Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Modern Városok Program

Indulhat a PTE gigaberuházása!

Aláírta a Pécsi Tudományegyetem és a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezetése pénteken délelőtt azt a szerződést, melynek értelmében a cég megkezdheti a pécsi orvoskar új épületének tervezését, majd felépítését az egyetem Szigeti úti telephelyén. A beruházás mintegy 10,5 milliárd forintba kerül, de a szerződés opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. A forrást az egyetem a Modern Városok Programból biztosítja.

 

 

Indulhat a PTE gigaberuházása! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Pénteken délelőtt a PTE Általános Orvostudományi Karán ünnepélyes keretek között írta alá Bódis József, a PTE rektora, Jenei Zoltán, az egyetem kancellára, míg a ZÁÉV Építőipari Zrt. részéről Dormán József vállalkozási igazgató és Bőhm Tibor projekt főmérnök azt a szerződést, melynek értelmében elindulhat a pécsi egyetem gigaberuházása. A kontraktus értelmében mintegy 10,5 milliárd forintból tervezi és építi meg a cég az orvoskar vadonatúj épületét. Emellett - opciós tételként - 2,8 milliárd forintból újítaná fel a meglévő elméleti tömböt, annak külső homlokzatát és előadóit az egyetem, amennyiben az új épület tervezése és kivitelezése kapcsán nem merül fel előre nem látható, váratlan többletköltség.

 

Indulhat a PTE gigaberuházása! - képünkön dr. Bódis József, rektor beszél / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a megállapodás kapcsán elmondta: „Jelentős mérföldkő ez a PTE életében, és ha a reméltnél valamivel később is értünk el ehhez a mérföldkőhöz, a lényeg, hogy végre elkezdődhet a program látványos fejezete. Amikor több mint 30 évvel ezelőtt megindult az orvoskaron az angol nyelvű oktatás, azt gondolom, kevesen hitték volna, hogy három évtized után – a magas színvonalú képzés, és az ennek következtében kialakult népszerűségnek köszönhetően – ott tartunk majd, hogy bővítésre, fejlesztésre lesz szükség. Szeretnénk megtartani ezt a magas színvonalat, ehhez pedig nélkülözhetetlen ez a beruházás.” – mondta az egyetem rektora.

 

Mint ismeretes, a Pécsi Tudományegyetemen több mint négyezer külföldi hallgató tanul, akik közül minden második jár az orvoskarra.

 

Indulhat a PTE gigaberuházása!

 

Jenei Zoltán, az egyetem kancellára hangsúlyozta: „Az egyetemfejlesztés jóval több, mint beruházások sora: az építkezés alapvetően eszköz, hogy az Egyetem megmutathassa, miként őrzi tradícióit, és mennyire fogékony az újra. Az orvoskar Szigeti úti főépülete egy új, valamivel több mint 11 ezer négyzetméteres szárnnyal bővül, ahová négy intézet költözik át a régi elméleti tömbből. A költözés egyben a főépület rekonstrukciójára is lehetőséget ad.” – tájékoztatott a kancellár.

 

Indulhat a PTE gigaberuházása!  / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője a PTE-n tanuló külföldi diákok számának megduplázásával kapcsolatos programot máris sikeresnek nevezte, tekintettel arra, hogy már most érzékelhető annak gazdaságélénkítő hatása. „Gomba módra szaporodnak Pécsett az apartmanházak, sorra nyílnak az új üzletek, kávézók, és jelennek meg a külföldi diákokat kiszolgáló szolgáltatások. A program már most befektetési reményt keltett, és az, hogy elindulhat a kivitelezés, a remény beteljesülését eredményezi.” – mondta el Csizi Péter.

 

Indulhat a PTE gigaberuházása!  / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Mint ismeretes, Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként közel 25 Mrd forint összeggel támogatja a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.

 

A PTE Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztéseiről szóló imázsfilm »

 

Rovat: 

A zongorák Stradivarija került a PTE-re!

A Pécsi Tudományegyetem a Modern Városok Program keretében a Művészeti Kar számára egy Magyarországon egyedülálló versenyzongorát szerzett be a közelmúltban, mely október 25-én este „mutatkozott be” a nagyközönség számára a Liszt Ferenc Hangversenyteremben. A koncerten olyan kiemelkedő művészek léptek fel, mint Bánky József, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművésze, Király Csaba, Liszt-díjas zongoraművész, vagy Rohmann Imre világhírű zongoraművész.

