Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

PTE KPVK

Önkéntes kihívás PTE KPVK

Esemény időpontja: 
csütörtök, 2016, december 15 - 17:00
Esemény helyszíne és címe: 
PTE KPVK Campus Aula (7100 Szekszárd, Rákóczi út 1.)
Kapcsolattartó neve: 
Dr. Malik Éva
Kapcsolattartó e-mail címe: 
eva.malik@kpvk.pte.hu

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az „Új Nemzedék újratöltve” projekthez kapcsolódóan indította útjára az ÖNKÉNTES KIHÍVÁS kezdeményezést, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesség fontosságára.

Rovat: 
Programsorozat

„Zrínyi korának emlékei és a kulturális turizmus fejlesztési lehetőségei a Dél-Dunántúlon”

Esemény időpontja: 
csütörtök, 2016, június 9 - 10:00
Esemény helyszíne és címe: 
PTE KPVK Pécsi Képzési Központ
Kapcsolattartó neve: 
Schmieder Réka
Kapcsolattartó e-mail címe: 
schmieder.reka@pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
72/501-500/22531

Az előadások után a résztvevők megkóstolhatják a Mecsek Ökocsali jóvoltából az EDEN ízeit, majd részt vehetnek egy szakmai kiránduláson, Szigetváron.

 

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a zrinyikonferencia2016@gmail.com  email címen lehet.

Rovat: 
Előadás

Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme

Esemény időpontja: 
hétfő, 2016, március 7 - 14:00
Esemény helyszíne és címe: 
PTE KPVK, A/52-ES Előadóterem
Kapcsolattartó neve: 
Egléné Fekete Zsuzsanna
Kapcsolattartó e-mail címe: 
eglenezsuzsa@kpvk.pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
+36-74-528300/1142

 

Rovat: 
Programsorozat

Könyvbemutató a PTE KPVK-n

Az egyetemes erkölcs lehetőségével, napjaink társadalmi, kulturális és politikai válságjelenségeivel foglalkozott az a könyvbemutató, amelynek a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara adott otthont november 25-én.

A rendezvényen az Is a Universal Morality Possible? (Van-e egyetemes erkölcs?) című, angol nyelvű tanulmánykötetet mutatták be az érdeklődőknek az alkotók. A könyv a L'Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg Budapesten 2015-ben. Szerzői az egyetemes erkölcs kérdését vizsgálják történeti és kortárs etikai perspektívákból. A könyv különlegessége, hogy a más-más tudományterületi nézőpontokat képviselő szerzők a témát az egyetemes erkölcs eszméjét napjainkban érintő társadalmi, kulturális, politikai kihívások jegyében közelítik meg.

A bemutatón részt vett Dr. Hörcher Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének igazgatója, a kötet szerkesztője és szerzője, Dr. Szécsi Gábor, az MTA Filozófiai Intézetének tudományos főmunkatársa, a PTE KPVK tanszékvezetője, a kötet szerzője és Dr. Koller Inez, a PTE KPVK adjunktusa, a kötet szerzője. A résztvevőket Dr. Nemeskéri Zsolt, rektori megbízott köszöntötte a PTE KPVK vezetése nevében.

Címkék: 

Illyés-nap

Esemény időpontja: 
hétfő, 2015, november 2 - 11:45
Esemény helyszíne és címe: 
PTE KPVK Campus (Szekszárd, Rákóczi utca 1.)
Kapcsolattartó neve: 
Egléné Fekete Zsuzsanna
Kapcsolattartó e-mail címe: 
eglenezsuzsa@kpvk.pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
+36 30 277 2651

A PTE KPVK - a jogelőd Illyés Gyula Kar tradícióit ápolva - ebben az évben is megrendezi Illyés Gyula születésének évfordulója és a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az Illyés-napot.

Az ünnepi eseményekre ez úton tisztelettel meghívjuk Önöket.

A tudományos előadások mellett sor kerül az Illyés-plakett kari kitüntetés három fokozatának átadására.

 

Rovat: 
Előadás

Duális képzések megismertetését célzó programok a KPVK-n

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara 2015. október 13-án és 15-én két sikeres programot rendezett meg „A gépészeti és informatikai ágazatok duális és moduláris képzéseinek kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen„ (TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0009) pályázat keretében.

A programok a duális képzések szélesebb körű megismertetésének lehetőségét szolgálták a továbbtanulás előtt álló középiskolások, a középiskolák pedagógusai, osztályfőnökök, szakoktatók, illetve az egyetemi oktatók számára.

2015. október 13.
A "Karrierkovács" pályaválasztási, pályatanácsadási program középiskolásoknak program 2015. október 13-án 14 órától került megrendezésre a Szekszárdi Szakképzési Centrum (SzSzC) tagintézményeinek (Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Vendéglátó Szakképző Iskolája, Bezerédj István Szakképző Iskolája) 114 hallgatója számára. A programot Juhász Gábor, az SzSzC igazgatója moderálta, a hallgatók igényeihez igazítva. A programon Cséfalvay Ágnes, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője tájékoztatta a középiskolás hallgatókat a duális képzésről, illetve a képzés tapasztalatairól. dr. Vámosi Tamás, a PTE KPVK oktatója életpálya- és karrier-tanácsadást tartott a hallgatóknak, a gépészeti és informatikai ágazatokra vonatkozó statisztikákkal, kimutatásokkal és tanulmányokkal alátámasztva. Molnár Katalin Emőke pályaválasztási tanácsadó, pszichológus a pályaválasztás nehézségeire és buktatóira is kitérő előadása általános iránymutatást adott a hallgatóknak a helyes pályaválasztás megtalálásához. A hallgatók bevonásával interaktívvá tett program kérdések és válaszok résszel zárult.

