeretnek, útjuk mégis kettéválik. A filmrendező szerint az alkotás a mai kor Peer Gynt-je, szerethető formában.

 

Vámos Zoltán Szabó Erikával a film bemutatóján / forrás: pecsma.hu

 

A film 19 helyszínen, 16 nap alatt, 969 csapóval és 18,7 órányi nyersanyaggal készült el. A stáb összesen 64 alkotótárssal dolgozott együtt.

És hogy mit is kell tudni a filmrendezőről, aki orvosként dolgozik?

Vámos Zoltán mindig is filmrendezőnek készült, de 18 évesen a katonaság miatt választotta az akkor leghosszabb képzést: az orvosit. Így nem sorozták be, és kiélhette forgatás iránti vágyait. Nem utolsó sorban pedig elvégezte az orvosit a Pécsi Tudományegyetemen. Kutatási területe egyébként a felnőtt és gyermek vérnyomás-szabályozás, keringésszabályozás, valamint a súlyos koponyasérülések. Hazai és nemzetközi kutatások szakmai vezetője is egyben.

 

Rengeteg pécsi helyszín van a filmben / forrás: pecsma.hu

 

A színházi és filmes szakma iránt vonzódó, orvosira járó Vámos Zoltán 19 éves kora óta forgat. Kis játékfilmekkel, dokumentumfilmekkel és klippek forgatásával kezdte.

– Talán a Jágók című pedagógiai oktatófilm volt az első olyan, ami hosszú távon is befutott – meséli a kezdeteket Vámos Zoltán.

 

A kirekesztés elleni, tolerancia kérdéskörét feszegető filmet azóta kötelező tananyagként oktatják még a Magyar Honvédség képzéseiben is.

 

A film mint társadalmi küldetés

Vámos Zoltán nevéhez fűződik az Országos Mentőszolgálat Alapítvány újraélesztéssel kapcsolatos kampányfilmje is, amit a Valami Amerika 2 szereplőivel forgattak.

 

 

 

– Folyamatosan fejlesztettük a technikánkat és bővült a stábunk. Igyekeztünk egyre nagyobb közönségnek dolgozni – mondja Zoltán, aki hétköznapi munkájából is rengeteg ötletet merít.

 

Vámos Zoltán jelenleg egy új, Ceausescu volt román diktátor gyermekeiről szóló mozifilm forgatókönyvén dolgozik Schultz Sándorral közösen.

 

Forrás: http://www.pecsma.hu/hirzona/mozikban-a-pecsi-orvos-filmje/

rovat: 
Címkék: 

A Parázs a szívnek c. film decembertől már a mozikban

Befejeződtek az Izzik a galagonya munkacímű mozifilm forgatási munkálatai, így decemberben már a mozikban is láthatjuk Parázs a szívnek címmel. A film sok szállal kötődik egyetemünkhöz a készítők, szereplők és a helyszínek tekintetében is. A rendező, Vámos Zoltán volt hallgatónk, jelenleg is nálunk praktizáló orvosként forgatta Pécsett is a filmet, melyben PTE-s helyszínek és dolgozók is feltűnnek. A PTE Táncegyüttes pedig tánctudását is megmutathatta az egyik pécsi szórakozóhelyen játszódó jelenetben.

 

19 helyszínen, 16 nap alatt, 969 csapóval 18,7 órányi nyersanyaggal 138 képet rögzítettek. Ebben benne van több mint 64 ember alkotótárs munkája. A színművészektől kapott tartalmat, illetve a stáb kitartását még sokszor a 64 fok sem törte meg.

 

Az Izzik a galagonya c. film decembertől már a mozikban

 

"Bár még egy nagyon hosszú és felelősségteljes utómunka vár ránk, mégis szeretném megköszönni a támogatást-, a küzdést-, és a bátorítást abban, hogy ezt a történetet elkészíthetjük, és ezzel egyben remélem azt is, hogy mind az alkotótársakat mind pedig Magyarországot a nemzetközi szinten is történő megjelenéssekkel büszkén képviselhetem." - írta Vámos Zoltán, rendező.

 

Az Izzik a galagonya c. film decembertől már a mozikban

 

 

rovat: 
Feliratkozás RSS - Vámos Zoltán csatornájára
You shall not pass!