 

Egyenesen Olaszországból érkezett a zongorák Stradivarija, akinek neve még azok előtt is ismert, akik egyébként nem járatosak a zenében. Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek. A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől közel száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült. A Fazioli-hangszereket manufaktúrás rendszerben egyenként, kézzel készítik a harmincöt fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült rá.

 

A zongorák Stradivarija került a PTE-re! / fotó: Horváth Attila, UnivPécs

 

A Zeneművészeti Intézet 2017 őszén, a Modern Városok Program keretében beszerzett Fazioli zongorájának ünnepi avató koncertjén kiemelkedő hazai zongoraművészek játékát hallhatta a közönség. A hangszer életrevalóságát jól mutatja, hogy mennyire különböző hangzásokat, színeket, játékmódokat álmodtak bele az egyes szerzők, s ezeket az avatott kezek miként tudják életre kelteni. Valószínűleg nem a véletlen műve, hogy az f287-es modell a „Merlin, a varázsló” becenevet kapta... A zongora számára a debütálást jelentő hangversenyen olyan kiemelkedő művészek léptek fel, mint Bánky József, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművésze, Király Csaba, Liszt-díjas zongoraművész, Rohmann Imre világhírű zongoraművész és felesége, Kurucz Tünde, valamint Fodor Gabriella és Holics László zongoraművészek.

 

A zongorák Stradivarija került a PTE-re! / fotó: Horváth Attila, UnivPécs

 

Dr. Vas Bence, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet igazgatója a hangszer kapcsán elmondta: „Fontos mérföldkő ez a Fazioli zongora a pécsi művészeti kar életében, hiszen a minőségi hangszer az alapja a magas színvonalú zeneművészetnek, és a zene oktatásának. Márpedig ez a zongora valóban világszínvonalú, és a hazai felsőoktatásban biztosan egyedülálló” – mondta el az intézetvezető.

 

A vadonatúj, különleges hangszert mind az oktatásban, mind a hangversenyeken használni fogják a PTE Művészeti Kar oktatói és hallgatói. A 43 millió forintba kerülő Fazioli versenyzongorát a Modern Városok Programnak köszönhetően tudta beszerezni a Pécsi Tudományegyetem.

 

Rovat: 

Modern nemzetközi központot alakítanak ki Pécsett

Az egyetemfejlesztési projekt része, hogy a Nemzetközi Oktatási Központ, valamint az Idegen Nyelvi Központ a Damjanich utcai egyetemi épületbe költözik, és 2018 őszétől a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel felszerelt környezet és számos egyéb szolgáltatás segíti a nemzetközi hallgatók beilleszkedését. Az eredményes közbeszerzést követően a PTE a kivitelezői szerződést aláírta, és a munkaterületet átadta a kivitelezőnek.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói

 

A Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztési projekt egyik legfontosabb célja az idegen nyelvű képzésekben résztvevő hallgatók létszámának növelése. E cél elérése érdekében nélkülözhetetlen a jelenlegi nyelvi és szakmai előkészítők, téli-nyári egyetemi és külföldi célcsoportoknak szervezett különböző időtartamú kurzusok kínálatának bővítése, és az ehhez szükséges infrastruktúra megfelelő kialakítása.

 

Lényegében, a PTE-n belül működő Nemzetközi Oktatási Központ szervezi a külföldi hallgatók számára az előkészítő idegen nyelvű oktatási programokat. A kurzusok nagy előnye, hogy elismertethetőek a külföldi oktatási rendszerekben is, továbbá, hogy az adott előkészítő program illeszkedik az aktuális felvételi vizsgák követelményeihez. Nem véletlen, hogy a nyelvi programokon résztvevő hallgatók közül a PTE-re felvettek aránya 95%, nem beszélve arról, hogy a képzéseken túl a diákok megismerik az egyetemi életet, a magyar kultúrát, a nyelvet, és a várost.

 

Az akkreditált, nemzetközi ECL nyelvvizsga rendszer működtetése az Idegen Nyelvi Központ kiemelt tevékenységi körébe tartozik. 15 választható nyelvből, évente 16-20 ezer vizsgázó méretteti meg magát.

