Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Tanuló Város

Ősszel Tanuló Fesztivált rendez Pécs

Városunk az idei Pécsi Napok keretében megrendezi az első Pécsi Tanuló Fesztivált. Erre az a tény ad lehetőséget, hogy Pécs városa a Pécsi Tudományegyetem javaslatára beadott pályázatával elnyerte az UNESCO Global Learning City Award, azaz „Tanuló Város” díjat.

I. Pécsi Tanuló Fesztivál

 

Az első Pécsi Tanuló Fesztiválra 2017. szeptember 15-16-án kerül sor, s az három témakör köré épül: Környezeti nevelés – Zöld Pécs; Képességfejlesztés – Tudástranszfer; Kultúra – Művészetek.

 

A fesztivál fő helyszínei egyebek mellett a pécsi Széchenyi tér, a Szent István tér, a Civil Közösségek Háza és annak udvara, a Jókai tér, valamint a Búza tér lesznek. A 27 helyszínen 73 szervezet 130 programjában vehetnek részt az érdeklődő résztvevők.

 

A Pécsi Tanuló Fesztivál célja, hogy tematikus programokon keresztül segítse felfedezni a tanulás örömét, egyéni és társadalmi hasznosságát, továbbá a tanulási teljesítmény fokozását. Egyúttal a tanulási képesség fejlesztését kívánja előmozdítani a rendezvény nem hagyományos tanulási helyzetekkel, formákkal a fiatalok, felnőttek és szeniorok aktív részvételével.

 

Az I. Pécsi Tanuló Fesztivál témáit és programkínálatát zömében pécsi szervezetek, cégek és intézmények önkéntes felajánlásaiból állították össze a szervezők, melyben minden résztvevő saját elhatározásából vesz részt. A programban kreatív foglalkozások, előadások, kis- és nagycsoportos bemutatók, képességfejlesztő játékok, vetélkedők, valamint zenei előadások, divatbemutató, koncertek, táncház, és különleges tanulási formák megjelenítése teszik színessé.

 

A programok keretében várfaltúra, patika-látogatás és gyógyszerkészítés, erőmű-látogatás, digitális fejlesztő játékok, kutyaterápiás bemutató, termelők bemutatkozása, stb. várja az érdeklődőket. Érdemes az előre meghirdetett programok között figyelni az előzetes regisztrációhoz kötött eseményekre!

 

A Fesztivál részletes programját megtalálja a Civil Közösségek Háza honlapján: http://tanulofesztival.ckh.hu

 

Rovat: 

I. Pécsi Tanuló Fesztivál

Esemény időpontja: 
péntek, 2017, szeptember 15 - 09:30 - szombat, 2017, szeptember 16 - 18:00
Esemény helyszíne és címe: 
Pécs, Széchenyi tér, Szent István tér, Civil Közösségek Háza és udvara, Jókai tér, Búza tér

I. Pécsi Tanuló Fesztivál

 

Rovat: 
Programsorozat

Pécs „Tanuló Város”

Pécs megpályázza az UNESCO által 2017. évre kiírt Global Learning City Award díjat, s ehhez kapcsolódóan azt, hogy a szervezet nyilvánítsa Pécset „Tanuló Várossá” – jelentette be dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora egy szerdai sajtótájékoztatón Pécsett.

 

Mint azt Dr. Bódis József elmondta, 2017-ben ünnepli a pécsi egyetem alapításának 650 éves jubileumát. Ennek kapcsán az universitas azzal a javaslattal fordult dr. Páva Zsolthoz, Pécs polgármesteréhez, hogy a megyeszékhely pályázza meg az UNESCO által 2017. évre kiírt Global Learning City Award díjat, s ehhez kapcsolódóan nyilvánítsa Pécset „Tanuló Várossá”.

- Úgy gondoljuk, városunk azért lehet sikeres e tekintetben, mert építhet kulturális, oktatási, tudományos és művészeti értékeire, sikereire, valamint a Pécsett élő polgárok aktív társadalmi szerepvállalására és széleskörű, nagy hagyományokkal rendelkező tanulási megnyilvánulására – mondta az egyetem rektora.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta: Pécs történelme, kultúrája és nemzetközi megnyilvánulásai egyaránt jelzik, hogy a település tanuló város. Így méltán építhet például az Egészséges Városok hálózathoz, a Kreatív Városok kezdeményezéshez történő csatlakozásra, mint ahogy az Európa Cantat immáron második sikeres megszervezésére, vagy az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címre. A Város és az Egyetem együttműködésben jó példaként vonultathatja fel a Pécsi Tanuló Város-Régió Fórum kezdeményezést is, mely szintén a partnerség-alapú tanulási innováció modellje.

E kezdeményezés konkrétan hozzájárul a város- és térsége fejlesztéshez, továbbá a Városnak a Zöld Főváros címért benyújtandó pályázata sikeres megvalósításához.

Pécs polgármestere a fentiekben taglalt célkitűzésekkel összhangban azt is kezdeményezi, hogy a megyeszékhely rendezzen egy ún. Tanuló Fesztivált a Pécsi Napok keretében 2017-ben.

Feliratkozás RSS - Tanuló Város csatornájára
You shall not pass!