Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Jubileum 650

Pécsett mutatták be a Parázs a szívnek című mozifilmet

Pécsett került sor Vámos Zoltán, a pécsi orvoskar volt hallgatója, jelenleg is a pécsi klinikán praktizáló orvos Parázs a szívnek című filmjének gálabemutatójára.

 

A film sok szállal kötődik városunkhoz és egyetemünkhöz a készítők, a statiszták és a helyszínek tekintetében is.

 

 

A 650 évvel ezelőtti pécsi egyetemalapítás jubileuma adott lehetőséget arra, hogy a mai Pécsi Tudományegyetem egy ilyen alkotásnál is bábáskodhasson, mint oly sok tudományos, kulturális esemény, alkotás esetében tette azt ez évben.

 

Pécsett mutatták be a Parázs a szívnek című mozifilmet, Vámos Zoltán, rendező / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A GALÉRIA megtekintéséhez kérjük, kattintson a képre 

 

A Parázs a szívnek a Peer Gynt 21. századi, élvezhető, szerethető formája, mely szinte mindenkihez szól. A romantikus történet január 18-tól lesz megtekinthető országosan a Cinema City mozikban, sőt határinkon túl is számos vetítés várható!

 

 

A film nézői a gálavetítést követően a Fiatal Filmesek Egyesülete révén megvalósult fogadáson vehettek részt, mely után jótékonykodási lehetőségre is alkalom nyílt, mivel a megmaradt szendvicseket a Támasz Alapítványnak ajánlották fel a szervezők.

 

Pécsett mutatták be a Parázs a szívnek című mozifilmet / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A filmről bővebben:

https://www.eszak.hu/szines/2017/12/12/pecsi-orvos-romantikus-filmje-kerul-a-mozikba.eszak

https://www.filmtekercs.hu/hirek/parazs-a-szivnek-romantikus

https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/romantikus-nagyjatekfilmet-forgatott-egy-pecsi-orvos-971753/

 

Rovat: 

PTE 650 Jegesest

Esemény időpontja: 
szerda, 2017, december 6 - 18:00
Esemény helyszíne és címe: 
Városi Műjégpálya
Kapcsolattartó neve: 
Koltai Arnold
Kapcsolattartó e-mail címe: 
koltai.arnold@pte.hu

PTE 650 Jegesest

 

Rovat: 
Jubileum 650

A teljesség felé kortárs táncszínházi darab

Esemény időpontja: 
szombat, 2017, december 9 - 18:00
Esemény helyszíne és címe: 
Janus Egyetemi Színház (Pécs, Zsolnay Vilmos út 16.)
Kapcsolattartó neve: 
Magdali Csaba
Kapcsolattartó e-mail címe: 
magdali.csaba@pte.hu

Az integrált csoport a fogyatékkal élő és ép egyetemi hallgatók, munkatársak közös, együtt gondolkodó, alkotó társulata. Bemutató célja hármas. A közönség szórakoztatása és gondolkodásra késztetése mellett rámutatni arra, hogy a fogyatékossággal élők is részesei, alkotói tudnak lenni művészi produkcióknak, melynek különös értéket ad az együttműködés ép kortársaikkal. Mindemellett az alkotó folyamat hozzájárul a résztvevők személyes fejlődéséhez is.

FB event »

Rovat: 
Jubileum 650

Al passo con i tempi / Lépéstartás c. kortárs magyar művészeti kiállítás

Esemény időpontja: 
péntek, 2017, november 24 - 19:30 - vasárnap, 2018, január 14 - 18:00
Esemény helyszíne és címe: 
Római Magyar Akadémia Galériája
Kapcsolattartó neve: 
Dr. Fusz György

A tárlat - amely a jubileumi év programsorozatának egyik legrangosabb külföldi eseménye - a PTE Művészeti Kar művésztanárainak, az MK Doktori Iskola hallgatóinak és a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész oktatóinak munkáiból mutat be válogatást a római közönségnek.

A megnyitón felszólalnak: Dr. Zeller Gyula, rektorhelyettes és Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója.

 

Jubileumi mementók, kötet és liget

A november 18-án a Rektori Hivatalban egybegyűlteket Bódis József rektor köszöntötte, s egyben elmondta, hogy a 650 éves egyetemalapítási jubileum kapcsán aznap milyen mérföldkövekhez érünk: a nap folyamán ugyanis hat újdonság bemutatására, felavatására került sor.