 

A főépület felújítása, az eszközbeszerzés és a parkrendezés mintegy 850 millió Ft összegből valósul meg. „A külföldi hallgatói létszám növeléséhez érdemben hozzájáruló fejlesztésről van szó, amely reményeink szerint új kapcsolódási pont lesz a pécsi középiskolák és az egyetem között. Ugyanakkor több is ennél, közös, városi élettér, ahol a nemzetköziség és interkulturális élmény áll a fókuszban” – jegyezte meg a beruházás kapcsán Dr. Tarrósy István, a PTE külügyi igazgatója. A széles spektrumú nyelvi képzések, a bőséges hallgatói szolgáltatások, a korszerű infrastruktúra és a felújított, zöld környezet az Egyetem számára bevételvonzó tényező, amelyből minden bizonnyal a Város is profitál majd.

 

Rovat: 

Tovább javulnak az orvos- és egészségügyi oktatás feltételei Pécsett

A Modern Városok Programhoz kapcsolódóan a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is elkezdődtek a napokban a fejlesztések. Ez hozzájárul a külföldi hallgatók számának növeléséhez, az erre a célra szolgáló kapacitások bővítéséhez, hiszen a klinikák az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és az Egészségtudományi Kar hallgatói számára biztosítják az elméleti, és főként a gyakorlati képzést.

PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinik

Ismert, hogy a program részeként 24 milliárd forintnyi forrás nyílt meg a Pécsi Tudományegyetem számára, amelynek deklarált célja a versenyképes képzési környezet kialakítása; az idegen nyelvű oktatási és szolgáltatási portfólió fejlesztése és racionalizálása; az idegen nyelvű képzésekben résztvevő hallgatók létszámának jelentős növelése és az Egyetem kutatási potenciáljának erősítése.

„Az Édesanyák úti fejlesztés során a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán lényegében koncentráltan egy helyszínre kerülnek az oktató és szemináriumi termek, az oktatatáshoz kapcsolódó infrastruktúra átlátható és rendezett lesz, így a korszerű, magas minőségű hallgatói és oktatói szolgáltatások feltételei javulnak. A tervezés során kiemelt figyelmet kaptak a hallgatói igények, annál is inkább, mert az orvosi és egészségtudományi területeken jelentősen emelkedett a hallgatói létszám az elmúlt években, és az infrastrukturális feltételek javítása eredményeként további növekedés várható. Lényeges hangsúlyozni, hogy a hallgatóknak nyújtott oktatási és egyéb szolgáltatások fejlesztése érdemben járulhat hozzá a betegellátás minőségének javításához is. Ez utóbbi fontos missziója a Pécsi Tudományegyetemnek” – szögezte le Prof. dr. Bódis József rektor.

A beruházás mintegy 25 millió forint összegből valósul meg, és az őszi szemeszter kezdetére az orvos- és egészségügyi képzésben résztvevő hazai és külföldi hallgatók rendelkezésére áll majd.

Rovat: 

Megindultak a PTE fejlesztései

Építőmunkások tucatja jelent meg a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, hiszen a napokban kezdetét vette az egyetemfejlesztési program megvalósítása.  

Megindultak a PTE fejlesztései

 

Ismert, hogy a 1035/2016. (II. 9.) Korm. határozattal a Modern Városok Program részeként 24 Mrd forintnyi forrás nyílt meg, melynek célja a Pécsi Tudományegyetem versenyképességének javítása, az idegen nyelvű oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, az idegen nyelvű képzésekben résztvevő hallgatók létszámának jelentős növelése, és az egyetem kutatási potenciáljának erősítése.

A Gyógyszerésztudományi Karon megvalósuló fejlesztések mintegy 450 millió forintba kerülnek. A beruházás a gyógyszerészképzést kiszolgáló infrastruktúra minőségében és kapacitásában egyaránt jelentős fejlődést eredményez, így a megnövekedett számú hazai és külföldi hallgatókat méltóképpen tudja majd kiszolgálni.

