Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Plácido Domingo

Plácido Domingo, egyetemünk díszdoktora újra Pécsett!

Plácido Domingo, egyetemünk díszdoktora újra Pécsre látogat, hogy művészetével újból elkápráztassa a pécsi nagyérdeműt. A nemzetközi fesztivál 2017. június 22. és 25. között kerül megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem támogatásával. A PÉCS – PLÁCIDO DOMINGO CLASSICS fesztivál alapítói így tisztelegnek a spanyol származású, világhírű művész több évtizedes, kimagasló, határokon átívelő művészi munkája és humanitárius tevékenységei előtt.

Plácido Domingo became Honorary Doctor of UP

 

A közönség nagy örömére a spanyol tenor is hallható lesz a Plácido Domingo Classics nemzetközi fesztiválon, Plácido Domingo június 24-én Giuseppe Verdi Traviata című operájában lép színpadra Giorgio Germont szerepében.

A világhírű operaénkes számos szállal kötődik Pécshez és a PTE-hez is, többek között az a megtiszteltetés ért minket, hogy 2016. február 7-től a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorai között tarthatjuk számon.

 

 

 

Facebook event »

Program és helyszínek »

 

Kedvezményes jegyek kaphatóak a PTE-sek számára, további részletek a jubileumi hírlevélben!

 

rovat: 

Pécs - Plácido Domingo Classics

Esemény időpontja: 
csütörtök, 2017, június 22 - 21:00 - vasárnap, 2017, június 25 - 17:00
Esemény helyszíne és címe: 
Szent István tér, Expo Center, Kodály Központ

Pécs - Plácido Domingo Classics

 

A világhírű operaénkes számos szállal kötődik Pécshez és a PTE-hez is, többek között az a megtiszteltetés ért minket, hogy 2016. február 7-től a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorai között tarthatjuk számon.

 

Helyszínek:

Rovat: 
Jubileum 650

Egyetemünk díszdoktora lett Plácido Domingo

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 2016. február 7-én tiszteletbeli doktorrá avatta a világhírű operaénekest, a „Három tenor” világszerte elismert és rajongott tagját, Plácido Domingot. 

 

A Pécsi Tudományegyetem rektora és szenátusa vasárnap a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatta Plácido Domingo operaénekest, az Operalia nemzetközi operaverseny alapítóját, a Los Angeles-i Opera igazgatóját, a „Három tenor” tagját, akit az egyetem Művészeti Kara terjesztett fel a kitüntető címre, még 2011-ben. Az indoklásban szerepelt, hogy a doctor honoris causa cím adományozásával a Pécsi Tudományegyetem kifejezi tiszteletét, köszönetét, valamint szeretné elismerni Plácido Domingo művészi nagyságát és a városért tett szolgálatát, amiért 2010-ben elvállalta az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat fővédnökségét.

„Mindig nagy megtiszteltetés a számomra, ha ilyen világhírű művészeket köszönthetek díszdoktoraink között, mint amilyen Plácido Domingo” – mondta el köszöntőjében Bódis József, a PTE rektora. „Egyetemünk Művészeti Kara évek óta egyre nagyobb sikereket ér el a nemzetközi porondon, hiszen oktatóink és hallgatóink között van világelső harsonásunk, vannak világszerte népszerű hegedűművészeink, és még hosszasan sorolhatnám kiválóságainkat, így hiszem, hogy ezen a tudományterületen is méltó módon közelítünk egyetemünk alapításának jövő évi, 650. jubileumi évfordulójához. Az ehhez kapcsolódó ünnepségsorozathoz pedig nehezen találhatnánk jobb hírnököket világszerte ismert díszdoktorainknál” – hangsúlyozta Bódis József.

 

 

Ezt követően Plácido Domingo átvette a Pécsi Tudományegyetem professzori karához tartozás jelképeként az egyetem talárját, valamint a Doctor Honoris Causa cím adományozását igazoló oklevelet. A világhírű művész köszöntőjében személyes élményeire is kitért: „Először 1973-ban jártam Magyarországon, és a pályafutásom során számos kiváló magyar művésszel dolgozhattam együtt az opera világában. Nagy szeretettel és tisztelettel gondolok a jeles magyar zeneszerzőkre is, így Bartók Bélára, Kodály Zoltánra, Liszt Ferencre, Lehár Ferencre, Erkel Ferencre, és még sorolhatnám. Nem említve azt a tényt, hogy Madrid szülöttjeként, és Real Madrid szurkolóként, hatalmas csodálója voltam Puskás Ferencnek, aki hosszú éveken át volt klubunk sztárjátékosa” – mondta  el Plácido Domingo.  

 

 

Lakner Tamás, a világhírű tenort díszdoktori címre felterjesztő egyetemi kar dékánja hangsúlyozta: „A Művészeti Kar büszke arra, hogy José Carreras 2007-ben történt díszdoktorrá avatása után Plácido Domingo személyében újabb zenei kiválósággal bővül a díszdoktorok sora, akinek ráadásul több éves kapcsolata van a várossal és az egyetemmel. Tokody Ilona művésznő, karunk címzetes egyetemi tanára például Plácido Domingóval is dolgozott együtt, sőt, közös Bohémélet felvételük a mű egyik legismertebb előadása volt világszerte” –emlékeztetett a dékán.

 

A Díszdoktoravató Szenátusi Ülés teljes változata ezen a linken megtekinthető!

 

 

 

Feliratkozás RSS - Plácido Domingo csatornájára
You shall not pass!