Az Akadémikusok Falának átadása a jubileum jegyében / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az Akadémikusok Fala

Ezentúl a Rektori Hivatalba belépők jobb oldalán mindig megcsillannak majd a Pécsi Tudományegyetemhez és annak valamennyi jogelődjéhez kötődő magyar akadémikusok nevei. A légies, finom és különleges hatást az biztosítja, hogy az avatásuk időpontjának sorrendjében szereplő aranybetűs névsor egy üvegtáblán található, mely mögött egy 24 karátos aranyból készült tábla van, amin kisebb aranynégyzetek törik szét és sugározzák tovább a fényt. A „fal” a Művészeti Kar alkotóinak munkája, melyet Nagy Márta keramikusművész vezetett és fogott össze. „Az oktatás és a kutatás egymástól elválaszthatatlanok. Nem véletlen, hogy az egyetemi rangsorokban is kiemelt hangsúllyal bír az adott intézményben dolgozó akadémikusok száma. Ez a fal így egyben az akadémikusok előtti főhajtáson túl az egyetemen folyó munka elismerése is.” – jelentette ki Kosztolányi György professzor, az MTA elnökségi tagja.

 

Az Akadémikusok kötetének bemutatóján Szilágyi László / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az Akadémikusok kötete

Szilágyi László szerkesztésében látott napvilágot az A pécsi egyetemek MTA-tagjai (1921–2017) című kötet, mely 5 korszakba rendezve sorolja fel az akadémikusokat. A kötetben olyanok is szerepelnek, akik Pécsről indultak, de már nem itt lettek akadémikusok; illetve olyanról is olvashatunk köztük, aki nemcsak a Pécsi Tudományegyetem, de már az Erzsébet Tudományegyetem létrejötte előtt is akadémikus volt. „Szinte minden tudományterületről vannak akadémikusaink, s közülük a ma is élőket felkértem arra, hogy ne életrajzot, hanem egy személyesebb írást adhassunk közre arról, ők hogyan definiálják önmagukat.” – mondta el Szilágyi László, a kötet szerkesztője, majd hozzátette:”Eddig egy egyetem sem szedte kötetbe akadémikusait, s e tekintetben a Pécsi Tudományegyetem az első.”

 

Jubileumi makettek / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileumi makettek

Az egyetemalapítók előtt egy új köztéri szobor felállításával is tisztelgett az egyetem, a város és az egyházmegye. A meghívásos pályázaton ketten a város, hárman a Művészeti Kar felkérésére indultak. Régen nem titok, hogy a győztes Kotormán Norbert és László alkotása lett, az avatás szeptemberben meg is történt. A vitrinben mind az öt pályamű gipszből készült makettje látható, balról jobbra sorrendben Németh Erika, Rigó István, Kotormán Norbert és László, Oláh Katalin és Trischler Ferenc tervei. Érdekes az egyetemalapítás kapcsán kidolgozott eltérő aspektusokat megfigyelni. Lengyel Péter, a Művészeti Kar dékánhelyettese a vitrin közepén is látható, megvalósult mű két apró momentumára hívta fel a figyelmet: a kulcsokat tartó kezek térbeli gesztusára (szinte hallani a koccanást), mely egyben utalás Vilmos püspök címerére, amit ma az egyetem használ címerként. „Ez egy kompozíciós bravúr” – mondta Lengyel Péter, majd a két alak tekintetéről beszélt: a püspök és a király nem egymásra, hanem ránk, a ma embereire néznek.

 

Szenátusi plasztika / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Szenátusi plasztika

A Rektori Hivatal Szenátusi Terme speciális berendezésű: egy nagy, elnyújtott kör alakú asztalnál ülnek az egyetem szenátorai, mely lehetőséget ad arra, hogy a Szenátus tagjai egyrangú felekként tanácskozhassanak és hozhassanak döntéseket az intézmény jövőjéről. E kerekasztal közepe egy üres tér volt – eddig. Tóth Zsuzsanna szobrászművész egy sötétkék mezőt alkotott meg, melyben a pécsi egyetem minden egyes esztendejét egy-egy Anjou-liliom jelzi. „Az alkotás illeszkedik, s nem licitálja túl a Szenátusi Terem eddigi berendezését, s azzal, hogy nem egy emelvényre helyeztük el, megmutatja az egyetem döntései kapcsán az intézmény történeti mélységét is.” – mondta Fusz György szobrászművész, a Művészeti Kar dékánhelyettese. A művet Bódis József rektor avatta fel azzal, hogy elhelyezte a 650. liliomot a kompozícióban. Az alkotás ezzel – reméljük – még korántsem készült el: a középkori egyetemalapítás 700. évfordulójáig még 50 virág áll az intézmény előtt.

 

Időkapszula / Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Időkapszula

A Rektori Hivatal bal oldali előkertjében helyezték el azt az időkapszulát, melynek felnyitására majd csak a 700. évforduló alkalmából kerül majd sor. A hivatalosan is bejegyzett, légmentesen zárt fémhengerbe a karok által felajánlott régi és mai elektronikus és papíros dokumentumok kerültek. „Mintha csak most avattuk volna fel a visszaszámlálót” – jegyezte meg beszédében Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A szerkezet kapcsán Udvardy György megyéspüspök mondott áldást.