 

Perjési Pál professzor, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja

 

Perjési Pál professzor, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja a beruházással kapcsolatban elmondta: „Tény, hogy a gyógyszerészet az egyik legdinamikusabban fejlődő tudomány. Az elméleti képzés mellett óriási szerepe van a gyakorlati képzést biztosító korszerű infrastruktúrának. A jelenlegi laborkapacitások szűkösek, és az épületen is szembetűnő, hogy évtizedek óta nem volt komoly felújítás. Az immár elindult fejlesztés során új laboratóriumokkal, modern eszközparkkal, oktatási helyiségekkel, közösségi terekkel gazdagodik a kar. Méltó helyszíne lesz a magyar és angol nyelvű, valamint a tervezett német nyelvű gyógyszerészképzés számára.” – hangsúlyozta a dékán. „Amennyiben komolyan gondoljuk a nemzetköziesítést, márpedig igen, és lépést akarunk tartani a nemzetközi piaccal, nem spórolható meg ez a fejlesztés. Jelenleg 150 külföldi és 170 magyar hallgató tanul a karunkon, és a külföldi hallgatói létszám megduplázását vállaltuk 2020-ig. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy ebből a beruházásból a magyar hallgatóink is ugyanúgy profitálnak majd.” – emelte ki a pécsi gyógyszerészkar vezetője.

 

Lényeges hangsúlyozni továbbá, hogy az egyetemfejlesztés nem szűk oktatási program, hanem Pécs kiemelt jelentőségű projektje, hiszen szándék szerint jelentős hatást gyakorol a város társadalmi életére, gazdaságára és imázsára.

 

Tucatnyi közbeszerzés a PTE-n

Hét ajánlattételi szakaszban lévő, és nyolc a 2017. év első félévében kiírásra kerülő közbeszerzési eljárás jelzi, hogy „élesbe fordult” a Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztési program.

PTE ÁOK

 

A 1035/2016. (II.9.) Kormányhatározattal a Modern Városok Program részeként 24 Mrd forintnyi forrás nyílt meg a PTE számára, melynek deklarált célja az egyetem versenyképességének javítása, a hallgatói létszám növeléséhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása, a felsőoktatás minőségének javítása és a külföldi hallgatói létszám növelése. A program nagy kihívása, hogy az egyetem modernizációját a térség- és gazdaságfejlesztés kihívásainak megoldásával együttesen próbálja megvalósítani.

 

Mindezeket szem előtt tartva készítette és folyamatosan készíti elő a PTE a kivitelezési munkák elvégzéséhez, a szolgáltatás- és eszközbeszerzésekhez kapcsolódó közbeszerzési eljárások dokumentációját. A közbeszerzési eljárások típusának megválasztásakor az Egyetem a közbeszerzési törvény alapelveinek maradéktalan betartása mellett a lehető legszélesebb körű verseny biztosítására törekszik, hiszen a szándék az, hogy a fejlesztés során a régió vállalkozásai is helyzetbe kerüljenek és profitáljanak belőle.

 

PTE MIK

 

„Lényeges hangsúlyozni, hogy a 24 milliárdos egyetemfejlesztés nem szűk oktatási program, hanem a régió kiemelt jelentőségű projektje, és reményeink szerint jelentős hatást gyakorol a térség gazdaságára. Egy sikeres, nemzetközi viszonylatban is versenyképes egyetem óriási hatással bír környezetére: lehetőséget ad a régió vállalkozásainak, hatással van a célzott munkaerőképzés kínálatra, az egyetemi beruházások további piaci fejlesztéseket generálhatnak, és a fizetőképes kereslet növekedéséből a helyi kis- és középvállalkozások, szolgáltatók is profitálnak” – szögezte le Jenei Zoltán, a PTE kancellárja.

 

A Pécsi Tudományegyetem mint Ajánlatkérő, jelenleg hét ajánlattételi szakaszban lévő közbeszerzési eljárással rendelkezik. A négy építési beruházás, két árubeszerzés és egy szolgáltatás megrendelése tárgyú közbeszerzési eljárás nyílt eljárásként került megindításra, ezért az ajánlati felhívások elérhetőségei a közbeszerzési adatbázisokban korlátozásmentesek.

 

A Közlemény melléklete tételesen tartalmazza az ajánlattételi szakaszban lévő és a 2017. első félévében kiírásra kerülő közbeszerzési eljárásokat.

 

MVP Közbeszerzések Melléklet »

 

Pécsi Tudományegyetem
Kancellária

Rovat: 

Látványos modernizáció a Pécsi Tudományegyetemen

Magyarország kormánya az év elején döntött arról, hogy huszonnégy milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Modern Városok Programhoz kapcsolódó fejlesztéseit, a Pécsett tanuló külföldi hallgatók létszámának 2020-ra történő megduplázását. 

Már most látható, hogy a következő néhány évben rohamos fejlődés várható a pécsi egyetemen – ami többek között az infrastruktúra modernizációjában, és a magasan kvalifikált oktatók, kutatók hazacsábításában mutatkozhat meg. 