 

 

2015. október 15.
A duális képzések „társadalmasítása" elősegítése érdekében 2015. október 15-én 14 órától WORKSHOP programra hívtuk meg a középiskolák pedagógusait és az egyetemi kar oktatóit Az eseményre a Szekszárdi Szakképzési Centrum (SzSzC) főigazgatója, és szakmai főigazgató-helyettese mellett az SzSzC tagintézményeiből (Szent László Szakképző Iskola és Kollégium, Vendéglátó Szakképző Iskola, Bezerédj István Szakképző Iskola) több, mint húsz pedagógus érkezett.
A résztvevőket Dr. Horváth Béla egyetemi tanár, a PTE KPVK dékánja köszöntötte, kiemelve, hogy az egyetemi integrációval megújult Kar bevezetésre váró új szakjaival a térség megnövekedett műszaki szakemberigényére kíván reagálni. Ezt szolgálja a duális képzés tervezett bevezetése is. A programban Szűcsné dr. Füredi Szilvia, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatója tájékoztatta a megjelenteket a munkaerőpiaci aktualitásokról. Cséfalvay Ágnes, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője előadásában rámutatott: fontos, hogy olyan gyakorlati képzési helyek legyenek, ahol a fiatalok a munka világával találkozva szerezhetnek kellő tapasztalatot. Az előadásokat követő műhelymunka során Dr. Haag Éva, Szekszárd Megyei Jogú Város alpogármestere elmondta, hogy a megyeszékhely Önkormányzata a műszaki szakemberképzés megújulását a munkahelyteremtés, a cégek idevonzása, a fiatalok itthon tartása miatt különösen fontosnak látja. Tóth László a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője a témát egy másik nézőpontból közelítette meg: véleménye szerint a duális képzés az oktatási rendszer egyik lehetősége a gazdaság aktuális történéseire való gyors reagálásra. Együttműködést ajánlva és az oktatási rendszer más szereplőinek bevonását javasolva a további, közös gondolkodásba szólt hozzá a témához Ábrahám Norbert, az SzSzC főigazgatója is.

Modellek és Módszerek a kora gyermekkori nevelésben Európában

Esemény időpontja: 
hétfő, 2015, szeptember 14 - 10:00 - 16:00
Esemény helyszíne és címe: 
A/52. előadóterem (Szekszárd, Rákóczi u. 1.)
Kapcsolattartó neve: 
Egléné Fekete Zsuzsanna
Kapcsolattartó e-mail címe: 
eglenezsuzsa@kpvk.pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
06-74/528-300/1142

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara tisztelettel meghívja a Modellek és Módszerek a kora gyermekkori nevelésben Európában című nemzetközi konferenciára.

Program »

 

Rovat: 
Konferencia

Családok világa – interaktív konferencia

Esemény időpontja: 
csütörtök, 2015, szeptember 10 - 14:00
Esemény helyszíne és címe: 
PTE KPVK (Szekszárd, Rákóczi u. 1.)
Kapcsolattartó neve: 
Egléné Fekete Zsuzsanna
Kapcsolattartó e-mail címe: 
eglenezsuzsa@kpvk.pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
30/277-2651

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara tisztelettel meghívja a CSALÁDOK VILÁGA című interaktív konferenciára.

Program:

14 ̊ ̊Köszöntő
Dr. Kurucz Rózsa
főiskolai tanár, oktatási dékán-helyettes
PTE KPVK

14¹⁰ A pedagógus családkutatás értékei
Előadó: Dr. Tölgyesi József
docens, főszerkesztő, Veszprém

Rovat: 
Konferencia

Megalakul a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusa ma délután elfogadta a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar létrehozására vonatkozó javaslatot. Az új kar 2015. szeptember 1-től a PTE Illyés Gyula Karának (IGYK), illetve Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának (FEEK) integrációjával jön létre, megőrizve és átörökítve mindazokat a szellemi, kulturális értékeket és hagyományokat, amelyeket a jogelőd karok létrehoztak.

 

Az IGYK és a FEEK jelenlegi hallgatói választott szakukon, és azon a képzési helyen fejezhetik be tanulmányaikat, ahol azokat megkezdték. Az integráció során az eddigi szekszárdi és pécsi képzések tovább folytatódnak, ezek mellett azonban új oktatási programok indítására is lehetőség nyílik. Ilyen lesz a szőlész-borász mérnök szak indítása 2016-tól: az élelmiszergazdaság és vidékfejlesztés a létrejövő új egyetemi egység olyan profilját jelenti, amely a jövőben a térségi igények speciális kiszolgálásához is hozzájárulhat.

 

A kar a hagyományos területeken is fejlesztéseket tervez, ideértve a óvodapedagógus- és tanítóképzést, a felnőttképzési programokat, és a kultúratudományi képzéseket. Itt nemcsak új programok kifejlesztéséről lehet szó, hanem a Pécsi Tudományegyetem regionális jelenlétének erősítéséről, a jelenlegi képzések új helyszíneken való meghirdetéséről. Jó példa lehet erre a szekszárdi Borkultúra Szabadegyetemhez, vagy a Pécsi Szenior Akadémiához hasonló programok indítása a régió több településén, hiszen ezek hatalmas népszerűségnek örvendenek. Az új tanév kezdetével létrejövő kar az idegennyelvi képzésekben is sokszínű lesz: német, angol és orosz nyelvű programokat kínál a magyar, valamint a folyamatosan bővülő külföldi hallgatói kör számára.

 

Feliratkozás RSS - PTE KPVK csatornájára
You shall not pass!