 

Jubileumi liget / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Jubileumi liget

645 fa várta, hogy az egyetemalapítási jubileum jegyében többre egészüljön ki: a Tüskésréten ma ültették el az utolsó ötöt. Bódis József rektor, Páva Zsolt polgármester, Kővári János képviselő a civil szervezetek képviseletében, és az egybegyűlt egyetemi polgárok platánokat, Udvardy György megyéspüspök pedig mandulafát ültetett. A liget püspöki áldásban is részesült. Itt került sor az Élet Fája-díj átadására is, melyet idén a PTE Janus Pannonius Közgazdaságtudományi Szakkollégiuma érdemelt ki.

 

 Forrás: univpecs.com

Rovat: 
Címkék: 

A Wellbeing Konferencia megnyitójával egybekötött Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülés

A Pécsi Tudományegyetem 2017. november 16-án tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen Doctor Honoris Causa és Doctor et Professor Honoris Causa, professor emeritus és  címzetes egyetemi tanári címek átadására került sor. Az esemény egyben a Human well-being and environment for living konferencia megnyitója is volt, mely rendezvény az egészség, a víz és a klíma témakörét járja körül a tudomány és az oktatás felelősségét kutatva a 21. században.

A Pécsi Tudományegyetem 7 új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Wellbeing Konferencia megnyitójával egybekötött Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülés letölthető felvétele »

 

A Pécsi Tudományegyetem Doktori Szabályzatában foglalt előírásoknak megfelelően az Egyetem Szenátusa „doctor honoris causa” címet adományoz, azaz tiszteletbeli doktorrá avatja azokat a bel- és külföldi személyeket, akik több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket, nemzetközi elismerésre tettek szert, szoros kapcsolatot tartanak fenn a Pécsi Tudományegyetemmel, komoly szolgálatot tettek az egyetemnek, illetve a magyar tudománynak és művészetnek, és honoris causa doktori címmel történő elismerésük a Pécsi Tudományegyetem megbecsültségét emeli.

A karok a kari tanács támogatásával évente karonként egy személy „doctor et professor honoris causa” avatásra tehetnek előterjesztést, ha a címmel kitüntetendő hazai vagy külföldi személy a fentieken kívül az Egyetemen folytatott oktatási, kutatási tevékenysége révén szoros kapcsolatot tart fenn az Egyetemmel vagy komoly szolgálatot tett az Egyetemnek az oktatási feladatok ellátása, az oktatás színvonalának emelése terén.

 

Doctor Honoris Causa címet vehetett át:

 

Catherine Vértesi, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Catherine Vértesi (nyugalmazott alelnök, Capilano University, Vancouver, Kanada)

 

Ismet Güral, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 Ismet Güral (ügyvezető elnök, Gural Porselen, Magyarország tiszteletbeli konzulja, Kütahya, Törökország)

 

Gelencsér Lajos, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Lajos Gelencsér (vezérigazgató, E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.)

 

Maurizio Ferraris, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Maurizio Ferraris (rektorhelyettes, elnök, Laboratory for Ontology, University of Turin)

 

Norbert Kersken, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Norbert Kersken (alelnök, Department of the Herder-Institut, Marburg)

 

Predrag Sikirić, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Predrag Sikirić (professzor, Department of the Pharmacology, Medical University of Zagreb, Horvátország)

 

Doctor et Professor Honoris Causa címet vehetett át:

 

Stephen M. Jordan, a PTE új díszdoktora / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Stephen M. Jordan (elnök, Metropolitan State University, Denver)

 

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa professor emeritus címet és a PTE címerével ellátott arany kitűzőt adományozott:

  • János Bergou professzornak.

 

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet, valamint az egyetem címerét ábrázoló ezüst kitűzőt adományozott: 

  • István Soósnak, a University of Sunderland egyetemi docensének.

 

Gratulálunk és munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

 

További információk a Wellbeing Konferenciáról »

A 7 új díszdoktorról az univpecs.com-on »

 

  

Rovat: 

Parázs a szívnek: az első

Vámos Zoltán mentőorvos, altatóorvos, a koponyasérülések kutatója, oktató, dalszövegíró, rendező – nem feltétlenül ebben a sorrendben. Filmes munkái közül a Parázs a szívnek című az első nagyjátékfilmje. A 650 évvel ezelőtti pécsi egyetemalapítás jubileuma lehetőséget adott arra, hogy a jogutód Pécsi Tudományegyetem egy ilyen alkotásnál is bábáskodhasson, melyet ráadásul egy itt végzett hallgató rendezett.