 

A Kormányhatározat kihirdetése után a PTE vezetése azonnal létrehozta a Modern Városok Program előkészítését, majd lebonyolítását végző projektszervezetet, amely az elmúlt hónapokban lefolytatta a szükséges egyeztetéseket, és meghatározta a fejlesztés főbb irányvonalait. Az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a Szenátus a közelmúltban elfogadta ezeket a számokat, a fejlesztés részleteit tartalmazó előterjesztést.

 

Új műszaki laborépülettel bővül a Műszaki és Informatikai Kar 

 

A támogatási összeg meghatározó részét fordítják a döntés értelmében az orvosképzés fejlesztésére, amely terület már bizonyította, hogy a külföldi hallgatók körében töretlen a népszerűsége, és a rendkívül magas oktatási színvonalat a határainkon túl is nagyra értékelik. Ennek megfelelően a pécsi orvoskar új oktatási épülettel gazdagodik, és a jelenlegi elméleti tömb, az azt körülvevő park is teljes körűen megújul – közel tizenegymilliárd forintból. Az orvosképzés egyik legfontosabb eleme azonban a gyakorlati képzés, ennek megfelelően a Klinikai Központ több épülete is korszerűvé válhat mintegy négymilliárd forintból, amely révén természetesen a betegek és hozzátartozóik komfortérzete is jelentősen emelkedhet majd. A jelenlegi oktatási színvonalat azonban nyilvánvalóan csak akkor lehet megtartani, ha bővül az idegen nyelven is oktató orvosok köre – ezért a magasan kvalifikált, külföldre került oktatók és kutatók hazacsábítására is fordítanának a támogatásból.

 

A fennmaradó mintegy kilencmilliárd forintból többek között felújítják az Egészségtudományi Kar fenntartásába átkerülő volt Csorba Győző Könyvtárat, valamint a Szepesi és a Vörösmarty utcai campust, a Műszaki és Informatikai Kar pedig új műszaki laborépülettel gazdagodik a Boszorkány úti telephelyén. A növekvő hallgatói létszám természetesen megköveteli a szálláslehetőségek feltételeinek javítását is, ezért felújítják a Balassa János és a Damjanich Kollégiumokat, de modernebb körülmények fogadhatják majd a Hunyor Vendégház lakóit is. A következő években korszerűsödik a Bölcsészettudományi, a Természettudományi, a Gyógyszerésztudományi, valamint a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, míg a Közgazdaságtudományi Kar University Business Centerrel, a jogi kar nemzetközi kommunikációs teremmel bővül. A Művészeti Kar olyan hangszereket vásárolhat, melyek nemzetközi szinten is ritkaságszámba mennek.

 

Hamarosan University Business Centerrel gazdagodik a Közgazdaságtudományi Kar

 

Bódis József, az intézmény rektora az egyetemi fejlesztések kapcsán elmondta: „A Modern Városok Program kedvezményezettjei közt Pécs megkülönböztetett helyzetben van, ugyanis a 23 várost érintő kormányzati program keretében egyedül itt történik a végrehajtás egy egyetem fejlesztésén keresztül. Magyarország első egyeteme, amely jövőre ünnepli alapításának 650. évfordulóját, a támogatásnak köszönhetően töretlenül fejlődhet és szépülhet, ami előrevetíti a jubileumi év utáni esztendők virágzását is.” – hangsúlyozta a rektor.

 

Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere kitért arra: „A 24 milliárdos egyetemfejlesztés nem szűk oktatási program, hanem ennél lényegesen komplexebb, a régió kiemelt jelentőségű projektje, hiszen jelentős hatást gyakorol a térség gazdaságára. A modernizáció a Pécsi Tudományegyetem valamennyi karát, valamennyi oktatási területét érinti, így a város lakossága, és a pécsi egyetem valamennyi hallgatója érzékelheti a következő években a fejlődést, az előrelépést.” – mondta el a polgármester.

 

Csizi Péter országgyűlési képviselő hozzátette: „Ennek a támogatásnak épp az a legnagyobb előnye, hogy olyan képzési területek, egyetemi karok is helyzetbe kerülnek, amelyek eddig arányaiban kevesebb külföldi hallgatóval rendelkeztek. Márpedig a határainkon túlról érkező diákoknak a város és a régió gazdaságára gyakorolt rendkívül kedvező hatásával mindenki tisztában van.” – adott hangot véleményének Csizi Péter.

 

Milliárdos fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen

Magyarország kormánya a közelmúltban döntött arról, hogy huszonnégy milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Modern Városok Programhoz kapcsolódó fejlesztéseit. 

Az elsődleges cél a PTE-n tanuló külföldi hallgatók létszámának megduplázása, így 2020-ra ez a szám meghaladhatja az ötezer főt, de a kapcsolódó beruházásokból a lakosság és a teljes régió is rengeteget profitálhat.

Mint ismeretes, 2015 tavaszán Magyarország Kormánya és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködési megállapodást kötött a Modern Városok Program keretében, melynek egyik fontos eleme a minőségi felsőoktatás erősítése. Ennek köszönhetően szerves elemként illeszkedik a programba Magyarország első egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem, melynek továbbfejlődését a Kormány egy jelentős támogatással segíti elő.

 

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a kedden Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta: „A jövőre alapításának 650. jubileumi évfordulóját ünneplő intézményünk ezzel a kormánydöntéssel mérföldkőhöz érkezett, hiszen nem volt még ekkora horderejű fejlesztés a pécsi egyetem történetében az oktatás területén. Az alapvető cél az, hogy a jelenleg a PTE-n tanuló mintegy 80 ország 2700 külföldi hallgatójának létszámát 2020-ra 5000 körülire emeljük, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a fejlesztésekből a Dél-dunántúli régió, annak teljes lakossága és a magyar hallgatók is rengeteget profitálhatnak. A régió azért, mert korábbi felmérések alapján a külföldi hallgatók jelentős összeget, összesen több milliárd forintot költenek el évente lakhatásra, étkezésre, szórakozásra, utazásra, a magyar hallgatók pedig élvezhetik a pécsi campus fejlesztésével járó modernizáció valamennyi előnyét.” – hangsúlyozta a rektor.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, bár elsősorban az orvosképzés az, amely a zászlóshajója lehet ennek a projektnek, hiszen a pécsi orvoskar eddig is rendkívül népszerű volt a határon túlról érkező fiatalok körében, ugyanakkor messze nem csak erre a képzési területre vonatkoznak a tervezett fejlesztések. A nem orvosi egészségtudományi és a műszaki tudományterületek is egyre vonzóbbak a külföldről a hazai felsőoktatás vérkeringésébe bekapcsolódó diákok számára, de nem szabad megfeledkezni a közgazdaság- vagy a társadalomtudományok területéről sem, hiszen a PTE-n e témakörökben is indítanak képzéseket idegen nyelven. Mindezek mellett a Klinikai Központ épületegyütteseit is fejlesztik majd a program során, amellyel három célt érhetnek el egyszerre: a betegek az eddiginél is jobb körülmények között gyógyulhatnak, az orvostanhallgatók a nyugat-európai kórházak színvonalával vetekedő környezetben szerezhetik meg a gyakorlati tudást, ráadásul tovább javulhat a hazai felsőoktatás egyik legfőbb kiugrási pontjának tekinthető orvosi kutatások feltételrendszere. 

 

Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja a konkrét beruházások és fejlesztések kapcsán elmondta, hogy 2016 és 2019 között teljesen megújul az egyetem orvoskara és annak kollégiuma, sőt, egy vadonatúj épülettel is gazdagodik a campus. „Szintén modernizálni fogjuk a Klinikai Központ Rákóczi úti épületeinek egy részét, az egészségtudományi kar épületegyütteseit, valamint a költséghatékonyabb működtetés miatt egy telephelyre költöző Műszaki és Informatikai Kart. Utóbbinál a duális képzés lehetőségét helyben, a Boszorkány úton is szeretnénk megteremteni a műszaki területen tanuló hallgatóink számára.” – sorolta a kancellár. 

 

Egyértelmű tehát, hogy a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseiből származó előnyöket a hallgatók és az oktatók mellett a régió lakossága is élvezheti majd. Ezen felül a beruházásoknak köszönhetően az építőiparban és a szolgáltatói szektorban egyaránt jelentős fellendülés prognosztizálható, ami rövid távon munkahelyteremtésben, míg hosszú távon a Dél-dunántúli régió felvirágzásában mutatkozhat meg.    

Feliratkozás RSS - Modern Városok Program csatornájára
You shall not pass!