 

Az alkotók 19 helyszínen, 16 nap alatt, 969 csapóval 18,7 órányi nyersanyaggal 138 képet rögzítettek. Természetesen ismerős pécsi arcok és a városból egészen biztosan ismerős helyszínek is vannak a filmben – de hogy kik/mik és hogyan jelennek meg, az legyen meglepetés. A történet sem mindennapi: a romantikus szál nem vígjátéki fordulatot vesz, hanem komolyat. Az biztos, hogy elgondolkodtatja majd a nézőket.

 

Parázs a szívnek nagyjátékfilm PTE-s módra

 

A film forgalmazója a Cinema City. A bemutató Budapesten lesz 2018 januárjában.

 

Rovat: 

Szereplőket keresünk a PTE új mini-websorozatához!

A PTE népszerűsítésére készülő 4 részes mini-websorozathoz keresünk két pécsi hallgatót főszereplőnek. Olyan színészi / szereplői kvalitásokkal rendelkező hallgatókat keresünk, akik képesek improzatív, természetes módon, a történethez szükséges instrukciók alapján játszani.

 

Viki

Nagydumás, expresszív médiaszakos hallgató. Élettel teli, vidám, laza karakter, kicsit szétszórt, de céltudatos. Imádja az egyetemi létet, nagy karrierről álmodik a média világában. Viki a sorozat mozgatórugója: a történet szerint egy vizsgafilmet készít, amelyben egy budapesti gimnazistának megmutatja a PTE-t, Pécset és az ottani egyetemi életet. A vizsgafilmjét ő maga veszi videóra és ő is vágja meg.

 

Samu

Csöndesebb, racionális, műszakis hallgató, időnként "kocka" módon viselkedik, de nem magányos, nem különc. Samu unokatestvére budapesti végzős gimnazista, ezért őt kérik fel Viki vizsgafilmjének főszerepére. Egy rövid autós jelenet miatt jó lenne, ha jogosítványa is lenne a jelentkezőnek.

 

Casting követelmény:

- Nov 6. 00:00 -ig az alábbi email címre: skymapcasting@gmail.com

- rövid bemutatkozó leírás (életkor, hobbi, tapasztalatok, jelenlegi kar, ahova jár)

- 1-2perces bemutatkozó kisfilm, bármilyen technikával felvéve (file-ként, vagy youtube linken)

     - mutatkozzon be

     - meséljen néhány mondatot legjobb egyetemi élményéről, mintha egy barátjának mesélne 

     - győzzön meg kamerán keresztül egy budapesti gimist, hogy járjon a PTE-re

 

Forgatás várható időpontja: 

2017 11. 14 és 17 között
1,5 nap Pécs
0,5 nap Budapesten
honorárium:   100.000.- / fő

 

-----------------

 

Szereplőket keresünk! 

Maximum fél napos forgatásra keresünk egyetemi hallgatókat, a PTE népszerűsítésére készülő 4 részes mini-websorozathoz.
2 fiú
3 lány
honorárium: 10.000.- / fő

 

Casting követelmény:

-  Nov 6. 00:00 -ig az alábbi email címre: skymapcasting@gmail.com

rövid bemutatkozó leírás (életkor, hobbi, tapasztalatok, jelenlegi kar, ahova jár)

-  3db, egy hónapnál nem régebbi fotó

 

Forgatás várható időpontja: 

2017. 11. 14 és 17 között
0,5 nap Pécs

 

Rovat: 
Címkék: 

A Magyar Tudomány Ünnepének sajtótájékoztatója

Esemény időpontja: 
kedd, 2017, október 31 - 11:00
Esemény helyszíne és címe: 
Magyar Tudományos Akadémia Székháza, Felolvasóterem (Budapest, Széchenyi István tér 9.)
Kapcsolattartó neve: 
MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály
Kapcsolattartó e-mail címe: 
sajto@titkarsag.mta.hu

A sajtótájékoztató programja:

Köszöntőt mond Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Rovat: 
Jubileum 650

Ötletpályázat a 650 éves jubileum jegyében

A PTE Jubileumi Projektiroda pályázatot hirdet a következő címmel: Ötletpályázat a Pécsi Tudományegyetem hallgatói és munkatársai részére az egyetemalapítás 650 éves jubileumára hagyományteremtő céllal.

Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobra / fotó: Csortos Szabolcs,UnivPécs

 

2017. szeptember 1-jén került sor az Egyházmegye területén, a Középkori Egyetem épületének közelében Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának felavatására.

Jelen pályázat célja az egyetemalapítás eszmeiségének, a műemléki terület és az egyetem mai jelentőségének megfelelő, olyan hallgatói és dolgozói ötletek összegyűjtése, melyek emelnék a „hely szellemének” értékét a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, oktatói és dolgozói körében.

A pályázat beadásának határideje: 2017.11.15., 11.00

Az Ötletpályázat kiírása »

 

Rovat: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Jubileum 650 csatornájára
You shall not pass!